Scudo Sports

Amortisör yumuşatma

Erhan Doğaner

Forum Bağımlısı
Tepki
62
arkadaşlar bende yaylı bir rst omega sl var. hatta şu anda satılık. bu yepyeni bir amortisör ve ben bunu satıyorum çünkü bana biraz sert gibi geliyor. bu amortisörü nasıl yumuşatabilirim dersiniz? içinde kalınca bir yay var... ne yapmalıyım?

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
Scudo
Yayın etrafına gres yağ sürebilirsin;) Süspansiyonun dışarda kalan kısmına ince yağ damlat(Girip çıkan yere) Bu arada ayar mekanizması varsa en hassasa al. Ve de süspansiyon üzrinde ağırlığını vererek zıplamalı hareketler yap, kısa zamanda daha iyi olacağını göreceksin;)

onları zaten yaptım ama tekrardan bi kere daha yapıcam. ben yumuşak olsun istiyorum ama işte olmuyor. acaba yay bulabilir miyim???

o zaman sanayiyi bi dolaş derim.Ona uygun daha ince ve yumuşak bir yay kesebilirler sanırım;) Veya elindekini yumuşatmanın bi yolu varsa en iyi yol;)

• Beğen
peki bu yayı nasıl çıkartıcaz amortisörün içinden?

Kilonuza uygun bir yay ile değişmeniz gerekiyor...

konu hemen dikkatimi çekti açıkçası:)

çünkü geçen gün kaçkara gidip, test edilen bisikletleri gördükçe, benim amortisörüm sanki öyle duruyormuş gibi geldi.:( bir esneme vb yapması için sanırım 100 kg falan gerekiyor. ben kilom ile bunu sağlayamadım açıkçası...
daha iyi, yumuşak bir amortisör var elbette ama ben öncelikle yepyeni bir amortisör almak yerine, buna ne yapabilirim sizce... öyle yağlayarak atlat zırplat vs yapamıyorum:(

• Beğen
Banu hanım, amortisörünüzün marka ve modelini iletirseniz belki daha iyi yardımcı olabiliriz...

• Beğen
hazır buraya konu açılmışken: bianchi xc aspid sf'in orjinal amortisörünü (ona bisikletçiler amortisör demiyorlarmış, hoş ben de demiyorum ama olsun:)) söküp içindeki yayları değiştirmek mümkün müdür? gereksiz bir uğraş olacağını biliyorum ama öyle boş boş duruyor. bari eski bisiklete düz maşa yerine onu takayım diyorum. hem bana da bi uğraş çıkmış olur. toplayamazsam da sorun değil...

• Beğen
@Hakan Yazman

trek 4300 ün orijinal amortisörü... unutmuşum kusura bakmayın...:)

• Beğen
Arkadaşlar "ucuzcana" amortisörlerin içlerini açıp uğraşmayın..Firmalar ortalama bir yay koyuyorlar içine. Çok yumuşak amortisör iyi bir şey değildir. Sert sandığınız amortisörle sıkı bir iniş yapın bakın bakalım sert mi gelecek. Yarışçılar da mesela bize göre sert ayarda kullanırlar. Tabii biz de yarışçı değiliz diyebilirsiniz. Üst model amortisörlerde ayar imkanı olduğu için bazılarımıza yumuşak gelebilir ama o kadar yumuşak ayarda pratikte kullanılmaz..

• Beğen
sanırım cobike ın bahsetmek istediği yumuşak olup olmaması değil amartisörün çalışmasıydı.. tabiki üst sınıf amortisörler üzerindeki her tür ayarda görevini yaparak çalışıyorlar tıkır tıkır.. yumuşak yada sert.. ama ucuzcana amortisörler doğal olarak işlevden çok sadece görüntü ve ağırlık oluyorlar..

