Aç karnına bisiklete binmek

Scudo

Kıvanç Pürtelaş

Daimi Üye
Kayıt
30 Mayıs 2010
Mesaj
204
Tepki
93
Şehir
İstanbul-İzmir
Bisiklet
Orbea
Aç karnına yaptığım sadece 75dk lik, vücudu çok zorlamadığım, düz bir rotada yapılan sürüş sonrası eve geldiğimde, gözlerimin kararıp, midemde ağrı olması sonucu, artık aç karnına sürüş yapmaktan kaçınır oldum.

Bu fizyolojik bir durum olduğuna göre, sizde nasıl böyle sıkıntılar olmuyor merak ediyorum.
 

BerkEvren

Forum Bağımlısı
Kayıt
21 Şubat 2016
Mesaj
3.300
Tepki
13.190
Şehir
İstanbul
İsim
Berk Evren
Başlangıç
1983—84
Bisiklet
Diğer
@Kıvanç Pürtelaş
75 Dakika vücudu zorlamadan yapılan sürüş idmanlıysanız ve grup sürüşü yapıyorsanız sizi rahatlıkla 40-50 km mesafeye taşımış demektir.
Karbonhidrat depolarınız doluysa (Önceki akşam yenmiş bulgur örneğini verdim mesela yukarıda) bu mesafe artacaktır.
Bu arada bahsettiğim bir avuç badem'in verdiği enerji gerçekten oldukça yüksek :harika:
Burada asıl nokta besinsiz kalmış bir depoyla değil, yeni beslenmemiş bir depoyla yola çıkmak :harika:
 

Runandbike

Üye
Kayıt
4 Nisan 2018
Mesaj
57
Tepki
53
Yaş
41
Şehir
istanbul
Başlangıç
2018—19
Bisiklet
b'Twin
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Merhaba,
Rumelifeneri dönüşünde dik yokuştan mı aşağıya iniyorsunuz? Yoksa daha az eğimli bir yokuş var mı? Geçen cumartesi ilk defa rumelifenerine bisiklet ile gittim.
Dönüşte yokuş aşağı inerken çok dik olduğundan baya tedirgin sürerek indim.
 

NoIde4

Aktif Üye
Kayıt
7 Temmuz 2017
Mesaj
138
Tepki
163
Şehir
istanbul
Başlangıç
2017—18
Bisiklet
b'Twin
boş mideye 1 tane muz yanında kahve attıktan sonra en ufak bir açlık hissetmiyorum daha doğrusu bunu yapmaya yeni başladım şuana kadar bir sorun görmedim
 

srdrmrs

Forum Bağımlısı
Kayıt
9 Haziran 2014
Mesaj
2.104
Tepki
6.078
Yaş
37
Şehir
istanbul
Başlangıç
1994—95
Bisiklet
Canyon
@Kıvanç Pürtelaş yağ depoları yerine glikojen depolarını kullanırsanız duvara çarparsınız. daha da açıklamak gerekirse @BerkEvren in dediği gibi düşük nabızda çok uzun mesefeler katedebilirsiniz. biraz da vucuda hükmetmek ve onu zehinsel olarak hazırlamak gerekiyor. ben günde tek öğün yiyorum ve açken de çok zorlu ağırlık antremanlarına girebiliyorum. hatta geçen hafta sabah 10km koşup akşamında da bisiklet yapmıştım (aç karna)
 

Türka¥

Forum Bağımlısı
Kayıt
8 Temmuz 2013
Mesaj
1.784
Tepki
2.271
Başlangıç
2018—19
Bisiklet
Ghost
40-50kmlik turlarda, giderken 1 adet dönerken 1 adet şeklinde olmak üzere 2 tane görseldeki üründen yiyorum.. bu sağlıklı mıdır acaba?

