Scudo Sports

2000 lira bütçeye uluslararası turlarda kullanılacak bisiklet önerileri

Oh rahatladım.Bir ara sanırım forum benden sıkıldı ve yanıtlamaktan vazgeçtiler diye düşündüm :)
ozndrn sanırım önceki sayfada gianta takılmıyor demiştiniz ondan aklıma takıldı.

Sevgili Fatih Uygun niçin böyle düşündüğünüzüde yazarmısınız sizce nedeni nedir ?

Scudo
@özgür atalay
Özgür, özür dilerim. Yanlış okumuşum. Karbon alaşımlı maşalarda delik olmuyor. O yüzden bagaj hatta çamurluk takmak bile zor. İlla bir yolu bulunur ama bilemiyorum.
Sirrus Elite'i beğenirseniz alüminyum maşalı Elite AF modelini tercih edin. Onun maşası bagaj takmaya müsait.

• Beğen
Tepkiler: özgür atalay
2000 tl bütçe ile uluslararası tura katılabileceğinizi sanmıyorum yola çıkarken alacağınız alet ekipman 1000 tl. nin üstünde tutar. sadece bisikletse giant trek gibi modeller bulabilirsin fakat yazdığım gibi yedek ekipmanıda düşünürsen bagajlar suluklar lastikler gibi yetmeyebilir.

• Beğen
Abilerim cidden kafayı sıyırmama az kaldı.1000 lira bütçe ile başladım.Önce 1000 liralık bisiklet ile dünya turuna çıkılmaz denildi en az 2 bin tl lik bir bisiklet denildi.Şimdide 2 bin tl lik olmaz deniliyor.Allah aşkına kendinizi benim yerine koyun.Bu yazdığınız yazıları kendi keyfinize göremi yazıyorsunuz yoksa bir değermi var bilmiyorum ama beni arafta bıraktınız.

@savaş kahraman

Çok güzel bir bisiklet.Donanımı üst seviye,fiyatı çok uygun.Ancak kişisel nedenlerden ötürü 2.ele sıcak bakamıyorum.

@ozndrn

Ne demek ne özürü.Peki öne bagaj takılamaması.Uzun turlar için önemli birşeymi ? Eşya bakımından.

Sevgili Özgür.Şimdi bir arkadaşımız tur projesiyle geldiğinde iki ana görüş ortaya çıkıyor.Bunların ilki "Yürü aslanım,kim tutar seni:..Şöyle atlarsın şöyle sıçrarsın.Yol bisikletine sele sepet,çadır sığdırır günde 100-150 km yaparsın" vs

Bir de mantık var.Dünya turundan bahsediyorsunuz.Çok iyi bir kadro ve donanıma ihtiyacınız olur.Donanımınız shimano cinsinden XT nin altına düşmez;düşmemelidir.Sadece donanıma vereceğiniz miktar bile bisiklet için ayırdığınız bütçeyi aşar.

Onlarca,belki kırk belki elli belki de yüz ülkeden vize almayı;çok iyi bir yol bilgisayarı GPS sistemi gibi detayları yazmıyorum bile.Tavsiyem,öncelikle türkiye ve dünya turları ile ilgili makaleleri okumanız.Şu an Dünya yollarında olan Gürkan genç özel yapım bir Kron kadro kullanıyor.Tüm donanım Shimano XTR Altmış kilo cıvarı bir yükle dolaşıyor.Çadır,yazlık kışlık giyecekler,yol bilgisayarları Notebook ve daha neler.Bu işler kolay değil.Kafaya koyduysanız size pahallıya patlar.ya da projenizi kapı kapı dolaşarak anlatır,sponsor bulursunuz.
Bilmiyorum 30-40 kilo yükle günde 100-150 km yol yaptınızmı.Yaptınızsa bunu günler haftalar ve aylarla çarpın.

• Beğen
@Derya Keçeci

Abicim.Tavsiyen için teşekkür ederim.Sözüm size değil.Yada başkasına değil.Amacım sadece bilgiye ulaşmak.Hiçbir artniyetim yok ancak eğer sizin dediğiniz doğruysa bundan önce söylenilenler yanlış,yada sizin söylediğiniz yanlış diğer görüşler doğru.Benim matematiğim bunu anlatıyor.Eğer giant-sse tarzı bir bisiklet ile dünya turu atılmaz ise bana öneren arkadaşlar neye göre yazıyor ?Bakın dediğim gibi kesinlikle birbirinizi kıyaslamıyorum sadece saf bir şekilde doğru bilgiye ulaşmaya çalışıyorum.

Eğer her otorite 2 bin tl lik bütçe ile bu tarz bir işe kalkışılmaz diyorsa dünya turu limitimi türkiye turuna çekerim.Zannederim bu konuşulan bütçe türkiye turuna yeter ?

