Amortisor Ureticilerinin Gizlemek Isteyecegi Video - SANSüRSüZ -

Scudo

cnyn rdr

Forum Demirbaşı
Kayıt
28 Kasım 2009
Mesaj
585
Tepki
371
Şehir
x
Bisiklet
Diğer
video daha önce paylaşıldı ayrıca hiç gizlemeleri gerekmiyor bence çünkü
1-Downhill asla yapamazsınız amortisörsüz :)
2-Xc bile olsa bütün darbeleri vücudunda kimse hissetmek istemez amortisör diye bir icat varken. . .
3-Parçaların ömrü kısalır amortisörsüz kullanımda. . . ( jant seti,furç takımı,kadro v.s)
ve daha bisürü sebepten ötürü. . .
 

karankabul

Aktif Üye
Kayıt
1 Aralık 2012
Mesaj
111
Tepki
73
Şehir
kocaeli
Bisiklet
Cube
@ozan erdem

dogru ancak uyguladiklari kimi masaya yuk bindirmeme maharetleri, amortisorsuz bayagi genis bir surus sahasi oldugunu su zamana miras birakmislar :rolleyes: ...
mezara da bisikletle girmis olduklari muhtemel oldugundan artik yaylanmalari icin amortisor icat edilmis sanki...
 

MehmetAliB.

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ekim 2013
Mesaj
2.121
Tepki
4.927
Şehir
Antalya
Bundan çok uzun zaman önce, aslında çokta uzun olmayan bir zaman önce, 1970'lerin ortalarında, Garry Fisher ve beş on bisiklet çılgını hobilerinin dünyayı sallayacak bir bisiklet modeli olacağından habersiz bisikletlerini dağda bayırda kullanmaya başladılar. Bu adamlar bir bisikletin sadece asfalt ve düzgün yollarda kullanılmaması gerektiğini; dağ, taş, tepe, bayır, gerekirse de kaymak asfaltta kullanılabilmesini düşündüler. İlk zamanlar tepelerde hızlıca inmek gibi eğlenceleri olsa da zamanla içlerinde enteresan bıyıklı mucit amcamız Garry Fisher gibi adamların sayesinde bisikletleri tamamen arazide kullanılabilecek şekle girdi. Bu şekil bugün DAĞ BİSİKLETİ dediğimiz daha dayanıklı kadrolu, fren ve vites tertibatının motosiklet gidonu benzeri gidona konmuş şekilli, hatta bugün gülünç bulacağımız o bisikletler, MTB'lerin ilk atalarıydı.
http://i.imgur.com/YQC6m1Z.jpg
Bilimsel bilgi felsefi bilgi gibi yığılan yapıda olmayıp üstüne kona kona ilerleyen bilgi olduğu için zamanla bilginin üstüne bilgi kondu . Bu bisikletin şekli kompaktlaştı ve amortisör eklendi. Hatta amortisörün faydaları anlaşılınca zamanla sert arazi için arkaya bir tane daha kondu. Markalar baktılar ki millet bu tür bisiklete üşüşüyor hemen modelleri çoğalttılar. Hatta enteresan bıyıklı bisiklet sporcusu Garry Fisher amcamız kendi adıyla bir dağ bisikleti markası kurdu.
http://i.imgur.com/fwSDo1i.jpg
Yani sevgili dostum, amortisör gereksiz değildir. Yerine göre candır, heyecandır.:)
 
  • Beğen
Tepkiler: YüzSürKoş
Kayıt
16 Temmuz 2014
Mesaj
193
Tepki
131
Şehir
İstanbul
Videodaki bisikletçi arkadaşların bileklerine sormak lazım "amortisörler gerekli mi ? gereksiz mi ?" sorusunu :)
 

Haluk Eke

Daimi Üye
Kayıt
19 Şubat 2014
Mesaj
338
Tepki
1.300
Yaş
74
Şehir
Muğla/Datça
İsim
Haluk Eke
Başlangıç
1956—57
Bisiklet
Specialized
Dikkat ederseniz videodakiler bisikleti çok yoğun şekilde tek teker üzerinde kullanılıyorlar. Atlama şeklindeki inişlerde arka teker üzerine düşüyorlar (biz önce ön tekeri yere dokundururuz normal olarak) kendileri de pedallar üzerinde ayakta. Çıkışlarda ise bisiklet pedallardan asılarak yukarı sıçratılıyor (kilitli pedal tabi). Zaten o kayalık arazide eğim çıkmak başka türlü de mümkün olmaz. Açıkcası benim harcım hiç değil.
Oralarda eğer amortisör kullanırsanız bisikleti kontrol edemezsiniz, ön amörtisörü kilitli kullanmanız gerekir. Arka amortisör ise zaten oturmak gibi bir derdiniz olmadığı için gereksiz. Uzun downhill sürüş çok az. Öte yandan bisikleti şaha kaldırmak ve yukarı sıçratmak hafiflik gerekli olduğu için amortisörsüz bir bisiklet en doğrusu.
Ama dağ "yolları"nda gezinmek arada sırada önünüze çıkan ılımlı engellerde kollarınıza fazla yük binmesin istiyorsanız, amortisör kuşkusuz rahatlık sağlıyor.
Ben iki dağ bisikletimi (biri amortisörlü, diğeri amortisörsüzör) değişimli olarak kullanıyorum, atıl kalmasınlar diye. Açıkcası toprak ve hafif taşlık arazide pek bir fark hissetmiyorum ikisinin arasında. Çünkü amortisör vibrasyonları değil darbeleri emiyor daha çok. Eğer lastikleriniz yumuşak ve kalın ise yine rahat bir sürüş elde ediyorsunuz.
Kısaca, o ikisinin yaptığını amortisörlü MTB ile yapmak olanaksız. Düz yolda zaten amortisör gereksiz. Amortisör sadece kayalıklı sert zeminlerde hızlı yol almak için gerekli olabilir diye düşünürüm. Amortisörün yol açtığı ek ağırlığa katlanıp katlanmama tabi sonuçta kişisel bir tercih konusu.
 
  • Beğen
Tepkiler: karankabul