"Doğum günümde arkadaşlarla takılırım içerim eğlenirim alkollü binmem, sonraki gün de garantisi olsun, 2 gün,
Kurban ve Ramazan bayramlarında toplam 7 günde habire gelen giden olur şimdi, 2+7=9 gün,
Bütün sene çalıştım şöyle bi haftacık bi yerlere kaçarım, 9+7=16 gün,
Kış bizim buralarda biraz sert geçiyor, kar var buz var sakata gelmeyelim bi 3 ay kadar, 16+90=106 gün,
Hedef büyük ama sonumuz çatlayan atlara benzemesin, 2 hafta da bisiklet tatili yaparım toplamda, 106+14=120 gün,
Ha bi de bizim buralarda yazın ortalık cayır cayır yanar, 1 ay da yazdan keselim, 120+30=150 gün etti. Bu yılın 150 günü bisiklete binemem muhtemelen."
diyenler için üşenmedim, oturdum hesap yaptım evet.
Şimdi efendim hedef 5.000 km. Yukarıdaki afedersiniz pek çoğu osuruktan bahanelerin ardına sığınarak 150 günü sildik, geriye kaldı koca bir yıldan sadece 215 gün. Yani kalan günlerin hepsinde 23,2558... km gibi bir yol yapacağız. Ben böyle antin kuntin sayıları sevmem, 25 km/gün yapalım onu, yılda 5.375 km olsun yani toplam (fazla km göz çıkarmaz).
215 günün 2/7'si haftasonu. Yani 62 gün kadar. Bu da 153 gün kadar iş günü anlamına geliyor. İş yeri 5-10 km civarlarında bi mesafede olan birisi için konuşursak; sabah fazla terlemeye gerek yok, akşam da günün yorgunluğu olacak zaten yeterince, yani 5 git 5 gel desek 10 km. Bu da 153 iş gününde 1.530 km demek. Toplamda geriye kalan: 62 günlük haftasonu tatiline 3.845 km, yani 62 km/gün. Bu da sadece 31 km'lik bi mesafeyi git-gel demek (sayı da anlamlı çıktı, makinacı olmamdan mütevellit sanırım). E bi 30-35 km mesafede köy vardır her cumartesi-pazar sabah kalkar gidersiniz bi soğuk ayran içersiniz spor olur, ne bileyim bi gazete alır okursunuz, bi çay simit yapar gelirsiniz, evde hanım kahvaltıyla uğraşmasın bi börek alayım geleyim dersiniz, bi koşu gider gelirsiniz yani nedir ki bir tatil gününde 62 km?
Gördüğünüz gibi yılın 5 (beş) ayını sadece yatarak geçirip, kalan zamanda 5 km mesafedeki iş yerine her gün bisikletiyle gidip gelen ve her haftasonu toplamda 134 km yol yapan biri yılda 5.375 km devirebiliyor.
Aynı kişi diğer tüm değişkenler aynı kaldığı halde bir haftasonunda yaptığı kilometreyi 134'ten 273'e çıkarırsa ne oluyor biliyor musunuz? Yılda 10.000 km oluyor.
Hesap kitap yapınca senede 20.000 km yaparım ulan ben n'olacak diye bi haykırasım geldi içimden ama bi benim bisikleti düşündüm, bi de patlak lastiğimi, üstüne bi de koca 6 ayda 500 kilometrecik yaptığım geldi aklıma, o 500 kilometrenin bile bazen nası canımdan bezdirdiğini falan düşündüm, yine yaşama sevincim uçtu gitti.
Kendime not: O kadar hesap yaptım, 2015'i de 500-1000 km civarlarında geçirirsem başarılı görmekten korkuyorum kendimi şu an. Atom fiziğine de profesörlüğe de lanet olsun forum.
5.000'lere 10.000'lere selam olsun, büyük insanlarsınız.