Benim 29 er'lere sıcak bakma sebebim uzun boylu olmam. Her nedense 19" veya üzeri kadrolara 26" tekerlekleri yakıştıramıyorum. Gözüme küçük görünüyor, kaykay gibi geliyor. Hiç dikkat ettiniz mi bilmiyorum ama genllikle büyük markaların sitelerinde yer alan fotoğraflarda kadrolar ya 16" ya 18".
Ayrıca 182 boy ve 88cm bacak ölçüsüne sahip birisi olarak 18" kadrolu bisikletim bana küçük geliyor. Yani sınırı geçen bir sele borusuna sahibim. İlk zamanlarda pek rahatsız gelmiyordu ancak zaman geçtikçe virajlarda bir dengesizlik sezmeye başladım. Bu durumu en son ıslak bir zeminde, normal hızda, koca mtb lastiğiyle kayıp düşmemle daha da kafaya takmaya başladım. Elbette kaza sebep olan birçok etken var ama acaba kadro boyu yükseldikçe denge merkezi de değişiyor olabilir mi ? 29'er bisikletlerde tekerlek mili teknik olarak 26'lara göre daha yüksek. Ayrıca uygulanan G2 teknolojisinin de denge açısından artısı büyük.
Benim kafamdaki en büyük soru işareti 29 er bisikletlerle beraber gelen jantlara 28'lik tur lastiğinin takılabilirliğiydi. Ozan'ın verdiği bilgilere göre bu mümkün görünüyor. Yani tur-şehir içi kulanım amaçlı bir trek 7500 veya scott sportster almaktansa, bu bilgilerden sonra 29 er bir giant ya da trek almak daha mantıklı görünüyor. Sadece lastik değişimi ile araziye rahatça çıkabilmek ya da turlara rahat rahat katılabilmek bence büyük avantaj.