Scudo Sports

48 Vites | KAZA

Scudo
Video hakkında yorum yapmayacağım.Ama bisiklet yolları için yorum yapacağım.Arkadaşlar bisiklet yolları yapılmak için yapılıyor ülkemizde.Çanakkale'de sağlı sollu mağazaların olduğu trafiğe kapalı yolun tam ortasına bisiklet yolu yapmışlar.İnsanlar sürü halinde ortadan yürüyor hali ile.O yolu takip edip gitmek imkansız.Videodaki gibi kaldırımın üstünün de bisiklet yolu yapılması sık karşılaşılan bir durum.Bu şekildeki yollarda ben bisiklet yolunu kullanmıyorum.Ana yolun sağ kısmını kullanmak her zaman daha güvenli oluyor.Yayalar araç yoluna çıkarken büyük olasılıkla yola bakıyor ve seni de görüyor.Fakat kaldırımda bisikler yolu var gelen var mı diye kontrol edeni açıkçası pek görmedim.Aynı zamanda zaten bisiklet yolunda önceliğin yok.Ha kaldırımdan gitmişsin ha bisiklet yolundan gitmişsin.Kaldırımın diğer alanları gibi yayalar tarafından kullanılıyor.Yürürsen aynı hızda gidersin sanırım.Bir diğer konu bir kere direklerin yanından geçen bisiklet yolu yapılmaz.Ufak dalgınlıkla yada hafif kaymada direğe girme şansınız çok yüksek.Full koruması olan motorsikletli arkadaşım 30 ile düşüp boynunu direğe vurması sonucu hayatını kaybetti.Nerede ortaları açık olan parke,taş,bozuk zemin var ise sözde bisiklet yolu yapılıyor.Yol bisikleti ile giderken kaç kere tekerlek taşların arasına sıkıştı da düşme tehlikesi yaşadım.Kimse kusura bakmasın düzgün yapılmayan,bisiklete özel tahsil edilmemiş,kazaya,yaralanmaya zemin hazırlayabilecek sözde bisiklet yolları yerine ben her zaman araçlar ile beraber ana yolun sağ kısmını kullanarak yol alırım.Tavsiyem de size bu yöndedir.

@NomadCRY

Menopoz sonrası kadınlarda osteoporoz (kemik erimesi) görülür. Özellikle 50 yaş üzeri kadınların kemikleri, eklemleri daha hassas ve kırılgan olur. Ben bu şekilde düşerek leğen kemiği kırılan, yıllarca büyük eziyet çeken ve hatta bu sebeple vefat eden insanlar gördüm. Onu geçtim, basit kırıkların iyileşmesi bile epey zaman alıyor.

Belli bir yaştan sonra, özellikle kadınlarda leğen kemiği kırıkları tedavisi imkansız ve ölümcül olabiliyor; bunu aklınızdan çıkarmayın. Bisiklete bineceğim derken katil olur çıkarsınız, "tedbirsizlikten dolayı ölüme sebebiyet vermekten" genç yaşınızda hapsi boylarsınız benden söylemesi..

Empati yapın arkadaşlar. O kazada yere düşen kadın sizin anneniz, teyzeniz olabilirdi. Öyle bir durumda buraya gelip rahat rahat "ama kadında da suç var canım" diye yazabilecek miydiniz çok merak ediyorum.

Arkadaşlar okuduğum kadarı ile herkes kanunları, geçiş üstünlüğünü, hak hukuk meselelerini hatmetmiş, çok güzel, harika, fakat unuttuğunuz bir şey var arkadaşlar, o da bu ülkede sizin gibi insanların azınlık olduğu gerçeği. Ayrıca o bahsettiğiniz kanunların da uygulanırlığı çok az, ve bisiklet yolu denen şey Türkiye için henüz o kadar yeni ki, muhtemelen hepsi "kaldırım" statüsünde değerlendirilmekte, siz istediğiniz kadar bu yol bizim diyin, o yolu yayalarla paylaşmak zorunda olduğunuz gerçeğini kabullenmek zorundasınız. İnsanların otoyola fırladığı, üst geçitin altından geçtiği, üst geçitlerin ise genellikle sokak hayvanları tarafından kullanıldığı bir ülkede yaşadığınız gerçeğini ne kadar çabuk kabullenirseniz sizin için o kadar iyi olur. Alt yapı denen konuda muazzam eksiğimiz var ülke olarak, şehir mühendisliğimiz yok, o yere göğe sığdıramadığımız İstanbul'un orta yerinde sayısız otoyol var, yayalar için bile doğru düzgün bir güzergahın olmadığı sözüm ona şehirlerde bisiklet yolu sadece bir "gösteriş malzemesi" olarak inşa ediliyor. Yoksa belediyelerin aklında "bisiklet yolu yapayım da karbon emisyonlarını azaltayım" diye bir zihniyet yok, siz oy verdiniz tanıyorsunuz bu insanları biraz gerçekçi olun. İnanın hayatınız kararabilirdi şu kaza sonrası. İyi ki teyzeye bir şey olmamış. Yemin ediyorum bütün bisiklet yollarını söküp yerine peyzaj yapar adamlar. Hatta bisikleti komple yasaklarlar. Yapamazlar diyenler ayakta uyuyor.

