Scudo Sports

Alüminyum vs. Karbon kadro

Scudo
Yani diyorsunuz ki Ultegra Dura-Ace setleri gereksiz is kadroda biter tiagra bile fazladir. Ben hemen Shimano' ya bir yazayim bosa ugrasmayin biz isi cozduk.
Şöyle açıklarsak netleşir belki... Kötü geometrisi olan, çok esneyen kısaca kötü bir kadro ve kötü bir jant setine en iyi seti bile taksak performans artışı yakalanmaz. (Hafiflikten gelen ufak bir dokunuş olur) Ama kötü bir set bile taksanız iyi bir jant ve kadro seti size ilk sürüşten itibaren geri dönüş yapacaktır. Setlerin vaatleri hızlı vites geçişleri, oranlar ve hafiflik. Ama konu jant ve kadro olduğunda kazançlar daha verimli güç aktarımı, akıcı göbekler ve aero avantajlar oluyor.

önce merlinden 7bine wilier kestirdim
Wilier-2016011201.jpg

ardından bianchi aria ya göre sönük kaldı
bianchi-aria-rear.jpg

15bine bianchi aria uygun piyasaya göre dedim.
sonra colnagoyu görünce bianchi den vazgeçtim
2020-Colnago-V3Rs-Disc-road-bike_monocoque-carbon-aero-road-race-bike_available-now.jpg

Sonra colnagonun fiyatına bakınca, hay böyle işin dedim. v3rs
Modern Carbon Road Bike Road Test.png
Yarışa katılıyorsanız alın. Aluminyum size rahat gelmiyorsa alın.4 bine sıfır alu bisiklet yerine 5bine 2.el az kullanılmış karbon alın.
Çelik bana göre değil diyorsanız da alın.
Aluminyum bisikletinize carbon gidon, sele borusu vb de alın.

Almıyorsanız da almayın kardeşim : D

Karbon kadro araştırıyorum. İhtiyacım da yok. Görüntüsü hoşuma gidiyor. Bu sebeple alıp düzeceğim. Salona koyup göz masturbasyonu yaparım.

Bendeki cromoly kadroda da kaynak izi ve geçiş yüzükleri yok. Bir acaba diyorum boruların üzerine izocam sarıp bez bantla sardıktan sonra macunlayıp boyasam karbon diye yutturabilirmiyim. Nasıl olsa istediğim gibi sticker de basabiliyorum.
Şaka bir yana şunu da ifade etmeden duramayacağım 5-10 bine alınan karbon ile uluslararası bisikletçilerin yarışmalarda kullandığı karbon bisiklet aynı değil ne fiyat ne kalite ne başarım. Yani onlarda karbon kullanıyor ama demeyin.
Ben karbon kötü tü kaka alınmaz gereksiz iş demedim. Yaptığınız işe göre gereksiz dedim. Bunu da özellikle karbon almalıyım. Bu işin nirvanası bu diye büyük oranda getirisi götürüsünü karşılamayacak diye dedim. Vakti zamanında (2000lerin başında) fantezi olsun diye bir işten kazandığım 10bin usd yi bilgisayar parçalarına gömmüşlüğüm var. Oysa 20 sene önceki değeri ile bugünkü değeri eşit olmasa bile en kötü 70.000 TL eder Az bir para değil. Bir daha böyle birşey yaparmıyım. Elbette hayır. Gençken yada biraz rahatken umursamıyorsunuz ama ilerde anlayacaksınız birşey gereksiz ise gereksizdir. Heves ettiniz diye gerekli olmaz. Bugün kullandığım kadrolar dahil hiçbir bisikletim tanınmış marka değil. Kadronun üzerinde yazana bakmam bile.
Birkaç genç arkadaş yazmıştı bisiklet olsun da çelikten olsun diye. Aynen katılıyorum. Çocuklukta bisikletim yokken kuzenimin Bisan Kuğu adında ama adı dışında kuğu ile ilgisi olmayan hatta fil deseniz tam oturacak bisikleti ile kademe kademe kendimi geliştirip aynı yokuşu biri arkada biri ön boruda 3 kardeş çıktığımız zamanlarda aldığım keyif ve başarı hissini hiçbirşeyde bulamıyorum. Hele bir dönem ara verip iş yaptığımız firmanın birisinden gazetenin verdiği bisan-ihlas bisikleti ile başlayan 2. bisiklet devrime bakıyorum. İyi ki yaşamışım. Sökme takma yükseltme-daha iyisine geçme işi hep kademe kademe ve kendi kazancımla olmuştur. Bazen çok iyi kazansanız bile paranın boş yere savurtulmayacak kadar değerli, gerçek emek karşılığı ise kolay harcanmayacak birşey olduğunu anlayacaksınız.
Ben artık elimde falanca model yedek göbekler bile var derken hava atmak yada gösteriş yapmak amacı ile söylemedim sadece nereden nerelere geldim onu ifade ettim. Yoksa benim falanca marka filanca liralık bisikletim var dediğimi eski mesajlarımda dahi göremezsiniz.
Tek hedefim gereksiz yere para harcamamanız için reel önerilerde bulunmaktı ama konuyu nerelere çektiniz.
Ben de karbon alıp kadro birleşim yerlerine kaynak izi yaptıracağım.Gören alüminyum sansın,kuzu postunda kurt olsun.😈:D
Onun yerine bol bisiklet giyiminin altında kocaman bir göbek yapıp bu gidemez be yaa diyenleri şaşırtmak daha keyifli olur. Çaktırmadan göbekteki eklemeyi atıp bisiklette ne çabuk kilo verdiriyormuş iyi ki biniyorum diye hava da atılabilinir!

