Scudo Sports

7 yaşında bisikletle Fransa-Viyetnam

Bahri Kaplan

Daimi Üye
Tepki
988
Başlangıç
2012—13
Bisiklet
Canyon
Arkadaşlar; bu hafta sonu iki gün misafir ettiğim Fransız Gentil ailesi, 2017 ağustos ayında Fransa'dan, 7 ve 8 yaşlarında iki erkek çocuklarıyla yola çıkmışlar. İki senede Viyetnam'a varmayı planlıyorlar.
Anne ve babanın bisikletleri 28 jant. Çocuklarınki ise 20 jant. Günde 30-40 km. pedallayıp, çoğunlukla çadırda konaklıyorlar. Bize geldikleri gün 60 km. pedalladılar. Ortalama hızları 10-12 km/h. Üç ay, bir aparatla bisikletleri tandeme dönüştürüp çocuklara yardımcı olmuşlar. Fakat bu şekilde sürmenin çok zor olduğunu söylediler. Aparatın ağır olmasından ve çok az kullandıklarından dolayı bu uygulamadan vazgeçmişler. Şimdi ise, gördüğüm kadarıyla çocuklar belirli bir güce ulaşmışlar. İki ayda Türkiye'den Gürcistan'a geçmeyi planlıyorlar.
Çocuklar daha önce Fransa'da okula gitmişler. Şimdi ise uzaktan eğitim yoluyla eğitimlerine devam ediyorlar. Anneleri her gün gerekli çalıştırmayı yapıyor ve kontrol ediyor.
Görüldüğü gibi, bisiklete binmek ve tura çıkmak için hiç bir bahane yok. Bu aileyi tanımak ve misafir etmek isterseniz lütfen özelden mesajla ulaşın.
20180212_105629.jpg 20180212_105140.jpg 20180212_101531.jpg 20180212_101457.jpg 20180211_133821.jpg 20180211_212324.jpg 20180211_213604.jpg 20180211_151443.jpg

Scudo
Guzel gezi :)

Kucuk cocuklarla yapilan bu tip ulkelerarasi gezilere hayret ediyorum. Cocuklar acaba nasil hissediyorlar. Sıkıldıkları oluyor mu? Asiri yorulduklarinda ne yapiyorlar? Her gun belli saatte uyanip, belli saatte pedal cevirip (10 saat diyelim) belli saatte yatiyorlar. Cadirda yatiyorlar, konserve yiyorlar, muhtemelen tam isinamiyorlar, her gun cok yoruluyorlar. Evet biz yetiskinler kat ettigimiz mesafelerden dolayi ve birseyleri basarmanin, farkli hissetmenin verdigi haz ve motivasyonla bu yorgunlugu, zorlugu, temiz tuvalet ve banyo ihtiyacinin eksikligini goz ardi edip, yine de keyif alabiliyoruz. Ama o yastaki cocuklar? 10 saat boyunca, bombos bir yolda pedal cevirmesi? Sıkılmamasina imkan vermiyorum. Gunlerce, aylarca ve yillarca! O cocugun tam oyun cagi. Oyuncak cagi. Psikimotor hareketlerinin gelisim cagi. Ve o cocuk olabildigince farkli aktivitelerle hayati yasayip, ogrenmeli. Akranlari okula giderken ve cok daha farkli bir gelisim surecine girmisken, ben bu cocuklarin ileride sosyal konuda da problem yasayacagini dusunuyorum. Akranlarindan cok daha farkli bir hayati olacak. Bu kucuk yasinda akranlariyla oyunlar oynayamiyor, hatta en basit futbol, basketbol gibi oyunlar oynayamayip sosyallesemiyor bile. 'Ailesinin zoruyla' ulkeler arasi pedalliyor desek sanirim yanlis olmaz.
Ben bunu acimasizca buluyorum. O cocuk 10 yasinda, bu tur tamamlandiginda cok sey kaybetmis bir birey olarak donecek akranlarinin arasina. Bu turu 25-28 yas arasinda yapmakla 7-10 yas arasinda yapmak cok farkli seyler, sasirip kaliyorum.

