Bisiklet dostları merhaba,
Forumda tartışılan- sorulan bazı sorulara yanıt vermekle başlayayım. Öncelikle bu etkinliğin sürekliliğini sağlamak için resmi yollardan destek alarak bu işe giriştiğimizi belirtmek isterim. Benim gibi yıllardır ülkemizde ve dış ülkelerde bisiklet gezileri yapan arkadaşlar daha iyi anlayacaklardır. Bizim gezilerde önem verdiğimiz birinci konu, ekibe giren insanlara çok dikkat etmemizdir. Gerçekte uzun zamandır ekibimize giren insan sayısının bir elin parmağını aşmamış olması size bir fikir verebilir. Her koşulda yorgun da olsa, ıslak da olsa, günün sonunda yüzü gülen insanlarla pedal çevirmek gibi tercihimiz olmuştur. Bunu bu turda beklemek mümkün olamaz. Ancak yine de nereden sorun çıkar, neler başımızı ağrıtır soruları hep kafamızda oldu.
İlk duyuruda belirttiğimiz maddelerde, mümkün olduğunca sorumluluk almamayı ön planda tuttuk. Tekeri patlayan katılımcının tekerinin organizasyon komitesince onarılması, 100 kişinin onu beklemesi, teli kopanın telinin tamiri sırasında tüm organizasyon komitesinin o kişiye yoğunlaşması, 100 kişinin beklemesi, turun kaosa sürüklenmesi anlamına gelecektir. Ben yoruldum deyip kenara çekilen insan için ne yapmalıyız? İtelim mi, çekelim mi?
Bisiklet turuna katılan arkadaşlarımız da asgari insaf sınırları içinde düşünmeliler. Bizim ön planda tutmamız gereken öncelikle turun planlanan şekilde sürdürülmesi ve bitirilmesi olmalı diye düşündük. Geçtiğimiz mayıs ayında yaptığımız turda bazı arkadaşların kabak lastiklerle tura katılmış olması, çok sayıda lastik patlağı nedeniyle öndekilerin beklemekten bunaldıkları yaşadığımız bir deneyim oldu. Benim tandemin arızası ise başta Ender beyle eşi olmak üzere hepimizi sıkıntıya soktu.
Kaza konusu ise başka bir konu. Önden son sürat gidip de kazaya neden olan kişi için ne yapmalıyız. Tur orada bitmeli mi? Katılımcılar devam mı etmeli. Tıbbi yardım nasıl sağlanacak. Takdir edersiniz ki bunlar kolay sorular değil. Ben Amerikaya bisiklet turuna gittiğimizde, Amerikalı bisikletçiler bizi sigorta ettirmişlerdi. Nitekim de kaza oldu ve 2 Türk yaralandı. Kazadan sonra herkesin tadı tuzu kaçtı. En önde giden tur liderini geçmek yasaklandı. Keşke hiç kimse lideri hiç geçmeseydi, keşke bu kaza hiç olmasaydı ama herkesi etkiledi. Bu turda da kaza olursa, bir arkadaşımız, Allah korusun ama bir yerden yuvarlanır da yaralanırsa, ne yapacağız. Turu bitirecek miyiz, herkes yaralı için mi yoğunlaşacak. Arkadaşlar bir sağlık ekibinin bizi takibi için uğraşıyoruz, ama yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda insanın geleceğini dikkate alırsak, turun devamı gerekmektedir. Herkesin kaza geçirmemek için turun hepimiz için üzüntü kaynağı olmaması için tek başına gibi değil, bizim için her zamankinden daha dikkatli bisiklet sürmesini rica ediyorum. Bu konuda zaman zaman hepimizin tehlikeli hareketler yapan genç arkadaşlarımızı uyarmak gibi bir görevimizin de bulunduğunu unutmamalıyız. Ceyhun Pekuz arkadaşımın öncelikle turdan sorumlu olduğumuzu, turun devamı ve planlandığı şekilde bitirilmesi için bir sorumluluk altına girdiğimizi unutmaması gerekirdi. Herkesin bilmesi gereken bir durum da kaza geçiren kişinin konuyu aleyhimize dava konusu etmesi durumunda bunun sorumluluğunu taşıyıp taşımayacağımız olmalıdır. Bir hekim olarak öncelikle bisiklet turu organizasyonunun benim mesleki işim olmadığını, bunu biraz da camiaya karşı kendimizi sorumlu hissettiğimiz için yaptığımızı, hukuki bir sorumluluğu taşımamızın mantıklı olmayacağını herkes bilmelidir.
Arıza durumunda bireysel yardımlar mutlaka ki olacaktır. Bunun için yanımızda araç içinde Ali arkadaşımız teknik yardım için gelecektir, ancak tura katılanların beklemesi mantıklı olamaz. Organizasyon komitesi bu nedenle sorumluluk almaz demek zorunda kaldığımızı belirtmek zorundayım.
İzmir’den yazan bir arkadaşımız ailesi ile katılmaktan söz ediyor. Ailesinin Akyaka’da kalıp beklemesi için herhangi bir neden yok. Onlar da eğer araçları varsa bizimle birlikte bir sonraki mola yerine gidip bizi bekleyebilir, yolda beğendikleri güzel yerlerde resim çekebilir. Bizimle kamp yerlerinde akşam sohbetlerimize katılabilirler. Arkadaşlar herkes çocuğunu, bebeğini, eşini getirebilir. Bu sorun olmayacaktır. Ancak gelen insan sayısının bize bildirilmesini rica ediyoruz. Bir de Akyaka’da Muğla Bisiklet Platformunun misafirhanesi olduğunu herkese duyurmak isterim. Foruma bu ortama yazarsanız TırtKaptan size yanıt verecektir. Veya
www.esenapart.com adresinden kendisine ulaşabilirsiniz.
Ben tüm katılımcılardan, çıkabilecek sorunlar konusunda bize yardım etmelerini rica ediyorum, bekliyorum. Bu organizasyon bizim mesleki işimiz değildir. Biz bunu ülkemizde biz de varız demek için, aramızdaki çok değerli insanlarla tanışma fırsatı bulmak için organize ediyoruz. Ben kişisel olarak bisiklet nedeniyle tanıştığım ve hala dostluğumun sürdüğü bir çok insanla tanıştım ve bisiklet sporcusunun kalite düzeyinin diğer spor dallarından çok daha ilerde olduğuna tanıklık ettim. Bu insanlarla tanışmış olmayı kendim açısından bir kazanç olarak görüyorum.
Muğla’da yaşayan bisiklet sevdalıları olarak bu organizasyonu tüm camiaya bir borç olarak görüyoruz. Sorumluluğun tüm katımcılar tarafından paylaşılması, bu organizasyonun geleceği için de önem taşıyacaktır.
Tüm arkadaşlarımın eleştiri getirirken, aynı zamanda bu insanlar ne yapsın, ne yapabilirlerdi sorularını da bizim yerimize kendilerine sormalarını tekrar rica ediyorum.
Bu arada Necati Bilgen beyin Muğla il sınırları içine girip de eski arkadaşını aramamasının esefle karşılandığı duyurulur.
Hepinize selam ve saygılar..
Bülent Savran