"Verdiginiz linkte ise adam zaten bastan verdigi formulun, bisiklet endusturisi ve camiasi tarafindan benimsenip kabul gormedigini, hatta bu formulun kendi sayfasindan baska bir yerde bulunmadigini belirtiyor"... "ve bu sebeplerden, sadece formulü değil, arkasındaki tüm mantığı,uygulamalarını, bazı referans, örnek ve kanıtları(başarılı denemeleri) ve aynı zamanda bisiklet dünyasının neden aynı analizi kullanmadığına dair görüşlerimi sunuyorum" diye devam edip; "Birçoğunuz, özellikle normalden belirgin bir şekilde kısa veya uzun olanlarınız benim bir aptal olduğuma karar verdi.....Onlara yukardaki linklerdeki tüm tartışmaları okumalarını öneririm.Hala aptal olduğuma karar verebilirsiniz, ama iddianıza arka çıkmada çok zorlanacaksınız" diye devam ediyor.
Verdiğim linkteki formulun kesin doğru olduğu iddiasında değilim.Ama madem bir kısmını söylediniz, tamama ersin dedim.Zaten öyle kesin doğru bir formulün varolması çok zor.Buna güzel bir örnek olarak 1991-1995 yılları arasında 5 kez fransa bisiklet turunu kazanan Miguel Indurain (boyu 1,88) verilebilir.Standart yol yarışında 180 mm , zamana karşı da 190 mm kullanıyormuş.Yani aynı sporcu için bile tek bir uzunluk her daim ideal olmayabiliyor.
Verdiğiniz linklere daha önce bakmıştım.Birinin iddası şu:
Önerilen krank uzunluğu (mm) = (1.25 * bacak uzunluğu (cm) ) + 65 cm
Bu da "The Racing Bike Book, By Dave Smith, Ben Searle & Steve Thomas" adlı kitapta 72-96 inseam için önerilen krank uzunluğu tablosundan çıkartılmış bir formül.Bu tablo hangi bilimsel çalışmaya dayanılarak yapılmış, ardındaki mantık nedir tek kelime açıklama yok.benim için daha da belirleyici olarak; halihazırda 175 kullanıyorum ve benim için çok kısa olduğunu görüyorum.Yani formulun en azından benim için yanlış olduğu ortada.Yukarda örneğini verdiğim gibi Pantani için de yanlıştı.
Diğer linkte ise bacak uzunluğu 87 cm den uzun olanlar 175 kullanmalı diyor.Pist bisikleti sürücüleri 5 mm daha kısa ve mtb sürücüleri 5mm daha uzun seçer genelde diye de ekliyor.Yani MTB için tavsiyesi şu;
88 cm 180 mm
98 cm 180 mm
108 cm 180 mm
Ben şahsen güvenmiyorum her yolun 180 e çıkmasına

. Hele de ardındaki mantık buradaki gibi açıklanmamışsa.
Gene de dediğiniz doğru olabilir, yani 195 bana aşırı uzun gelebilir.Daha önce de belirttiğim gibi 185-195 aralığına eminim sadece.Ama ilk 195 i denemek istiyorum.Aslında bana 180-220 aralığını komple denemenize imkan veren şu ürün lazım tam olarak.Ama fiyat okkalı.Gümrük belası da cabası.
(link)
Türkiye'den ucuz yollu ağır mı ağır

bir 195 edinmeye bakıyorum öncelikle...