 

CasWTF

Üye
Kayıt
19 Temmuz 2017
Mesaj
56
Tepki
53
Şehir
İstanbul
İsim
Ali K.
Bisiklet
Sedona
@Türka¥
Bende kullanıyorum ve bana göre tek eksi yanı çok susatması. En azından bende o etkiyi yaratıyor.
 

rasaddd

Üye
Kayıt
11 Mart 2015
Mesaj
35
Tepki
42
Yaş
34
Şehir
istanbul
İsim
erdem
Bisiklet
Whistle
@srdrmrs


bilmedigimden mantigima gore bi sorum olacak protein almadan buyume hormonu olsada buyume nasi olacak
 

Kıvanç Pürtelaş

Daimi Üye
Kayıt
30 Mayıs 2010
Mesaj
204
Tepki
93
Şehir
İstanbul-İzmir
Bisiklet
Orbea
@BerkEvren
Mutemelen öyle.
Fakat kahvaltı yapar yapmaz yola çıktığımda herhangi bir sorunla karşılaşmadım.
Yemekten hemen sonra spor yapmak uygun değil ancak kendimi zorlamadan pedal bastığım için midede bir baskı, bulantı vs. oluşmuyor.

@srdrmrs
Yüksek kadans-düşük viteste kendimi zorlamadan sürüş yapıyorum. Herhalde kan şekerim düştüğü için bir defa başıma bu geldi.
Daha da önlemimi aldığımdan olmadı.
Alışık olmayan vücudun tepkisi de olabilir.
Ama senin yaptığın aktiviteleri tek öğünle çıkarmak çok zor kendi açımdan. Tebrik ederim Serdar.
 
  • Beğen
Tepkiler: srdrmrs

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Yağ depolarım deve hörgücü ile yarışır. Gençken ben de saatlerce, güneşin alnında su içmeden, bisiklete binerdim. Sorun olmuyordu. Ancak, şimdi, 1 saati geçireceksem, yavaş salınımlı çiğ badem, ceviz veya fındık yiyorum bisiklete binmeden önce. Biraz zorlarım kendimi diyorsam eğer, kayısı kurusu 2 veya 3 tane ile depoya katkı sağlıyorum.
 

Watts Per Kilo

Aktif Üye
Kayıt
6 Nisan 2018
Mesaj
189
Tepki
377
Şehir
İzmir
İsim
Ege
Başlangıç
2015—16
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Bunları eğer uzun bir plana yönelik değil de rastgele yapıyorsanız mantıksız bir yaklaşım izliyorsunuz. Nedenini açıklayan uzun, hormonal bilgiler içeren bir yazıyı zamanım olunca yazarım.
 

efeozata

Forum Demirbaşı
Kayıt
19 Şubat 2017
Mesaj
422
Tepki
764
Şehir
Sakarya
İsim
Efe
aç bisiklet sürülebilir hatta sağlığa da faydası olabilir, ama susuz bisiklet sürmek eminim ki sağlıksızdır. vücudunuzda en ufak bir su kaybı olduğunda metabolizmanız yavaşlar, ve vücut besin saklama moduna girer. stres hormonları yükselir, yakılan enerjiyle ortaya çıkan toksinler atılamaz ve vücutta birikir. tonla kötü yanı var.
 
  • Beğen
Tepkiler: Kitamichiru

Road_Runner

Road Runner
Kayıt
24 Nisan 2010
Mesaj
5.999
Tepki
25.898
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Cervélo
Susuz binmeyin arkadaşlar. Kan dolaşımı bile sekteye uğruyor su kaybı sonucu, kan çamurlaşıyor :krktm:

Aç olarak ise 1 - 1.5 saat süreyle bisiklete binilebilir. Daha uzun süre aç kalmak ise karbonhidrat depoları boşalacağı için aşırı bitkinlik ve halsizlik yaratacaktır :harika:

@keremkeke

Sebebi bu o_O
 
  • Beğen
Tepkiler: Edip D.

sadi imren

Bursa Tur Komitesi | B.T.K
Kayıt
13 Mart 2017
Mesaj
1.620
Tepki
5.442
Yaş
46
Şehir
Bursa
İsim
Sadi İMREN
Başlangıç
1949—50
Bisiklet
Giant
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Merhaba arkadaşlar bisiklet ve sağlık ile ilgili okuduğum yazıları zaman zaman sizlerle paylaşıyorum. Bu sefer yazımız aç veya tok spor yapmanın kilo vermeye etkisi ve ne derece yağ yaktığı ile ilgili.


