Scudo Sports

26 Nisan 2021 Tam Kapanma Kararı

Pandemi döneminde bisiklet kullanıp sorun yaşayan yok sanırım. Bende yaşamadım. İnsiyatif kolluk kuvvetlerinde. Firma daha bildirim yapmadı iş için. Ama binmeye devam. Polisin zorluk çıkaracağını düşünmüyorum. Sıkıntı olursa zaten buradan haberdar oluruz.

Scudo
Özellikle İstanbul içinde polislerin çevirmediği, çevirse bile çok sorun çıkarmadığını biliyoruz. Yalnız yorumları okudukça şaşırıyorum. Lebaleb kongreler, yapılan pandemi süreci hataları, ona yasak buna yasak değil gibi çelişkiler meselenin haklı ama başka bir boyutu. Sokağa çıkma yasağı ise bambaşka bir konu.

Ben yakalanmam, uzaklarda da olsa sürerim, zaten evimin önünde takılıyorum, polis bişey demiyor, jandarma takılın kafanıza göre diyor gibi durumlar sadece bizim ülkede olduğu için sözde kültür sahibi bisiklet kullanıcılarının da bunu lehlerine kullanmalarına anlam veremiyorum.

Sokağa çıkma kısıtlaması var, normal şartlarda lisans muafiyet için yeterli değil. Yasak kanuni mi, ceza kessek mahkemeye versek alır mıyız bunlar yine bambaşka konular.

Evde sıkıldım, daraldım, patladım bi yürüyüşe çıkayım dedim, özledik birbirimizi 3 5 kişi buluşup bi tavla atak dedik, köpeği dolaştırıyorum işte nolmuş yani, markete çıktım ama market 10 km ötede çünkü burada daha ucuz gibi bahanelerle dışarı çıkan insanlardan ne farkımız var. Onların da kendilerine göre bahaneleri haklı.

Soru belki de şöyle sorulmalı; bir Avrupa ülkesinde olsak ve böyle bir yasak uygulansa acaba bisiklete binebilir miyiz aksi bir genelge olmadıkça? Sorunun yanıtını bence herkes çok iyi biliyor. Sonra pandemi niye bitmiyor, vakalar azalmıyor vesaire. İyi de biz kimseye bulaştırmıyoruz uzaklarda sürüyoruz diye düşünenlerle dolu... Bulaştırıp bulaştırmaman değil, ülke olarak bozuk zihniyetimizin bize yansımalarından bahsetmek gerekiyor.

Evet aşı olamadık, evet ülke yetersiz, evet bir dünya hata yapıldı, bunlar bambaşka konular ve hepimiz haklıyız. Bu hiç birimize bisiklete binme hakkı vermiyor. Salla diyerek bisiklete biniyoruz, sonra ülkenin yönetiminin yaptığı hataları eleştiriyoruz! Bunu anlamak ise hiç mümkün değil.

• Beğen
Tepkiler: Cemal Ç.
@soulless Ben ilk zamanlarda evde oturup eleştirdim faydasını göremedim. Son zamanlarda sabah 06:00 da çıkıp 09:30 da dönülecek şekilde sürüşler yapıyorum ve eleştirilerime devam ediyorum. Ben en başta yaptım eleştirimi zaten bu iktidara hiçbir zaman oy vermedim. Aşı olmadan tam kapatma getiren zihniyete karşıyım. Bu millet ne yiyecek diye sormadan kapatan zihniyete de karşıyım. Bu bir nevi isyanımız. Ablam diş hekimi filyasyon ekibinde yaşadıklarını anlatıyor arada. Valla biz o kadar masumuz ki pamuklara sarıp sarmalamak gerek bizi. Bizi bu durum haklı kılarmı elbette haklı kılmaz ben sabah 07:00 akşam 17:00 çalışıyorum. Haftasonu sandalyeleri atıp otoparkta oturuyoruz hanım oğlan Allah aşkına benimle düğünde halay çeken, lebalep kongre dolduran bir mi ? Adamlar otobüslere dolup gittiler, cenazelerde gövde gösterisi yaptılar hangi birine ceza yazıldı. Devlet adil olursa devlettir
. 1619516695818.png

2021 yılı başından beri yaptığım yolun toplamı 180 km. Tamamı yasaklar başlamadan çıkılabilen 2-3 tura ait. Bu gidişle sene sonuna kadar da 500 km'yi bulmayacak.

