Barış abi merhaba,
(link)
(link)
Üstteki siyah olan 32 delik, alttaki gümüş olan daha önceden konuştuğumuz 36 delik. Erdoğanlar ürün segmenti için hız ve tur demişler.
Ağırlık sınırı (öneri): 90 kg (sürücü ve donanım tek çember için) 36 delik olanda bu yazıyor. Bunu 2 ile çarpacağız sanırım. 180 Kg sürücü, bisiklet ve ekipmanlar için sayılıyor anladığım kadarıyla?
Erdoğanlardaki gümüş olanda önerilen lastik genişliği 47mm demiş. 2006'dan kalan teknik bir dökümanda 27-47mm diyor. O zaman 700x35 lastiğimi bu janta takabilirim sanırım?
Pedal bisiklet tekerin 28 mi yoksa başka ölçüde mi olduğunu yazmamış. Yine aynı teknik dökümanda A317 için 622 x 17 ölçüsü yazıyor. Yanılmıyorsam bu 28 oluyor değil mi? Bu kod ile başka ölçüde bir jantı yoksa tabii.
Arka jantım yine tel kopardı. Bu sene ikinciye oluyor. Aslında 36 delik düşünüyordum ama V fren dışında veya gümüş olan dışında bulamıyorum. 36 ve 32 arasında tel kopmasını önleme adına çok büyük fark var mıdır?
Dün büyük bir tur öncesi yine arka jantta tel koptuğunu fark edince eski mtb'deki jantı söküp ruble disk rotoru vs. değiştirip onu şuan kullandığım Trrrek bisikletin üzerinde kullanmaya başladım. Bu sayede tura yetiştim. Asıl jantın ağırlığı göbekle birlikte 1220 gr civarı geliyor. Ağırlık takıntım yok fakat akort ederken jantın birleşim noktasındaki kaynak yerinden ötürü zıplama o noktada hep az da olsa var oluyor. Daha kaliteli bir janta geçince düzelir diye düşünüyorum bu durum. Mesela A317 daha kaliteli bir jant sayılır mı? Yoksa yine giriş seviyesi mi kalır? Bu tel kopmalarından gına geldi artık. Ben de kafayı kırdım, Dt swiss tellerden set dizmeyi düşünüyorum. Değiştirmişken arka göbeği de değiştireceğim. Kapalı sistem rulmanlı bir göbek bulacağım. Belki Dt Swiss alırım onu da. Aydan aya yavaş yavaş dizeceğim.
Bir de büyük bir saçmalık yaşadım. Şuan kenarda bekleyen jantı akort edeyim derken bir iki nipel artık ömrünü yitirdi ve sıkıştı. Onları açınca baktım bu iş böyle olmayacak. Çok fazla oynandı bu nipellerle, hepsini söküp atıp garanti olsun diye aldığım jant telleri ile birlikte gelen dandik nipelleri taktım. Tam akordun ortasında 3 tanesi daha işlevini yitirdi. Daha sıfırlardı bir de. Herhalde pirinç sağlam olanlardan da satın almam gerekecek.
Çok soru oldu şimdiden kusura bakmayın 😅
Mavic A 317, Mavic'in sitesinde yok. Muhtemelen eski bir ürün. Görselinden de öyle hissediliyor zaten.
Ağırlık sınırını normalde 2 ile çarpacağız ama dengenin bozulduğu durumlar için epey bir tolerans bırakmak lazım. Yine de teker başı 90 kg iyi bir sınır.
Mavic 19 mm iç genişliklei A 319 için 25-47 mm lastiğe uygun diyor, teoride 17 mm iç genişlikli için biraz daha ince lastiğe göre sınırlar bekleriz ama Erdoğanlar 28-47 diyorsa doğrudur. Her türlü 35 mm lastikler olur.
622 mm 28" jantların efektif çapı. Lastiğin iç kenarının oturduğu çap. 622 mm, 700c, 28", 29" aynı.
V fren olması sorun değil aslında, fren yüzeyi gözü rahatsız etmiyorsa tabii ama fren yüzeyli A 319 bu eski A317'den daha şık durur bence.
Aynı kalitede teller aynı model jantla birlikte kullanıldığında 36 tellinin dayanımı teoride %12.5 daha fazla.
317 daha kaliteli ama eski bir jant, giriş seviyesi kalmaz.
Erdoğanlar'da yakın zamana kadar Dt Swiss 19 mm iç genişlikli 28" jant da vardı, hala olsaydı güzel seçim olurdu. Dt Swiss tellerle her jant sağlam olur ama tel maliyeti çok yüksek.
Bence göbek, teller her şey değişecekse set almak daha mantıklı ama 36, hatta 32 telli set bulmak kolay iş değil. Daha sağlam ama daha az telli setler ((link)) ya da jantı çok kalın olmayan MTB setlerine bakılabilir ((link)). Decathlon'da da bir şeyler var ama tek tek bakamadım, sonra bakacağım: (link)
Nipelleri sıfır ve pirinç kullanmak iyi olur.