Scudo Sports

Aileyi razi etme

@Çağatay Günet

babamin 80'lerden bir yol bisikleti var ama onunde de kocaman gobek var, kuzenlerde falan hayir yok bana, 1'i 30 yasinda diger 24 ama bisikletle ilgileri yok, iki tane de ufak var

Scudo
@Berk Ilgar

Peki bu lafımı lütfen yalnış anlama ama... Uzun turda başına birşey geldiğinde kendini kollayabilirmisin? Veya kendini savunacak ne kadar bilgin var? Uykusuzluk ve yorgunluk ile aran nasıl? sorular biraz ana baba sorusu gibi oldu ama bunlar önemli detaylar :)

• Beğen
Tepkiler: prokamikazae
@Çağatay Günet

zaten 18 yasinda gibiyim, herkes bana universiteye m hazirlaniyorsun diyor sinavlarim var deyince, kollarim diye dusunuyorum, sokaklar deliden gecilmiyor degil zaten, kimse bosubosuna gelip bana bulasmaz diye dusunuyorum. ama dedigim gibi seneye kalacak herhalde. 2 gun 1 saatlik uyku ile ayakta kaldigimi biliyorum (abartma yok), fakat suat abimizin yorumu beni biraz dusundurdu kardiyo konusunda, kendimi 100+ km denemedim, once bu hafta dag yapacagim, ardindan cesme deneyecegim bakalim nasil olacak

@suat akman

Bisikletle ilgili her türlü teknik donanıma sahibim. Kendi bisikletimi kendim topladım. Daha önce günlerce çadırda kalmışlığım var. İlk yardım eğitimi aldım. Şehir için turlara izin var. Ama şehir dışına yok. Nedeni KIZ olmam sizce mantıklı mı??

16 yaş ve uzun tur.. Üslupta göz önüne alındığında bir şımarıklık sezdim o_O Bence burdakiler aileni değil seni ikna etmek için konuşacaktır. Zira burasıda bir aile ve doğru olan neyse onu söylerler. 16 yaşında birininde uzun tura katılmasını hiç doğru bulmuyorum.

@suat akman
Bu cevaptan sonra yaşınızada bakaraktan o elinizi öpüp başıma koymak istedim. İşte cevap budur !

Ailen sana değer veriyor ki ikna edemiyorsun. Tek çözüm derslerine iyi çalış mümkünse devlet il dışında ailenden uzak üniversite. İşte o zaman her konuda film kopacak gelsin festivaller gitsin geziler.... O günleri görür bu mesajı hatırlarsan da kafana göre ciddi kız peşinde koş. Sigaraya da başlama. Sonra zor oluyor o işler.

@Adem Gül

simariklik mi, guldurdun gece gece, zaten suat abinin yorumunu cok begendigimi belirttim yukarida

@Can_517

sigaraya okuldakiler yuzunden basladim ama ikinci haftasinda biraktim, ne zevk aliyorlar ki ondan, kimse baslamasin

buyuk ihtimal istanbul'da gitcem universiteye'ye, derslerim guzel okuluma 500 tam puan ile girdim.

@Yağmur Yıldız

14 yas da cok az be, ben bile cekindigim icin actim konuyu, bu konuda usta olanlarin bilgisini almak istedim, kiz olmanin sakasi da izmir'in en islek yerlerinde bile kizlara laf atmalar var bunu gormezden gelemeyiz bence, gideceginiz yerler de tenha yerler olacak illa ki, aileleri de anliyorum ben bizi korumak istiyorlar

