Scudo Sports

4. Uluslarası İzmir Pedallarımın Altında bisiklet festivalinde yaşadıklarımız

Meriç T.

Üye
Tepki
11
İsim
Meriç Taşdemir
Bisiklet
Bianchi
"Cat Spor Kulübü & 4. Uluslararası İzmir Pedallarımın Altında Bisiklet Festivalinde Yaşananlar" Herkese Merhaba. Festival programının fotoğraflarını koydum, sizden ricam yazımı okumadan önce programı incelemeniz, böylelikle bize sunulan ve aslında olan arasındaki fark daha anlaşılır olacaktır. Bu yazıyı yazmamın sebebi Cat’i tanımayanlar için fikir vermek ve festivalde yaşadığımız sıkıntıları paylaşmak. Yöneticilerin iyi niyetli ama organizasyonda yetersiz olduğunu düşünseydim çok da önemsemezdim ve yazmazdım ama öyle düşünmüyorum. Bir de onca sıkıntı üstüne susturulmaya çalışıldığımızı görünce fikrim pekişti. Festivalin sonunda whatsapp grubunda herkes medenice iyi /kötü düşüncelerini yazdı, ben ve eleştiren birkaç arkadaşım açıklamasız gruptan çıkarıldık, festivalin facebook sayfasından da çıkarıldık (M. Kemal’in Askerleriyiz diye yalandan bağırmakla olmuyor o işler). Demokratik olmayan bu durum da eklenince “susturulan” olmak istemedim.

Yaşanılanlarla empati kurulması adına açıklayıcı olmak gerektiğinden yazım uzun olabilir. Festivale Türkiye'nin dört bir yanından-sanırım 70 kişiydi- bisiklet dostları geldi (bisiklete yeni başlayan da vardı, usta sürücüler de). Onca aksiliğe rağmen hepimiz sabırlı ve hoşgörülüydük, bu güzeldi. Üzücü olansa her akşam herkes bir şeylerden dert yandı, eleştirdi ama kimse yönetimin yüzüne karşı konuşamadı hatta sıkıntı yok dedi, 3-5 kişiyi tenzih ederek söylüyorum ki çoğu bu anlamda iki yüzlüydü. Bir de festival yönetimine yakın olan bir grup vardı ki sürekli her şey çok güzel diyordu, onlar apayrıydı.

Genelinde en önemli eksiklerden biri şuydu; bu 4 günlük festivalde takip aracı-süpürge araç- olmayacağı söylendi (bu hayatımızı güvene almamaktır) ve sürüş sırasında bagajlarımızı kendimizin taşıyacağı söylendi, gerekçe olarak da festivalin yurt dışı ayağının olması gösterildi (fakat sonradan gördük ki biz bisikletle tepeleri aşmaya çalışırken kendileri için araba kiralayıp, ellerinde içkilerle gezmişler, demek ki araç bulmak mümkün). Anca biri aradığında yardıma gelmek üzere kendilerini hazırlamışlar ama Midillide çoğu insanın telefon şebeke sorunu vardı ve olmayanlar da arayamıcak duruma düşebilirlerdi (bol rampalı kötü bir yoldu). Diğer önemli nokta da bize hazırladıkları rotalar hakkında bilgileri yokmuş, ne yolları görmüşler ne de araştırıp zorluk derecesine bakmışlar. Antakya’dan katılan Neslihan arkadaşımız yönetimi arayıp kolunun sakat olduğunu belirtip yokuş var mı diye özellikle sormuş, çok az var, geneli düz demişler (büyük yalan).

Günlerin özetine gelirsek olanlar şöyleydi:
1. gün: sabah buluşuldu, kahvaltıda dünün gevrek ve boyozu vardı. Gündoğdu-Konak derken Karşıyaka’ya otobüslere binmek üzere geldik. Kimsenin bilgilendirme yapmadığı ilk iki saatle birlikte 5 saate yakın bekleyişten sonra Ayvalık otobüslerine binebildik. Ulaşım için İzmir belediyesinden yardım alınmıştı ama demek ki doğru iletişim kurulamamış (saatler sonra gelen otobüs bisikletlerin sığmayacağını söyleyerek almak istemedi) sonra bi kamyon ayarladılar, bisikletler ona yüklendi vs yola çıktık ve Ayvalık’a geldik (yolda bizden 30 tl topladılar, otobüs ve yurtdışı sigortası içinmiş). Uzun vakit kayıpları yüzünden ilk gün sürüş yapamadık. Akşam otele geldik, otel güzeldi, yemekler çeşitliydi, mutlu olduk. Programa göre akşam eğlence vardı ama denilen olmadı. Ayvalık nasıl bi yer derseniz bilmiyoruz göremedik.