Çok kafayı takmayacaksın. Yozgat-sivas, kayseri-sivas yollarında transavrasya seyahat etmekte olan o kadar çok bisikletli ile karşılaşıyorumki. yolculuklarının üçüncü bin kilometresinde olan bu seyyahların bindiği bazı bisikletleri görsen şehiriçinde bile binmeye tenezzül etmezsin. Bir kısmı düşük kalite no name kadro olan bu bisikletler o maceracı ruhlu insanları son durağa kadar üzerlerinde taşıyor. Sitede zaman zaman marka fetişizmine dönülen hal bizi sağlıklı düünmekten alıkoyuyor. 2000 tl değil o fiyatın altında ortalama bir bisikletle seni yarı yolda bırakma riskini dert edinmeksizin o yolculuğa çıkabilirsin. Zaten alacağın miktar kadar hatta bazen bunun iki katı diğer aksesuarlar için bir bütçe ayırmalısınki bu meblağın hepsini bisiklete yatırırsan elinde birey kalmayacak. En son güney amerikada turlayıp foto çeken bir abimizin slayt gösterisinde bisikleti hakkında nerdeyse hiç konuşmadığını, 10000 km deviren bisikletin nerdeyse markasının bile belli olmadığına şaşkınlıkla şahit olmuştum.

• Beğen
Tepkiler: ozguratalay
@mehmetsunu

İbrahim Yurtseven abimiz canlı örneği. :) 2000-3000 kilometreler havada uçuşuyor.

sanirim verdigim karar en dogru oldu.ehliyeti yeni alan birine pahali bir araba vermek gibi birsey olacakti giant tarzi birsey alsaydim.hemde ustune ne ust seviye nede alt seviye olacakti.hayatinda tura cikmamis bana tecrube kazandiracak giris seviyesi yada adi herneyse bir bisiklet almaya karar verdim.model olarak 321 yada esdeger birsey dusunuyorum.bu bisiklet ile turkiye turu atacagim.afedersiniz isin kasari olacagim.ileride surley kadro bir yol canavari toplamamak icin hicbir sebeb kalmiyor.doga kardesin surleyini
toplamada yanlislik yapmadiysam 4500 civarinda super bir canavar toplamisti.butcemin yarisiyla bisiklet alip kalanini CANAVAR icin para biriktirmeye simdiden baslarim.bu kararim icin ne dusunuyorsunuz?

• Beğen
Tepkiler: Ozan Duran
Sabrın sonu selamettir kardeşim , 1-2 yıl daha bekle yaşın kaç bilmiyorum ama birazda kısa kısa turlar yapmaya başla.İnan göründüğü gibi değil 45-50 kilo yükle 120 km bi yol yapabilirsin düz yol ve rüzgar sürekli arkadan esiyor ise.Fakat bunun rampaları ve eğim oranları rüzgarları yolları vs vs her şeyi var.

• Beğen
Yaşım daha 20 :) Çok teşekkür ederim.Umarım en doğru kararı vermişimdir.321 Düşünüyorum varmı görüşü olan ? Birde bu alete alınacak bagaj vs ileride surleyde yada başka bisiklette kullanılabiliyormu ? yoksa her bisiklete özel bagajlarmı oluyor ?

Surly long haul trucker kadroları turcular tarafından çok tutuluyor.Ağır yük taşıyacak sağlam kadro donanımdan daha çok önem taşıyor.Çelik kadrolar bana göre daha iyidir.Donanım ne kadar iyi olursa olsun mutlaka sorun çıkartabilir.Donanım için bana kalırsa bazen tamiri bile mümkün olmayan vites kollarının kaliteli olması( en azından deore vites kolları),pedalların çift yönlü kullanılabilen spd pedal olması uzun turlarda performans olarak çok işe yarar,özellikle bisiklet alırken bazen plastik malzemeli pedallar veriliyor.Tavsiye etmem.Aynakolunda ağır yük için sert dayanımlı kaliteli olmasına özen gösterilebilir.Devamlı yokuş çıkmaktan dolayı bazı aynakollarda zamanla pedal ile aynakola sıkılan hazne yalama olabiliyor.Aluminyum kadro açıkcası bana hiç güven verici gelmiyor.Pahalı aluminyum kadro yerine hesaplı demir-çelik kadro daha sağlam olabilir.Aluminyum kadrolar en ufak darbeye karşı belki sizi yolda bırabilir fakat çelik-demir alaşımlı kadroda yine yola devam etme şansı vardır.Mehmetsunu'nun dediği aslında çok mantıklıdır.Otostop çekerek bisikleti bir yerde bırakarak yolunuza devam edelebilir.Diğer taraftan pahalı bisikletle karar vermek çok zor olur.Şambirelin derin yaması zor olduğu için lastiğe ot vb şeyler koyarak dolgu tekerle yola devam edenler bile var.Yaratıcı olmak,tamirden çok iyi anlamak,full set tamir kiti ,ekonomik yedek aparatların olması vs. markası bile belli olmayan 10000 km devirmesinde rol oynadığını düşünüyorum.

• Beğen
Tavsiyeniz için teşekkürler.Bende kadro işini araştırınca sizinde dediğiniz gibi çelik kadronun diğerlerine göre çok daha iyi iş çıkardığını okudum.Uzun turlar yada uzun süreli kullanımlar için,yük taşımak için surly öneriyorlar.Bende bu işi ciddi düşündüğüm için önce giriş seviyesinde bir bisiklet ile tecrübe kazanıp sonra kaliteli bir makine toplamayı düşündüm.Şimdi surly ve ekipmanlarını konuşmak için çok erken.

