Scudo Sports

2-14 Eylül Estonya Bisiklet Turu

Tarih:09.09.2009
istikamet: Tartu-Tapa-Ilumäe
alinan yol: 165 km (120km Tren + 45km Bisiklet)
en yüksek hiz: 36.7km/h
gidilen süre: 4.5 saat

(link)
Haydi Abbas vakit tamam simdi yola cikma zamani

dizlerimde problem ciktigindan dolayi treni tercih ediyorum sadece 6 euro ücret ödeyip 120km ötedeki Tapa sehrine trenle gidiyorum, bisiklet icin ayrica para istemiyorlar.

(link)

Rahat bir tren yolculugundan sonra yine pedallara asiliyorum günes batmadan Ilumäe ye ulasmam lazim cünkü ev sahibi Kaido köyde tek basina yasiyor daha dogrusu ormanda tek basina :) yollarda bir ben bir yol bir günes ve yine bir ben var yani gölgem, harika bir duygu sadece günes size zaman diye bir kavramin oldugunu hatirlatiyor

(link)

(link)

Maalesef fazla agirlik yapmasin diye ve sadece gündüzleri yol alacagimdan dolayi yanima lamba almamistim. Ama hicte iyi bir fikir degilmis :) resimdeki yere günes battiktan sonra ulasiyorum, hic isik yok rüzgar cam agaclarinin arasindan deli gibi esiyor ormanin derinliklerinden ugultular geliyor telefon cekmiyor en yakin yerlesim yeri 15km uzaklikta Allah'im ne yaptim ben deli miyim neyim ?

(link)

Kaido'ya ulasabilmek icin yolda gidip geliyorum bisiklet hep hareket halinde korkuyorum :) Neyse zor bela Kaido beni ariyor ve 5 dakika icinde yol üzerinde olacagini söylüyor. 4 Dakika sonra bir araba sesi duyuyorum ve iste cilgin insan Kaido

(link)

agaclarin arasindan evine yürüyoruz tam bir korku filmi sahnesi agaclar arasindan görünen evin tek bir lambasi yaniyor iceriden hicbir ses gelmiyor normalde esinin evde olmasi gerekiyor iceriye girdigimizde elinde kedi olan bir kadin bizi karsiliyor

(link)

neyse buna da sükür hic olmazsa yollarda ölmeyecegim kurda kusa yem olmayacagim :D
Ama yine de Kaidoya acaip bir güvenim var. Mayis ayindaki Estonya gezimde kendisiyle bulusmak istedim ama bir türlü olmadi. Bana daha sonra yolladigi haberinde evine istedigim zaman gelebilecegimi, kendisi evde olmasa bile evin kapisinin acik olup istedigim zaman girip kalabilecegimi söylemisti. Dünyada böyle insanlarin nesillerinin tükenmemesi gercekten insanin icinde solmus olan umutlarin yeniden yesermesine neden oluyor.

Scudo
arkadaşım öyle bir rota çizmiş ve fotoğraflamışsın ki daha önce benim gibi estonyayı sadece spor müsabakalarından duyan birisini bile ülkeye ve insanlarına aşina kıldın. insan kısmının özellikle altını çiziyorum. genelde gezen arkadaşlarımız gezdikleri yerin manzaralarını fotoğraflama ve anlatma imkanı buluyorlar. insan faktörü ayrı bir renk kattı. ekonomik olarak kaça mal olduğundan da bahsedersen oraya gidip pedallamak isteyen bisiklet severlere çok yardımcı olursun.
selamlar.

Tarih:10-11.09.2009
Alinan yol: 35 km
Gezilen yerler : Käsmu-Vosu ve Cevresi

Sabah beraber kahvaltidan sonra. Kaido bana esiyle burada kalabilecegimi söyleyip arabasini tamir etmek icin evden ayrildi. Tabi Türk kültürü olarak daha hayatinda ilk defa gördügün bir insani esinle nasil birakabilirsin diye kendi kendime soruyorum hem de hic kimsenin yasamadigi bir yerde. Benim cok acayibime gittiginden dolayi o gittikten yarim saat sonra ben de bisiklete atlayip evden ayrildim.

(link)
(link)

Hava o kadar güzel olmadigindan resimler mekanin gercek güzelliklerini yansitamiyorlar.