2. gün: Midilli’ye geldik, merkezden çıkana kadar-kısa bi süre- bize polis ve ambulans eşlik etti sonra gittiler. Kalacağımız otel 50 km (?) lik sürüşün sonundaymış (turu bitirenler-15 kişiydi sanırım-yolun 63 km oluğunu söyledi). Festival yöneticileri arabalarına binip otele gittiler. Biz bisikletlerimizle -ve yüklerimizle-yollara düştük, yol rampayla başladı, saatler süren sürüş hep mi rampa olur canım kardeşim hep rampaydı, düz yol yoktu (yaşam da yoktu) haliyle herkes birbirinden koptu, öncü/yancı yoktu (sonradan whatsapp grubunda gördük ki bazı arkadaşlar yolu kaybetmiş), bizi takip eden bi araç olmadığı için aç mıyız, susadık mı kimse sormadı (sona doğru bi benzinci gördük de başımız çaresine baktık), en önemlisi yorgunluktan dengesine hakim olamayıp uçurumdan düşen biri olsa hiç kimsenin haberi olmayacaktı... 40 km sonunda Kalloni köyüne geldim, herkes bi köşeye yığılmıştı, öğrendim ki gitmemiz gereken yere daha 21 km var ve yol yine hep rampa. Kallonide toplanan arkadaşlarla araba kiralayıp kalacağımız otele geldik (araç 2 seferde götürebildi ve kişi başı 7,5 euro verdik). Otele geldik, deli gibi yorgunuz, odalarda 4 kişi kalacağımızı öğrendik, deli gibi açız, yemek 9 da dediler,9 oldu bi baktık menüde sadece makarna var, saat 10 da döner getirdiler, ben o saatte o yemekleri yemedim, herkes yedi (karbonhidrat tüketmiyorum, salata olsa razıydım, yine bireysel çözdüm). Programda yazan sirtaki eğlence yine yoktu yani yine kandırıldık. Midilliye geldik ama yine güzelliklerini göremeden ayrılıcaz.

3. gün: sakız adası feribotuna binmek için bisikletle aynı yolu dönmemiz gerekiyormuş, 70 kişiden 10 kişi bisikletle gidebildi, onları tebrik ettik, kalanlar aramızda para toplayıp otobüs kiralayarak gittik, kişi başı 12,5 euro verdik. Feribota bindik, Sakız adasına gece vardık, kalacağımız otel 7 km uzaktaymış, bisikletlerle gittik, merkezden çıktık, ışık bitti, artık yol karanlıktı, gece sürüşünden haberimiz olmadığı için bazılarımızın feneri de yoktu, neyse ki kazasız otele vardık. Ertesi gün programdaki Sakız adası sürüşünün olmayacağını öğrendik.

4. gün: madem sürüş yok araba kiralayalım dedik, herkes gruplara ayrılıp kafasına göre takıldı, nihayet böylelikle geldiğimiz yeri biraz da olsa tanıyıp tadına varabildik. Akşam feribotla Çeşmeye geldik, ben orda oturduğum için devam etmedim ama öğrendim ki otobüste de tartışmalar çıkmış, insanlar ayakta gitmiş. Kimin nereye gideceğini son ana bıraktıkları için Üçkuyular/Bornova dağılımı zaman almış, şehir dışından gelenler otogardan kalkan otobüslerini kaçırma tehlikesi yaşamışlar vs.

Görüldüğü gibi ne programa uyuldu, ne keyifli rotalarla tadı çıktı, ne de telafisi yapıldı, sürekli cebimizden para harcadık, her şeye sabır gösterdik, yeni tanıştığımız arkadaşlarla sohbetin keyfini çıkarıp o an için olanları unutmaya çalıştık belki ama yemedik biz bunu, bilin Cat Yönetimi! Atatürk’ü, 19 Mayıs’ı kullanarak kendi tatilinizi bizim paramızla yaptınız, 70 kişinin hayatını güvene almadan sorumsuzca yollara düşürmek büyük cesaret, gevşeklik, vicdansızlık... Bundan sonraki işlerinizde duyarlı olmanızı, insanları salak yerine koymamanızı, önemsemenizi diliyorum.