Şimdi sorum şu.321 Yada eşdeğer bir bisikleti alacağım kısmetse.Bagaj olayını tekrar soruyorum.Alacağım bagaj sonradan başka kadrolara takılabilirmi yoksa her bisikletin özel bagajımı oluyor ?Eğer her bagaj her bisiklete takılabiliyorsa kaliteli birşey alırımki ilerideki bisiklete yatırımlara başlamış olurum en azından.

Ünlü uluslar arası turcularımızdan sevgili Soner Sarıhanın çok sevdiğim bir lafı var.(en iyi bisiklet alabildiğin bisiklettir).yani burada önemli olan sizsiniz.sizin yüreğiniz,sizin performansınız.bisikletin veya donanımın nasıl olduğunun hiç bir önemi yoktur.istenirse her tür bisiklet ve her tür donanımla tur yapılabilir.Soner Sarıhanın yazılarını takip ederseniz bisikletle 10binlerce km yurt dışında eşi ve oğlu ile beraber tur yapmış bu insanın hiç bir zaman deore donanımı bile olmamıştır.yok efendim altusla tur yapılmazmış yok efendim deore altı olmamalıymış yok tüydü yok kıldı bunlar sadece boş laflar.ha xt olsun xtr olsun kötümü olur elbette mükemel olur ama bu donanımlar turun kuralı değildir.yurt dışından gelen bir çok turcunun ne bisikleti marka nede aktarma organları marka.yani burada demek istediğim yukarıdada belirttiğim gibi önemli olan sizsiniz siz.şayet turcu olmak istiyorsanız SİZİN YÜREĞİNİZ XT BACAKLARINIZ XTR olmalı gerisi sadece bir bisiklet...

Yukardaki arkadaşın dediklerine katılıyorum. Turu bisiklet yapmıyor siz yapıyorsunuz. boyunuz uzunmuş. Gürkan genç'in size tavsiye ettiği gibi 28'' herhangi bir şehir-tur bisikleti işinizi görecektir. Sedona 321 gayet güzel bir model.
Yok xt imiş yok rock shock muş hava cıva. Bendeki bisikletlerin donanımları daha iyi ama buna rağmen bunları yazıyorsam bana güven.

Bedeni değil ruhu gezdirmektir tur yapmak,
imkan değil insan meselesidir.

alabileceğiniz bisiklet en iyi bisiklettir diye yazmaktan bıkmadım forumda.

Yok brooks yok şu bu kesinlikle söz konusu değildir.
Avrupa da , dünya da kimler hangi bisikletlerle tur yapıyor görseniz şaşarsınız.

Neyse, ahkam kesmeyeyim.

bugüne kadar edindiğimiz hiçbir bisikletin neredeyse hiçbir parçasını değiştirmedik.
2005 de aldığım altus hala çalışıyor.

Örnek vermek gerekirse,

4 tane full dolu çantası ile Avrupa da 2011 yılında 7 ülkeyi ( 3486 km )geçtiğimiz ve
ertesi yıl sadece yağlayarak ve akort ayarı yaparak Hollanda'dan Türkiye'ye ( 3660 km ) geldiğimiz bisikletlerden birisi
şudur;

(link)

diğeri yaklaşık olarak şudur ( Şu anda bay modeli mevcut değil bu sebeple bayan modelini örnek verdim )

(link)

Bisikletlerin yüklü ve turdaki hali için ;

http://i83.photobucket.com/albums/j319/sonatay/hollanda%20Turkiye/DSC_1524_resize.jpg

http://i83.photobucket.com/albums/j319/sonatay/hollanda%20Turkiye/DSC_1574_resize.jpg

http://i83.photobucket.com/albums/j319/sonatay/hollanda%20Turkiye/DSC_1639_resize.jpg

http://i83.photobucket.com/albums/j319/sonatay/hollanda%20Turkiye/Almanyaevliliklerinin25ylnkutlayanhemireileifininevi.jpg

bisiklet turcularının artması dileğiyle.

Sevgiler...

@GÖKSUN ÖZKİRİŞCİ

Göksun çok teşekkür ederim,
senin bunları yazdığını görmeden konuya bende yazdım az önce.
Sen daha iyi özetlemişsin. :)
Çok iyi vurgulamışsın, benden bile iyi.

Teşekkürler.

Dostum bende yeni alacağım bisiklet ve iki aydır araştırıyorum. Bence güzel bir ikinci el bulabilirsen trek serisinden bir seçim yap yok bulamam diyorsan sedona 321 bak derim. Çünkü ekipmanlarda en az bisiklet kadar önemli sanırım bu işte. Benim de tecrübem hiç yok ama dediğim gibi iki aydır sürekli araştırıyorum. Artık bisiklete en fazla 1000 lira gerisi ekipmana dedim ve öyle bir karar aldım. Nacizane fikrimdir..

Geri