@SOZUAK benim üst seviye kadrom ultegra yı üst seviye sayarsanız donanımım. Hani demişsiniz ya kaçınızın kadans hız kalp sensörü var diye bende hepsi var hatta powermetre yolda. Ben size deneyimlerimi söylüyeyim. Daha net olacaktır. Dün akşam ki bir sürüşümün ekran görüntüsünü atayım. Bir diğer karbon bisiklet ile 28 30 ortalamalarım görüldüğü üzere 32 ye çıktı. En büyük farkı ayağa kalktığımda altımda ezilmeyen bir bisiklet olarak gördüm. Yokuş sürelerim 2 şer 3 er dakika gelişti. Bu arada ben aynı ben.

Ama ben ekmeğimi bu işten hiç yemedim tamamen zevk meselesi. Çok seviyorum bisikleti. Basmayı da gezmeyi de seviyorum. Hiç bir materyal ister karbon kadro ister üst seviye bir set gereksiz falan değil. Bunu anlayın.

O gereksiz bu gereksiz değil. Bu keyif meselesi. Üst seviye ürünler fark yaratıyor.

Edit: Bu sürüş tek başıma yaptığım kimsenin rüzgarına girip draft olmayan bir sürüş. Toplu sürüşlerde 34-35 belki daha üstü çıkar. Eklemek istediğim başka bir şey de gerçekten fark var. Dün akşam basıyorum gidiyor hatta bassana diyor basamıyorum kalpte yer var bacakta yer kalmadı. O yüzden kalite başka bişi....
Screenshot_20200603_200115.jpg

Son düzenleme:
Şöyle açıklarsak netleşir belki... Kötü geometrisi olan, çok esneyen kısaca kötü bir kadro ve kötü bir jant setine en iyi seti bile taksak performans artışı yakalanmaz. (Hafiflikten gelen ufak bir dokunuş olur) Ama kötü bir set bile taksanız iyi bir jant ve kadro seti size ilk sürüşten itibaren geri dönüş yapacaktır. Setlerin vaatleri hızlı vites geçişleri, oranlar ve hafiflik. Ama konu jant ve kadro olduğunda kazançlar daha verimli güç aktarımı, akıcı göbekler ve aero avantajlar oluyor.
Bunu uzun sayfalar anlatmaya çalıştım ama , ne gücü nede bilgiyi aktaramadım. Çelik kadro kadar değerim yok😁