Hem forumda, hem de dışarıda bisikletinden inmeyenleri gördükçe bu kurallar acaba kimin için geçerli diye düşünüyorum. İster istemez konulan kurallara uyduğum için kendimi enayi gibi hissettiğim de oluyor.

Kongrede böyle yaptılar, cenazede şöyle toplandılar diye eleştirip iş kendimize geldiğinde kuralları yok sayıyorsak o eleştirdiklerimizden bir farkımız kalmıyor.

İster bisiklete binelim, ister arka camına osmanlı tuğrası yapıştırılmış bir doblo, ülke olarak kalitesizlik her yanımızı sarmış durumda.

@trainspotting35 Çok haklısın. Söylediklerinde hatalı olduğunu düşündüğüm nokta çok az. Benim de filyasyon ekibinde tanıdıklarım ve ciddi oranda doktor müşteri ve tanıdıklarım var. Yaşananları ben de biliyorum. Bu ülkede yer almayan adaleti ve kuralların herkese farklı uygulandığını da. Zaten sen de ifade ediyorsun bu beni haklı kılar mı diye. Evet haklı kılmaz. Ben bu noktadan öteye gidemiyorum maalesef. Kongre oldu, lebaleb doldu, adalet sadece onlara var diyerek kendi isyanımı haklı göremiyorum. Daha önce de olduğu gibi maalesef yine evde olacağım. Eleştirmeye hakkı yoktur cümlesi de bana ait yani benim düşüncem. Kim neyi nasıl eleştirir yön vermek, hedef göstermek haddim değil. Yine de ne bileyim, bu kadar haksızlığa rağmen tek başıma da olsa bisiklet sürmeye hakkım olmadığını düşünüyorum ki kötü bir çok örneğe rağmen bu kurallara uyan milyonlara da saygı duyarak.

Şu konuda anlaşalım, lisans ile çıkmak tek başına yeterli değil , fakat antrenman izin belgesi alıp çıkmak tamamen kurallara uygun. Belli bir bürokrasiye katlanıp antrenman izin belgesi alabilirsiniz , ben düzenli olarak aylık güzergah ve tarih belirten bir izin belgesi ile sürüyorum.
Lisans ile çıkanları eleştirenlere kısmi katılmak ile beraber , şunu belirtmek istiyorum. 2 yıldır bisiklet kullanıyorum, 2 yıl öncesine kadar astım tedavisi görüyordum. Merdiven çıkacak nefesim yoktu. Doktorumun tavsiyesi ile kardiyo olabilecek sporlara yöneldim ve bisikleti seçtim. Günlük nefes değerlerimi ölçüyorum, 2 yıl önceki halimden eser yok ve artık astım ilaçlarını kullanmıyorum. 3 hafta önce de covid atlattım, ne öksürdüm ne ateşim çıktı tamamen ayakta geçti. Hatta trainer da geçti hastalık. Tamamen bisiklete borçluyum tüm bu süreci.
Şu günlerde bir çok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Günlük 1-2 saat sürüşlere herhangi bir izne lisansa ihtiyaç duyulmadan müsade edilmesi gerekiyor . En azından kendi adıma bisiklet sürerek daha sağlıklıyım.
Hem aklen hem kalben yasaklarda bisiklete çıkanlara destek veriyorum, bu kadar kalabalık bir toplumsal grubun bu sağlık hakkını alamamasını da anlayamıyorum.Bence tartışılması gereken konu insanlar neden çıkıyor yasak var değil sesimizi duyurup hem beden hem de ruh sağlığı için bisikleti yasaklarda nasıl legal hale getirebiliriz .