Şu an 28 yaşındayım, ailemle yaşıyorum, Allah'a şükür kendi ayaklarımın üstünde durabilecek yaşam standartına sahibim, kimseye bir muhtaçlığım söz konusu değil buna rağmen ailemle yaşadığım için bir şey alırken, bir işe kalkışırken, kararım kesin bile olsa ailemden gider usulen icazet alırım, sonuç değişmeyecek de olsa gönülleri hoş olur. İnsan belli bir yaşa kadar babasını kahraman gibi görür, biraz daha büyüdüğünde aslında babasının o kadar güçlü olmadığını düşünür, biraz daha büyüdüğünde babasının hiç bir şey bilmediğini düşünür. Bu evre aşağı yukarı herkeste benzer işler. Bu sırada büyümeye devam edersin, babanın aslında ne kadar tecrübeli olduğunu ne kadar çok şey bildiğini anlarsın, karşılaştığın zorlukları düşünüp babanın benzer durumlarda nasıl güçlü kalabildiğine şaşırırsın. Eğer şanslıysan ve baban hayattaysa gidip yaptığın çocukluklar için özür dilersin. O zaten babadır okşar başını güler geçer. Belki burada söylenen herşey sana zırva gelebilir ki o yaşlardayken bana da öyle geliyordu, yine de anne babanın kalbini kırma, bazı şeyler hoşuna gitmese bile emin ol söyledikleri her şeyde senin iyiliğini düşünürler. Bir de son olarak, insanlarla vedalaşırken, yanlarından kaçıp giderken, hatta kapıyı vurup çıkarken bile kendine şunu hatırlat; "Bu onu son görüşüm olabilir". Bunu kendine alışkanlık haline getirirsen bir çok pişmanlığın önüne geçmiş olursun.

• Beğen
Tepkiler: Ahmet Onur Çakmak
@Caner O.

Onlari neden kiriyim ki izin isterim vermezlerse eyvallah

• Beğen
Tepkiler: Alicem
@Berk Ilgar
Kardeşim çeşmedeyim ben tura çıkacak olursan haber ver burda her türlü yardımcı olmaya çalışırız :)

@Yağmur Yıldız

Aile yapilari farkli farklidir. Ulke cografyasinda kulturel yasam, sosyal yasam, insan iliskilerine, kadina, erkege ve cocuga bakis ve yaklasimda farkli farklidir. Egitim seviyeleri ve degerlerde farklidir. Yasiniz 14, Turkiye'nin en modern yerlesim yerlerinden birindesiniz ve muhtemelen gelir durumu iyi bir ailedensiniz.
Ailenizin kaygisi hem 14 yasinda olmaniz ve evet ayni zamanda KIZ olmaniz. Ama merak etmeyin KIZ olmasanizda 14 - 15 - 16 - 17 yasinda uzun turlara aileniz olmadan cikmaniza ulkemizde pek cok ebeveyn onay vermezdi!
Berk arkadasimiza verdigim cevapta oldugu gibi pek cok faktor nedeni ile izin vermezler. Kamp deneyiminiz olabilir, teknik donaniminiz olabilir. Ancak bilginiz ve fiziksel yeterliliginiz gunlerce saglikli beslenmenizi saglayacak, gunlerce uzun saatler pedal cevirecek ve bunu yaparken vucudunuza zarar vermeden zinde kalabilecek duzeyde mi? Bunu sorarken KIZ veya ERKEK olmanizi goz onune almiyorum. Iki cins icinde gecerli!
Haberleri izliyormusunuz bilmiyorum ve yasiniz itibari ile bu gercekleri size hatirlatmam dogrumu bilmiyorum; maalesef ulkemizde cocuk gelin, kadina siddet, cocuk istismari ve cinsel taciz, resit olanlara tecavuz ve cinayet haberleri hic kucumsenmeyecek duzeyde. Anadolu insani yardimseverdir, kulturu geregi yardima ihtiyaci olani, yolcuyu, misafiri kollar ona kendi kizi - oglu gibi sahip cikar. Ancak yillarin getirdigi dejenerasyon, egitim kalitesinin dusmesi ve medyanin olumsuz yayinlari ve manuplasyonlari ile bu degerler zarar goruyor ve kayboluyor. Ailenizin boyle bir durumda hem yasinizdan hem de cinsiyetinizden dolayi size izin vermemesini cok olagan buluyorum.
Belki hatirlamazsiniz ama 2008 yilinda sembolik olarak gelinlik giyen ve bu sekilde otostopla Dunyayı dolasip Barıs mesaji vermek isteyen 33 yasindaki Italyan kadın sanatci (33 yas) Gebze'de tecavuze ugradi ve olduruldu. Italya'dan Gebze'ye kadar gecen 1 aylık yolculugunda hersey yolundaydi.
Ailenizin yasiniz ve cinsiyetiniz dolayisi ile duydugu kaygidan bu tura cikmaniza izin vermemesini, boyle nahos bir olay ve aciklikla anlatmak gercekten rahatsiz edici ama maalesef boyle gerceklerde var dunyada.
Ailenizinde guvenle sizi emanet edecegi bir grup olmadan veya siz 18 yasina gelip resit olmadan buna ikna olacaklarini sanmiyorum.
Sahsen her kosul, ortam ve etkinlikte cinsiyet ayriminin gereksiz oldugunu, azmeden kadin veya erkegin herseyin ustesinden gelip basaracagini dusunen insanlardanim. Benimde kucuk bir oglum ve kizim var. İkiside gozumde esittir. Ama oncelikle belli bir yasa kadar onlarin guvenligini dusunmek, gerekirse hayallerinin pesinden kosup baslarini belaya sokacaklarsa buna uygun kosullar olusana kadar engel olmak zorunda hissediyorum kendimi.
Varsin bazen beni sevmesinler veya sinirlensinler! Bende zamaninda ebeveynlerime kizardim. Ama zaman gectikce bazen ne kadar hakli olarak beni engellediklerini kabul ederken, halen bazi konularda sacmaladiklarini dusundugumu itiraf ediyorum :)