Kısaca geçmiş olsun, bundan sonra daha fazla dikkat lütfen. Bu tip kazalar hepimize negatif etki eder. İnsanlar bisiklete düşman olur sonra. Aman.

@Harbi Bisikletci İşte buna katılıyorum yeri geliyor performans amaçlı çıkıyoruz yollara ki sonuçta bisiklet yolu olduğundan ve yol önceliği bisiklete ait olduğundan hızlarımız 40 km üstünede çıkabiliyor bu hız limitinde harcanan enerjinin de etkisiyle gayet doğal olarak gözden kaçabilecek ayrıntılar oluyor. Bu yüzden bisiklet yoluna kontrolsüz olarak çıkan hatta kotrollü olarak da olsa o yol üzerinde yürüyen herkes haksızdır. Ben de sağına soluna bakmadan, bisiklet yoluna doğru çıkan ve iki çalılığın arasında bulunan bir yaya yolundan bisiklet yoluna atlayan biri yüzünden kaza yapmıştım. Tabi ben sıyrılabilmek için son anda manevra yaptığımda yayanın omzu benim omzuma çarptı şans eseri ve o hızla bisikletten uçtum. Yaya özür diledi dilemesine lakin her ne kadar özür dilerse dilesin siz o anki ağrınız ve şokunuzla kalıyorsunuz.

@Mehmet Altuğ Eğer, o yaşlı bayanın yerinde annem olsaydı anneme de söylerdim neden sağına soluna bakmadın diye ki fazlasıyla uyarmışlığım vardır. Sonuçta bisiklet yolları da tıpkı motorlu taşıtların kullandığı karayolları gibi trafiğe sahip olan yollardır ve bizler trafikte karşıdan karşıya geçerken nasıl sağımıza solumuza bakıyorsak her yaya da bisilet yolundan karşıdan karşıya geçerken sağına soluna bakmak zorunda. Burada arkadaşın tek suçu bisiklet yolunun dışına çıkmak olmuş.

Geçmiş olsun, Hem Hidrolik fren dağ bisikleti
hem de v fren şehir bisikleti kullanan biri olarak, v frenin doğru ayarlanmış olarak , doğru kullanımda pek farkını görmedim.Eğer sağlam bir v-freniniz varsa o da anında tekeri kilitlediği için pek fark görmezsiniz.
V frenli bisikletimle ortalama 20 km/s ile giderken 3-4 yaşlarında bir çocuk annesinin elini bırakıp önüme atladı,bilerek gevşek tuttuğum ön frenime ve sıkı arka frenime abanıp durdum, sele sırtıma değmişti ama 1 metre kala falan durmuştum.
Sonuç olarak eğer iyi kullanırsanız v-frenlede hidrolik performansı elde edebilirsiniz..

Kaza anında yaşlı teyzenin bisiklet yoluna girmesi bence de hatalı bir davranış ama kameraya çeken arkadaşın da sürüşü bi o kadar hatalı. Öncelikle bisiklet yolundan sürmüyorsun. Kazayı bisiklet yolunda yaptın bu seni haklı yapıyor ama örneğin bir önceki yaya arkasına bakmayıp geriye 2 adım atsa bu sefer suçlu sen haklı yaya olucaktı o yüzden videoyu çekerken ettiğin sitem pek doğru değil. Eğer bisiklet yolunda sürmüş olsaydın, yanındaki arkadaşın gibi durumu önceden sezip durabilirdin. Bana sorarsan seninki, makas atarak giden bir araca başka bir aracın kuralları ihlal ederek çarpmasına benziyor, evet sana çarpan araç hatalı ama sen de masum değilsin.

