Scudo Sports

Aliexpress'ten fren balatası satın almak

Vahap Demir

Daimi Üye
Tepki
518
Bisiklet
Sedona
Fren balataları aslında epeyce uzun ömürlü parçalar. Benim balatalar kabaca arka fren 2500 km kadar ön fren de 5000 km kadar gidiyor. Yine de bittiğinde can sıkıcı olan bir durum var. Orijinali 50 ile 80 lira arasında, Baradine gibi kaliteli ama orijinal olmayan markalar ise 25 lira civarında. Doğrusu yıllardır baradine kullanıyorum ve orijinal üründen aşağı kalır hiçbir yönüne denk gelmedim. Buna rağmen mikrop kadar balataya 25 lira vermek de inceden kazıklanma hissi uyandırmıyor değil. Nihayetinde Fiat marka bir otomobilin de fren balataları o paraya geliyor. Tahminen parçalara ayırsak otomobilinkinden 50 adet filan bisiklet balatası çıkar :) Bu durum beni aliexpreste arama yapmaya itti ve sonuç şimdilik mükemmel :D Takımı kargo ücreti dahil 6,50 liraya dört takım balata sipariş ettim. Tahminen bir ay kadar sonra balatalar elimde olacaklar. Bakalım mükemmellik hissi mi mallık hissi mi yaşayacağım o zaman ben de merak ediyorum :D Ama gerek ilk izlenimlerimi, gerekse kullanırken verdiği randımanı buradan paylaşacağım. Sayemde forum ahalisi de bir konuda daha aydınlanacak :)

Scudo
aliexpress'te satılan balatalardan bende kullandım hocam, muhtemelen aynı fabrikadan üretilen ürünleri almışıszdır, sahte ürünleri üretip satacak çok fazla farbrika-firma olacağını sanmıyorum.Bana kalırsa fren performansı olarak orijinal shimano üründen farkı yok, yaklaşık 2 çift kullandım son kullandığım da biraz ses yapmaya başlamıştı ama muhtemelen az miktarda yağ bulaştğı için ses yapmaya başladı.Fiyatları orijinale göre inanılmaz uygun, 4 çift balatayı yaklaşık 12 tl ye aldım diye hatırlıyorum, en azından denemeye değer, dediğiniz gibi orijinal balataların çok pahalıya satıldığını düşünüyorum

Ben de iki çift almıştım 4 dolara orijinal balatalara kıyasla daha ağır oluyor tabi ben metal olanlarından aldım hani performansı biraz düşük ama uzun ömürlü olanlardan. Şu an kullanmadım ancak sahte hidrolik fren setimde de sahte balata olduğunu düşünerek fren kalitesi harika diyebilirim. Bisiklet maşasının azizliği fren yamuk geliyor ve düzgün olmuyor diske değiyor bu yüzden zımparaladım baya hem de ve freni sıktığımda balatanın yarısı diski sıkıyor buna rağmen fren performansı iyi. Bisikletçiye bu durumu söyledim balata daha ucuz diye beni daha da yanıltmak maksatlı elime organik balata verdi ve gerçek balata budur dedi. Tabi o gerçek balata 2 ay sonra uçup gidecek. :) Bazıları demir tozunu sıkıştırıp sattığını söyledi. Bu da diski daha hızlı inceltecektir. Ancak şöyle bir çözüm var AliExpress'te 160 mm 10, 180 mm 20, 203 mm de 30 liraya çok ucuza ve orijinal disk satılıyor. Mesela ben 20 liraya Avid HS1 aldım. :D Kısaca zerre sorun teşkil etmez. Alacaksanız başlıkta resin yazmasına dikkat edin onlar daha iyi oluyor en azından. Bütün balatalarım bittiğinde bunu sipariş edeceğim. Sorduğumda orijinal dedi ama ben olmadığını düşünüyorum. Ama resimlerine bakıldığında içine siniyor. Demir tozu değil yani.
(link)
İşin garip tarafı AliExpress'te Magura ve Avid'in organik balatalarını bulmak daha kolay. Ben çoğu şeyi AliExpress'ten aldım kargo sorunundan başka bir şey yaşamadım ki o sorunlarda çözüldü. 35 dolara aldığım ürün kargodayken hasar yemiş bunu belirttim mesela 15 dolar geri verdiler. O hasar da fazla etkileyecek bir şey değil onu da söyleyeyim.

@Dolk demir tozu sıkıştırıyor diyenler uyduruyor gibime geliyor, demir tozundan üretmek normal balatanın malzemesine göre daha pahalıya gelir diye düşünüyorum:)

Balata dediğimiz şey sonuçta bir karışım. Herkes bir takım şehir efsanelerini anlatıp duruyor bu konuda. İçinde ne olduğuna dair çok kafa yormak da gereksiz gibi geliyor bana. Sonuçta uzaya araç göndermiyoruz. Sürtünmeyi sağlayıp durduracak bir basit aparata ihtiyacımız var. Çin'de üretilen arabalar da frene basınca duruyor, bisikletler de :D Şu andaki mottom bu. Elbette ürünü kullanınca en doğru değerlendirmeyi yapmak mümkün olacaktır.