@BirLebowski
Sağlığınıza bisiklet ile hatta daha da kapsamlı olarak spor yaparak kavuşmanız ziyadesiyle memnun edici. Bahsettiğiniz izinleri İstanbul içi alabiliyor muyuz ve bu uzun süreç için ne yapmak gerekiyor bilmiyorum. Öğrenmek isterim.
Yalnız yine aynı konuya geliyoruz; Pandemi sürecindeyiz, sağlık hakkını alamayanları değil, hastanelerde yaşam mücadelesi verenleri de düşünmeliyiz. Olaya sadece spor yapalım olarak bakamayız. Bir çok eksik var bunda herkes hem fikir ama mevcut durumda sadece bisiklet ile değil sporun tüm branşlarıyla ilgili genel bir düzenleme gelmediği sürece bu yasak hepimiz için geçerli.
Saçmalıklar dünyasında yaşadığımızın herkes farkında. Babam 2 doz aşısını da oldu fakat hala soğaka çıkması sınırlı. Bu bile saçmalığın daniskası. Yani saçmalık ve dengesizlik çok ama hali hazırda olan durum bisiklete binemeyecek olduğumuz. En azından ben binmememiz gerektiğini düşünüyorum.

• Beğen
Tepkiler: yyy.yakup
@Sadettin Z. Valla kalitesiz olarak yaftalanmak gerçekten üzücü. Sabahın köründe çıkıp kimseyle temasım olmadan tek çıktığım sürüşler haricinde buff ımı indirmeden yapmaya çalıştığım (D vitaminine en çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde) sporum için kalitesiz söylemi biraz ağır oldu gibi. Sizin takdiriniz elbette ama Doblo ile ev gezmesine giden, temaslı olduğunu bile bile kumar masasında basılan dayı ile aynı kefeye konmak biraz da birbirimizin katili gibiyiz geldi bana. Bende en başlarda çıkanlara kızıyordum ama sonra sanki yengeç sepeti sendromu gibi geldi bana eleştirmekten vazgeçtim.

Sağlığınıza bisiklet ile hatta daha da kapsamlı olarak spor yaparak kavuşmanız ziyadesiyle memnun edici. Bahsettiğiniz izinleri İstanbul içi alabiliyor muyuz ve bu uzun süreç için ne yapmak gerekiyor bilmiyorum. Öğrenmek isterim.

Yalnız yine aynı konuya geliyoruz; Pandemi sürecindeyiz, sağlık hakkını alamayanları değil, hastanelerde yaşam mücadelesi verenleri de düşünmeliyiz. Olaya sadece spor yapalım olarak bakamayız. Bir çok eksik var bunda herkes hem fikir ama mevcut durumda sadece bisiklet ile değil sporun tüm branşlarıyla ilgili genel bir düzenleme gelmediği sürece bu yasak hepimiz için geçerli.

Saçmalıklar dünyasında yaşadığımızın herkes farkında. Babam 2 doz aşısını da oldu fakat hala soğaka çıkması sınırlı. Bu bile saçmalığın daniskası. Yani saçmalık ve dengesizlik çok ama hali hazırda olan durum bisiklete binemeyecek olduğumuz. En azından ben binmememiz gerektiğini düşünüyorum.

Lisansınız ile beraber il spor müdürlüğüne başvurup alabilirsiniz , güncel olarak daha zor veriyorlar, ben dilekçelerimi kendim yazıp onlara imzalatıyorum

Hocam aslında biraz da şunu belirtmek istedim, ben de hastanede yaşam mücadelesi verebilirim bu süreçte, 2 yıl önce ki halim covid olsa idi çok daha zor geçecekti hastalığım. Konuda uzman değilim tersi örnekler de duyuluyor, ama istatistiksel olarak nefes ve kilo sorunu olanların hastalığı daha ağır geçiyor . Bu tarz sporlar da ön tedavinin bir parçası olabilir diye düşünüyorum.

Tabi günün sonunda hangi ülkede yaşadığımızı düşününce akla deveye sorulan soru geliyor
şu paragraf paragraf cevap vermeyi nasıl yapıyorsunuz ben çözemedim :(

Son düzenleme:
@BirLebowski
Her yanım bisiklete binmek için çırpınıyor. Tek başıma harika sürüşler çıkartabilir, en azından evden çıkmış olmanın, temiz ve egzoz dumansız hava solumanın keyfini çıkarabilirim ama biraz daha sabretmem gerekiyor.
İsteklerimizde haklıyız, keşke bir bisiklet sporcusu veya ilgilisi bakanlıklardan veya meclisten biri olsa da bunlarla ilgilense diyeceğim de konu bambaşka yerlere gidecek, demedim sayın.

