Scudo Sports

3 saat 100 km civarı antrenmanlarda bitkinlik

Diğer arkadaşlar değinmemişler, farklı bir noktaya değineyim bence kilonuzu hiç bozmayın.
Çünkü nasıl ayak bileklerinize beşer kilogramlık ağırlık taktığınızda, koşamıyor, zorlanıyorsanız, vücudunuzun ağırlığı da bisiklet sürerken size aynı zorluğu yaşatacaktır.
Tabi herşeyin bir bedeli var, 65kg olsaydınız muhtemelen çok daha dayanıklı olurdunuz ama kesinlikle temponuzdan fedakarlık yapmak zorunda kalırdınız.

Bu nedenle, amatör ve bu konuda aydın olmayan bir kişi olarak, tamamen tahminlerime dayalı olarak, en yüksek performansı almaya yönelik olarak şu tavsiyelerde bulunabilirim;
1. Olmazsa olmazımız, aktiveden 8-12 saat önce sağlam yemek yiyin.
2. Aktiviteye 66% dolu karınla başlayın, çünkü çok yerseniz spor esnasında rahatsızlık ve sıkıntı hissedersiniz, sebebini bilmiyorum ama muhtemelen Gökhan beyin de belirttiği gibi kan akışının kas hücreleri yerine, midede yoğunlaşması olabilir.
Ayrıca, ne kadar yerseniz o kadar ağır bir vücudu taşımak zorunda kalırsınız, bu yüzden 100% dolu bir mide bence gereksizdir, 66% idealdir diye düşünmekteyim. Tabi ki, bu 66% ya su da dahildir, yemek te.
3. Kendinizi zorlayacak bir tempoda sürdüğünüzü tahmin ediyorum ve bu tempoyla vücudun besin seviyesi, 45 dakikalık sürüşün ardından kaba bir rakam vermek gerekirse, 44% gibi bir rakama düşer ki bu kaybın büyük kısmı su kaybıdır tahminimce.
Demek ki, her 45 dakika da bir su ve hızlı bir şekilde kana karışan besinleri tüketmek gerekir. Ben yanımda besin taşımayı sevmediğim için, bakkal manav v.s. yolda ne bulursam değerlendirmeye çalışıyorum, duruma, mevsime göre, domates, muz, çıkolata
v.s. artık ne bulabilirsek kanımızdaki besin seviyesini her daim 66% dolaylarında tutabilmek için, gıda takviyesi yapıyorum.

Özetle, saydığım bu 3 maddeye dikkat ederseniz, zannediyorum ki her daim kan şekeriniz ideal seviyede olacaktır ki, baş dönmesi, halsizlik gibi durumları yaşamayacağınızı düşünüyorum.
Ayrıca kan şekerini ideal seviyede tuttuğumuz gibi, kaybettiğimiz ve ihtiyaç duyduğumuz, yoksunluğunu hissettiğimiz enerjiyi de, yolda atıştırdığımız gıdalardan tedarik edebiliriz.
Bazı kilometre saatleri, yaktığınız enerjiyi kalori cinsinden hesaplıyor, yediğiniz çıkolatanın arkasında da verdiği enerji değeri kalori cinsinden yazıyor :)
Artık matematiğini siz yapın. Ben kaba saba her 45 dakika da bir, en önemlisi acıkmamış olmanızdır, acıkmadan, susamadan, gıda takviyesi yapma taraftarıyım.
12 Saat önce yemiş olduğunuz yemek, size muhtemelen yüksek tempolu bir sürüşte 2 saat kadar enerji sağlayabilir. 2 Saat sonra işiniz malesef yolda yediğiniz abur cuburlara kalıyor.
Yalnız bu şu demek olmuyor ki, ben 2 saat boyunca yatayım, sonra birşeyler yerim, kesinlikle olmaz. Sürekli 40-50 dakikada bir yemelisiniz ki vücudu enerji yoksunluğuna terketmeyin.

Yazdıklarım ne derece doğrudur bilemiyorum ama yanlış bilgi vermemek ve faydalı olmak ümidiyle, iyi pedallamalar :)

• Beğen
Tepkiler: burhanozer
Scudo
oguz bey bilgiler için çokk teşekkür ederim
diğer arkadaş ve abilerin bilgileride benim için gayet önemli rol oynuyacagını düşünüyorum
hani başkasının konusundada belki buna benzer yardımlar oluyor ama ya onun kilosu fazla oluyor yada kafama yatmayan bişeyler

bacaklarım 100km yi 30 ortalama ile koşacak kadar gelişti sezonda 7000-8000 km yaptım buda benim için gayet iyi bir rakam
ben bacaklarımın yetersiz kaldığını değil üst vucudumun yetersiz kaldıgını hissediyorum bedeminin ezildiğini anlıyorm
ama bacaklar 150-200 km kadar yol yapmaya hayli hayli müsait ama herdefasında üst vücudum müsade etmiyor

bugünden sonraki antremanlarda 2 adet patates alinyum folyolu
5 hurma
1 avuc kuru üzüm
1 matara su
1 matara mağden suyu ve elma suyu karışımı yapıp çıkıyorum

ilk 50 km su ve arada sırada elmalı suyu içiyorum
sonra 1 patates 20 dk sonra hurma ve kuru üzüme geçiyoz 40 dk sonra patatesin biri daha gidiyor
tabi bu arada sularda içiliyor üzüm vs derken 100-110 km olmuş oluyor:D
bisikletten soğumadan inmem zaten soğuyarak iniyorum..
inşallah sonrasında bitip tükenmemiş olurum:D

