Scudo Sports

Almanya gerçekten de bitmiş mi? Yerinde inceliyoruz

Road_Runner

Road Runner
Tepki
24.909
Bisiklet
Cervélo
Merhabalar forumdaşlar :)

Bu başlık benim için bir sosyalleşme başlığıdır. Nitekim burada oldukça yalnızım... Kısaca özet geçeyim: 2022 Ocak ayından beri eşimle birlikte pılımızı pırtımızı toplayıp Almanya'ya geldik. Gelmeden önce bir karar süreci içindeydik; gerçekten de sıfırdan başlamak göze alınabilir miydi? Hatta bir arkadaşım vasıtası ile sizin de görüşlerinizi de almıştım, ilgili başlık: Ülkenin Doğu'su mu Almanya mı?

Durum özetle bu, sizi sıkmadan şu anki hislerimi anlatmaya çalışayım. Yalnızlık :D Bu başlık sayesinde (bilmiyorum ilginizi çeker mi, tutar mı ama...) hem ben Türkçe konuşacak birkaç dost edinmiş olacağım, hem de size merak ettiğiniz Almanya ile ilgili yalan yanlış bilgiler (!) vermiş olacağım :naslyany: Yalan yok,bazen sokak ropörtajlarını açıp, şu an orada yaşamın nasıl olduğu konusunda fikir edinmeye çalıştığımda, kendisine mikrofon uzatılan gurbetçilerin Almanya'yı anlatışı karşısında adeta şoke oluyorum. Bu konudaki soru ve görüşlerinize hazırım! :cool: Benim bu konuda gerçekten de objektif olabilecek biri olduğumu düşünüyorum. Çünkü 2022 yılının Türkiye'sinde yaşamanın ne demek olduğunu bilen biriyim ve şu anda Türkiye ile burayı gerçekçi olarak kıyaslayabildiğimi düşünüyorum. Ne yazık kihemen yukarıda bahsettiğim "gutbetçiler" Türkiye'yi bilmiyorlar, sadece bildiklerini sanıyorlar. Eh, onlar da hakılıar: Yılda 20 günlük full+full Bodrum tatili ile memleket hasreti gideren birine, "Türkiye nasıl?" diye sorulur mu!? Bu adam ne geçim derdi yaşamış, ne kirada kalmış, ne sabah kalkıp metrobüsle işe gitmiş, (o tadı hiçbir şey vermiyor) ne mülteci sorununa hakim, ne gelecek kaygısı taşıyor, kısacası hiçbir sorunu bilmiyor bu arkadaşlar. Ve bu doğal. Bilemez de anlayamaz da.

Fakat ben :D Daha geçen yıl AÖF fakültesine kayıt olup indirimli almaya hak kazandığım aylık akbilimle metrobüste yaşam mücadelesi veriyordum :ssrtcbya: Şu günlerde ise her yere bisikletle gidiyorum. Tümtrafik kurallarına neredeyse istisnasız uyulduğu bu ülkede insanların nasıl bu kadar disiplin manyağı olabildiğini sorguluyorum. :D Bir nevi kültür şoku içindeyim. Gerçekten. Hesaplarım doğruysa 84 milyonluk bu ülkede 10 milyona yakın evcil köpek var. Bu insanların çocuk yapmayıp köpekbeslemesine anlam vermeye çalışıyorum :snzdglsn: 3 hatta bazen 4 köpek gezdiren vatandaşlar görüyorum, hayatı sorgulamama sebep olan :D Yanımdan son model bir Porsche geçiyor, içinde bir emekli... Anlamam mümkün değil. Bilemiyorum ne kadar sürer bu şoku atlatmam ve bunların benim için normalleşmesi ama kesin olan tek bir şey var ki daha çook şok olacağım.