bu yaşta uzun tura çıkamazsın diyenlere tek bir lafım olacak. Fatih Sultan Mehmet 6 yaşında Sancak beyi olmuştur. Ve 12 yaşında da tahta geçmiştir. O zamanlar herkes olur mu böyle şey çocuk tahta çıkarılır mı diyordu? Ama o çocuk 21 yaşında İstanbul'u fethetmişti. Yani herkesin en baştan beri imkansız dediği şeyi. Biz böyle bir ecdad'ın torunlarıyız.

@Onur Gunes
Hocam gps sistemi bisiklet için özel olarak tasarlanmışlardan. Çok ufak birşey. Ben sele borusunun içine monte ettirdim. Diyelim ki bisiklet zorlanıyor, yani anlaşılan biri kilidi kırmaya çalışıyor, aşırı derecede sallandığında, ani bir çarpmada veya yere düşmede anında belirlenen numaraya mesaj atıyor ve sinyal gönderiyor. Hem bilgisayardan hem telefondan takip ediliyor. Nerede olduğunu kaç km hızla gittiğini, o gün kaç km gittiğini ne kadar mola verdiğini ve ortalama hızını belirtiyor bu alet. Herkese tavsiye ederim ama fiyatı biraz tuzlu

Bir keresinde kaybolmuştum yolda, soracak kimse de yoktu. Ailem tarif etti bana yolu :D

• Beğen
Tepkiler: onur güneş
@Mehmet D.

Ayni sey degil! Fatih Sultan Mehmet iyi egitim almis, her zaman yaninda lalasi, vezirleri, danismanlari olmustur. Bunun uzerine kendi zeka ve kisilik ozelliklerinide eklemistir. Ayrica bu sefer ve fetih icin Anadolu Hisari'nı yaptirmak dahil uzun ve kapsamli hazırlıklarını tamamlamıştır.
Burada bu arkadaslara "yapamazsin" diyen yok. Tam anlamiyla kendini hazirlayip hazirlamadigini hatirlatiyoruz. Tek basina maceraya atilirsa CAN tehlikesi ile karsilasacagini soyluyoruz. Her konuda kendini ve eksiklerini tamamladiysa, guvenligi icin gereken tedbirleri ve guvenilir tur grubunu kurduysa ciksin yapsin...
Deli cesareti ile verilen gazla yola ciksa, gazetelerin 3. sayfasinda huzunlu sona eren hikayesini okusaniz vicdaniniz sizlamayacak mi? "Fatih 21 yasinda Istanbul'u fethetti ama Berk'i 16 yasinda, Yagmur'u 14 yasinda kaybettik hay Allah" deyip oturacak misiniz?
Devir ayni devir degil, olay benzer hic degil!
Fatih buyuk bir Padisah'ti zeki becerikli devrimciydi. Iyi de kilic kullaniyordu muhtemelen ama surlara ok yagmurunda tirmanip Ulubatli Hasan ile bayragi dikmedi degil mi?
Bu arkadaslarimiz "bisiklet tasarliyorum", "tur guzergahi olusturulmasinda iyi bir arastirmaci, gozlemci ve organizatorum. Boyle bir tur guzergahi oneririm" dese bir sey demeyiz. Burada direkt kendilerini tehlikeye atmaya niyetliler ve hazir olup olmadiklarina, nelerle karsilasacaklarina dair hatirlatma ve uyarilar yapiliyor...