Bir de başka birşey söylemek istiyorum, bana sorarsanız bu kadar kural bağımlısı olmayıp biraz daha sağduyulu düşünmek gerek. Örneğin, orada bisiklet yoluna giren kişi benim nenem de olabilirdi. Evet bunu yapması kural ihlali ama ben neneme nasıl anlatayım ki buranın bisiklet yolu olduğunu. Yaş ilerledikçe refleksler zayıflıyor, anlama-kavrama zorlaşıyor. Tamam yanlış ama sebepsiz de değil biraz böyle düşünmek gerek bence.

Güzel bir V fren / Disk fren karşılaştırması. En kötü senaryoda 3 metre fark ediyor duruş mesafesi:

• Beğen
Tepkiler: Hüesyin
1.si bisiklet yolundan çıkmasaydında kaza olsaydı hata yüzde yüz kadına olucaktı ama yinede yayanın olduğu yerde yavaşlamak lazım
2.si yayalar o farklı renkli uzayan şeridin bisikletlere ait olduğunu hala bilmiyor o yüzden yola bodozlama giriyor çıkıyor
3.sü kadın orda nereden çıktınız ki diyor yoldan geçen arabayı durdurup yahu araç kardeş sen nereden çıktın diye sorulur mu? ama bu kadın gibileri sorar.

sinirim bisiklete saygı göstermeyenlere
sinirim bisikleti araçtan saymayanlara
sinirim bisikletliyi insan olarak görmeyenlere..

bundan 2 3 ay önce bende böyle bir kaza yaptım bir adama çarptım araç yolunda hızlı bir şekilde ilerliyodum ve o sırada yoldan araç geçmiyordu ve bir adam sağına soluna bakmadan yola atladı durmaya kalksam duramam mesafe kısıtlı manevra yapmaya kalksam yapamam mesafe kısıtlı neyse adama çarptım öküz boynuzu elciklerimden sağdaki adamın koluna çarptı adam yere düştü tabiki bende, adamın elindekiler ortalığa saçıldı. ve orda adamı bi güzel azarladım pişman değilim yine olsa yine yaparım.. her hangi bir yola yaklaşınca dikkatli olacaksın her hangi bir yoldan geçerden sağına soluna bakacaksın bunları ilk okulda öğrendik öğrenmedik mi kimse size önce sağına sonra soluna ve sonra tekrar sağına bakıcaksın demedi mi ama galiba bu kadına ve benim çarptığım adama kimse bişey öğretmemiş..

Öncelikle geçmiş olsun
V ve hidrolik fren e gelince hepsinin canı cehenneme kim neyle mutlu oluyorsa parası az ya da çoksa ona binsin mutlu olsun.
Türkiye de yaşıyoruz teyze ye de çok acıdım birimizin annesi teyzesi olabilirdi. Ben de benzer bir kaza yaptım ancak salak üniversiteli kız ben kaydıra kaydıra gelip ön lastiği kendine dokundurana kadar fark etmemiş telefonla konuşmaya devam etmiş ve "ay! demişti" sadece.. olabiliyor insan bazen karşıya bakmayabiliyor...
Biz de hata yapıyoruz ve şairin dediği gibi bedava yaşıyoruz, ancak bu kez hayatlarımız da bedava....son söz: kendinize dikkat edin reflektörlü görünen şekilde giyinin.sürücüler sadece sarı renge duyarlı o da belediye işçileri yelek giyiyor diye... farkında olalım

• Beğen
Tepkiler: iskender şerit
Öncelikle gelmiş geçmiş olsun kimseye birşey olmaması en sevindirici haber. Ben Türkiyede hayat ucuz kimse bisiklet yoluymuş, otobanmış filan güvenip dikkatli olması lazım her an herşey oluyor 4 şeritli ankara yolunda ben soldan 2 şeritteyken, 4 şeritteki hurda akmyonundan inşaat demiri düşüp camdan içeri girdi, başımıza da girebilirdi kontrolü yitirip kaza yapsak bize birşey olsa kamyoncu 5-10 lira verir serbest kalırdı bizde öldüğümüzle kalırdık. Aman dikkat ama kaza olacak diye dmirden korkup trene binmemezlik olmaz dikkat dikkat ve dikkat.

