@Serkan Mıstınoğlu
Rüzgarın az olmasının, aero jant için denge sorunu yaratacağını ve rahatsız edeceğini, bu yüzden ortalamayı düşüreceğini ve yavaşlatacağını düşünüyordum ama asıl sebebin daha farklı olduğunu okudum geçtiğimiz günlerde...
Aero jantlarda (aslında tüm aero malzemelerde, kadro,kask vs.) 0° ile 20° arası rüzgar açısı hedefleniyor. Bunun asıl sebebi, profesyonel sürücülerin yarışı 35-40 arası ortalamalarda tamamlamaları, ve bu ortalamada giderkenki rüzgar açısının 0° ile 20° arasında seyretmesiymiş.
Rüzgar açısını tarif etmeye çalışayım, sele borunuza bir ip bağladığınızı düşünün. Sürüş sırasında bu ipin arkaya doğru savrulduğunu düşünün. Bu ipin bisiklet ile yaptığı yatay açı, yani ipin ne derece sağa-sola oynadığı tail wind (kuyruk rüzgarı diyebiliriz) olarak geçiyor.
Tüm bu bilgilerden yola çıkarak, aero malzemelerin tasarım amaçlarında tabiki profesyonel sporcuların hedeflendiği, onların hızlarının ve yarış ortalamalarının baz alındığı, ve onların en yüksek oranda kazanç sağlamaları doğrultusunda malzeme geliştirildiği için, biz amatörler bu aero malzemeleri alıp, 25 km/h ile giderken malesef kuyruk rüzgarımız 20°den daha büyük olabiliyor. (Örneğin 40'la gitsek bu rüzgar 20°nin çok altına inecek,aynı rüzgarda,aynı yolda) Bu sebeple, profesyonel malzemeleri alıp, düşük hızlarda kullanınca kar yerine zarar elde etmiş olabiliyoruz
İbretlik bir tespit yaptım evet
Aynı zamanda aero jant ve aero kadro tanıtımlarındaki 4 watt kazanç 15 watt kazanç gibi söylemleri de (çoğu zaman) 20° ve altındaki tailwind açılarını (20° altındaki rüzgar testlerini) baz alarak söylüyorlar
Bkz. Cervelo S5 12.5° kadar almış...