Metal balataların performansları düşük değildir. Organik ve metal balatalar arasınaki farklılıkları videoda anlattım.

• Beğen
Tepkiler: Vahap Demir
Birazcık araştırma yapınca balata hakkında bildiklerimin çoğunun yanlış olduğunu öğrendim (yanlış bilgi aktarıldığı için). Metal balatalar genel anlamda daha performanslıymış.
@Neil deGrasse Tyson
Reçine sadece organik balatada katılıyormuş. Sorduğum bisikletçi illa organik olmalıymış gibi resin yazması gerektiğini söyledi. Ya da bildiği tek balata organik olabilir çünkü yağ damladığında balata çöp olur demişti ben "olur mu temizleyince ve zımparalayınca tekrar kullanılabilir" dedim ancak olmaz olmaz dedi. Demek ki bildiği sadece organik balata var. Şimdi taşlar yerine oturdu. :D Hatta dediğiniz demir tozu daha pahalı olayına gelince kırmızı balatalar bu yüzden pahalı olabilir çünkü %95 metal barındırıyor.

Balatalarım bugün geldi. Gayet iyi görünüyorlardı. Zaten ön ve arka balatalarım bitik durumda olduğundan hemen değiştirdim. Şimdilik her şey son derece iyi duruyor. Kullandıkça performansına dair edindiğim izlenimleri de paylaşarak forum ahalisini bilgilendirecek ve böylece balata için harcanan güzel paracıkların kesede kalmasına yardımcı olacağım gibi geliyor bana.

• Beğen
Tepkiler: wildboytam35
Balata bitince kullanmaya devam etmenin sakıncaları neler?

@Turak eğer tamamen bitipte balata demiri diske sürtecek duruma geldiyse; 1) diski çabuk aşındırır. 2) fren performansı düşer. 3) frene bastıkça garip sesler çıkartır

• Beğen
Tepkiler: Tuurok
fren balatasında 2 model olur genelde
eğer bisikletiniz veya motosikletiniz kıymetliyse balatanın kötüsü kesinlikle alınmamalı
Sarı parlayan balatalar, sarı dediğimiz bronz(tunç) dan imal edilir.
sebebi ses yapmaz ve çabuk soğur.
kötü balataya tunç katmazlarsa balata ısınınca kokar veya tutmamaya başlar.
tunç katarlarsa da diskiniz çok ciddi şekilde aşınır.

iyi balata alırsanız tunçsuz fakat erimeyen, kokmayan, diskinizi çizmeyen ve daha iyi tutan balata sahibi olursunuz.

• Beğen
Tepkiler: wildboytam35
Düzeltme;
Bir kafa karışıklığı oldu. Siyah olanları metalik sanıyormuşum meğer bunlar resinmiş. Yanlış bilgilendirme için özür dilerim başkasının verdiği bilgiler ışığında böyle bir yorum yaptım. Zaten resin olan iyiyse bu listede hata mı var diye kafamı kurcalıyordu. :D
HTB17xtkPXXXXXanXpXXq6xXFXXX1.jpg

Bana göre bu türlerden en güzeli gümüş ve kırmızıdır. Sesten rahatsız oluyorsanız gümüş iyi bir tercih olur (bu balatalar oldukça hafif) eğer ses sorun değilse kırmızı yani metalik balatalar sizin için daha uygun olacaktır.
@Neil deGrasse Tyson
Demir tozu olayına gelince bunlar eritilip kalıp halinde çıkıyormuş. Tamamen yanlış bilgiye maruz kalmışım ne zaman düzelirim, bilmiyorum. :D Ayrıca dediğiniz gibi ne kadar çok metal varsa o kadar pahalıya satılıyor.

Ben kırmızı aldım zamanın da .. birincisi her biri farklı kalınlıkta balatalar disk ile uymuyor idi uyumlu olmasına rağmen.. 180mm rotor diskleri daha kalın olması iyicene sıkıntı oldu. İsteyene resim atarım:D

ben ng650 zoom md frenler için getirtmiştim kullanımım sert dik inişlerde idi orjinale nazaran metalik bir ses mevcuttu ve parça parça kopmalar oluyordu ve daha sertti daha sonra avid bb7 ye geçtim

• Beğen
Tepkiler: berk2bin
@Dolk :eek:

sram orjinal balatalar ile sıkıntı yaşamıyorum :) yine avid rotor ile birlikte.. :cool:

benim kastettiğim şey balatalar standartların dışında kalın olması ;) :booo: adamlar yapamamış açıkçası :D çakma olan balatalar..

@Neil deGrasse Tyson Benim frenlerden kamyon sesi geliyor.Ancak frenler tutuyor. Bisikleti alalı 1 sene olmadı. Balata bitmiş midir?

Geri