Vücutta yağ depolanmasına sebep olan şey genellikle metabolik bir problem söz konusu değilse harcanandan çok daha fazla kalori almak ve bunları yakamamaktır. Bu şekilde vücut, yağ depolama işlemini artırır. Bisiklet sürerken aynı zamanda kilo vermek isteyen pek çok kişinin yaptığı bir uygulamadır aslında aç karnına bisiklet sürmek. Çoğu kişi, bu şekilde daha hızlı kilo vererek daha fazla yağ yakımı sağlanacağını düşünür. Peki vücutta depolanan yağları yakabilmek için aç karnına bisiklet sürmek süreci hızlandırır mı?

Araştırma:

İngiltere Bath Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada, benzer kilolara sahip erkek sürücülerden oluşan küçük bir grup oluşturuldu. Grup önce en son yemeklerini yedikten 12 saat sonra, sabah saatlerinde 60 dakikalık bir sürüş yaptı. İkinci sürüşlerini ise yemek yedikten 2 saat sonra yapan grup, sürüş öncesinde mısır gevreği, tost ve portakal suyundan oluşan 650 kalorilik bir öğün tüketti.

university-of-edinburgh.jpg

(Bath Üniversitesi (University of Bath) Üniversite öğrencilerinin en çok tercih ettiği üniversiteler arasında yer alıyor.)

Çalışma sonunda grubun yaptığı her iki sürüş de incelendi ve aç karnına yapılan kardiyo esnasında yağ yakımından sorumlu hücrelerde artış olduğu gözlemlendi. Ek olarak, boş mideyle yapılan antrenmanlarda yalnızca sürüş yapıldığı sırada değil, egzersiz bittikten sonra devam eden süreçte de yağ yakımına devam edildiği saptandı.

Beslenme Uzmanı Asker Jeukendrup, “Kahvaltıdan önce bisiklet sürün” diyor. “Çünkü bu sayede glikojen depoları tükenmiş halde olan vücudumuz yağ yakımına hazır hale gelir ve sürüş esnasında depolanmış yağları yakıt olarak harcamaya başlar.”

a04440_ed7965364f4e4dee8ccf92c1196882ae.jpg

(Triatlet ve beslenme uzmanı Dr. Asker Jeukendrup )

Araştırma:

Dokuz elit erkek atlet aç karnına ve tok karnına yapılan egzersizin yağ yakımına etkisini incelemek amacı ile üç gruba ayrılarak incelenmiş.
İlk grup gece açlığı sonrası kahvaltıdan önce 100 dakika yüksek tempolu kardiyo egzersizi yaparken, ikinci grup kahvaltı yaptıktan sonra 100 dakika yüksek tempolu egzersiz yapmış. Son grup ise kahvaltı öncesi 50 dakika ve kahvaltı sonrası 50 dakika olmak üzere toplamda 100 dakika yüksek yoğunluklu egzersiz yapmış.

Araştırma sonunda atletlerin 24 saat boyunca yağ ve karbonhidrattan harcadıkları kaloriler hesaplandığında:

  • İlk grubun 1142 kcal yağ, 2062 kcal karbonhidrat,
  • İkinci grubun 809 kcal yağ, 2374 kcal karbonhidrat,
  • Üçüncü grubun ise 608 kcal yağ, 2558 kcal karbonhidrat harcadığı görülmüş.
Sonuç olarak toplamda yaklaşık aynı miktarda kalori yakan gruplarda sabah kahvaltı öncesi aç karnına kardiyo yapan grubun kahvaltı sonrası tok karnına kardiyo yapan gruptan yaklaşık %50 daha fazla yağ yaktığı görülmüş.