• Hahaha
Tepkiler: Hami Bulut
Bendeki cromoly kadroda da kaynak izi ve geçiş yüzükleri yok. Bir acaba diyorum boruların üzerine izocam sarıp bez bantla sardıktan sonra macunlayıp boyasam karbon diye yutturabilirmiyim. Nasıl olsa istediğim gibi sticker de basabiliyorum.
Şaka bir yana şunu da ifade etmeden duramayacağım 5-10 bine alınan karbon ile uluslararası bisikletçilerin yarışmalarda kullandığı karbon bisiklet aynı değil ne fiyat ne kalite ne başarım. Yani onlarda karbon kullanıyor ama demeyin.
Ben karbon kötü tü kaka alınmaz gereksiz iş demedim. Yaptığınız işe göre gereksiz dedim. Bunu da özellikle karbon almalıyım. Bu işin nirvanası bu diye büyük oranda getirisi götürüsünü karşılamayacak diye dedim. Vakti zamanında (2000lerin başında) fantezi olsun diye bir işten kazandığım 10bin usd yi bilgisayar parçalarına gömmüşlüğüm var. Oysa 20 sene önceki değeri ile bugünkü değeri eşit olmasa bile en kötü 70.000 TL eder Az bir para değil. Bir daha böyle birşey yaparmıyım. Elbette hayır. Gençken yada biraz rahatken umursamıyorsunuz ama ilerde anlayacaksınız birşey gereksiz ise gereksizdir. Heves ettiniz diye gerekli olmaz. Bugün kullandığım kadrolar dahil hiçbir bisikletim tanınmış marka değil. Kadronun üzerinde yazana bakmam bile.
Birkaç genç arkadaş yazmıştı bisiklet olsun da çelikten olsun diye. Aynen katılıyorum. Çocuklukta bisikletim yokken kuzenimin Bisan Kuğu adında ama adı dışında kuğu ile ilgisi olmayan hatta fil deseniz tam oturacak bisikleti ile kademe kademe kendimi geliştirip aynı yokuşu biri arkada biri ön boruda 3 kardeş çıktığımız zamanlarda aldığım keyif ve başarı hissini hiçbirşeyde bulamıyorum. Hele bir dönem ara verip iş yaptığımız firmanın birisinden gazetenin verdiği bisan-ihlas bisikleti ile başlayan 2. bisiklet devrime bakıyorum. İyi ki yaşamışım. Sökme takma yükseltme-daha iyisine geçme işi hep kademe kademe ve kendi kazancımla olmuştur. Bazen çok iyi kazansanız bile paranın boş yere savurtulmayacak kadar değerli, gerçek emek karşılığı ise kolay harcanmayacak birşey olduğunu anlayacaksınız.
Ben artık elimde falanca model yedek göbekler bile var derken hava atmak yada gösteriş yapmak amacı ile söylemedim sadece nereden nerelere geldim onu ifade ettim. Yoksa benim falanca marka filanca liralık bisikletim var dediğimi eski mesajlarımda dahi göremezsiniz.
Tek hedefim gereksiz yere para harcamamanız için reel önerilerde bulunmaktı ama konuyu nerelere çektiniz.

Onun yerine bol bisiklet giyiminin altında kocaman bir göbek yapıp bu gidemez be yaa diyenleri şaşırtmak daha keyifli olur. Çaktırmadan göbekteki eklemeyi atıp bisiklette ne çabuk kilo verdiriyormuş iyi ki biniyorum diye hava da atılabilinir!
38 yaşındayım başkan😁 senin kadar ayırt edebiliyoruz neyin gerekli neyin gereksiz olduğunu.
Şimdi sen bana yerli markalar haric(kötü olduğundan değil )kötü karbon kadrosu söylesene, konuştuğun konu hakkında gram bilgi ve deneyim yok. Duygusal düşüncelerini somut gerçek sanman senin kendini sürekli doğru algılaman gibi "gereksiz" bişey.
Sen olmasanda paramızı doğru harcarız . Burası çokemelli😁
Göbekle giderek şaşırtmak yerine , yorumların ile şaşırt.
Pedala basan çok insan yok memlekette .o yüzden hepimiz değerliyiz .bisikletin ne olduğunu hiçbir zaman önemsemedim. Ama çok inatçısın , nefes alsan düşünsen daha ılıman olacaksın. Keşke mavi hapı seçseydin😂