Meriç Taşdemir

upload_2017-5-26_13-13-11.png

upload_2017-5-26_13-13-39.png

Scudo
Bu duyduğum 2.kötü festival haberi..Yenice festivaline göre daha eziyetli olmuş..geçmiş olsun...

Teşekkürler...Yaşadığımız deneyimleri sosyal medyada yazarak uyanık geçinenleri teşhir etmek önemli ,onlara karşı insanların güveni sarsılır ve bir daha böyle duyarsız iş yapamazlar.

@Meriç T. Çok büyük geçmiş olsun. Sağlığınıza bir şey olmaması en büyük tesellimiz.

• Beğen
Tepkiler: Meriç T.
Öncelikle geçmiş olsun. Benim de okuduğum 2. kötü geçen festival haberi. Daha önce hiç bisiklet festivaline gitmedim, bundan sonra da gitmem herhalde.
Tırnak içinde yazılmış bağış miktarını çok merak ettim. Dilerseniz burdan, burdan olmaz derseniz de mesaj yoluyla bağış miktarını öğrenmek istiyorum. Çünkü aslında yapılması gereken şeyleri hep kendi cebinizden halletmişsiniz. Ben de orada olsam sizin gibi sinirlenirdim. Hatta belki erkenden dönüşe geçerdim. Zararın neresinden dönsek kardır.
Cat bilmem nesini de yazdım kara listeye.

• Beğen
Tepkiler: wildboytam35
Turkiyede festival olayı bitti.katilmasin artik hic bir bisikletli arkadasim.pirim vermeyin boyle insanlara.
Nerde gorulmus Spor kulübünün festival yaptığı

@wildboytam35
Gayet güzel yapılan onca festival varken iki tane olumsuz örnekle onlarca festivali silmek için ne içtin?

• Beğen
Bu tarz organizasyonlarda öncü ve artçı olmazsa olmaz. Özellikle arkada kalanları süpürecek bir taşıyıcı araç ve ambulans en arkadan gelir. 28/29/30 Nisan'da düzenlediğimiz festivalde motorize bir kişi bile ayarlanmıştı -ki bu kişi ileri geri sürekli giderek hem grupların ilerleyişini öncüye bildiriyor hem de o anları fotoğraflayarak bir arşiv oluşturuyordu. Organizatörler açıkcası saldım çayıra tarzı davranışlar sergilemiş yazdıklarınıza bakılırsa. 2-3 gün sürecek organizasyon öncesi keşif turu olmalı. Tamamen karambole gitmek, bir de dediğiniz gibi rota üzerinde sizinle ilgilenen kimselerin olmayışı hem çok riskli hem de can güvenliği açısından büyük tehlike arz edecek bir durum. Organizasyon çok önemli ve biz hala bunu tam anlamıyla başarabilmiş değiliz. İşin içine kişisel ticari kaygılar girdiği sürece de başaramayız.

Arkadaşlar her yazılana inanmam bisiklet sürerim başkasına itibar etmem.
Yazıyı okuyunca konuyu araştırdım;

Festivalin adı 4.izmir pedallarımın altında bisiklet turu teması Eurovelo yolu kardeşlik turu. Düzenleyenleri bir tarafa bırak, Avrupa bisiklet yolunu bir şekilde Türkiye'ye bağlamak gerek bu yol yunanistan da kesiliyor. Bu tur için Türkiye'nin farklı yerlerinden bisikletçi 100 kişi bir araya gelmiş, dağıtılan formaları giyip kardeşlik teması ile yola çıkmış. Ayvalık belediyesinden yardım alıp Midilli belediyesi ile temas kurulmuş, belediye gelen grup için yerel bisiklet gruplarını organize ettiği komite ile karşılamış, T-shirt yaptırıp tek tek dağıtmış, bizimkiler de venizelos baskılı T-shirtlerini forma fermuarlarını açıp basına birlikte poz vermişler. Türklerin bisikletlerindeki Türk-Yunan bayraklı plakaları Yunan bisikletçilere birlikte takılmış. 4 gün 3 gece yeme içme, deniz transferi Ayvalık-Midillli ve sakız adasında 4yıldız oda konaklaması, izmir-Ayvalık ve dönüşte Çeşme- izmir otobüs ile katılımcı ve bisikletçi transferi, gümrüklerde elini kolunu sallayarak gitme ayrıcalığı kaç paraymış. SADECE 525,- TL.
İki satır yazı okuyup kimseyi gömmeyelim. Camia için kim ne yapıyorsa en küçük etkinlik bile olsa yapanları, araştırmacı bisikletizm gibi blogları yüreklendirelim.

