Ağaç Dikim Organizasyonu - Ön Araştırma

Ağaç dikimi için bağış yapar mısınız?


  • Toplam katılım
    30

Matiz

Daimi Üye
Kayıt
25 Mart 2015
Mesaj
241
Tepki
307
Yaş
34
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Mosso
Herkese merhaba;

7 Ekimde aşağıda göreceğiniz yazıyı forum yönetimi ile paylaşarak onların görüşlerini alıp bu konuyu açmak istedim ancak konu ile ilgili bana dönüş olmadı. Bu yüzden direk olarak sizlerle paylaşıyorum;

"Ölmeden yapılacaklar listemin bir maddesi olan fidan bağışını yakın zamanda gerçekleştirmek istiyorum. Ancak düşündüm de bunu tek başıma yapmak yerine fikrimi foruma açsam, bu işi toplu olarak yapsak daha faydalı olur. Bu sebeple ülkemizde fidan bağışı kabul eden kurumlar olan Tema ve Çekül ile görüştüm ve kendilerinden bilgi aldım.

Tema der ki; bireysel olarak bağış yapmak isterseniz 6 tl, ek olarak sertifika bedeli. Eğer forum adına hatıra ormanı oluşturmak isterseniz 5000 adet fidan bağışı yapmalısınız. 30 bin tl + tabela ücreti 500 tl. Protokol imzalanması gerekir.

Çekül der ki; bireysel olarak bağış yapmak isterseniz 7 tl ve katlarında olmalı. Eğer forum adına hatıra ormanı oluşturmak isterseniz 50 bin tl ücreti var, 7 bin fidan dikeriz. Hatıra ormanı için onlar da protokol istiyor.

Çekül yetkilisiyle biraz daha detaylı görüşme fırsatım oldu. İzmir Ödemiş' te dikim yapıyorlar. Kendisine toplu olarak dikime gidip gidemeyeceğimizi, gidersek çadırda konaklama şansımızın olup olmadığını sordum. Bunu sormaktaki amacım daha ciddi insanların geleceği bir etkinlik haline getirmekti. Toplu katılım olabileceğini ancak arazi hassas olduğundan konaklama imkanının bulunmadığını belirtti. Eğer istersek başka bir alan araştırabileceklerini ancak İstanbul' da bulunamayacağını belirtti."

Yönetimin dönüş yapmadığı yazım yukarıdadır. Ben o tarihten itibaren aldığım bir kararla bireysel olarak fidan dikimini gerçekleştirmek için doğum günü olan yakınlarım adına fidan bağışı yapıyorum. Hem onlar için farklı bir hediye oluyor hem de doğaya faydalı olmuş oluyoruz. Hepimizin her şeye sahip olduğu bu zamanlarda giderek azalan dünya doğal kaynaklarını korumak ve geliştirmek adına faydalı bir seçenek olduğunu düşünüyorum.

Yukarıda bahsettiğim görüşmelerden özetle eğer toplu bir bağış yapmak istenirse Tema daha mantıklı gibi görünüyor çünkü daha ucuz. İnsanların cebinden herhangi bir sebeple paralarını almak çok zordur, lafa gelince her şeyi yapıyoruz her şeye tamam diyoruz ancak iş para vermeye gelince maalesef böyle olmuyor :) Bu sebeple ucuz olan mantıklı görünüyor.

Bağış için forum adına ortak havuz hesabı açılıp buraya para yatırılabilir. Ya belli bir tutar belirlenir ya da gönlünüzden ne koparsa olur. Benim bu konudaki fikrim minimum tutarı 20 tl olarak belirleyip buna göre bağış almaktır. Bu da kabaca 1500 kişi yapar. Sizin fikirleriniz nelerdir, bu tarz bir organizasyonda bulunmak ister misiniz, sizce bağış nasıl toplanmalı... kısacası tüm fikirlerinizi duymak isterim. ( Bir de anket oluşturdum) Buradan çıkacak sonuca göre uygulamaya geçilebilir diye düşünüyorum.

Dipnot: Konunun ana sayfada çıkmasını istediğim için serbest kürsüye açmadım.

Sevgi ve saygılarımla...
 