Sizi daha fazla sıkmadan, burada olmanın kötü yanlarından da bahsedip, sözü size vereceğim. Her türlü yorumunuz beni mutlu eder. Türkiye'deki ekonomik sorunlar, özgürlük sorunları, adalet sistemindeki açıklar, hatta çoğumuzun kendini güvende hissetmiyor oluşu... Elbette bu çoğu bu ülkeye gelince yeni sorunlarla yer değiştirdi. Böyle olacağını az çok tahmin etmiştim, ama açıkçası bu sorunları bu kadar güçlü hissedeceğimi bilmiyorum. En önemli sorunum diyebileceğim sorun, kesinlikle kültürel farklılıklar... Bunun içinde örf-adet-gelenek-görenekten tutun da, dine kadar, gündelik alışkanlıklara kadar, insanların huyusuna suyuna, kabul gören davranışlarından tutun da aklınıza ne geliyorsa yazın. Almanlar bizden çok ama çok farklılar arkadaşlar. Bunu elbette biliyordum, fakat ne ölçüde hissedeceğimi kestirememiştim. Artık biliyorum: İliklerime kadar :D Bazı günler Türkçe konuşabileceğim insanlar çıkıyor karşıma ve onları hiç tanımadığım halde onlarla konuşmaktan değişik bir mutluluk duyuyorum :D Çoğu, 1970'lerde buraya göçmüş maden işçisi ailelerin devamı. Burada doğmuşlar, Türkiye'yi yıldan yıla tatile gittikleri kadar biliyorlar... Ve inanın %90'ı burası kötü diyor... Burası bitti diyor. Neyse bu bitme konusuna çok girmeyeceğim çünkü çıkamam :krktm: Bu meseleyi daha spesifik sorularla siz yönlendirirseniz, daha isabetli ve gerçekçi cevaplar verebileceğimi ve konunun daha az dağılacağını düşünüyorum.

Gevezeliği bir kenara bırakıp, anlatın: Eee? Ne var ne yok :D Dertleşelim biraz
@Murat Cömez abi sözü olmasına rağmen hala kahve içmeye çağırmadı, tesadüflerimi iletiyorum kendisine :D (Şaka tabi, uzak kalıyoruz kendisiyle, selamlar)

Scudo
2 yıldır Kopenhag'dayız. İlk sene nefret ettim. Şimdi çok seviyorum ve 1 yıldır tr'ye bile gitmedim. Şimdi Berlin'e yerleşme durumumuz var. Geçen hafta Berlin'deydik. Çok beğendim. Zamanla fikirler değişir. Alıştığın sosyalliği Almanya'da arama. Orada başka bir sosyallik var. Buna alışmazsan sıkılabilirsin. Ben buranın arkadaşlık anlayışını çok seviyorum. Yalan yok mesela. Kimse kimseye ima yapmıyor. Direkt söylüyorlar. Biraz zamana ihtiyacın var. Sevgiler, selamlar.

Merhaba;
1. Memur maaşları ne kadar? Memur maaşıyla hangi yol bisikletleri alınabilir yada kaç maaşıyla,(mesela giant defy pro 3 kaç memur maaşı mesela)
2. Mesai saatleri ve özlük hakları (yıllık izin, izin ücretleri vs).
3. İçki fiyatları mesela birim olarak asgari ücret şu bira şu fiyat gibi.
4. Sigara içme oranı etrafınızdaki.
Aklıma geldikçe sorarım😁

Maden isicileri dedigine göre sen Nordreinwestfallen tarafinda biryerdesin sanirim. Dortmund, Düseldorf, Duisburg tarafi olabilir. Bana telefonnumarani versen ben seni arar ve muhabbet ederdim.

