Kesinlikle hiçbir sorun yaşamadım. Sınırdan girerken Ermeni polislerin bana destek olmaları, bana Türkçe "merhaba", "kardeş", "arkadaş" demeleri çok mutlu etmişti beni. Türkiye'de ve Ermenistan'da yaşayan halk arasında hiçbir sorun yoktur, sadece geçmişteki yaşananlardan ötürü kırgınlık vardır. Bu üzücü olayları kurcalayarak milliyetçi ve dini muhabbetler açmak iki ülkenin insanlarını üzüyor ve asıl sorun da buradan çıkıyor. Hiç kimse 100 sene önce atalarının yaptıklarından sorumlu tutulamaz. Bırakın 100 sene önceden sorumlu olmayı, hiç kimse yakın ailesinin yaptıklarından da sorumlu olamaz. Dolayısıyla barışçıl, saygılı, zararsız insanlara dünyada herkesin kapısı açıktır. Bu geziyi 4 sene önce yapmama rağmen hala görüştüğüm Ermeni arkadaşlarım var. Amerika'nın ve Fransa'nın faşist tavırları yüzünden iki ülke, en çok da Ermenistan zarar görüyor. Azerbaycan ve Türkiye gibi zengin iki ülkeyle sınırları kapatıp 100 sene öncesinin vebalini Türkler'e yüklemenin Ermenistan'a -gerçekse eğer- soykırımdan çok daha büyük zararı olmuştur. Ruhi Çenet diye sevmediğim bir Youtube fenomeni var, Ermenistan'a gidip yolda yürüyen Ermeni vatandaşa mikrofon tutup Hocalı Katliamı'nı sordu. Bu soruyu o şekilde kim sorarsa, o kişiye ve o kişinin milletine hakaret edilir. Bu konuları açmazsanız ya da ilk açan siz olmazsanız ve eğer konu açılırsa muhabbeti şövenlik yapmadan, suçlayıcı, aşağılayıcı, kırıcı tavırlarla değil de karşı tarafı üzmeyecek şekilde sürdürürseniz hiçbir sorun yaşamazsınız. Sorun yaşamamanın ötesinde size düşman olan insanların düşüncelerini de değiştirmiş olursunuz.
Ermenistan gezimi buradan okuyabilirsiniz:
(link)