Scudo

Hayrettin

Forum Demirbaşı
Kayıt
4 Ağustos 2015
Mesaj
528
Tepki
662
Şehir
İstanbul
İsim
Hayrettin
Bisiklet
Salcano
Öncelikle fikriniz çok güzel. Ben de uygun vakitlerde elime ufak bir söğüt dalı bile geçse toprağa dikerim ve ağaç dikmeyi severim, elimden geldiğince de çevremdeki organizasyonlara katılırım. Normalde bir şirketin hesabına para yatırıp " benim verdiğim parayla ağaç dikilecek" diye beklemek hiç bana göre değil. Gözümle görürüm elimle dikerim yoksa rahat etmem ama bisikletforum ailesi olarak bir hatıra ormanı oluşturulacaksa ve gidip kendi elimizle dikiceksek her türlü varım ben bu işe:harika: Yıllar yıllar sonra belki ailemle birlikte yolum düşerse "bakın ormanın burasındaki ağaçları zamanında bisikletforum olarak biz diktik" demenin gururu için bile katılınır :)
 

Matiz

Daimi Üye
Kayıt
25 Mart 2015
Mesaj
241
Tepki
307
Yaş
34
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Mosso
Kendi elimizle dikmek daha güzel olur tabii ki. Ancak böyle bir durumda yer bulmak sıkıntısı yaşarız diye düşünüyorum. Malum istanbulda her boş alan rant kapısı ve bina dikilecek yer olarak görülüyor. Fidan dikmek için yer bulsak diktikten sonra da kesilmesin diye korumaya savaşacağız. Belki belediyeler ile görüşülebilir, bilemiyorum
 

Abdullah.R

Forum Demirbaşı
Kayıt
8 Temmuz 2013
Mesaj
565
Tepki
958
Yaş
62
Şehir
Büyükçekmece & Anamur
İsim
Abdullah Ramazanoğlu
Başlangıç
1973—74
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Sn Matiz hassasiyetinizi kutlarım. :)

Lakin "hayır" oyu verdim, zira ben de Hayrettin bey gibi düşünüyorum. Bir iyiliği bizzat yapmaktansa bedelini ödemek, hiç yoktan iyi olsa da, kişiyi olaydan kopuk tutuyor. Bu kopukluk uzun vadede kişinin mevzubahis iyiliğe giderek uzaklaşmasına ve soğumasına sebep oluyor.

Kendimden misal vereyim, eskiden ağaç dikimi için direkt veya dolaylı bağışlarda bulunurdum, ama bu bağışlar ağaç ile aramda bir yakınlaşmaya sebep olmamıştı. Biraz otomatik, biraz konformist, biraz vicdani bir içgüdüyle, vicdan rahatlatmasından öteye gitmiyordu bunlar. Ne zaman ki Çekül'ün bir dikim aktivitesine gönüllü olarak katıldım, fidana, çapaya, toprağa dokundum, o günden sonra ağaç benim için kağıt üzerinde bir vicdan rahatlatması olmaktan çıkıp asli bir bir ilgiye dönüştü. Topu topu 8 ceviz dikmiştim, 2 tane de bahçeme dikmek için aldım, hepsi 10 ceviz. Diktiğim şeyler daha fidan bile değildi, küçücük havuç gibi şeylerdi. Ama bendeki etkisi çok büyük oldu.

Konuyu nereye bağlamak istiyorum? Diyorum ki, ağaç dikimi için para toplayacağımıza, ağaç dikim turları düzenleyelim. Katılım için illa ağaç dikimi yapmak da şart olmasın. İsteyen diksin, isteyen piknik yapsın, isteyen seyretsin (onlara uzun vadeli tesiri büyük olacaktır).

Yaşadığımız bölgede ağaç dikimine uygun alanların bulunması, ücretsiz veya cüzi ücretle fidan (veya benim diktiğim yavru kök gibi şeylerin) temin edilmesi, alet edevat hazırlıkları, dikim zamanlaması ve tekniği hakkında bilgiler vb. için bu başlık çok yerinde olur bence. Ben de ne zamandır "ad-hoc" ağaç dikimini bırakıp sistematik ağaç dikimine geçmek istiyorum ama bir türlü tembelliğimi yenemiyordum. Ağaç dikimi sistematik (belli zamanlamaya, kurallara, adet hedeflerine bağlı) olmayınca, çok konuşuluyor ama uzun vadede çok verimli olmuyor. Bir ara gaza gelip birkaç fidan dikiyoruz, sonrası gelmiyor.

Orman bakanlığından biraz araştırayım, belki onların bu konuda bilgilendirici, yol açıcı, yardım edici uygulamaları olabilir. Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar da bilgilerini paylaşırlarsa çok iyi olur.

* 50-100 sene medeniyetin girmeyeceği korunmuş bölgelere dikmek lazım ki, diktiğimiz ağaçlar bizim arkamızdan uzun müddet yaşayabilsinler. Bu yüzden şehir içi parklara vb. dikim yapmak istemiyorum. Öte yandan, yaşadığım yere günü birlik git-gel mesafesinde böyle korunmuş yerler bulmak sıkıntı olabilir.

* Ağacın tutması için belli dikim zamanlamaları var. Ayrıca hangi bölgeye hangi ağaç gider, orman bakanlığının belli bölgelere belli ağaç önceliği var mıdır, bu gibi teknik konuların aydınlanması lazım.