Hala anlatmak istediğimi anlatamamışım. Ben işe yaramaz, gereksiz, almayın demedim. Paranız vardır, hevesiniz vardır alırsınız kullanırsınız ve elbette fark olacaktır yoksa herkes alsın Altus, Tourney geçsin gitsin. Mesela 5 sene öncenin Deoresi bugünün Altus'u tarafından başarım olarak geçiliyor. 3 sene önce enfazla 7 vites olarak satılan sistem bugün 9 lu-10 olmuş. 5 sene öncenin Dura-Acesi bugün 105 tarafından geçiliyor. Forumda bir anket düzenlense katılanların kaçında hangi seviyede donanım çıkacak. Sizde varmış, güle güle kullanın. Ben de müzik konusunda düşkünüm müzik aletlerine evimde üst düzey bir dijital bateri setim 6 tane klavyem rack modül synt, kayıt efekt, elektro gitar, anfi, kabin vs cihazlarım var toplasam 4-5 karbon alacak kadar meblağ tutuyor. Tonlarca para gömdüm o alana. Para mı kazanıyorum , hayır keyif için. Yalnız benim şöyle bir avantajım var bu cihazların bazıları klasik yada argo tabir kupon cihazlar, 10 yıl sonra da değerli olmaya devam edecekler zira bazıları 20-30 yıllık cihazlar hali hazırda değerliler. Bunun da üstü var mı var ama benim ihtiyacım yok o nedenle uğraşmıyorum almaya. Şahsi olarak söyleyeyim 2-3 dakikalık avantaj için gidip üst seviye set almam elimdeki bana yetiyor. Kimseyle ne yarışıyorum ne de kendimle yarışıyorum. İsteyen istediğini alabilir benden maddi destek talep etmedikçe ama tecrübesiz arkadaşlar illaki vardır layık olmadığından değil ama onlara fayda sağlamayabilir. Mesela city-touring tarzı bisikletler bana itici gelir hiç almadım. Herkesin ihtiyacı yok herşeyin en iyisine ama bazen insanalar ihtiyaçları olup olmadığını bilmeden etkilenip yönelebiliyor ve hayal kırıklığına uğruyor, 2 gün sonra hevesleri sönüyor yeni mecralarda heyecan arıyorlar yada en kötüsü zar zor aldıkları bir üst donanımlı ekipman hasar gördüğünde yerine yenisini koyamayabiliyorlar. Hani eskiden çok denk gelirdim adamın elinde en pahalı telefonlardan var ama kontörü yok , sessizce karşısındakini arıyor kontörüm az beni bir ararmısın hesabı.

alın arkadaşım alın en iyisini pahalısını alın. Siz de en az benim kadar takıntılısınız.

• Beğen
Tepkiler: Cemal Ç.
@hamlet2006 diyorlardı ya karboncular aliminyumculara selam veriyor vermiyor diye. Şu karbon tartışmasında ki niye tartisilidigini anlamadim. Ama şunu gördüm ya karbon binmeyenlerin onları ekonomik olarak kıskandığını o yüzden karbonculari cekemedigini. Ayıptır.Ben bisiklet forumda ki birçok kişinin öldüğü ekonomik olarak iyi olduğunu, Sosyo kültürel olarak da iyi olduğunu düşünürdüm ama yanlış dusunmusum. Sadece ekonomik olarak iyiler.
Benim en çok takıldığım insanların birbirini ekonomik olarak ezmeye çalışmasi ister sözle ister patronlukla.
Gelelim karbon meselesine. Alabilecek durumdayım. Sehir bisiklet yarış bisikleti nin karbon olmasının mantığını anlıyorum ama hakkını verebildikten sonra. Ama dağ bisikletini girdiğim yollarla, bu kiloyla.... Garantisi bitmeden kırarım.. Diğer bisikletim Merida in fitnes bisikleti. Dropbara bir türlü isinik değilim. Ama denemek istiyorum ama o da yarış bisikleti değil. Gravel tarzı çelik bir tür bisikleti...
Ee şimdi ben iyice garip oldum. 😀 😀 😀 Ama gel gör ki kış dağcılığı a gittiğim zaman çantam in değeri 15000 TL nin uzerinde