Şu an 4,5 yaşında olan ve 20 gün sonra bizimle birlikte 4.
bisiklet turuna çıkacak olan oğlum Tibet Çınar,
eğer 14 yaşına geldiğinde, kendi başına, veya tercih ettiği arkadaşları, gruplar ile
bisiklet turlarına, tatile, dağlara, kamplara gidecek kadar
öz güven, istek ve azim geliştirmemiş ve biz ailesi de O'na bunları
yapabilecek bilgi, donanım ve yetkinliği
verememiş olursak çok üzülürüz.

• Beğen
Tepkiler: timurbir
@suat akman

fatih sultan mehmet zeka ve kişilik özelliği diyorsunuz. Bende size çok güzel bir örnek veriyorum. 16 yaşımda tehlikelere göğüs gererek 2100 km yol katettim. Bugün sizin yaşınızdaki insanların otobüsle bile gitmeye üşendiği yerlere gittim. Eğer tehlike var diyorsanız şehir içinde de bisiklet sürmeyin. Araba çarpar veya köpek ısırır falan filan. Olacak olan burada da olur. Sizin ve sizin gibilerin şuan yaptıkları şey şu: Senin yaşın küçük otur oturduğun yere, tehlikelerle baş edemezsin demek. Beyne kötü sinyal yollarsanız beyin daima kötüye odaklanır. Ama yapabilirsin derseniz o arkadaş gerçekten de bunu başarabilir. Ben 2100 km'lik tura çıkmadan önce doğru düzgün şehir dışına çıkmamıştım bile. Ama cesaretim vardı. Ayrıca yollar sizin dediğiniz kadar tehlikeli değil.

Peki siz gazetelerin manşetlerinde "İtalyan gençlerinin bisiklet tutkusu" başlığı altında 14 yaşındaki çocuğun ülke turu yaptığını okuyunca "Abi gavurlar yapıyor ya" mı diyeceksiniz? Bizim türklerde iş yok mu diyeceksiniz. Evet siz ve sizin gibiler olduğu sürece bizim türklerde iş yok. Ecdadımız yapmış, devir değişik bu devirde yapamazsın diyorsunuz. O devirde de aynı şeyler söylenmişti buna emin olun.

@Soner Sarihan

Soner bey benim saatlerce anlatmak istediğim şeyi siz tek bir mesajla anlattınız teşekkür ederim. insanlarımız çok bilinçsiz. Yapamazsın demekten başka birşey bilmiyorlar. Farkına varın biraz gerçeklerin ya

Yanında olgun tecrübeli biri olmadan uzun tura çıkma derim. Yolda perişan-ı hüsran olursun alimallah. Akbabalar cesetini bulur o derece yani.

@Berk Ilgar

Oturduğum yer pek tekin bir yer değil zaten istanbul'da oturanlar bilir yanımda biber gazı taşıyorum. Ayrıca tek başıma değil öğretmenim ve öğretmenimin arkadaşlarıyla gidecektim. Olay orada kopuyor zaten. Tek başıma bende cesaret edemem.

Geri