frenlerle ilgili yorum yapan arkadaşlarımız bisikletle ilgili bilgi eksikliği olan kişilerdir. öncelikle kazanın frenlerle ilgisi yoktur. kaza olacakmış oldu..... frenlere gelincede ben v-fren kullanıyorum, sadece serçe parmağımı kullanarak istediğim gibi ani duruşda yapabiliyorum. kazada hem bayanın hemde sürücünün hatası var. türkiyemizde vatandaşlarımız bisiklet yoluna dikkati saygıları bilgileri önemleri yok. normal motorlu araçların yolunda öyle dursunlar yada karşıya geçsinler bakalım...

Öncelikle geçmiş olsun, umarım tekrarı yaşanmaz.

Bisiklet gelebilir, burası bisiklet yolu insanların bilinç altına oturması sanırım uzun zaman alacak. Şahsen Hornit 140 Desibel korna kullanıyorum. İşe yaramadığı durumlar oluyor tabi ama özellikle araçlara kendimi farkettirebiliyorum. Hatta araçlara yayalardan daha kolay kendimi kornayla farkettirebiliyorum malesef..

@Mehmet Altuğ
Yazdıklarım inatla farklı yerlere çekiliyor. Lütfen tekrar okuyun. Videodan görebiliyoruz ki kadına bir şey olmadı. Bu belli. Kolu incilmiştir en fazla. Ben videodan gördüğüm şeyden bahsediyorum, bir şey olmadığı halde kadının olayı abartıp zaten panik halinde olan bisikletliyi iyice panik haline sokmasından bahsediyorum. Şimdi yazacaklarım yine bazı arkadaşlar tarafından yanlış yerlere çekilir kesin, ama yazacağım. Yaşlılar bazen çok sinir bozucu olabilmekte. Çocuklaşıyorlar ve anlamsız hareket yapıyorlar. Çoğu gün dışarıda bunlarla karşılaşıyorum, boş boş gençlere söylenenler, görmediğimiz için bilmeden yer vermediğimizde ah bu gençlik çok bozmuş diye başlayan sinir bozucu cümleler. İki elinde 10 poşetle 2 saat pazar gezip otobüste tüm gün dışarıda oradan oraya koşturanlara dik dik bakıp yer ver demeler, ortada hiçbir şey yokken en ufak bir olayda bağıra bağıra söylenmeler. Maalesef bunu günümüz yaşlılarının pek çoğu yapmakta.

Bu videoda da böyle bir durum olduğu açıkça görülmekte, kim ne derse desin. Yazdıklarınıza ters bir şey demiyorum zaten. Benim dedem de banyoda kayıp düşerek kalça kemiğini kırmıştı ve kısa süre içinde vefat etmişti. Gayet iyi anlarım dedemi çok seven ve kendimi bildim bileli onla yaşayan biri olarak. Demek istediğim noktanın artık anlaşılması dileğiyle.

he birde fren deniyor bunca araba kazası gerçekleşiyor disk frenli olanlar kaza yapmıyor v frenli olanlar mı kaza yapıyor ? frenle ne alakası var v fren tutmuyor mu ? yada siz sadece arka freni kulananlardan mısınız ?

@Asilzade

İnsanları anlamak cidden zor iş.

Konu sahibinin bile kendi kanalında hidroliğin faydasını içeren bir video atılmış ne ilginçtir ki ben bunu bu konudan önce değil sonra görmüştüm ama konuda paylaşmak istemedim. Ancak anlamakta zorluk çekiyorsunuz al izle videoyu.

Konu fren tartışmasına döndü cidden saçma bir hal almaya başladı. Hidrolik frenin v frene olan üstünlüğü tartışılamayacak bir gerçek. Kimse size v frenli bisikletinizi çöpe atın demiyor. Ancak hidrolik fren kullanmasını biliyorsanız takla atmadan ani duraklama yapabilmeyi sağlıyor. Bu kazaya etkisi olur muydu bilinmez, o ayrı bir konu. Sonuçta kazayı yapan kişi kadına çarpmadan önce görene kadar yarım saniye ya geçmiş ya geçmemiştir. Hidrolik fren belki bu kazada etkisiz kalacaktı, bilinemez. Ama bu hidrolik frenin pek çok kazayı önlemeye yardımcı olduğu, ani frenlemeye, özellikle ıslak zeminlerdeki müthiş performansa olanak sağladığı tartışılamaz bir gerçek.