@Sadettin Z. Valla kalitesiz olarak yaftalanmak gerçekten üzücü. Sabahın köründe çıkıp kimseyle temasım olmadan tek çıktığım sürüşler haricinde buff ımı indirmeden yapmaya çalıştığım (D vitaminine en çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde) sporum için kalitesiz söylemi biraz ağır oldu gibi. Sizin takdiriniz elbette ama Doblo ile ev gezmesine giden, temaslı olduğunu bile bile kumar masasında basılan dayı ile aynı kefeye konmak biraz da birbirimizin katili gibiyiz geldi bana. Bende en başlarda çıkanlara kızıyordum ama sonra sanki yengeç sepeti sendromu gibi geldi bana eleştirmekten vazgeçtim.

Mesajımda başta siz olmak üzere kimseyi yaftalamak gibi bir maksadım yoktu, zaten haddime de değil. Verdiğiniz örneklerdeki davranışlarda bulunanlarla açık havada kendi başına sporunu yapanlar bir değil elbette.

Getirilen kısıtlamaların/kuralların mantıklı veya adil olup olmadığı konusuna hiç girmiyorum bile. Ancak her durumda ortada bir kural ve bu kuralın ihlal edilmesi söz konusu.

Toplumun bilinçli kesimi olarak tanımlanabilecek, haksızlığa karşı seslerini beraber yükselten forum sakinlerinin de denetim mekanizmasının laçkalığından faydalanarak bu yola başvurmasını açıkçası biraz yadırgıyorum. Elbette herkesin hayatı ve kararları kendine aittir, ancak bu şekilde davranarak kurallara uymayı seçen insanların hakkına geçildiğini hissediyorum.

Üst mesajımdaki ifadeden dolayı alınan arkadaşlardan özür dilerim. :uzgnm:

Bu güne kadar ceza yememeniz bundan sonra yemeyeceğiniz anlamına gelmiyor.
Kısıtlama saatlerinde izinsiz sokakta olan istisnasız herkese ceza kesilmesi,valiliklere gidecek yazılı veya sözlü tek bir emre bakar.
Elindeki alışveriş poşetini bir şekilde izah edersin belki de bisikleti edemezsin.
Bu yüzden dikkatli olmakta fayda var.

@BirLebowski belgeyi valilikten mi alıyorsunuz. Şimdiye kadar bir sorun yaşamadım pandemi de sürüşle alakalı ama eğer alınıyorsa yarın gidip bir bakarım. Şablon mevcutsa paylaşırsanız sevinirim.

@BirLebowski belgeyi valilikten mi alıyorsunuz. Şimdiye kadar bir sorun yaşamadım pandemi de sürüşle alakalı ama eğer alınıyorsa yarın gidip bir bakarım. Şablon mevcutsa paylaşırsanız sevinirim.
Spor il müdürlüğünden alıyorum , ben yazıp mail atıyorum onlar imzalıyor , yalnız son genelgeden sonra verirler mi çok emin değilim 06437DB3-9B37-4D54-BEBC-710874176849.jpeg

En çokta burada ki kanuni olmayan, etki alanı ve uygulanışıyla ne etik ne de etkili olan bir uygulamayı savunanlara şaşırıyorum. Zaten başımıza ne geliyorsa sorgulamadığımız, yanlışa itiraz etmediğimiz ve kraldan çok kralcı olduğumuz için geliyor.

Ben de son bir kac haftaya kadar kesinlikle cikmiyor, cikanlari yadirgiyordum. Ancak bicak kemige dayandi, butun riskleri goze alarak artik cikiyorum. Ozellikle pazar gunleri fabrikalar da kapali, daha bos ve keyifli oluyor yollar. Bayiliyorum!

Bir cok cevirmeden selamlasarak gectim, kimse "hemserim sen nere?" demedi. Demedikce cesaret geldi. Buna ragmen gozden irak yerlerde surmeye ozen gosteriyorum.

Yine de yasak yasktir, kalibina uyduran vardir, sansli olan vardir, umursamayan vardir vs vs. Ancak butun insiyatif yetkili amirin keyfine kalmis bunu unutmamak lazim.

Geri