Scudo Sports

29'-27.5'-26' hangisi?

Ben 26" ten 29er'e geçtim. Ikisininde artıları ve eksileri var. 26" daha kıvrak ve atak. 29er ise büyük teker in avantajı ile daha az efor ile daha çok yol, engellerden daha rahat geçiş. Bence 26" ten daha rahat.

LG-P880 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Scudo
@Murat Cömez

Murat abi Tr de 27.5" ve 29" bisikletler yeni yeni geldigi icin suan icin teker grubu ve masalarda cok fazla cesit yok maalesef. Ama yurtdisindan getirtilebilir tabiki.

Günaydın herkese.
29" bana çok büyük görünüyor bayide gezerken. Bir de tekerlekleri genelde dişli takmışlar üzerine, tam tabirle traktöre dönmüş.
26" ise bunların yanında durduğu zaman göreceli olarak küçük kalıyor. 27.5" veya şehir bisikleti 28" ideali sanki. Yedek parça vs bilmiyorum durumu nedir.
Eğer girilecek arazi tam mtb lik bir parkur ise, 29" lastiklerden ve çaptan dolayı kontrolu daha zor olacak ve zıplayacaktır. Kıvraklık yani, dediğiniz gibi. Düz asfaltta sürülecekse, bilmiyorum, bu sefer lastikten dolayı daha konforlu gelecektir. Ekstra suspansiyon gibi.
Ben 20 yıl 26" mtb ve 28" hibrid kullandım, denemediğim için 29 ve 27.5 hakkındaki yorumlarım biraz "olabilir" eksenindedir. Ama Kayhan bey gibi yılda onlarca mtb yarışına giren bir büyüğümüzün tavsiyesi önemlidir. Mesela ben kendime alacak olsaydım ve O, 20" al, en iyisi o deseydi, onu alırdım.

Bu konuda tavsiye bende veremem ben hep klasik 26 ile yarıştım. Alışma meselesi herhalde. Örneğin benim motorum Naked bir kawasaki. Geçen bmw f 700 enduro kullandım. Motorun herşeyi harika. Ama yerden yüksekliği beni zorladı. Bu konu yani mtb deki teker ebatları daha uzun zaman tartışılacak. Ama şu bir gerçek 26 bitti gibi görünüyor.

bu kişisel tercihdir. bende 26", 28", 29" bisiklet var.
ve en çok zevk aldığım tabiki 28" olanı.
ha ama mtb olarak tercihim ise 26" olur. çünkü daha kolay akıyor ve daha dolayısıyla daha çok zevk veriyor.
29" pedallamak için daha yüksek tork üretmeniz gerekiyor, bu yüzden hırpalayıcı sürekli yüksek tork pedallamak ve insan çabuk yoruluyor.

27.5 ve 29 parçaları biraz sıkıntılı. Parçaları dediğimiz kısım da tekerlek aksamı, her yerde bulamazsın. Örneğin belgrad'da arkadaşın 27.5 bisikletin 6 tel kırıldı, sirkeciye kadar o şekilde gittik çünkü hayatında ilk kez 27.5 görmüş adamlar vardı Sarıyerde. Ha şöyle bişey de var 2015 Sedona ve Merida lansmanında 2 tane 26" model vardı. Artık kalkıyor evet ama o kadar da hızlı olmaz ölümü :) Şehir içi 28 mtb 26 derim ben.

Cannondale 26" mtb leri tamamen atmış. XC tamamen 29er, trail ve enduro da 27.5" modelleri var.

27.5 ve 28(29) teker kullanırken yedek parçasınıde önceden temin etmek gerek. veya kaliteli sağlama paranı kıyıp böyle şeyler düşünmemek.

Bu konuya verilecek en uygun cevap bu seçimin tamamen kişiye bağlı olduğudur. Bunun dışında uzun yıllar 26 kullanmış ve şu an 29 kullanan biri olarak şunu söyleyebilirim bana göre 29 dahat rahat daha akıcı ve daha az yoruyor. Kıvraklık meselesi de kullanıma bağlı olarak edinilen tecrübe ve alışma süreci sonucu çözülüyor. Aldığım haz hepsinde aynı. Yeter ki sürelim..:)

Onur bey çok doğru değerlendir miş. Cannondale avrupa da 26 satıyor.

Bende hem 26" hemde 29er MTB var. Başta alışma sürecinde gerçekten kontrol zor gibi görünüyordu ama 2-3 turdan sonra; bunun manevrası zor, yok efendim hızlanması zayıf gibi şeyler düşünmüyorsunuz bilakis tekrardan 26" sürünce oyuncak gibi geliyor. 29er'in en büyük dezavantajı jant setinin lastiklerin ve Maşanın biraz daha ağır olmasıdır. Bunun dışında parçası yok vs gibi şeyler biraz hurafe diyebilirim memlekette 700c ölçülerinde lastik çember mil gibi şeyleri bulamıyorsanız ne aradığınızı bilmiyorsunuz demektir.