Ben konuya yazmak istemiyorum ama bazi seyleri yanlis yazmissin. Meselaburadakilerin kira derdi olmamis, sabah ötübüsle ise gitmemis gibi. Burada sen de biliyorsun ki sabah 4 de kalkiyor normal isciler ki kahvalti dus derken 5 de yola düsüyor ve 6 da isbasi yapiyor. Bu sadece misalerden birisiyidi, ha ben sahsen türkiye hakkinda yorum yapmam. Yasamadigim bir ülke hakkinda yorum yapmam kesinlikle yanlis olur. Ha bizlerde türküz ama biz türkiye yi özlüyoruz deyince nedense ne ana kaliyor ne sülale. Bu sende facebook da moda bizlere defolun memlekinize yani almanya ya gidin diyenmi istersin, biz sövenlermi istersin vs. vs. olanlardan gecilmiyor. Serefsizler bizi gayri müslim yapti ve serefsiz haber gruplari da bunu istafaden bildi yayinladi da yayinladi.

TÜRKIYE SUNU BILSINKI BIZLERDE TÜRKÜZ, BIZLERDE TÜRKIYE YI SEVIYORUZ DEME HAKKIMIZ VAR, BIZLERDE NE MUTLU TÜRKÜM DIYENE DEME HAKKIMIZ VAR.

Ama bunlari biz deyince, madem okadar seviyorsun türkiye ye dönsene diyorlar. Ya Allah askina sevmeyle dönmenin ne alakasi var. Maden seviyorsan sevdigin yere geri döneceksin, ozaman sende anneni seviyorsun sende geldigin yere geri dönsene bakalim olmuyor demi.

@Road_Runner
İnanın sizin adınıza çok sevindim. Yani şu sıralar sorun olarak tanımladığınız şeylerin kısa zamanda sorun olmaktan çıkacağından emin gibiyim. Zira hiçbir şey özgürlüklerden, adaletten ya da gelecek kaygısından daha önemli değil.
Süfli isteklerinize mukayet olun yeter.

Değerli @Murat Cömez abim Almanya'nın aslında sanıldığı gibi bir yer olmadığına ve burada da insanların sabah kalkıp işe gittiğine değinmiş, teşekkürler abi, alışamadım ama :D Zor valla abi sen gel 4'te kalk. Çile değil. Bilmiyorlar Türkiye'dekiler 7'de 8'de işbaşı yapmanın kıymetini :ssrtcbya: En kısa zamanda da telefonla konuşmak üzere abi özel mesaj ile irtibata geçeriz, çok teşekkürler değerli cevabın için abi.

Cevap yazan forumdaşlara da teşekkürler :D Mutlu oldum gerçekten. Birkaç soru gelmiş, bazıları beni aşıyor ama deneyeyim.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

İlk soru benden gelsin,çok kısa ve net sorayım,Almanya gerçekten bizi kıskanıyormu?

Haberleri aktif izlemiyorum, izlesem de anlayamıyorum ama sanırım kıskanmıyorlar :D

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Merhaba;
1. Memur maaşları ne kadar? Memur maaşıyla hangi yol bisikletleri alınabilir yada kaç maaşıyla,(mesela giant defy pro 3 kaç memur maaşı mesela)
2. Mesai saatleri ve özlük hakları (yıllık izin, izin ücretleri vs).
3. İçki fiyatları mesela birim olarak asgari ücret şu bira şu fiyat gibi.
4. Sigara içme oranı etrafınızdaki.
Aklıma geldikçe sorarım😁