Araştırma:

Yaşları 18-25 arasında değişen 27 sağlıklı erkek üç gruba ayrılarak aç ve tok kardiyonun kilo verme üzerine etkisini araştırmak için kullanılıyor. İlk grup (10 katılımcı) aç egzersiz yaparken, ikinci grup (10 katılımcı) tok egzersiz yapıyor ve son grup (7 katılımcı) egzersiz yapmadan araştırmayı tamamlıyor.

Altı hafta süren araştırmada haftada dört gün egzersiz yapan katılımcıların glukoz toleransı, yağ yakımı sağlayan enzim düzeyleri takip ediliyor. Araştırma devam ederken ve araştırma sonunda yapılan testlerde:

  • Tok egzersiz yapan katılımcıların kas içine glukoz taşıyan GLUT4 taşıyıcılarının %2-3 arttığı görülürken aç egzersiz yapan katılımcılarda bu miktar %28 olarak saptanmış.
  • Translokaz/CD36 ve karnitin palmitoiltransferaz (yağ yakımı sağlayan enzimler) enzimlerinde aç egzersiz yapanlarda %30’luk artış saptanırken tok egzersiz yapanlarda değişim saptanmamış.

Sonuç olarak aç egzersiz yapan kişilerde insülin hassasiyetinin arttığı ve hücre içine daha fazla glikoz alarak fazla glikozun yağ olarak depolanmasını önlediği, yağ yakımını sağlayan enzimlerin artışı ile beraber daha fazla yağ yakımı sağladığı araştırma ile saptanmış.
Toparlayacak olursak aç egzersiz yapmanın tok egzersiz yapmaya göre daha fazla yağ yaktırdığı ve daha hızlı kilo vermeyi sağladığı araştırmalar ile kanıtlanmış.

Bu noktada yapılacak antrenmanın maksimum 60-90 dakika arasında tutulması ve orta tempo olması öneriliyor. Öte yandan antrenman bittikten hemen sonra besin alımının sağlanması da kasların toparlanması ve bir sonraki sürüşe hazır hale getirilmesi için önem taşıyor. Antrenman bittikten sonra 30-60 dakika arasında dört birim karbonhidrata bir birim protein şeklinde dengeli bir öğün (fıstık ezmeli bir dilim ekmek gibi) alınması önerilmektedir. Bunun yanında toparlanmanın hızlanması için 60 ila 90 dakika arasında sıvı alımının aralıklarla sağlanması da gerekmektedir.

Kaynak: (link)
Kaynak: (link)
 

Cevat_MD

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Aralık 2011
Mesaj
819
Tepki
1.978
Yaş
57
Şehir
LÜLEBURGAZ - ÇORLU
İsim
Cevat Bayhan
Başlangıç
2011—12
Bisiklet
Merida
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Çok doğru bilgiler, paylaşım için teşekkürler ama bunu belli bir düzen dahilinde sürekli yapmak lazım.

Haftada bir gün bisiklet bir gün de tempolu yürüyüş olmak üzere (genelde Cumartesi ve Pazar sabahı) yapmaya çalışıyorum ama antrenman sonrası oturulan kahvaltıda bir dilim fıstık ezmeli ekmekle yetinemiyorum. Ekmeği sucuklu yumurtaya batırınca o harcanan kaloriler ne yazık ki misliyle geri geliyor...:D
 
Son düzenleme:

furkanbr

Forum Demirbaşı
Kayıt
29 Ekim 2017
Mesaj
447
Tepki
416
Yaş
27
Şehir
İstanbul - Sakarya
Bisiklet
b'Twin
Ben sabah antrenmanlarimdan once kahvalti yapmiyorum fakat bos mideyle de cikmamak icim cok kucuk miktarda ( yarim dilim ekmek ve fistik ezmesi gibi) biseyler yiyip daha sonra antrenmana cikiyorum , 30 dakika gibi bir surede glikojen depolarimin dolmasi mumkun degil diye biliyorum bu sekilde yapilan bir antrenmanda hangi durum gozlenecektir?