Festivaller genelde 8-10 km sürüş, arada deniz molası, biraz laylaylom geçer, bu ise biraz daha kapsamlı bir etkinlik.
Festivallere katılmaktan çekinmeyin, çok güzel dostluklar kurar, mutlu olursunuz.
İyi pedallamalar dilerim.

Dosyalar

• IMG_2661.JPG
    IMG_2661.JPG
    141,1 KB · Okunma: 94
  • IMG_2667.JPG
    IMG_2667.JPG
    105,1 KB · Okunma: 55
  • IMG_2670.JPG
    IMG_2670.JPG
    97,4 KB · Okunma: 53
  • IMG_2701.JPG
    IMG_2701.JPG
    133,4 KB · Okunma: 52
@Bisikletçiyimama onların bisiklet sürüp süremedikleri beni ilgilendirmiyor. Öncü ve artçi var mıydı? Süpürge araç var mıydı? Akşamları belirtilen etkinlikler gerçekten iptal oldu mu?
Ayrıca sizin dediğiniz gibi her yazılana inanmam. "7-8 sene İstanbul'da sürtmüş, yapamamış kısmet bulurum diye alaçatıya kapağı atmaya çalışmış pahalı olunca Ilıca da idare ediyor." bu bilginin kaynağı nedir? Kaynağı doğru söylemiş olsa bile bi insanın hayatını burada nasıl böyle paylaşırsanız?
Etkinlikten sadece 2 kişinin memnun olmadığını bilemeyiz, katılan 100 kişiyi burada ankete sokmadık. Eğer takip eden araçlar yoksa kaza ve sağlık problemi yaşanmaması büyük şans. Zira yaşansaydı bugün burada daha sert konuşuyor olacaktık. Tek tek tişört vermişler demişsiniz. Festivallerde genelde bisiklet forması veriyorlar, tişört vermeleri büyük bir şey değil.
Yazınızı, bir yeri atlamamak için nerdeyse 2-3 defa okudum. Hiçbir yerde de öncü artçı varmış. Yol boyunca takipte araçlar varmış, motosiklet varmış, yazmamışsınız. Ve en son eklemişsiniz. "KAPSAMLI BİR ETKİNLİK". Nerden baksam festivalden kapsam akıyor.

Cevap hakkınızı kullanmanızı veya birilerini savunmanızı anlarım da forumu evlilik programı jargonuyla kullanmanıza anlam veremem. İyice magazin programı havası hakim olmaya başladı forumda, ve sizin yazdıklarınız da inanın en az bahsettiğiniz durum kadar çirkin.

Not: Yanıt veren arkadaş sonradan gereken düzenlemeyi yaptığı için mesajından yapılan alıntılar silinmiştir.

Organizasyona katılanların geri bildirimleri çok önemlidir.Aksaklıklar olabilir.Herkesin memnun olmasını beklemek yersiz.Ancak şunu belirtmem gerekir ki:Kişisel çatışmalar bisiklet kültürüne zarar verecektir.
Tur güzergahına gelecek olursak: Bir kere Midilli adası bisiklete hiç uygun değildir.Molivos ve Petra yöresi hariç yokuşları çok dik ve rüzgarı bol bir yerdir.Üstelik yükünüz varsa tam bir zulüm olur.Katılımcıların turdan keyif alabilmesi için daha kolay rotalar tercih edilmeliydi.

• Beğen
@Bisikletçiyimama Kullandığınız dil ilk mesajda yazılanlardan çok daha iğrenç. Bir kişinin, bir etkinliğe neden katıldığı sizi neden ilgilendirir ki? Velev ki dediğiniz gibi birileriyle tanışmak için gelmiş olsunlar. Size ne? Milletin uçkurunun derdi size mi düştü? Düzenlediğiniz bir festival değil de çok ciddi koşulları olan bir yarış mı? Hadi diyelim öyle olsun ben onlarca sporcu biliyorum milli takımdaki, yarışlardaki rakipleriyle yuva kurmuş olan. Ancak yine de tüm sorular aynı yerde birleşiyor. Size ne?