@Kerem Kekeç:
Bunu ben de deneceyeceğim :)
Son zamanlar bazı problemlerden reflüden falan zayıfladım 56 dan 51e düştüm.Vucut direncim de düşüyor fazla pedal çeviremiyorum .Ayrıca bisiklet sürdüğümde külomu korudugumdan kilo alamıyorum bi 4 kilo alıp ondan sonra uzun kilometrelere tekrar başlamak istiyorum .

• Beğen
bence antrenmandan 3 saat önce bulgur pilavı-tavuk(150-200gr) antrenmandan yarım saat önce elma antrenman sonrası 1 muz veya evde sıktığınız meyve suyu, 30 dakka sonra 2-3 haşlanmış patates ve bir miktar protein işinizi görür diyesim var ama yapılan yol da az buz değil.belki işinize yarar.tabii kahvaltı da çok önemli.bol yumurta beyazı ,50-100gr yulaf ,peynir, zeytinyağı,sebze gibi şeyler de işinize yarar

• Beğen
Geçenlerde Finspor'dan karbonhidrat tozu almıştım. İçinde ağırlıklı olarak karbonhidrat var, ancak diğerleri de mevcut: protein, yağ, vb. Ayrıca tat vermesi için bal ve çikolata içeriyor, sütle karıştırılıp içiliyor. Tadı kakaolu ballı süt kıvamında. Sürüş öncesinde ve sürüş esnasında kas ve ciğerlerdeki glikojen depolarını hızlıca doldurmak için gayet iyi. Vücut geliştirenlerin kullandığı bir takviye; kasları geliştirmeye yönelik. Ayrıca kilo almak için de kullanıyorlar.

Neden bunu kullanıyorum? Önce bildiklerimi yazayım: Sürüşten önce mevcut glikojen depolarımız tam dolu olsa bile bisikletle 1-1.5 saatlik sürüş sonrasında bu depolar boşalıyor. Sürüş esnasında katı karbonhidrat almak pek fayda sağlamıyor, çünkü sürüş esnasında aldığımız katı karbonhidratın glikojen depolarına ulaşması uzun sürüyor. Yani mideden bağırsaklara oradan da ciğerlere geçmesi ve sonra da kaslara gönderilmesi gerekiyor. Sürüş sırasında karbonhidrat sıvısı almak bu süreci hızlandırıyor.

Aslında ideal olanı sürüşten 3-4 saat önce karbonhidratla beslenmek, bu ne sağlıyor? sürüş esnasında mevcut glikojen depolarımız boşalana kadar aldığımız karbonhidrat takviyesi glikojene dönüştürülüyor, böylece 1-1.5 saat sonra yağ yakımına bağımlı kalmıyoruz. Ancak ben çok erken saatte yola çıktığımdan 3-4 saat önce karbonhidrat almam mümkün değil. Bu nedenle karbonhidrat tozunu bir çözüm olarak kullanmaya başladım.

konunun tamamını okumadım.aynı tavsiye verildimi bilmiyorum ben yazayım :) kas kütleni arttır kardeş.çok zayıfsın ve vücudun en büyük kasları bacak kaslarıdır.ve ne kadar büyükse o kadar çok enerji harcar.ve enerjin kalmadığında yani karbonhidratları vücut kullandığında(patates) ikinci sırada proteinler gelir ve yağ akımı 20 30 dk sonra başlar ki yüksek kondüsyonda yağdan ziyade protein kullanılır.protein demek kas demektir.ve kas yakmak da vücuda büyük zarar vermek anlamına gelir.zaten azcık olan kaslarıda yakarsan yakında bisiklete binemez hale bile gelebilirsin.düzenli olarak biniyorsan bisiklete,kilo almak için gainer kullanabilirsin.ama toz kullanıyorsan sadece bacak değil bütün vucudu çalıştırmak gerek ve toz senin destekleyicin olmalı.beslenmeni arttırmalı ,mideni büyütmelisin ki fazla yemek yiyebilesin.senin gibi düşük kiloda birisi ekmek yemekten kaçınmamalı ama ekmek yiyeceğim derken protenini vitaminini de ihmal etmemelisin.kendini fazla yemeye zorla ama bisiklete binmeden hemen önce değil :) antreman sırasında birşeyler yemek kanımca iyi değil.
atıştırmak için en iyi besin muzdur.içinde (yanlış hatırlamıyosam) potasyum bulunur ve çok çabuk enerjiye dönüşür.dediğim gibi toz kullacaksan kilonu arttırmak için gainer kullan.antreman sırasında kullanılan içeceklere hemen geçme...bir de toz kullanacaksan gün içinde bol ''su'' içmeni tavsiye ederim....
kolay gelsin :)

• Beğen
Geri