• Beğen
Evet bende amörtüsörün çalışmama durumunu eşime ilk bisikletini yaptığımda yaşamıştım...
Eşim o zamanlar 49-50kg civarı idi. Maşada suntour xc60'tı ve benim ağırlığıma bile direniyordu.
Bende maşanın sağ tarafındaki yayı çıkardım sol tarafında yay ve elestomer kaldı çok iyi verim almıştım.

""arkadaşlar bende yaylı bir rst omega sl var. hatta şu anda satılık. bu yepyeni bir amortisör ve ben bunu satıyorum çünkü bana biraz sert gibi geliyor. bu amortisörü nasıl yumuşatabilirim dersiniz? içinde kalınca bir yay var... ne yapmalıyım?""

Aynı maşayı bende 70-72 kg civarı iken kullandım bana çooook yumuşak geliyordu benim için yanlış bir seçimdi... bi defa 10cm çalışma mesafesi vardı ve kadromun geometrisini bozmuştu (kron zoxes 16") onun için ilk önce maşayı 8cm'e çevirdik daha sonra yayı sertleştirmek için teflon malzemeden yayın üstündeki plastik kapakçığının çapında ona birebir örtüşecek 3,5cm'LİK parça taktık üst kısmıda sertlik ayarının oraya denk geliyodu.
Sonuşta yay biraz ezilerek sertleşti ve ben muradıma ermiştim.

insanlar cebinde parası az olduğunda (bunlar hep öğrencilik yıllarımda oldu) bu tür işlerle çok uğraşıyor....

@erhan_

amortısorun ustunde kapaklar oluyo bazı amortısorlerde ıkısındede yay oluyo galıba bazısındada bırınde yay oluyo galıba cıft yay konusunu fazla bılmıyorum ama bırınden duymustum onları ac vıdalıdır ondan sonra amortısoru yavasca bastırınca yay cıkıyor ıcınden umarım yardımcı olmusumdur

yumuşak maşa ii olmuo yapmayın tavsiye etmem zaten yumuşatmadaki amacınızı anlayamadım benim maşamı uzun yıllardır kullanıyorum maşa iice yumuşadı hızımı kesiyor ve yumuşak olduğu zaman bence maşanın boşluk yapma olasılığı artıyor yani maşamız yumuşak olsun kollarımı yorulmasın diyorsanız amortisörsüz bisikletle karşılaştırın farkı farkedeceksiniz(reklam sözü gbi oldu:)) yumuşatmayın derim ama yinede tercih ve maşa sizin sen bilirsiniz ;)

• Beğen
konu biraz geçmişte kalmış ama yinede bi umut.
26'' SUNTOUR XCT MLO PM. 100 KİLİTLİ maşam var ve sanki yarıya kadar çalışıyo
maşanın bi borusunun üstünde kilit var diğerinde artı eksi var ama ben pek anlayamadım o artı eksinin nasıl çalıştığını.
bilen bi arkadaş varsa yardım edebilirmi

• Beğen
@Selocukrtl +/- işareti orada preload'ı simgeliyor, maşanın çalışma mesafesini etkiliyor. Şu anda olduğundan tam ters tarafa çevirirseniz :) yarıya kadar dediğiniz mesafe düzelecektir. Test metodu çok kolay plastik kelepceyi iç bacağın en altında bağlayıp sıkın. Süspansiyona yüklenin. Kelepcenin vardığı yer maşanızın çalışma mesafesidir.

Arkadaşlar şu anda zoom 386 üzerinde kiloya göre yumuşatma çalışması yapıyoruz, 50-70 kg da verim aldık, yalnız bu verim iniş için ideal oldu yaklaşık 30 km inişte sorunsuz çalıştı, ne gereği var derseniz onuda açıklayayım yeni başlayanlar için yapıyoruz ama hala Bayır yukarı nasıl olduğunu denemedik. Tamamladıktan sonra size detaylı anlatacağım.

Merhaba arkadaslar benim amortisör rockshox recon gold bisiklete binince amortisör batiyor bu sertlik ayarindanmi havasindanmi

Geri