Memur maaşlarını bilmiyorum ama sanırım 2000 küsür net alıyorlardır. 2500€ olduğunu varsayarak cevaplarsak: Sanırım 2-3 aylık maaşıyla rahat rahat alabiliyorlar :snzdglsn: Bisiklet fiyatlarına siz de aşinasınızdır, çünkü bike24 zaten çoğumuzun takip ettiği bir site: (link)
Ben ekstra olarak ebay kleinanzeigen'den (sahibinden gibi bir site) ikinci el fiyatlarının ekran görüntüsünü paylaşayım, Türkiye'den bu site açılmıyor olabilir çünkü girer girmez ilk sorduğu şey posta kodu :snzdglsn:
"Giant Defy Pro" araması için sonuçlar şunlarmış:
defy.png
2. soru olan mesai saatleri sorusu, ben şu an memur olmadığım için bu konuda da hiçbir fikrim yok. Şu an sıradan bir işte ve asgari ücretli çalışıyorum. Asgari ücretlilere Türkiye'deki gibi aylık olarak değil, saatlik bazda ödeme yapılıyor. Her ayın sonunda bize bir kağıt veriliyor, buna "para kağıdı" diyebiliriz. Ve bu kağıtta o ay günü gününe kaç saat çalıştığımız tablo halinde yazıyor. En altta ise o ay toplamda kaç saat çalışmış olduğumuz hesaplanmış oluyor ve bu sayı, saatlik asgari ücret ile çarpılıyor (sanırım 12 oldu şu an) ve ortaya BRÜT maaş çıkıyor. 2'nin üzerinde evet ama heyecanlanmayın sakın, çünkü vergiler ağlatıyor :D Sizden ne kadar vergi kesileceği meselesi ile gerçekten çok karışık. Vergi sınıfları var (sanırım 1,2,3,4,5) Mesela ben vergi sınıfı 3'e dahilim. Sadece ben çalışıyorum, eşim çalışmıyor.Ve ödeyeceğim vergiden bu bilgi esas alınıyor. Eğer eşim de çalışıyor olsaydı vergi sınıfı 4 olacaktım. Fakat eşimin maaşı benim maaşımdan yüksek olsaydı vergi sınıfı 5 olacaktım. Çoluğum çocuğum olsaydı, veya bekar olsaydım o zaman da vergi sınıfım sanırım 1 ve 2 olacaktı. Bu vergi sınıfları hakkında çoook kabaca bilgi verdiğimi farzedin ve yazdıklarımın yanlış olabileceğini bilin, çünkü detaylı bilgiye gerçekten sahip değilim. Ama sistem kabaca bu. Gelelim sadete: Evet 500€'ya yakın vergi ödeyeceksiniz. Hatta bekarsanız maaşınızın yarısına yakını bir vergi bile ödeyebilirsiniz. (Kulaktan dolma bir bilgi de olsa, %40 vergi ödediklerini duydum. Ama hiçbir bilgim yok) Anladığım kadarıyla Alman hükümeti bekar insanların belini vergiyle bükmeye and içmiş :D En az vergi alınan kişiler ise evli ve çocuklu kişiler. Ayrıca çocuk başına da aylık 250€'ya yakın ek gelir elde ettiğinizi hatırlatalım :ssrtcbya: Ne kadar çocuk, o kadar Euro, Kemal Sunalın kendi soyadıyla köyden çocuk topladığı film gerçekten mantıklıymış :naslyany:
Çok uzattım ama konu da bir o kadar karışık, kusura bakmayın. Yıllık izin meselesi, yine memurları bilmemekle birlikte şahsen asgari ücretli ben yıllık (sanırım) 25 gün izin hakedişim var. Ve bu izinler Türkiye'deki gibi birikmiyor. Ben bu yılki iznimi kullanmayayım, biriksin, çıkarken nakit olarak alırım diye bir şey yok. Çünkü, yıllık izin kullanmadığım tespit edilirse sanırım şirketin çalışana yüklü bir miktar para ödemesi gerekiyormuş ceza olarak, bu da sanırım 2000€ gibi bir paraymış. Bu bilgilerin tamamı yukarıda bahsettiğim gibi "yalan yanlış" bilgilerdir çünkü henüz tam çözebilmiş değilim sistemi :D

Eveet gelelim 3. maddeye, içki fiyatları. Sevgili forumdaş, biliyorum heyecanlanacaksın ama içki Türkiye'ye göre kıyaslanamayacak kadar ucuz. Bir kampanya paylaşayım yönetim müsade ederse :D Kaufland (bizdeki Carrefour) kataloğundan: (sorun teşkil ediyorsa silerler)

