@KitapSever
Daha önce en fazla mesafem 240 km'idi. Denemeden iki hafta öncesinde Eskişehir'den çıkarak Burdur, Isparta, Antalya ve Muğlayı kapsayan 1200 km, 13 günlük bir tutun kondisyonu vardı. Bu turda kimi zaman günlük 50 km kimi zaman 100 km kimi zaman da 200 km yol yaptım. 400 km'yi hedeflemedeki amacım, tur sırasında 5000 m tırmanıp, yeri geldiğinde toprak yollardan gidip 200-230 km yapabiliyorsam daha düz yolda 400 km yaparım idi. Örneğin rota olarak İstanbul - İzmir seçseydim hedefim 500 km olurdu. Bildiğim kadarıyla Osman Şirin'e ait olan 632 km Türkiye rekoru İstanbul - İzmir rotasında.
Bilgi aldığım profesyonel bisikletcilerin belirttiği bir insanın enerji stokları 200 km. 200 km'den sonrası zarara başlıyor. Kaybettiğim enerjiyi ve minerali hızlı ve mobil kazanabilmek için enerji jeli ve izotolik içerek tükettim. 400 km'yi 20km/s ortalama ile gitmeyi planladım. Ortalamamın yükselmesi durumunda 24 saat çerçevesinde yola devam edecektim. Bu plana göre 400 km için 20 saat pedal çevirmem 4 saat mola vermem gerekiyordu. 4 saat 24 saate böldüğünde saat başı 10 dk mola oluyor. Turun ilk yarışında mola süresini tutturdum, ortalamam ise 27 km/s civarlarındaydı. İkinci yarıda rüzgar durumu, yorgunluk, uykusuzluk ve ortalamanın 400 km'ye yetme durumu performansımı etkiledi ve 2 saat kalan mola süremi 3 saate çıkarttım. Hedefim 500 km olsaydı psikolojik performansımın daha iyi olacağını düşünüyorum.
46 küsür kilometreden çat diye 200-210 kilometreye çıkılabilir misiniz için bir anımı anlatayım. Geçen sene ilk şehirler arası turuma çıktım. Daha öncesinde çoğunlukla düzlük olan Eskişehir'de cumartesi günleri en fazla 150 km yol yapıp pazar günleri dinleniyordum. Sıkışık bir döneme denk geldi ve Eskişehir'den Bartın Amasra'ya (390 km) bisikletle 2 günde gitme kararı aldım. Rotada toplamda 11000 m tırmanış var. Sırasıyla Eskişehir 750 rakım, Hekimdağ 1300 rakım, Sarıcakaya 200 rakım, Beyyayla 1300 rakım. Daha sonrası in çıklarla 0 rakıma kadar iniyor. İlk gün 160 km yol yaptım, o kadar çok tırmandım ki o gün bugünkü kondisyonumla bile beni zorlar. İkinci gün ilk defa bir turun ertesi günü yol yaptım ve ilk güne göre daha düzlük, inişli rotada 240 km yol yaptım. Tur bittiğinde aşır tendomlarım, minisküslerim şişmişti, 3-4 gün yürüyemedim. Demem o ki 200 km yaparsınız ama kendinize zarar verebilirsiniz. Kondisyon sınırlarda kazanılıyor ama sınırları iyi bilmek vücudunuzu dinlemenizi gerektiriyor.