Gümrüklerden elini kolunu sallayarak geçme, demişsiniz ancak pasaport ve vize ücretleri zaten katılımcılara aitmiş. Otel ve feribotları bireysel olarak kullanmaya kalksanız zaten 650 TL gibi bir miktar tutuyor. Bahsettiğim fiyatlar tek kişilik odalar için, tanımadığınız 3 kişiyle kaldığınız toplu rezervasyonlar için değil.

Başlığı okuyunca araştırdım falan demişsiniz. Açık ve net bir şekilde yalan söylüyorsunuz. Ya organizasyondansınız ya da yakınlarından birisiniz. İddialar açık. Programa uyulmamış, öncü ve artçı yokmuş, rotalar bisiklete uygun değilmiş, mesafeler söylenenden daha uzunmuş v.s v.s Hiçbir iddiaya cevap vermeden, bu arkadaşlar koca bulmaya gelmişti zaten diyerek işin içinden çıkamazsınız. Bu tavır ve üslup gösteriyor ki şikayet eden kişiler sonuna kadar haklı.

Verdiğim cevap ile gereksiz ayrıntıya girdiğimi, verilen tepkiler ile amacını aşan çirkinlik yarattığımın farkına vardım. Haklısınız. Maksadım bu tür etkinliklerin bu şekilde yerilmemesi gerektiğini ifade etmekti, hala ortadayım kimsenin tarafında değilim. Yazımdaki ilgili kısımları kaldırdım. Forum katılımcılarından özür diliyorum. İyi pedallamalar.

Anlaşılan, vaad edilenlerin yerine getirilmediği, sürücülerin can güvenliği dikkate alınmaksızın , saldım çayıra , mevlam kayıra, bir şey olursa, ayaküstü bakarız bir hal çaresine şeklinde bir organizasyon olmuş. ( Neden şasırmıyorum ki ? )

Yanlız anlayamadığım iki husus var.

Türk kafilesine Venizelos baskılı T-Shirt giydirmek te neyin nesidir ? Bu durumdan organizatörlerin haberi varmıdır ?

Bir organizasyonda beğenen olduğu gibi bazı konuları ve uygulamaları eleştirenlerde olacaktır.Yazılanlardan anlayabildiğim kadarıyla keyifli bir sürüş yapmak yerine , katılımcıların çoğu yollarda perişan olmuş . Bu durumda festival sonunda, whatzapp grubunda , bu durumu eleştiri yapanların yazdıklarını silmek ve bu kişileri gruptan atmak neyin kafasıdır ?

Eşimle katılmayı düşündüğüm ama rota hakkında detayl bilgi alamayınca vazgeçtiğim ve yukarıdakileri okuyunca iyi ki gitmemişiz dediğim bir festival(?) olmuş.

Tek bir yazıya/görüşe bakarak karar vermeme kısmını anlarım. Fakat ne zaman bir tur/festival katılımcısı şikayet etti diye ilgili gruptan kovulur ve iddialara karşı taraftan bir cevap verilmezse o zaman tarafsız kalmak yersiz. Belli ki burada bir aksaklıktan öte birşeyler var. 525 TL vereceksin (kapı vizesi ücreti hariç) ve program baştan sona uygunsuz olacak. Etkinlik sayfasında

"...
Not: Tur sorumlularının Rota ve program değişikliği hakkı saklıdır.

CAT - SPOR KULÜBÜ DERNEĞİ."

yazarak kurtulamazsın. 1 yemek iptal olur, bir sürüşün rotası değişir eh derim, ama siz kafanıza göre takılmışsınız arkadaşım. Bir de tarafsız gibi yapan arkadaşlar gelmiş bariz CAT avukatlığı yapıyor. Pek inandırıcı değil üstad, ne üslup ne cevap.

Bu hatun, sürtmüş, kısmet bulmak için, kapağı atmış, aranmak, yardakçı, pahalı bulunca idare ediyor. Moderatörlerinde ilgisini çekmediyse bizde böyle paylaşımlarda bulunalım bari.

• Beğen
Tepkiler: Rocketman
Geri