WhatsApp Image 2022-10-20 at 23.34.06.jpeg

WhatsApp Image 2022-10-20 at 23.34.05 (1).jpeg

WhatsApp Image 2022-10-20 at 23.34.05.jpeg

4. madde; Sigara içme oranı. Yaşadığım bölgede (Evet kuzey batıda kalıyorum, Düsseldorf'ta Murat bey tam isabetli tahmin etti) halkı bir bütün olarak düşünürsem sigara içme oranı düşük. Köpek gezdirmeye, yürüyüşe çıkmaya, bisiklete binmeye, mangal partileri vermeye bayılırlar. Halkı bir bütün olarak düşünmekten kastım şu, Alman olmayan çok sayıda insan yaşıyor, avrupa kökenliler çoğunlukta bunların içinde ve bu insanlar Almanlardan daha fazla sigara içiyor tespit edebildiğim kadarıyla. Yani Almanya'nın genelinde sigara içme oranı belki %10'dur ama Alman vatandaşları içindeki sigara içme oranı %5'ten fazla değildir, göçmenler bu oranı yükseltiyorlardır (diye tahmin ediyorum). Elbette bu verilerin ve istatistiklerin olduğu resmi websiteleri vardır (TÜİK :D) ama ben o siteyi şu an asla bulamam :bsmagryr:

Değerli @Murat Cömez abim Almanya'nın aslında sanıldığı gibi bir yer olmadığına ve burada da insanların sabah kalkıp işe gittiğine değinmiş, teşekkürler abi, alışamadım ama :D Zor valla abi sen gel 4'te kalk. Çile değil. Bilmiyorlar Türkiye'dekiler 7'de 8'de işbaşı yapmanın kıymetini :ssrtcbya: En kısa zamanda da telefonla konuşmak üzere abi özel mesaj ile irtibata geçeriz, çok teşekkürler değerli cevabın için abi.

Cevap yazan forumdaşlara da teşekkürler :D Mutlu oldum gerçekten. Birkaç soru gelmiş, bazıları beni aşıyor ama deneyeyim.

Haberleri aktif izlemiyorum, izlesem de anlayamıyorum ama sanırım kıskanmıyorlar :D