(link)

(link)

(link)

(link)

(link)

saat 4 gibi eve geri dönüyorum. Kaido kebap ve türk salatasi yapmam icin bastiriyor, ona 10 yildan beri kebap yapmadigimi bu yüzden agzinin tadinin kacmamasini telkini ediyorum. Ama israrlarindan kurtulus yok. Arabaya atlayip et aliyoruz, ince sivri biber bulmak imkansiz maydonozlar isirgan otu gibi :D
patlican balkabagina dönmüs. Neyse karinca kararinca elimize gecen iyi malzemeleri aliyoruz. Hayatlarinda közlenmis patlican ve sogan görmediklerinden agizlari bes karis acik kaliyor. Közlediklerimi Ali-Nazik yapiyorum ingilizcesini de ben koydum Ali Gentleman :D Kaido isyan ediyor 34 yillik hayatim bosa gecmis bu nasil tattir diye kafayi yiyor. Bana turkish restaurant acalim diye teklifte bulunuyor :D Yemegin tadi beni de sasirtiyor Allahim bunlari ben mi yaptim diye :D

Herkesten özür dilerim resim cekmek hic aklima gelmemis :(

Tarih:10-11.09.2009
Alinan yol: 35 km
Gezilen yerler : Käsmu-Vosu ve Cevresi

Ertesi gün hava mükemmel derecede güzel. Ama dizlerimdeki agrilar gecmedi Sabah ormana cöken sis cok güzel pozlar veriyor

(link)
(link)

Kaidoya havanin cok güzel oldugunu söyleyip tekrar deniz kenarina arabayla gidip gidemeyecegimizi soruyorum. Bana ehliyetimin olup olmadigini soruyor. Ehliyetim var niyeki sen sürmek istemiyor musun ? Bana kendisinin evde isinin oldugunu bu yüzden arabayla tek basima gidebilecegimi söylüyor. Allah Allah bu insanlardaki bu güven nerden geliyor nasil bir yasam felsefesidir bu. Kaidoyu daha iki günlügüne taniyorum ama eleman bana arabasini veriyor gezmem icin cok sasiriyorum !!!!! :eek:

Ayrica Kaido ve esi Anneli tam bir romantizm ve hümanizm hayranilar. Zaten hayatlari bunun en büyük kaniti. Ama ben yasam felsefesi olarak onlari gercek sufiler olarak görüyorum. Hicbir sinif ayrimi olmadan tam bir harmoni icinde yasayan bir cift. Kaido issiz sadece web-sayfalari hazirlayarak para kazaniyor Anneli ise Estonya parlamentosunda avukat, Allahim biz ne zaman aslimiza dönecegiz ??? Nerede insanlik nerede büyük asklar Türkiye'de ???? !!!!! :(

(link)
(link)
(link)
(link)
(link)
(link)

Arkadaşım öyle bir gezi yapmışsınki ağzımızın suyu aktı,orası nasıl bir ülke yoksa hayalmi,doğal güzelliği insanların candan davranışı beni şaşırtdı,gezi ile ilgili daha detaylı bilgi verirsen bizleri sevindirirsin,teşekkürler.

Ah eski sosyalist ulkeler ah.
Umarim bu ulkeler de yakinda kimlik degistirmezler. Ben boyle ulkelerde kendimi gercekten cok guvende hissediyorum. Herkes kanunlara uymakta cok hassas.

Goruyorsunuz issiz ve parasiz olabilirsiniz ama oralarda insan olarak kisileri degerlendirmek baska kriterlerle olculuyor.

Tesekkurler

Tarih:12.09.2009
istikamet: Ilumäe-Tallinn
alinan yol:80km
en yüksek hiz: 41.0km/h
gidilen süre: 4.5 saat

(link)

yola cikmam lazim Kaido yemege kalmami istiyor ben de onu kiramadigimdan ok diyorum. Yine ayni sorunla karsilasacagim lamba yok isik yok Tallinne kesin aksam varacagim umarim polise yakalanmam :D

Kaido yine is basinda
(link)

son bir hatira fotografi cekiniyoruz bayraklarin altinda. Gitmek istemiyorum. Ikisine birden yalvariyorum nolur asciniz olayim. Ama onlar da bu aksam baska sehire tiyatro festivaline gidecekler.Bana tek basima kalabilecegimi söylüyorlar tabi tirstigimdan kalamiyorum :D

Kaidonun evine son bir bakis uzaydan ama cidden icim kan agliyor ayrildigimdan dolayi

(link)

(link)

Normalde istikametin Narva olmasi lazimdi ama beni misafir edecek arkadaslar tatilden dönmediklerinden dolayi yolumu tekrar Tallinne ceviriyorum. Ayrica Kaidonun sözünü dinleyip hep orman icinden yolu takip ediyorum.Kimsecikler yok kendimi bir anda Brave Heart filminin icinde hissediyorum

(link)
(link)

Aksam 10'da güc bela Tallinne yetisiyorum, Bazi noktalarda anayoldan gittigimden dolayi tircilar korna caliyorlar :D

Harika bir özveri ile yapılmış, süper bir gezi emeğine yüreğine pedalına sağlık. Böyle farklı insanları tanıyınca dünyaya bakışı değişiyor insanın sonra iniyorsun ucaktan ülkeye ilk bir saatte trafik siniri her şeyi kör ediyor...