Arkadaşlar, burada en sorun yaşadığımız kilit nokta kimsenin haddini bilmemesi. "Hakkını vermek" olsun, "Siz de en az benim kadar takıntılısınız." olsun, "Gereksiz" olsun ve hatta "İsteyen istediğini alabilir." demek olsun; bunları söylemek size kalmadı. Forum ortamında birbirimizi tanımayan insanlarız, ne demek "Siz de benim kadar takıntılısınız." demek? Bana arkadaşlarım böyle cümleler kurmuyor. Böyle laflara alınmak da havadan nem kapmak değil, iletişimde temel nezaket kuralları. Ama bu iletişim temellerini göz ardı edip, dangıl dungul yazıyorsunuz. Argümanlarınıza karşı argüman üreten insanlar nezaketle cevap veriyor, sizli bizli konuşuyor ya da bol bol bence diyor. Siz de bu seviyeye uymak ZORUNDASINIZ. Samimiyet bahanesi altına sığınıp da "Benim iletişim tarzım böyle ya." diyemezsiniz. İnternetteki bir forum ortamı, kendi iletişim tarzınızı hiçbir değişiklik geçirmeden yansıtabileceğiniz bir yer değil.

Bu fikirlerinizi, cümlelerinizi bu şekilde tuttuğunuz yapılarda kurduğunuzda aslında hadsizliği geçtim hakaret gibi resmen. "Sen öneri istiyorsun ama ben senden daha kesin bilirim, dediğim de budur." demekten hallice. Biri bu başlıkta fikir edinmeye çalışacak olsa "Karbon mu? Cık alınmaz, gereksiz. Yarış mı koşuyon napacan karbonu?" gibi fikirler aramayacak. "Bence gereksiz çünkü şundan şundan" diye olan yazıları göz önüne alacak en nihayetinde.

Karbonun da alüminyumdan daha üstün bir bisiklet hammaddesi olduğunu artık lütfen açıklamak zorunda kalmasın kimse. Yani, bu fikir bile değil bir gerçek. Alüminyumu gömen kimse de yok, herkes alüminyum iyidir ama karbon daha iyidir diyor. Nedense karbona karşı olumsuz bir yaklaşım var. Nedenini anlayamadığım için ben duygusal yaklaşıldığını düşünüyorum. Gerçeklere duygusal yaklaşmanız, onun gerçekliğini değiştirmez.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Turkce icerikli forum, sosyal medya gibi platformlarda insalar istiyor ki iddialarini, fikirlerini, dusuncelerini herkesin gorebilecegi sekilde ortaliga yazsin ama hic kimse bunlari sorgulamasin, elestirmesin.

A en iyisidir.
X gereksizdir.
Herkesin B'si olmali.

Dogal olarak insanlar cikip bu savlarin nedenlerini, dayanaklarini sorup sorgulamaya basladiginda ise sahane diyaloglar yasaniyor. Yeni iddialar ortaya atiliyor ( bunlarin da dayanaklari yok tabi ki ), bambaska alakasiz seylerden bahsediliyor, is duygusalliga vuruluyor. Hatta tartisma teknik degil de siyasi bir konuda ise iddia kanitlanmak yerine direkt karsidaki vatan haini falan ilan ediliyor.
Burada da benzer, kanit/dayanak/somut veri soruyorsunuz bu sefer "sen ne kadar bisikletcisin", "ortalama hizin kac", "kac km bisiklete biniyorsun" gibi sacma sapan yerlere geliyor mesele.

Eger arkasinda duramayacaginiz, altini dolduramayacaginiz bir fikriniz varsa ve herkesin okuyup yorum yazabilecegi halka acik ortamlarda bunu paylasiyorsaniz madara olmayi da goze alacaksiniz.

Yıllardır çıkamadık şu işin içinden yahu:kötü: Kim istemez abi karbon bisikleti olmasını?

Benim yok. Hiç olmadı. Olsa da kırılacak mı çalınacak mı kaygısı yaşasam keşke.

Geri