Scudo Sports

Aero jantlar ne kadar hızlı? (Video+Test)

@celikeren

Bu setin bir alt versiyonu olan Shimano RS-81 C35'i kullanıyorum gayet memnunum. Düzlük ağırlıklı sürdüğümde ortalama tempom 32-33'lerde olurdu, şimdi 34-35'lere dayanıyor. Belki biraz psikolojik, ama ne olursa olsun etkisi var :)

Bu arada RS-81 fiyat olarak da Zonda vs. seviyelerine yakın o yüzden Dura-Ace gibi bisiklet fiyatı gömmüyorsunuz.

• Beğen
Tepkiler: celikeren
Scudo
@Bora Kıraç

Onu inceledigimde, ultegra setten cokta farkli olmadigini soyluyorlardi incelemelerde. Cunku rs serisnin 50 mm alacaktim arastirmistim. Ben zondayi tercih etmistim. Karsilastirma firsatiniz olursa ileride alacak olan arkadaslara cok yardimci olursunuz

@Sefa coskun

Valla ben de tam tersi yazılar okuduğum için almıştım açıkçası :) Dura-Ace seviyesinde bütçesi olmayanlar için en geçerli All-Around jant setlerinden birisi diye okumuştum. Ben düzlük performası önemsiyorum ama eğimlerde de dezavantaj yaşamak istemiyorum o yüzden 35mm aldım. Önceki setim Aksium S olduğu için farkı çok net hissediyorum ama Zonda ile karşılaştırma yapmak için kullanmak lazım ikisini de biraz.

• Beğen
Tepkiler: celikeren
Yorumlar çok bilgilendirici ve açıklayıcı, çok çok teşekkürler.

@Bora Kıraç RS 81nun ağırlığı carbon olmasına rağmen alü camp scirocco 35 mm ile neredeyse aynı görünüyor neden böyle, üstelik fiyatı da 3 katı

@Fırat Y.

Tamamen karbon değil RS-81 ne yazık ki. Fren yüzeyleri ve başka alanlarında aliminyum kullanılmış, jant telleriyse çelik. Ağırlığın fazla olması bu nedenle. Aslında RS-81'in 24mm versiyonu 1.500 gram civarı bildiğim kadarıyla, bir hayli hafif yani.

@celikeren

Bildiğim kadarıyla eski tip bilyalı sistem kullanıyor Shimano hala. Bunun sebebi de daha uzun ömürlü olmaları diye gösterilmiş. Tabiki rulmanlı sisteme göre daha fazla bakım gerektiriyor haliyle.

https://merlincycles-img.s3-eu-west-1.amazonaws.com/productImage_1280_1024_ffffff_image-jpeg/22538_mavic_cosmic_pro_carbon_road_wheelset_2016.jpg

yüksek profilli jantların albenisi var,yalnız bir dostum abd 'ye gitti 18.000 gaymeye 2016 model cannondale aldı,geçen karşılaştım ,sahilde yandan şiddetli rüzgar yiyince toplamam güç oldu dedi,bu jantlar kapalı bir yerde kişiye avantaj sağlar ,kapalı bir velodramda dönecek olur iseniz burada rüzgar zati yoktur,alacak olan arkadaşların,rüzgar faktörünü göz önünde bulundurmaları gerekecek 6 cm uzunluğunda bir yüksek profile yandan ani bir rüzgar patlaması olurda jant tepki vermez ise ne ala, belki ilerde bunu çözerler.bu bir tasarım meselesi.

https://scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/12718138_1120267681339138_6994272555750116618_n.jpg?oh=e6c91d59af5a3e84b99b6ed7e9a5f017&oe=57C99018

35.000 gaymelik gıantta aması yüksek profil jant..

Konu basligi ve icerigi cok guzel, lakin arada giren çorba yorumlar insani okumaktan biktiriyor. bu sorun sadece bu konu icin de değil. baska konulardada var bu çorba olayı maalesef.

Sonuc olarak benim nacizane dusuncem, bizim gibiler (amatorler) icin 1500 euro janta vermeye gerek yok. daha altini da vermeye gerek yok. neyimize yetmiyor mavic aksium :D sanki herkes 1500w basiyor da sahilde bi biz katlanirla 15 le gidiyoruz. yani demek istedigim, f/p olarak cok dusuk bi olay bu jant olayi gormus olduk. is bacakta bitiyor.

• Beğen
Tepkiler: Özgünn
@Serkan Mıstınoğlu

Rüzgarın az olmasının, aero jant için denge sorunu yaratacağını ve rahatsız edeceğini, bu yüzden ortalamayı düşüreceğini ve yavaşlatacağını düşünüyordum ama asıl sebebin daha farklı olduğunu okudum geçtiğimiz günlerde...

