Selam
Konu ile alakalı yazılanları sabır ile okudum. Sanıyorum şuana kadar ilgili proje sahasında hiç bir üyemiz bulunmamış.
Geçici görevle 3. Hava Limanında bulundum.
Müsaadenizle oradaki yaşam şartlarını yaşayan birey olarak paylaşmak istiyorum.
A) Bürokrasi; Yoğun personel giriş çıkışından dolayı oldukça ağır işlemekte. Biz geçici görevle gittiğimiz halde saatlerce evrak kayıt işleri ile uğraşmıştık.
B) Sağlık; Sağlıkçıların ve saha personelinin işi gerçekten çok zor. Yoğun personel giriş çıkışı, olası iş kazaları derken bizim sağlık kontrolümüz (Akciğer film çekimi, kan tahlili, nefes muayene, göz kontrol, duyu testi, EKG ve en son olarak Dr muayenesi) gece saat 02;00 da bitti. Oysa biz sabah saat 10;00 da geçici görev evrakları elimizde revirde yerimizi almıştık. Maalesef, "yeterli sağlık hizmeti var" diyemiyorum
C) Saha Ulaşımı; Biz, saha partnerimize 2 saat önce hangi lokasyonda olacağımızı bildirip yola çıkardık. Bulunduğumuz güvenlik noktasından şantiye sahasına ulaşmak ancak 4x4 ile mümkündü. Özel aracımızı otoparka bırakıp 4x4 servis aracının gelmesini beklerdik. Genel olarak servis aracının gelmesi (duruma ve şoför arkadaşın iş programına göre) bazen 30 dk bazen de 45 dk yı bulurdu.
D) Yemekhane ve Yemekler; Yemekhaneler saha çalışma noktasına oldukça uzaktı. Yemek için yaklaşık 20/25 dk yürüdüğümüzü hatırlıyorum. Yemekhaneler ise maalesef hijyenden oldukça yoksundu. Masalar (yemek yiyenlerin de hatası var) yemek artıkları ile dolu idi. Yemek dağıtanlar genel olarak kıyafet kurallarına uyuyordu (bone, önlük gibi). Ancak yemeklerin iyi olduğunu söyleyemem. Daha sonra firma olarak karar aldık yemeklerimizi aperatif yiyecekler şeklinde yanımızda götürmeye başladık.
E) Koğuşlar; O kadar çok kalabalık vardı ki, akşam koğuşların olduğu sahada nefes almak mümkün değildi. Sonradan şartlar değişti mi bilemiyorum. Biz koğuşlarda kalmayı kabul etmedik. Ancak koğuşların ferah ve nezih olduğunu da asla söyleyemem.
F) İş Güvenliği; İSG'yi (kırmızı baretliler) başarılı buldum. Gece 23;00 de dahil iş güvenliği eğitimleri aralıksız veriliyordu. Özellikle de sahadaki İSG personelinin olası iş kazalarını önlemek adına disiplini asla elden bırakmadıklarına defalarca şahit oldum. Ör; Bizi saha içerisinde kısa ara dinlenmeler de dahil asla baretsiz , yeleksiz bırakmadılar, sürekli denetlediler.
G) Saha Güvenliği; Saha çok büyük. Biz ilk günler rehber eşliğinde kendi iş sahamıza gidebiliyorduk. Saha gerçekten inanılmaz büyük ve bu büyüklüğe adım başı çalışan traktörler, vinçler, transfer araçları ve 18 metre uzunluğunda tonlarca çelik çatı kaplama malzemesi ekleniyor. İşte bu noktada bireysel güvenlik önlemleri ve bireysel bilinçlenme ön plana çıkıyor. 35 metre yükseğe çatı kaplamaya çıkan henüz 20 yaşındaki acemi personel çatıda ya kendi aklınca kararlar alacak, ya da iş güvenliği derslerinde gördüğü önemli kriterler çerçevesinde kararlar alacak ve hayata bağlanacak.
Ezcümle; Maaş konusu hariç çalışma ortamı ve çalışma şartları gerçekten zorlayıcı. Umarım emekçi kardeşlerimiz provokasyona gelmeden, bu işin siyasi rövanşa dönüşmesine izin vermeden öz haklarını en kısa sürede alırlar.
Esen kalın.