Memur maaşlarını bilmiyorum ama sanırım 2000 küsür net alıyorlardır. 2500€ olduğunu varsayarak cevaplarsak: Sanırım 2-3 aylık maaşıyla rahat rahat alabiliyorlar :snzdglsn: Bisiklet fiyatlarına siz de aşinasınızdır, çünkü bike24 zaten çoğumuzun takip ettiği bir site: (link)
Ben ekstra olarak ebay kleinanzeigen'den (sahibinden gibi bir site) ikinci el fiyatlarının ekran görüntüsünü paylaşayım, Türkiye'den bu site açılmıyor olabilir çünkü girer girmez ilk sorduğu şey posta kodu :snzdglsn:
"Giant Defy Pro" araması için sonuçlar şunlarmış:
296004 dosyayı görüntüle
2. soru olan mesai saatleri sorusu, ben şu an memur olmadığım için bu konuda da hiçbir fikrim yok. Şu an sıradan bir işte ve asgari ücretli çalışıyorum. Asgari ücretlilere Türkiye'deki gibi aylık olarak değil, saatlik bazda ödeme yapılıyor. Her ayın sonunda bize bir kağıt veriliyor, buna "para kağıdı" diyebiliriz. Ve bu kağıtta o ay günü gününe kaç saat çalıştığımız tablo halinde yazıyor. En altta ise o ay toplamda kaç saat çalışmış olduğumuz hesaplanmış oluyor ve bu sayı, saatlik asgari ücret ile çarpılıyor (sanırım 12 oldu şu an) ve ortaya BRÜT maaş çıkıyor. 2'nin üzerinde evet ama heyecanlanmayın sakın, çünkü vergiler ağlatıyor :D Sizden ne kadar vergi kesileceği meselesi ile gerçekten çok karışık. Vergi sınıfları var (sanırım 1,2,3,4,5) Mesela ben vergi sınıfı 3'e dahilim. Sadece ben çalışıyorum, eşim çalışmıyor.Ve ödeyeceğim vergiden bu bilgi esas alınıyor. Eğer eşim de çalışıyor olsaydı vergi sınıfı 4 olacaktım. Fakat eşimin maaşı benim maaşımdan yüksek olsaydı vergi sınıfı 5 olacaktım. Çoluğum çocuğum olsaydı, veya bekar olsaydım o zaman da vergi sınıfım sanırım 1 ve 2 olacaktı. Bu vergi sınıfları hakkında çoook kabaca bilgi verdiğimi farzedin ve yazdıklarımın yanlış olabileceğini bilin, çünkü detaylı bilgiye gerçekten sahip değilim. Ama sistem kabaca bu. Gelelim sadete: Evet 500€'ya yakın vergi ödeyeceksiniz. Hatta bekarsanız maaşınızın yarısına yakını bir vergi bile ödeyebilirsiniz. (Kulaktan dolma bir bilgi de olsa, %40 vergi ödediklerini duydum. Ama hiçbir bilgim yok) Anladığım kadarıyla Alman hükümeti bekar insanların belini vergiyle bükmeye and içmiş :D En az vergi alınan kişiler ise evli ve çocuklu kişiler. Ayrıca çocuk başına da aylık 250€'ya yakın ek gelir elde ettiğinizi hatırlatalım :ssrtcbya: Ne kadar çocuk, o kadar Euro, Kemal Sunalın kendi soyadıyla köyden çocuk topladığı film gerçekten mantıklıymış :naslyany:
Çok uzattım ama konu da bir o kadar karışık, kusura bakmayın. Yıllık izin meselesi, yine memurları bilmemekle birlikte şahsen asgari ücretli ben yıllık (sanırım) 25 gün izin hakedişim var. Ve bu izinler Türkiye'deki gibi birikmiyor. Ben bu yılki iznimi kullanmayayım, biriksin, çıkarken nakit olarak alırım diye bir şey yok. Çünkü, yıllık izin kullanmadığım tespit edilirse sanırım şirketin çalışana yüklü bir miktar para ödemesi gerekiyormuş ceza olarak, bu da sanırım 2000€ gibi bir paraymış. Bu bilgilerin tamamı yukarıda bahsettiğim gibi "yalan yanlış" bilgilerdir çünkü henüz tam çözebilmiş değilim sistemi :D

Eveet gelelim 3. maddeye, içki fiyatları. Sevgili forumdaş, biliyorum heyecanlanacaksın ama içki Türkiye'ye göre kıyaslanamayacak kadar ucuz. Bir kampanya paylaşayım yönetim müsade ederse :D Kaufland (bizdeki Carrefour) kataloğundan: (sorun teşkil ediyorsa silerler)

296005 dosyayı görüntüle

296006 dosyayı görüntüle

296007 dosyayı görüntüle

4. madde; Sigara içme oranı. Yaşadığım bölgede (Evet kuzey batıda kalıyorum, Düsseldorf'ta Murat bey tam isabetli tahmin etti) halkı bir bütün olarak düşünürsem sigara içme oranı düşük. Köpek gezdirmeye, yürüyüşe çıkmaya, bisiklete binmeye, mangal partileri vermeye bayılırlar. Halkı bir bütün olarak düşünmekten kastım şu, Alman olmayan çok sayıda insan yaşıyor, avrupa kökenliler çoğunlukta bunların içinde ve bu insanlar Almanlardan daha fazla sigara içiyor tespit edebildiğim kadarıyla. Yani Almanya'nın genelinde sigara içme oranı belki %10'dur ama Alman vatandaşları içindeki sigara içme oranı %5'ten fazla değildir, göçmenler bu oranı yükseltiyorlardır (diye tahmin ediyorum). Elbette bu verilerin ve istatistiklerin olduğu resmi websiteleri vardır (TÜİK :D) ama ben o siteyi şu an asla bulamam :bsmagryr:
Zahmet edip sorularıma açıklayıcı cevaplar verdiğiniz için teşekkürler.

