Scudo Sports

Akort anahtarı yapımı (eski sele borusundan)

el Cezeri

Ride or Die
Tepki
590
İsim
Albeza
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Corratec
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Herkese merhaba. Sele bağlantı yeri kırılmış bir alüminyum sele borusu hurdasından basit ve hafif bir akort anahtarı yaptım. Alüminyum; (benim gibi) elinde metal kesmek için taşlama makinesi vb aletler olmayan arkadaşlar için kolay işlenebilen bir metaldir. Sele borusu alüminyumu olduğundan, alet sert bir malzeme ve uzun süre yalama olmaz sanıyorum. Olursa mevcut ağızın yanına bir kanal daha açarım. Anahtarın geniş rulmanların yataklarından da yapıldigini duymuştum daha sağlam olur.

Malzemeler:
- Metal boru: anahtarın gövdesi olacak
- Kesmek için demir testeresi: hirdavatcilarda 5 lira civarı
- Çeşit zımparalar: kesilen yerlerin estetik görünümü
-Demir eğesi: kesilen yerin çapağını almak için ve anahtar ağzının (jant tel başını tutan ağız) düzeltilmesi için
-Bant: kesme işlemi yapılırken parçanın zarar görmemesi için maskeleme adına
- Boya: isteğe göre, benim elimde eski bir sprey boya vardı onu kullandım fakat boya kurumasına rağmen yüzey biraz yapış yapış kaldı boyasi uzun ömürlü olmayacak benimkinin glb.

20230307_210910.jpg

20230307_204424.jpg20230307_210425.jpg20230308_194527.jpg20230308_194507.jpg20230308_194406.jpg20230308_193653.jpg

İşe başlamadan önce, paylaşma fikri yoktu. ilk hallerin fotoğrafı yok o yüzden kusura bakmayın.

Geriye tek aşama kaldı. Akort yapmayı öğrenmek😂. Kendi bisikletinin tamircisi olanlara ve benim gibi bu yolda ilerlemek isteyenlere selam olsun 👋🏼

Dosyalar

• 20230308_194326.jpg
    20230308_194326.jpg
    142 KB · Okunma: 8
Scudo
Elinize sağlık😊

• Beğen
Tepkiler: el Cezeri
Çelikten yapılma anahtarların bile ağzı zamanla genişliyor, aluminyum anahtar daha da kısa sürede deforme olur. Yine de kendi emeğinle bişeyler yaratma çaban takdire değer.

Rulman bileziğinden yapmak güzel fikirmiş. Çok sert bir çelik çünkü. Onda da et kalınlığı sıkıntı. Dış bilezik yeterli kalınlıkta değil. Sanırım en iyisi açık ağız anahtardan yapmak.

P6061280.JPG

Çelikten yapılma anahtarların bile ağzı zamanla genişliyor, aluminyum anahtar daha da kısa sürede deforme olur. Yine de kendi emeğinle bişeyler yaratma çaban takdire değer.

Rulman bileziğinden yapmak güzel fikirmiş. Çok sert bir çelik çünkü. Onda da et kalınlığı sıkıntı. Dış bilezik yeterli kalınlıkta değil. Sanırım en iyisi açık ağız anahtardan yapmak.

301362 dosyayı görüntüle
Tecrubelerinizi paylaştığınız için teşekkürler hocam haklısınız sonuçta alüminyum. İlk kullanışta sağlam gibi görünsede zamanla metal yorulacaktır. Açık ağız anahtar mantıklıymış hem anahtarın normal kullanımını da etkilemez.

• Beğen
Tepkiler: suyunsesi

301362 dosyayı görüntüle
Bahsettiğiniz şekilde rulmanın dış çanağını kullanarak akort anahtarı yapmıştım. Şimdi fotoğraflarını bulamadım ama sanırım forumda da paylaşmıştım. O anahtarı 3-5 defa kullanma fırsatım oldu. Biraz dikkat edilmezse tel başlarını bozabilecek bir yapısı var. İşimi her türlü görüyor, artık akort için para vermiyorum ama dediğim gibi biraz zarar verme ihtimali var. Onun icabına bakmak lazım.

Sağlıklı olmaz. Tel başlarını bozarsınız bununla. Performans vermez. Güzel ama beyhude uğraş.

Biraz daha açayım, yapma sebebinizi tam olarak çözemedim. İki tane durum var. Birincisi, kendinize ekomomik bir urun tasarlama ihtimaliniz, ancak akord anahtarı zaten ucuz bir tool ve edinmesi kolay, çok ucuza çok daha iyisine sahip olabilirsiniz.
İkincisi ise, bir seyler ortaya koyma isteginiz, bu heyecan çok güzel, birşeyler üretme merakı kesinlikle desteklenmesi gereken bir olay, ancak düşünüp taşınıp hiç yapılmamış birşey veya yapılmış olanların çok daha kolay kullanılanını ve gelişmiş olanını tasarlayabilirsiniz, bu çok saygı duyulması gereken bir davranıştır

Sizi kesinlikle eleştirmiyorum, hevesinizi kırmamaya çalışıyorum, zira birşeyler ortaya koymak ve bunu ben yaptım demek harika bir duygu, tebrik ediyorum, ancak içinizdeki hayal gücünü daha inovatif ve yaratıcı fikirlere kanalize edebilirsiniz. Mesela ucuz maliyetli ve mekanik gerektirmeyen tork anahtarı, jant teli gerginlik ölçer, bir mekanizma ile ayarlama yapabilen yarı otomatik bir akord anahtarı gibi.
Yapılacak çok şey var, devam edin yılmayın, biraz daha yenilik, biraz daha inovasyon sadece.
Saygı ve sevgilerimle.

Son düzenleme:
Bayağı işime yaradı, yararlı paylaşım. Teşekkürler...

• Beğen
Tepkiler: el Cezeri
Geri