Scudo Sports

3d Printer ile GPS ve Işık Tutucu

furkangezer

istanbul
Tepki
123
İsim
furkan
Bisiklet
KTM
Merhaba arkadaşlar. Ekteki gaciron'un 1800 ve 1000 lümenlik iki farklı ışığını kuzenimle beraber kullanıyoruz, çok güzel ve kuvvetli ışıklar ancak her ikisi de yol bisikleti için oldukça kaba bir görüntüye sahip.
swfgsdfsd.jpg sfdgdsfgdfsgdf.jpg

Bunun çözümünü ararken aklımıza bir çizim geldi. İnternette gördüğümüz bir gidon vidalarına bağlanan gps tutucu bizi aydınlattı. Bundan ilham alarak öncelikle ekteki parçayı 3d printer aracılığı ile yazdırdık. Bu kısım daha önce yapılmış bir parça olduğu için işin kolay ve yaratıcılık gerektirmeyen kısmıydı :)

Ekran Alıntısı.JPG
b6342ea9-3dbb-43a5-88d4-be8960220e00.jpe
Plan ise şuydu, bu gps tutucunun altında, aksiyon kamerası takmak için vida deliği bulunuyordu, bu vida deliğine sabitleyebileceğimiz bir ışık kafesi yaparsak, hem gidondaki kalabalıktan kurtulmuş olacak, hem de ışık için direkt yola bakan, bisikletin ortasına hizalanmış bir açı elde etmiş olacaktık.

8514145d-6875-4f31-bee7-c3fd5a7b475c.jpe
Sonrasında çizim programında çalışmalara başladık, bu kısım bizi baya bir uğraştırdı, ışığın asimetrik kalıbından dolayı hem ölçülerini almak, hem de bu ölçüleri çok hakim olmadığımız çizim programına aktarmak zor oldu.

01be2729-5028-4bc2-90b1-38e269f5b474.jpe
Sonunda iyi kötü ortaya bir çizim çıkarttık, ve yazdırmaya başladık. İlk defa 3d printer kullanan biri olarak, hayran kaldığımı söylemeden geçemeyeceğim, tamamen kendi tasarladığın bir ürünün gözlerinin önünde nakış nakış işlenmesi, ortaya çıkışını izlemesi müthiş bir zevk :ssrtcbya:
2ca87e7f-4f95-408c-a0d7-b5cc74998239.jpe

Parça tamamlandığında, büyük bir heyecan ve acaba ile, ilk denemeyi yaptık, sonuç mükemmel, tam istediğimiz ölçülerde bir tutucu yapmış olduk.

a7516c1e-288a-46d4-86df-fb1f828df118.jpe

f8e25323-2744-434d-86f3-02bf59e97ad1.jpe

Yazdırdığımız parçalardan üstteki delikleri, gopronun evrensel tutucusu olan parçanın ölçülerine tam denk gelecek şekilde çizimini gerçekleştirdik, böylece gps tutucunun altında yer alan gopro takma deliklerine bu ışık tutucuyu takabiliyor olacaktık. Buradaki ufak hesaplama hatalarından dolayı, delikleri biraz genişletip törpülememiz gerekti.

Sonucunda parça tam olarak istediğimiz kıvama geldi her şey yolunda gözüküyordu, tabi ki piyasada bulamayacağımız bir ürün olduğu için, yedek basmayı ve çizim dosyalarımızı kaydetmeyi ihmal etmedik.

Her iki ışık modeli için de parçları yazdırdık, parçaların titreşimi ve ağırlığı absorbe edebilmesi için dayanıklılık seviyesini yüksekte ayarladık, bu nedenle her bir parçanın yazdırılması neredeyse 5-6 saati buldu. Ama sonucuna değdi, gerçekten de sağlam bir plastik çıktı ortaya.