@Arseyus
V frenli bir bisiklette bu durum imkansız bir hal alırdı. Güzel bir örnek olmuş. İnsanlar anlamsızca v frenli bisikletlerine laf ettirmemeye çalışıyor. Burada olay bisiklet yarıştırmaca değil.

• Beğen
Tepkiler: Arseyus
@Arseyus hidroliğinle diskinle balatanla mutluluklar sana. dilinden anlamadığım bir sistemi kullanmayı düşünmüyorum.

@Asilzade
Hocam olaya neden bu şekilde bir yaklaşımla yaklaştığınızı anlayabilmiş değilim, ayrıca dilinden anlamayacak bir olayda yok ki. Siz kullanmayı düşünmüyorum diyerek sadece gereksiz ön yargı yapıyorsunuz, artık günümüzde çoğu orta-üst düzey bisiklet hidrolik fren sistemine geçmiş durumda, ileride bisiklet değiştirmek istediğinizde ben hidrolik istemiyorum mu diyeceksiniz.

@Mehmet Altuğ
Empati yapmak için bir kadının annemiz, teyzemiz ya da bir yakınımız olmasına da gerek yok. Ben de bunu eklemek isterim. Videoda görüldüğü gibi, kadın oldukça kötü düşüyor ve ne olduğunu anlayamadığı için tepki gösteriyor. Bisikletli arkadaşımız fren yapmış (elinden geleni yaptığına inanıyorum) olmasına rağmen üstelik.
Yol için söylenebilecek çok şey var, baştan aşağı düşüncesizce yapılmış ve zemin rengi kaldırımın kalanından farklı diye 'bisiklet yolu' olarak kabul etmemizi istiyorlar.
Bence bu yollara 'bisiklet yolu' demeyi bırakıp, 'tövbe tövbe...' yolu demeye başlasak daha iyi olur. Çünkü bu bisiklet yolu kabulü kazaları kolaylaştırıyor.
Son olarak @48 Vites arkadaşım, hatasız olduğun konusunda bence yanılıyorsun. Çarptığın kadını görüş alanının bir süre dışında bırakan, 'bisiklet yolu' kabul ettiğin boyalı alandan çıkıp tekrar girdiğin saniyeler ve sanırım bisikletli diğer arkadaşınla fazla yanyana olmanız. Solunda direk var 'oraya yerleştirilmek için çok düşünüldüğü belli', sağında da arkadaşın. Manevraların sınırlı olacak haliyle. Bu kaza videosuna ilişkin @Serkan Mıstınoğlu 'nun dikkat çektiği yönler önemli.
Kadına kızmanın anlamı yok, eğer bilmiyorsa kendi kendine de oranın 'bisiklet yolu' olduğunu düşünemez. Biliyorsa bile çok muhtemel ki, bisikletlerin ne kadar hızlı olabileceğini ve yayaların canını kötü acıtabileceğini bilmiyor. Kaldı ki bilip unutmuş da olabilir ve muhtemelen orayı kaldırım bellediği için dikkat etmiyor.

@NomadCRY
Maalesef yaşlılarla ilgili bu sıraladıklarınızın konuyla alakasını kuramıyorum, bu başlıkta konu edilen çarpmayı ve bence yayalarla yaşanan diğer çarpışmaları hafife almayı gerektirdiğini de düşünmüyorum. Hiçbir şeyinin olmadığını söylemeniz, 'en fazla eli incinmiştir' demeniz bence fazlaca bisikletli (bu videoda 'çarpan', 'çarpılan' değil) bakış açısından bir yorumlama. Kadın kafasını yere çarptı ve elindeki acının da incinmekten daha fazlasına neden olup olmadığını bilmiyoruz. Baktığımız şey bir video, röntgen filmi değil. Hiçbir şeyi yoksa bile canı fena yanıyor, canı yanan insanlar söylenirler ve tepki gösterirler. Bu sağlıklı bir tepkidir. "Çok iyi yaptın evladım, bu bana iyi geldi. Pedalına kuvvet" diyemezdi herhalde.

Geri