• Beğen
Tepkiler: Ahmet Mumcu
Güzel gezini merakla takip ediyorum paylaşımın için teşekkürler. Yeni fotoları dörtgözle bekliyorum. Pedalına sağlık.

Tarih:13.09.2009
Yer: Tallinn ve cevresi
10 Günlük Toplam Yol: 495km

Evet yine bir sona yaklastik ha babam de babam derken Estonyadaki son günümüz geldi. Icimde acaip bir sıkıntı var. Almanyaya geri dönmek istemiyorum. Carsida son turlarimi atarken Isvicreden bir ciftle karsilasiyorum. 6 aydan beri yollardalarmis 9000km yapmislar kendilerine ait bir de internet sayfalari var
www.easybiker.ch bisikletleri cok hosuma gittiginden bir resim cekmek istiyorum. En yüksek hizlari 72 km/h
(link)

sehrin etrafinda turluyorum, kücük yarimadalardan sehir merkezi cok nefis görünüyor

(link)
(link)
(link)
(link)

ve Tallinndeki ev sahibim pokemon Triinu

(link)
(link)

Hayir lütfen beni Almanyaya geri göndermeyin cöpcünüz olayim Estonyada kalayim. Benim platonik askim Estonya. Ben böyle bir ülke ve halk görmedim arkadasssssssss :( Allahim neydi günahim, günahim neydi Allahim

Tarih:14.09.2009

Ve en sonunda beni otogara birakiyorlar geri dönüs yok. Arap arkadasla yeniden görüsüyoruz kendisi de benimle ayni otobüse binip Rigadan Almanyaya ucacagiz. Onda da bir burukluk hissediyorum.....Yes i can imagine

(link)

Sabah 4:30 da Riga havaalanindayiz yorgunluktan bitmis bir sekilde sabah 10'da kalkacak ucagi bekliyoruz dogru düzgün uzanacak yer yok en sonunda bir bankin üzerine yatiyorum ama her yerim tutuluyor....

(link)

ve son olarak ucacigin ici ve havaalanini terk edis :( Yüzümde mutsuzlugun ve yorgunlugun bütün izleri belli oluyor

(link)

TERE EI TULEMAST SAKSAMAA = ALMANYAYA HOS GELMEDINIZ
zaten Almanya kelimesi bana Türkcede hep saksiyi hatirlatiyor bence hicte yanlis degil Saksamaa = Saksi :D

(link)

Birgün yolun Antalyaya düşerse Mercedes-Benz marka bisikletimle sana eşlik etmekten mutluluk duyacağım. Görüşmek dileğiyle en güzel günler sizinle olsun

Arkadaslar göstermis oldugunuz ilgiden dolayi tesekkür ederim. Inanin daha kendime gelemedim. Ama en cok istedigim Türkiyede de böyle bir gezi yapabilmek ama bir türlü kismet olmuyor bana....

Simdi sosyalist sistem diye vurguda bulunulmus. Evet Baltik ülkerinde halen insanlar bati Avrupaya göre daha samimi daha candan. Bununla birlikte Estonya baska bir olay. Baltik ülkerini tanidigimdan dolayi aralarinda kiyas yapabilirim. Mesala Litvanya ve Letonya coktan kapitalizmin agina takilmislar. Ilk olarak 2004 de gitmistim ikinci gezimi 2008 de yapmistim 4 senede neredeyse bütün eski degerleri harcanip tüketilmisti. Eston halki cok daha farkli halen kendilerini koruyabilmisler ama maalesef biraz bozulma var. Benim gönlümden gecen yabanci bir devletin yine istila etmesi o zaman bozulmazlar :D

Ayrica benim icimde bu ülkeye karsi acaip bir sevgi var zannedersem siz de anlayabilirsiniz. Hayatimda ilk defa bir alis veris merkezinde Mehter Marsi CD'si calindigini baskentleri Tallinnde duydum. Hem de bu olay Estonyadaki ilk günümde olmustu. Tabi bir Türk olarak cok hosuma gitmisti kimin hosuna gitmezki ???

Dillerimiz birbirine birazcik da olsa benziyor ama cok az bu arada cok komik bir dil zannedersiniz bebekler birbirleriyle konusuyorlar

bizdeki gibi "benimle demek" isterseniz "minuga" diyorsunuz
Almanca Ingilizcedeki gibi degil with+me or mit+mir Türkcedeki gibi benim+ile = minu+ga "seninle=sinuga" senin+ile = sinu+ga

Aldigim Estonya haritasinin ana kapaginda bir Türk bisikletcisi var. Umarim ön cantanin üzerindeki kücük bayragimizi görebilirsiniz.