Maden isicileri dedigine göre sen Nordreinwestfallen tarafinda biryerdesin sanirim. Dortmund, Düseldorf, Duisburg tarafi olabilir. Bana telefonnumarani versen ben seni arar ve muhabbet ederdim.

Ben konuya yazmak istemiyorum ama bazi seyleri yanlis yazmissin. Meselaburadakilerin kira derdi olmamis, sabah ötübüsle ise gitmemis gibi. Burada sen de biliyorsun ki sabah 4 de kalkiyor normal isciler ki kahvalti dus derken 5 de yola düsüyor ve 6 da isbasi yapiyor. Bu sadece misalerden birisiyidi, ha ben sahsen türkiye hakkinda yorum yapmam. Yasamadigim bir ülke hakkinda yorum yapmam kesinlikle yanlis olur. Ha bizlerde türküz ama biz türkiye yi özlüyoruz deyince nedense ne ana kaliyor ne sülale. Bu sende facebook da moda bizlere defolun memlekinize yani almanya ya gidin diyenmi istersin, biz sövenlermi istersin vs. vs. olanlardan gecilmiyor. Serefsizler bizi gayri müslim yapti ve serefsiz haber gruplari da bunu istafaden bildi yayinladi da yayinladi.

TÜRKIYE SUNU BILSINKI BIZLERDE TÜRKÜZ, BIZLERDE TÜRKIYE YI SEVIYORUZ DEME HAKKIMIZ VAR, BIZLERDE NE MUTLU TÜRKÜM DIYENE DEME HAKKIMIZ VAR.

Ama bunlari biz deyince, madem okadar seviyorsun türkiye ye dönsene diyorlar. Ya Allah askina sevmeyle dönmenin ne alakasi var. Maden seviyorsan sevdigin yere geri döneceksin, ozaman sende anneni seviyorsun sende geldigin yere geri dönsene bakalim olmuyor demi.
Size bunu yapanların yaptığı yanlışı sizde şuan yapıyorsunuz aslında. Bu söylenenlerin çoğu belli bi durum karşısında söylenmiş şeyler. Uzatmadan sebebini söylersem sokak röportajlarında kı malum durumlardan kaynaklanan birşey.

Mesele şu aslında :D "Yasamadigim bir ülke hakkinda yorum yapmam kesinlikle yanlis olur"

Neden benim yorumumda kime sövmüsüm, kime ne demisim. Hatta ben yasamadigim bir ülke hakkinda yorum yapmam dedim. Sokak reportajlarinin cogu parayla tutumus ve yalan yanlis konusturulmus kisiler. Bunlari reportaji yapanlar prim yapmak icin yapiyor. %90ni onlarin daha Almanyanin A Harfini görmemis insanlar, Almanyada yasamadiklarini alnamak belki size zor ama bize cok kolay gelyior.
Ha birde diyelim almanyadan gelen birisi yanlis yorum yapmis, bir iki kisi yanlis yapmis diye hepsine sövmekmi lazim. Biz türkiyede gurbetci bu dolandiralim soyalim diyene küfür edip sövüyormuyuz?

hayırlı olsun. muhtemelen orada sabah 04:00'da kalkmak çok yorucudur ama mesai kaçta bitiyor?

Mesela ben bugün 06:00'da kalktım, işe geldim ama muhtemelen buradan 18:00 gibi çıkacağım. Günümün neredeyse 12 saatini işe ayırdım. aldığım maaşı ve yaşam standartlarımı ve hatta özgürlüklerimi tartışmayalım bile. Tweet atarken korktuğun bir ülkedeyiz biz...