Tavsiyem yeni alacaksanız 29er alın ama 26" de kötü değildir boyunuz ikisi içinde uygun görünüyor 17" kadro boyunu seçerseniz büyük ihtimalle size uyacaktır.

• Beğen
Tepkiler: Melih Çolak
kadro boyunu 19'' yada 21'' alsam sıkıntı olur mu? ne gibi sorunlar yaşarım?

29 inç kullanıyorum

Hani 26 jant la 28 yol bisikleti arasında önemli hız farkı varya işde o farkı yaşatmıyor size hem dağ bisikleti hem büyük teker,

artık 26 çok küçük geliyor hiç zevk alamıyorum çocuk oyuncağı gibi geliyor, 29 'un en büyük sorunu 26'yla arasındaki 3 kg ağırlık farkı bunun dışında, düz yol ve rampa aşşağı akışı mükemmel sadece yokuş çıkarken zorlanabilirsiniz çünkü 29 tırmanışlarda daha çok güç isteyen bir alet

aynı güçle 26 düz yolda ve aşşağı 29'un tozuna yetişemez tabii 29 da 28 in kine,

bence yokuş için 26
düz yolda, inişde, arazide ve asfaltda karışık 29
sırf asfaltta kullanılacaksa 28

bu durumda 29'a yol lastiğinin takılabilmesi artısı 28'e göre hidrolik disk fren artısı 28 e göre amortisör artısı hem arazi hem yola uygunluk olarak 29 mantıklı

Ama bütçe uygunsa yol için 28 dağ için 26 da olur eğer kilonuz fazlaysa 26larında jant mil mesafesi kısa olduğu için arazi şartlarında jantları daha dayanıklı

Okuyunca benim kafam da karıştı.

Aritmetik ortalamasını alın gitsin.

Bizim takımda hep 26 binerdik. Sonra bu işler başlayınca şu anda iki 26 bir 27,5 iki 29 var. Biz en azından 10 senedir aynı grubuz. Teker ebatları çeşitlenince değişen bir şey olmadı hızlı inen yine hızlı iniyor 26 ya 26 iken yetişemediği adama 27,5 yapınca yine yetişemiyor. Sonuçta bu işler daha yeni sayılır. Kesin konuşmak için erken. Boyu uzun olan büyük teker kısa olan küçük teker almalı bence. Bu arada 29 ölüyor 27,5 geliyor gibi.

gezdiğiniz yerlerde cok yokus varsa 29 adamın iflagını kesiyor. ve aynı zamanda 29 inch ile virajları dönerken daha az hızla dönmem gerekiyor .
ama 29 inchle yokus aşagı ve duz yol 26 ya gore baya avanatajlı.
su an 29 kullanıyorum onceden 26 kullandım.
bi daha 29 almam cunku bayırları cıkmam için daha fazla tork gerekli ve buda kaslarımda yanmalara ve kısa sürede yorulmama neden oluyor.
ama birdaha 26 da almam 29 dan sonra gözümde cocuk bisikleti gibi geliyor kucucuk
galiba ben 28 almalıyım (34-50 aynakol ve 32 lik ruble) :alkis:

@harun tınas

Bende ne kadar 29'u sevsemde bazen bende 28 yol bisikletine geçmem lazım heralde diye düşünüyorum ama amortisörlü maşa ve hidrolik disklerin konforu ve her yolda kullanılabilirliği aklıma gelincede

şuanda ilk hedefim 29'un en hafif modelleri

oda olmazsa en son çare bi dağ bisikleti bi yol bisikleti

@İbrahim Ö.

Bacak boyunuz kisa gelir. Seleyi yeteri kadar yukarida kullanamazsiniz, bisikletin kontrolü zorlasir. Bir denge kaybi durumunda, üst boru bacak boyunuzdan yukarida olacagi icin ayaklarinizi yere tam olarak koyamazsiniz. Düsüsleriniz tehlikeli olur. Üst boru uzun gelir. Öne gereginden fazla egileceginiz icin sirt agrisi yapar. Elleriniz vücud agirligini karsilamak icin gidona fazla baski yapacagindan el ve bilek agrisi olur. Vs vs vs...

benim gözlemlerimde şu şekilde 29 hız konusunda rampa yukarı , rampa aşağı, arazide , engel atlamada 26 ya göre kat kat iyi. çeviklik ve kontrol olayı 26 da daha iyi. ben 29 diyorum her yola gelir.
@emrah9700 : hocam jantlar 28 jant yol lastiği takılabiliyor 700x28 ve üstü takılabilir :) ben takıcam kısa süre içinde.

@Murat Bulut

Teşekkürler.

Anlaşılan o ki jant boyu kişinin kullanım amacı ve isteklerine göre değişiyor . Ama ben yinede 29 alcam şuanda 26 kullanıyorum birde 29 u deneyelim bakalım . :D :D :D :D :D

Geri