(link)

Ben oradayken Türkiye Estonya milli maclari vardi. Ayrica Estonya Avrupa Voleybol Sampiyonasi icin Türkiyede mücadele veriyordu. En ünlü deniz müzesinde yine bayragimizi cagristiracak durumlar vardi...Sadece Hilali ters cevirin yeter. 1930lardan kalma bir egemenlik mücadelesinin posta karti
Waba Eesti = Yasasin Estonya evet bence de :D

(link)

Maddiyat sorularina cevaplar
Ilk olarak Vize sorunu olmadigindan dolayi ona para vermedim.
Rigaya ucus ve oradan otobüsle Tallinne gecis ve geri dönüsle birlikte sadece 80 Euro

10 Günlük bisiklet kiralama = 90 Euro icerisinde Kask- yedek teker-Takometre- Harita ve kilit dahil.

Kalma yerleri couchsurfingle yaptigimdan dolayi herhangi bir ücret ödemedim aldigim hediyeler haricinde :D hepsini lokum manyagi yaptim :D

cep harcligim 150 Euro yani bana toplamda maliyet 320 Euro

Gelecek Yaz rotam Finlandiya Turku'dan basliyor Hedef Norvec Nordkap toplam 1200km 3 Haftalik bir gezi Tarih kesin olmamakla birlikte 10 Agustos gibi düsünüyorum simdiden para biriktirmeye basladim katilmak isteyen arkadaslar varsa baglanti kurabiliriz ayrica baska sorusu olan arkadaslar varsa onlari da yanitlayabilirim....Hepinize saglik ve mutluluklar diliyorum.....

(link)

Paylasimin icin tesekkurler.. cok keyifli bir gezi olmus...

İstanbuldan izmire gelirken 8 kisilik estonyali bir bisikletci grup ile aynı cadir yerinde kalmistik. gordugum en sıcak kanli ve eglenceli kisilerdi. masanın uzerine cikip once saga sola sonrada one arkaya sallanip dans ediyorduk.

onlar sayesinde acabaa estonya nasil bir yerdir diye dusunurken senin gezini takip etmek, paylastigin bilgileri okumak benim icin cok keyifli oldu. fotograflari gordukten sonra insan oralarda olmak istiyorum.

dil konusunda da haklisin. fince benzeri bir dil konusuyorlarmis. ve fincede turkcede ural altay dil ailesinden. hatta japonca icin bile ayni aileden oldugu soyleniyor. finli bir arkadasa cekostavakyalilastiramadiklarimizdanmisiniz kelimesini yazmistim oda bana benzer uzunlukta fince bir kelime yazmisti. sondan eklimeli dillerin hepsinde bu durum var.

gidis donus bileti ve bisiklet kiralama ucreti haricinde 150€ harcamissin. yani tl olarak gunluk 30tl harcama yapıyor.
sence gunluk 30tl harcama ile daha uzun kalmak 1 ay veya 2 ay kalmak mumkun olabilir mi?

paylasimin icin tekrar tesekkurler.

gidis donus bileti ve bisiklet kiralama ucreti haricinde 150€ harcamissin. yani tl olarak gunluk 30tl harcama yapıyor.
sence gunluk 30tl harcama ile daha uzun kalmak 1 ay veya 2 ay kalmak mumkun olabilir mi?

Benim harcadigim paranin cogu Tallinn'de gitti. Her baskent gibi Tallinn'de cok pahali siradan bir döner 4 euro. Ayrica ev sahiplerini de yemege davet ettigimden dolayi onlarin da hesabini ben ödemistim ayip olmasin diye cünkü insanlarin evinde bedava kaliyorum bir de yüzsüzlük edip herkes kendi ödesin diyemezdim bir de delikanlilik ölmedi daha :D mesala hesabin biri 22euro tutmustu :D Allaaaaaah yandiiiiiiiimmm

Tallinn ve Tartu'da fazla takilmazsaniz günlük 5 euroyla isi tamamlarsiniz. Ama iki ay imkansiz gibi birsey....!!!!!

[

Aldigim Estonya haritasinin ana kapaginda bir Türk bisikletcisi var. Umarim ön cantanin üzerindeki kücük bayragimizi görebilirsiniz.

(link)

Bizleri gerçekten çok güzel bir gezi sunumunla mutlu ettin.O resimdeki türk arkadaşımız Ahmet Mumcu.

Biz pek anlayamadık değerini.Estonyada kapak oldu.

Zaten hep ayni şeyler yaşanmıyormu?Sanat alanında, bilim alanında, spor alanında.

Sanırım Gezilerini forumdan takip etmissinizdir.Ülkeler arası turlar bölümü size ufuk açacaktır.

Selamlar.

Geri