Satışı yapan arkadaş fatura üzerine adını, soyadını, satış tarihini, ........... model vs. ürünü sattım gibisinden bir tür yazı ve imzasını atması yeterli olacaktır.
Valla ben sattığım bir ürün için kimlik fotokopimi felan kimseye vermem açıkcası. Yapabileceğin en mantıklı şey adama parayı kesinlikle banka havalesi ile yollaman ve açıklama kısmına "İkinci el 2014 Sedona 345 (Seri No:1234567890)'e ait ödemedir" şeklinde bir not yazman. Satıcı faturasını garanti belgesini kaybettiyse (nasıl kaybediyorlar onu da anlamıyorum, benim sıfır aldığım tüm ürünlerin belgeleri bir yerde duruyor) bisikletin altında yer alan seri numarasının fotoğrafını çekip sana yollasın bence o seri numarasını da havale açıklamasında yaz. Eğer kabul ederse bir A4 kağıdına "2014 Model Sedona 345 (Seri No:1234567890) bisikletimi 12 Ağustos 2015 tarihinde Ali ......'a 1500TL bedel ile sattım" yazıp altına adını soyadını telefon numarasını yazarak imzalasın. Parayı yollayacağın hesabın da satıcının adına olmasına dikkat et.
@ismail.yüksel Evet telefon hattı felan alacağımda o şekilde yapıyorum ama yine de içime sinmiyor açıkcası. Bir arkadaşımın bilgisi dışında sürekli üzerine telefon hattı alınıyordu o iptal ettiriyordu bir süre sonra tekrar alınıyordu kimlik fotokopisini amacına uygun kullanıyorlardı ama arkadaşımın iradesi dışında
Kimlik fotokopinizi ve bilgilerinizi başkalarına vermeyin zaten arkadaşlar. Başınıza iş alırsınız daha sonra. Adınıza şirket kurup yasa dışı işlere dahi kalkışabilirler. Yaşanan şeyler bunlar! Günümüz teknik imkanlarıyla da zaten fotokopi üzerindeki "şu amaçla kullanılabilir" yazısı silinerek temiz kimlik fotokopisi elde etmek gayet kolay.
@ankema5555 senin işine dönecek olursak, yukarıda yazdıklarım gözünü korkutmasın ama işin hukuki boyutu ve prosedürü böyle. Senin şu anda yapman gereken şey, adamdan bisiklet detaylarını ve satış bedelini belirttiği, ürünü sana sattığını ifade ettiği bir yazı yazıp altına tarihi, adını soyadını ve imzasını istemek. Bu kağıdı bisikletle beraber sana göndersin. Ücretini de sen banka havalesi ile yapacağın için işlem dekontu elinde olacak. Yarın bir gün uyuşmazlık çıktığında bunlar sana, bu satıcıya karşı yeterli olur.
@Yasin Büyük haklı baska bir şekilde karşı taraftandan kimlik fotokopisi istenmez ki kişi de vermez. sadece ıslak imzalı bir belge gönderirse sana herhangi bir sorun yaşamasın.
Merhaba abilerim bisikleti satıcağım ve alıcı arkadaş aramızda satış sözleşmesi yapalım dedi aynı şehirden gelip alıcak sözleşmeye ne yazmamız gerekiyor ?