Son düzenleme:
@Road_Runner yeni hayatında başarılar. Gönderdiğin içki fiyatları beni benden aldı aynı zamanda yazın tatile gelen Almancı kuzenim BIM’den bana votka aldığını da keşfetmeme sebep oldun 😀 uyanık bana Almanya’nın en ucuz votkasını getirmiş 😀

Son düzenleme:
Neden benim yorumumda kime sövmüsüm, kime ne demisim. Hatta ben yasamadigim bir ülke hakkinda yorum yapmam dedim. Sokak reportajlarinin cogu parayla tutumus ve yalan yanlis konusturulmus kisiler. Bunlari reportaji yapanlar prim yapmak icin yapiyor. %90ni onlarin daha Almanyanin A Harfini görmemis insanlar, Almanyada yasamadiklarini alnamak belki size zor ama bize cok kolay gelyior.
Ha birde diyelim almanyadan gelen birisi yanlis yorum yapmis, bir iki kisi yanlis yapmis diye hepsine sövmekmi lazim. Biz türkiyede gurbetci bu dolandiralim soyalim diyene küfür edip sövüyormuyuz?
O zaman bu yazdığınız beni doğruluyor zaten. Kim size sövüyor. Ayrıca kim şuan size sovdunuz dedi. Röportajlarda oranın o olduğuna(%90) inanmıyorum ama 50 kişi ile yapılmış ise en ilgi çekecek olan 5 kişi yayınlanıyor onuda uç noktalardan seçiyorlar o konuda haklısınız, yanıltıcı oluyor

@Road_Runner

Hayatınızdaki yeni sayfa, yeni başarılar getirsin. Yeni bir bisiklete bindiğinizde bile bir alışma sürecinden geçmek gerekirken, yeni bir ülkede yepyeni bir yaşam için kendinize elbet biraz zaman tanımanız gerekecek.

Almanya ile ilişkim çoğunlukla fuar ve firma ziyaretleri ile sınırlı olduğu için gündelik yaşama çok dahil olamadım. Ancak Augsburg ve Stuttgart gibi görece küçük şehirlerde geçirdiğim sürelerde yaşanır buralarda demiştim.

Biraz da süreçten bahseder misiniz? Dil bariyerini nasıl aştınız örneğin? İş bulmak için nasıl bir yol izlediniz? Kaldığınız evi nasıl buldunuz ve en önemlisi eşinizi nasıl ikna ettiniz? 🙂

Sayın @Road_Runner size yeni hayatınızda başarılar dilerim. İnşallah her anlamda mutlu olursunuz. Almanya daki Türk Diasporasına güzel katkılarınız olacağına olan inancım tam.
Not: Ülkene hizmet etmek için (kültürel, sosyal, maddi, manevi vs. vs. her anlamda) nerede yaşadığının bir önemi yoktur.

Istediğin bisikleti kolayca alabilecek ve karsidan karşıya korkmadan geçebileceksin.
Insanoğlu kendine her yerde sıkıntı bukur bu ruhumuzda var. Kira toplayicisi olsan bir süre sonra biri bunlari benim yerime toplasa dersin.
En azindan kaldirimda yürürken bir araba tarafindan edilmeyeceğini, başına bir tabela dusmeyecegini bir kör kurşuna hedef olmayacağını biliyorsun. Bence paha biçilemez. Medeni ulkelerde çalışan karşılığını alı az veya çok ama herkes o medeniyetten eşit ölçüde faydalanır.
Biz afedersiniz donu yokken itibardan tasarruf olmaz diyip yarinlarimizi satarken adamlar onca caei faxlaya rağmen tedbir aliyorlar. Bu zorluk sikinti değil medeniyet yarını öngören bir aklin ürünü. Adamlarin kknunu belli senin konumun. Bak keyfine .

Geri