70feafef-bb70-4f4e-9d61-ac3d5c4b865e.jpe

Parçalara bisikletlerin markasını yazarak biraz şov yapmak da gerekti tabii, :)
c8a0bcc0-bd1f-4351-9cf4-41e38a40e934.jpe

Parçaları sprey boya ile boyayarak son haline getirdik, artık bisikletlere takılmaya hazır durumdalar.

sdfasdfasdfasdfasdfasd.JPG

Ve sonuç, ışık kusursuz bir açı ile ve standart gidon tutucusundan çok çok daha az bir titreşim ile önümüzü aydınlatmakta:)

1.JPG

Boş Hali.
2.JPG

Bisiklet üzerinden görüntüsü ( Not: Işıklar fotoğrafta da görünen kablolu bir tuşa sahip, bu nedenle hareket halinde ışığı açıp kapatmak bir problem yaratmıyor )
3.JPG 4.JPG 6.JPG

Işık takılı iken. (en alttaki vida kısmı tutucunun ışığı tam olarak sarıp düşmemesi için).
7.JPG

ve mutlu son :)
IMG_20180316_212634.jpg

Sonuç olarak ortaya böyle bir şey çıktı, gidondaki kalabalığın azalmasıyla daha kompak bir görüntü oluşması, ışığın yola çok daha güzel bir açıyla vurup veriminin artması, bozuk yollardaki ışık titreşiminin kendi tutucusuna göre ciddi oranda azalması ve en önemlisi bisikletine kendinden bir şeyler katmış olmak çok güzel.umarım beğenirsiniz.

Emekleri için Tayyar Tepe'ye bir alkış :)
Herkese iyi sürüşler, bol pedallamalar.

Dosyalar

• IMG_20180317_104124.jpg
    IMG_20180317_104124.jpg
    57,4 KB · Okunma: 73
Scudo
Elinize sağlık gerçekten çok iyi olmuş..
Sipariş alıyor musunuz :)

@furkangezer süper olmuş. maliyet hakkında bilgi verir misiniz?

• Beğen
Tepkiler: furkangezer
@Fırat İler
Merhaba Fırat Bey,
Şöyle ki, basılan parça küçük olan yaklaşık 30 gram büyük olan ise yaklaşık 45 gram kadar. Bu kadarlık bir PLA plastik sarf malzeme gidiyor. 3D printer ise yaklaşık bir parça için 6-7 saat kadar elektrik harcıyor. Tabii çizimler için (freeCAD) programı önce biraz kurcalayıp netten çizim videoları izleyip bana yetecek kadar :) öğrenmek gerekti. Ardından Gaciron marka ışıklarımızın ölçülerini alıp ona uygun çizimi hayata geçirmek kaldı.
Gaciron ışıklarımızı çok daha önceden 1 yıl kadar önce Aliexpressten sipariş vermiştik. Uzun süredir de sürüşlerimizde kullanıyorduk.
Onlarla ilgili ayrı bir incelemeyi de @furkangezer den bekliyorum.
Sorularınız var ise cevaplamaktan mutluluk duyarım.
Şöyle gündüz gözüyle bir foto da ben paylaşayım.

IMG_3697.JPG

@Ttepe firmalar çok basit parçalara bile aşırı fiyat isteyebiliyorlar. 3d pirnte ulaşabiliyor olmak büyük nimet.

mükemmel olmuş çok hoşuma gitti. Bu 3d yazıcılar çok iyi yaa. Ellerinize sağlık ve çok güzel olmuş. İmrendim size

Kendi emeğinizle yapmanız çok hoş aynı zamanda bu tarz ihtiyaçlar için bir fikir de veriyor, elinize sağlık.
Yalnız sadelikten hoşlanan birisi olarak, yol bisikleti üzerindeki duruşuna gelirsek hiç yakışmadığı ve estetik durmadığını düşünüyorum. İyi günler.

@a.f.k. Sipariş almak için fazla yavaş çalışıyor 3d printerlar. :)

@ilker Öncelikle teşekkürler,

Biz de sadelikten yanayız, bu çalışma da bunun içindi. Ancak gps ve ışık en temel parçalardandır bisiklet üzerindeki. Bu tutucuyu kullanmıyor olsak, ikisi de kendi tutucularıyla gidonda ayrı yer kaplıyor olacaktı. Böyleyken en azından bisiklet üzerinde sadece gps i görüyorsun, gidon da temiz kalıyor. Işık ve gps takmamak dışında daha sade bir görüntü oluşturacak önerilere açığız :)

upload_2018-3-19_15-21-9.png

@furkangezer Elinize sağlık km saatiniz igs10 galiba sadece km saati tutucu fiyat bilgisi alabilirmiyim?