Aero jantlarda (aslında tüm aero malzemelerde, kadro,kask vs.) 0° ile 20° arası rüzgar açısı hedefleniyor. Bunun asıl sebebi, profesyonel sürücülerin yarışı 35-40 arası ortalamalarda tamamlamaları, ve bu ortalamada giderkenki rüzgar açısının 0° ile 20° arasında seyretmesiymiş.
Rüzgar açısını tarif etmeye çalışayım, sele borunuza bir ip bağladığınızı düşünün. Sürüş sırasında bu ipin arkaya doğru savrulduğunu düşünün. Bu ipin bisiklet ile yaptığı yatay açı, yani ipin ne derece sağa-sola oynadığı tail wind (kuyruk rüzgarı diyebiliriz) olarak geçiyor.
Tüm bu bilgilerden yola çıkarak, aero malzemelerin tasarım amaçlarında tabiki profesyonel sporcuların hedeflendiği, onların hızlarının ve yarış ortalamalarının baz alındığı, ve onların en yüksek oranda kazanç sağlamaları doğrultusunda malzeme geliştirildiği için, biz amatörler bu aero malzemeleri alıp, 25 km/h ile giderken malesef kuyruk rüzgarımız 20°den daha büyük olabiliyor. (Örneğin 40'la gitsek bu rüzgar 20°nin çok altına inecek,aynı rüzgarda,aynı yolda) Bu sebeple, profesyonel malzemeleri alıp, düşük hızlarda kullanınca kar yerine zarar elde etmiş olabiliyoruz :(

İbretlik bir tespit yaptım evet :eek:

Aynı zamanda aero jant ve aero kadro tanıtımlarındaki 4 watt kazanç 15 watt kazanç gibi söylemleri de (çoğu zaman) 20° ve altındaki tailwind açılarını (20° altındaki rüzgar testlerini) baz alarak söylüyorlar :snzdglsn:

2009WindtunnelDataRoadBikeWithoutRiderimage2.jpg

Bkz. Cervelo S5 12.5° kadar almış...

Bende ufaktan aero janta yönlendim. Önceki jantım 20 mm idi, şimdi 40 mm profilli jantlarım var. Önden gelen rüzgarı yarmak konusunda memnunum kesinlikle, etkisni hissediyorum. Yan rüzgar ise janta alıştıktan sonra problem olmadı bende. Mesela aldığım ilk gün, yandan rüzgar öyle bi savurduki toplayamadım. Allah'tan yol boştu. Ama şimdi rüzgarda nasıl olduğuna da alıştım, yandan çok kuvvetli rüzgarlarda bile kontrolsüzce savrulmuyorum.
Yan rüzgardan pek bahsedilmemiş, böyle bir tecrübemi de aktariym dedim.

Ucuza bir aero jant denk getirsek de alsak. Campagnolo Bora One 50 favorim ;)

@Ahmet.KOÇ

Salcano Race01 40mm profil :D

Videodaki sürücü abi 3.56'da ne anlatmaya çalışıyor acaba. Herşey iyi hoş ama nah alırsınız bu jantları mı diyor nedir? :D

@Ahmet.KOÇ
Kesinlikle tercih etmeyeceğin bir set :)
Aerodinamikten başka hiçbirşey düşünülmemiş. Hafif değil mesela çifti 3-4 kilo arası, benim bisikletim 13 kiloydu şimdi 15.2 oldu :)
Alüminyum çift kat çember, 36 tel, rulman göbek.
Benden başka tercih eden pek çıkmaz heralde, çünkü fazlasıyla ağır.
Ama ben 15 kiloluk bisikletle canına okuyorum rampaların, yolların ki, 7 kilograma geçersem asfaltı inim inim inletirim

@Serkan Mıstınoğlu

-Hmmmm, hocam siz direk gidin bir profesyonel takıma teknik ekibe hemen alsınlar buralarda heba oluyorsunuz ;)

Bu düşünce yapısıyla her daim sürüyorsanız ne ala, sizin stravaya hemen bir göz atmam lazım :D Büyük ihtimal Kom'ların çoğu sizdedir.

Ne güzel, neyin ne olduğunu bilerek sürmek her zaman güzel bir şey olsa gerek - enerji tüketimi - yola göre performans - tepki, daha yeniyim. Çevirileriniz deki bilgilerle kafam da yer ederek sürmek kanımca en mantıklısı. Teşekkürler bilgiler için.

• Beğen
Tepkiler: Road_Runner
Geri