* Bedava fidan temin etmenin yolu bulunmalı. Birkaç yaşında fidan olması gerekmez. Benim diktiklerim havuç gibi şeylerdi, ve tamamı toprak altında kalıyordu, yani bir gövdesi bile yoktu. Mühim değil, diktiğim ağaç iki sene arkadan gelsin, yeter ki fidan bedava olsun. :) Bildiğim kadarıyla orman bakanlığı bedava fidan veriyor.

* Ve nihayet bu konuda başı çeken, sürekli dikim turları organize eden bir arkadaş lazım. Sn Matiz, hoşgeldiniz. :)
 

earendil05

Üye
Kayıt
22 Nisan 2015
Mesaj
47
Tepki
46
Yaş
41
Şehir
İstanbul
İsim
Muhammet Yıldız
Bisiklet
Diğer
Sayın Matiz, ben de Abdullah Bey gibi düşünüyorum. Bizzat memlekette yaptığım için biliyorum, ellerimle dikmek çok daha güzel. Tabii olabilirse. Bu tarz bir organizasyon olursa ben de varım.
 

Matiz

Daimi Üye
Kayıt
25 Mart 2015
Mesaj
241
Tepki
307
Yaş
34
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Mosso
@Abdullah.R ve @earendil çok teşekkürler.zaten konuyu açmaktaki amaçlarımdan biri de sizlerin fikrini ve olası yardımlarınızı almaktı.yer ve fidan olayı çözülürse sizin de dediğiniz gibi çok daha güzel olacaktır.ben de biraz araştırayım bu konuyu
 

earendil05

Üye
Kayıt
22 Nisan 2015
Mesaj
47
Tepki
46
Yaş
41
Şehir
İstanbul
İsim
Muhammet Yıldız
Bisiklet
Diğer
@Matiz Ben Çerkezköy'de çalışırken ordaki öğrencilerimizle birlikte dikmiştik. Belediye yer göstermişti. Bence belediyeler bu konuda yardımcı olabilir. En azından yer konusunda.
 

Abdullah.R

Forum Demirbaşı
Kayıt
8 Temmuz 2013
Mesaj
565
Tepki
958
Yaş
62
Şehir
Büyükçekmece & Anamur
İsim
Abdullah Ramazanoğlu
Başlangıç
1973—74
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Şimdilik bulduğum bazı linkler.

(link)
(link)
(link)
(link)
(link)

Orman Gn.Md.lüğü fidan stokları ve fiyatları:
(link)

OGM ağaçlandırma dairesi: (agaclandirma@ogm.gov.tr)
(link)
(link)

Faydalı bir forum:
(link)
 

Hayrettin

Forum Demirbaşı
Kayıt
4 Ağustos 2015
Mesaj
528
Tepki
662
Şehir
İstanbul
İsim
Hayrettin
Bisiklet
Salcano
İstanbul başakşehir belediyesinde bikaç tanıdık var onlara da bir sorayım fiyat işini. Linklere yarın bakıcam bu arada
 

Matiz

Daimi Üye
Kayıt
25 Mart 2015
Mesaj
241
Tepki
307
Yaş
34
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Mosso
Benim de çatalcadan var bi tanıdık.iş yoğunluğundan arayamadım yarına kaldı.orman bakanlığı terkos tarafında orman yenileme çalışmaları yapıyor bildiğim kadarıyla.belki ona dahil olabiliriz
 
  • Beğen
Tepkiler: Hayrettin

Hayrettin

Forum Demirbaşı
Kayıt
4 Ağustos 2015
Mesaj
528
Tepki
662
Şehir
İstanbul
İsim
Hayrettin
Bisiklet
Salcano
@Matiz
çok güzel olur hocam. çatalcayı başakşehire tercih ederim.
 

Matiz

Daimi Üye
Kayıt
25 Mart 2015
Mesaj
241
Tepki
307
Yaş
34
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Mosso
Abi kusura bakmayın işten güçten fırsat bulamadım yazmaya. Çatalca orman bölge müdürlüğü ile görüştüm, bunun için dilekçe yazıp bize başvurursanız ona göre müdür bey inceleyip geri dönüş yapar diyor. Dilekçe yazmak için kişi sayısı vermek gerekir mi nasıl yapılır bilmiyorum açıkçası o işleri. Ne yapalım?
 

Hayrettin

Forum Demirbaşı
Kayıt
4 Ağustos 2015
Mesaj
528
Tepki
662
Şehir
İstanbul
İsim
Hayrettin
Bisiklet
Salcano
@Matiz bayadır görüşemiyorum o abiyle çin'e mi ne bi yere gitmiş adam
 

Hayrettin

Forum Demirbaşı
Kayıt
4 Ağustos 2015
Mesaj
528
Tepki
662
Şehir
İstanbul
İsim
Hayrettin
Bisiklet
Salcano
@Matiz
Siz yetkiliyle nerden konuşmuştunuz link veya telefon numarası verir misiniz?