Alt kısıma kamera bağlayacağım.

• Beğen
Tepkiler: furkangezer
@trainspotting35 Teşekkürler,

(link) Linkteki ürünü sipariş verebilirsiniz igs10 için. Bizim bastığımız ürün ile aynı görüş açısını sağlayacaktır.

• Beğen
Tepkiler: Atasoy
@trainspotting35 hahahahaha, estağfurullah parasında değiliz :) 3d printer bize ait değil ve her zaman ulaşamıyoruz. Ortalama böyle bir ürünü basmak da yazıcıyı 6-7 saat kadar meşgul ediyor. Şu an için böyle bir erişimimiz ve imkanımız malesef yok. @Ttepe hocam daha net yanıt verir 3d printer konusunda.

• Beğen
Tepkiler: trainspotting35
elinize sağlık güzel olmuş.bende gacironun 600 lümenlik olanını yol bisikletimde kullanıyorum. böyle değil ama buna benzer bir çalışmada yol bisikleti için ben yapıyorum bitince paylaşacağım.

Taktire şayan bir çalışma. Eğer ticari bir amacınız yoksa çizim dosyalarını paylaşabilirsiniz. Böylece 3d yazıcı bulma imkanı olanlarda faydalanmış olur. Örneğin tek ışıklı gaciron far için yaptığını tutma aparatı benim işime yarayacaktır :)

@trainspotting35 3d print hizmeti veren firmalara ürünü gönderip fiyat isteyebiliyorsun. bu sitede de (link) arkadaşlar sağolsun 3d çizimlerini paylaşıyorlar.Bulduğun çizimi gönderince fiyat teklifi geliyor ama sonuç olarak gerçekten pahalıya geliyor ve malzeme kalitesinden dolayı güvenemiyorsun. Burada arkadaşlar kendi istedikleri gibi bastıkları için rahat hareket edebilmişler. PLA malzemeden basarsan yumuşar abs'den basarsan çatlar :p
karışık işler.

@ziyadeniz
Çizimlerin “.stl” halini ve istenirse “.freecad” (üzerinde değişiklik yapılabilir) halini paylaşabilirim.
Özelden mail adresinizi paylaşmanız yeterli.
Yola çıkarken kar amacımız yoktu.
Tasarım/Yapım aşamaları bize açıkçası keyif verdi.
Sonuçtan da memnun olunca paylaşalım istedik.

Thingiverse vb. sitelerde İGPSport için tutucu kısmı zaten ücretsiz olarak mevcut.
Gacironlar için bulamayınca kendimiz yapmaya kalkıştık.
Daha da geliştirilebilir ve yepyeni fikirler eklenebilir.
Emekleyen bir teknoloji olan 3D olayı ayağa kalktığında hatta koştuğunda bakalım neler neler görceğiz.
Muhtemelen torunlar bize ilerde “dede siz ayakkabıyı, çantayı mağazadan mı alıyordunuz!” gibi cümleler kuracak :)

Bu 3 boyutlu yazicilara bayiliyorum. Uretmek o kadar guzel bir duygu ki. Konuyu okuyunca icimden bu hangi seviye dedim.:) Urun cok guzel olmus. Ellerinize saglik. Guzel anlatmissiniz. Akildakini uretmek, hayali gercege donusturmek her ne olursa olsun cok guzel birsey.

Gidon boğazındaki bağlantıyı nasıl yaptınız? Bi fotoğraf atar mısınız?

• Beğen
Tepkiler: Ttepe
Elinize sağlık süper 1 çalışma olmuş. Parçayı değilde yazıcı kendinizinse ne kadara mal ettiniz. 3d yazıcı almak istiyorum. Tavsiye edeceğiniz uygun 3d yazıcı varsa yazarsanız sevinirim :D

Geri