Tez konusu bile olabilir :snzdglsn:
'Aile zoruyla kucuk yaslarda saatlerce pedal cevirerek yillar suren turlar yapan cocuklarin gelecekte karsilasmasi muhtemel sorunlar" :naslyany::kötü:

Yazik o cocuklara

@Serkan Mıstınoğlu hocam, şimdilik gördüğüm kadarıyla çocuklar bu seyahatten çok mutlular. Onlar için sanki bir oyun gibi. Bazen 5 km. sonra da konakladıkları oluyormuş. Sürüş tamamen çocuklara bağlı. Yine de kolay değil, haklısınız.

@Serkan Mıstınoğlu, çocuk sıkıldığı zaman zaten geçmiş olsun anında ''yapı paydos'' der :)

Muhtemelen anne baba onların bu işten keyif almasını sağlayacak bir takım yöntemler geliştirmiştir. Ayrıca hayatı bizim kadar koştur koştur yaşayan çok fazla millet yok. Tahminim herkesi keyfi geldiğinde mola veriliyor, herkesin keyfi geldiğinde pedallanıyordur.

@Serkan Mıstınoğlu
Aile zoruyla öyle şeyler yaptırılıyorki çocuklara, bisiklet turu "zorlama" kapsamında bir şey değil kesinlikle :acpsnr:
Gezgin bir ailede büyümek, evde tablet-tv başında büyümekten iyi gelecektir illaki. Hele biraz yaşları erince, anne babalarıyla böyle vakit geçirmiş oldukları için minnet duyacaklarına eminim. Kaç kişinin ailesiyle böyle bir anısı, paylaşımı var ki?

@Serkan Mıstınoğlu
Yazık zavallı çocuklara! Evdeki 13 aylık bebeği düşünüyorum da dış kapının her açılışında dışarı kaçmaya çalışması, kırmızı ışıkta duran arabada ağlamaya başlaması, evde bas bas bağırırken uzun bir yola çıktığımızda sesi soluğu kesilmesi, birde burdan bak!

Bizim çocuk elli metre ötedeki bakkala ekmek almaya eriniyor. Bu arada misafirperverliğiniz içinde tebrik ederim.

Amanıın bu gün stravada gördüm sürüşü, ben de sizin bebeler bunlar zannettim. Hanımla sevinerek hayretle fotoğraflara bakmıştık. Tur çantaları da abartı gelmişti 30 km.için meğer aile Fransızmış bende konuya Fransız mışım. Mükemmel bir olay..

Bravo diyorum bizde her 10 aydır her hafta 30km.lik kısa turlar yapıyoruz adamlar vietnama gezmeye gidiyorlar karda kışta vay bee

• Beğen
Tepkiler: Bahri Kaplan
Harika gözüküyorlar. @jazzpub da başka bir aile anlatmıştı. Ailece gezginler çok hoşuma gidiyor. Güzel paylaşım. Teşekkürler.

• Beğen
Tepkiler: Bahri Kaplan
ne kadar doğru bir iş yapıyorlar emin değilim. okul sadece derslerin öğrenildiği yer değildir. okul arkadaşlıkların, oyunların, kavgaların, insanları tanımanın yeridir. çocuklar geri döndüklerinde yabancı gibi olacaklar. bu yaşta iki yıl yollarda olmak ileride nasıl sonuç verir bilmiyorum. ben aileyi hatalı gördüm doğrusu. üç aylık bir tur yapılabilirdi belki. inşallah kazasız belasız bitirirler.

Biz de yazın İpsala-Dedeağaç yaptık 4 yaşındaki oğlum (benim arkamda) ve 12 yaşındaki kızımla (kendi bisikletinde) birlikte. Çok da büyük iş yaptık sanmıştık :D
IMG_9893.JPG
Not: Foruma yazmıştım bir ara blogumu da onaylanmadı nedense. Şimdi harici linki paylaşmıyorum. Aslında blogta detayları da var.

Geri