@Yağmur Yıldız
Aile yapilari farkli farklidir. Ulke cografyasinda kulturel yasam, sosyal yasam, insan iliskilerine, kadina, erkege ve cocuga bakis ve yaklasimda farkli farklidir. Egitim seviyeleri ve degerlerde farklidir. Yasiniz 14, Turkiye'nin en modern yerlesim yerlerinden birindesiniz ve muhtemelen gelir durumu iyi bir ailedensiniz.
Ailenizin kaygisi hem 14 yasinda olmaniz ve evet ayni zamanda KIZ olmaniz. Ama merak etmeyin KIZ olmasanizda 14 - 15 - 16 - 17 yasinda uzun turlara aileniz olmadan cikmaniza ulkemizde pek cok ebeveyn onay vermezdi!
Berk arkadasimiza verdigim cevapta oldugu gibi pek cok faktor nedeni ile izin vermezler. Kamp deneyiminiz olabilir, teknik donaniminiz olabilir. Ancak bilginiz ve fiziksel yeterliliginiz gunlerce saglikli beslenmenizi saglayacak, gunlerce uzun saatler pedal cevirecek ve bunu yaparken vucudunuza zarar vermeden zinde kalabilecek duzeyde mi? Bunu sorarken KIZ veya ERKEK olmanizi goz onune almiyorum. Iki cins icinde gecerli!
Haberleri izliyormusunuz bilmiyorum ve yasiniz itibari ile bu gercekleri size hatirlatmam dogrumu bilmiyorum; maalesef ulkemizde cocuk gelin, kadina siddet, cocuk istismari ve cinsel taciz, resit olanlara tecavuz ve cinayet haberleri hic kucumsenmeyecek duzeyde. Anadolu insani yardimseverdir, kulturu geregi yardima ihtiyaci olani, yolcuyu, misafiri kollar ona kendi kizi - oglu gibi sahip cikar. Ancak yillarin getirdigi dejenerasyon, egitim kalitesinin dusmesi ve medyanin olumsuz yayinlari ve manuplasyonlari ile bu degerler zarar goruyor ve kayboluyor. Ailenizin boyle bir durumda hem yasinizdan hem de cinsiyetinizden dolayi size izin vermemesini cok olagan buluyorum.
Belki hatirlamazsiniz ama 2008 yilinda sembolik olarak gelinlik giyen ve bu sekilde otostopla Dunyayı dolasip Barıs mesaji vermek isteyen 33 yasindaki Italyan kadın sanatci (33 yas) Gebze'de tecavuze ugradi ve olduruldu. Italya'dan Gebze'ye kadar gecen 1 aylık yolculugunda hersey yolundaydi.
Ailenizin yasiniz ve cinsiyetiniz dolayisi ile duydugu kaygidan bu tura cikmaniza izin vermemesini, boyle nahos bir olay ve aciklikla anlatmak gercekten rahatsiz edici ama maalesef boyle gerceklerde var dunyada.
Ailenizinde guvenle sizi emanet edecegi bir grup olmadan veya siz 18 yasina gelip resit olmadan buna ikna olacaklarini sanmiyorum.
Sahsen her kosul, ortam ve etkinlikte cinsiyet ayriminin gereksiz oldugunu, azmeden kadin veya erkegin herseyin ustesinden gelip basaracagini dusunen insanlardanim. Benimde kucuk bir oglum ve kizim var. İkiside gozumde esittir. Ama oncelikle belli bir yasa kadar onlarin guvenligini dusunmek, gerekirse hayallerinin pesinden kosup baslarini belaya sokacaklarsa buna uygun kosullar olusana kadar engel olmak zorunda hissediyorum kendimi.
Varsin bazen beni sevmesinler veya sinirlensinler! Bende zamaninda ebeveynlerime kizardim. Ama zaman gectikce bazen ne kadar hakli olarak beni engellediklerini kabul ederken, halen bazi konularda sacmaladiklarini dusundugumu itiraf ediyorum