10 temel antreman kuralları

Cebrail ŞEKER

Forum Demirbaşı
Kayıt
5 Ocak 2009
Mesaj
532
Tepki
409
Şehir
sivas
Hayatta istikrarı yakalamadıktan sonra başarılı olmak mümkün değil. Bisiklet sporunda da diğer tüm sporlarda olduğu gibi bu değişmez kural geçerli. Diyelim ki düzenli olarak bisiklet antrenmanlarınıza başlamak istiyorsunuz: Peki neler yapıp yapmamanız gerektiği konusunda yeterli bilgiye sahip misiniz dersiniz? Selene Yeager‘ın hazırladığı ‘temel antrenman prensiplerinin’ anlatıldığı bu güzel yazı eminim hoşunuza gidecek.




1. Bir Planınız Olsun. Çok formda olabilirsiniz. Bisiklet antrenmanları konusunda ihtisas sahibi haline gelmiş olabilirsiniz. Kendinizi çok formda hissediyor da olabilirsiniz. Ancak gerçekten başarıya ulaşmak için bir antrenman planına sahip olun. Kafanıza göre değil plana göre pedal çevirin.




2. Bazen Plan Dışı Hareket Edin. 20 dakikalık intervaller (yüklemeler) yapmanız gereken antrenman gününüzde misiniz? Kendinizi iyi hissetmiyor musunuz? O gün hafif pedal çevirin ve kendinize yüklenmeyin. Gerekiyorsa plandaki günlerinizin yerlerini değiştirin. Amaç sizi daha ileriye götürecek antrenmanı yapmaktır. Vücudunuza yıkım getirecek sürüşlerden uzak durun. Vücudunuzun sesini dinleyin!




3. Sınırda Sürün. Haftanın bir günü yapabileceğinizin en iyisini yapın ve hızlı sürün. Öyle hızlı olsun ki gözlerinizden (rüzgar ve acıdan) yaş gelsin. Ertesi gün ise çok ama çok hafif bir sürüşle günü geçirin. Bu yüklemelerin sonucunu güçlenerek elde edeceksiniz!..




4. Kendinizi Kontrol Etmeyi Bilin. Grup halinde bisiklete binmek gibisi yoktur. Ancak eğer “zirvenin kralı kim olacak” ya da “bir sonraki trafik tabelasına ilk kim varacak” şeklindeki tatlı sürüş yarışlarından kendinizi uzak tutamıyorsanız, antrenman sürüşlerinizi kendi başınıza yapın.




5. Sevmediklerinizin Üzerine Gidin. Tırmanmayı sevmiyorsunuz çünkü bu konuda iyi olmadığınızı mı düşünüyorsunuz. Daha fazla tırmanın zira bu sizin zayıf noktanız!..




6. Her Zaman Gelişmeyi Düşünün. Pedal basarken tek amacınız antrenman planınızdaki kilometre hanesini doldurmak olmasın!.. Sürüşlerinize interval çalışmalarını, kadans – tempo antrenmanlarını ve diğer özel amaçlı egzersizleri eklemeyi sakın ihmal etmeyin. Bu tür çalışmalar düzenli ve istikrarlı bir şekilde fiziksel durumunuzun gelişmesi, vücudunuza ilave stres yüklemeleri yapabilmek için tasarlanmıştır. Yaptığınız her sürüşün bir amacı olsun!..




7. Vücudunuza İyi Bakın. Jimnastik salonları sizin vücut atölyenizdir! Haftada iki gün vücudunuzu güçlendirecek ağırlık çalışmaları ve destekleyici ana kas gruplarınızı güçlendirecek egzersizleri yapmak için salona girin. Ve çalışmalarınız esnasında esnemeyi sakın ihmal etmeyin. Eklemlerinizi ve destekleyici kas gruplarınızı güçlü tutarak, bel ağrılarınızdan, kalça – eklem sorunlarınızdan ve aşırı yüklenmeden doğacak sakatlanma risklerinden kendinizi koruyabileceğinizi aklınızdan çıkartmayın.




8. Beyninizi de Çalıştırın. Vücudunuz sandığınızın çok ötesinde bir kapasiteye sahiptir. Beyninizi pozitif düşünceye ve gelişmeye açık tutun. İnandığınızda neler yapabileceğinize siz de şaşıracaksınız.




9. İyi Beslenin. Yarış öncesi nasıl besleniyorsanız antrenman ve yüklenmeleriniz öncesinde de aynen beslenmeye çalışın. Zamanı geldiğinde daha iyi hazmedebilmenin faydalarını yarış esnasında göreceksiniz. Deneyin: Beslenmeden dolayı ortaya çıkacak 10′larca sorununuz olabilir. Beslenme konusunda herkes için geçerli bir doğru maalesef bulunmamaktadır.




10. Sürmekten Her Zaman Zevk Alın. Muhtemelen zaten hayatınızı kazandığınız bir işe sahipsiniz. Olabildiğince sıkı binin ve bisikleti ciddiye alın ancak asla bisikleti işinizin yerine koymayın. Sürmekten keyif almaya bakın!..
 
Scudo

sonEr´´

Forum Bağımlısı
Kayıt
15 Ağustos 2009
Mesaj
2.299
Tepki
1.421
Şehir
İstanbul/Esenler
Bisiklet
Salcano
Güzel , yararlı bilgiler için teşekkürler..Ben 2 gün çıkamazsam depresyona giriyorum..Nezle gripte olsam kendime söz geçiremiyorum :D Her akşam 2 saat normal kısa bir rampada sürekli ın çık şeklinde çalışıyorum..Her ayın 1 haftasında kendi sınırlarımı zorluyorum..53 dişte düz yolda zor çeviriyordum..Şimdi 53 den aşağısı ufak gelmeye başlıyorr..İnanarak çalışınca oluyor arkadaşlar :)
 

Ali KARAEL

Üye
Kayıt
14 Temmuz 2010
Mesaj
85
Tepki
28
Şehir
istanbul/ kocamustafa paşa
faydalı bir paylaşım bilgiler için teşekkürler.. :)
 

ahmet tarık ok

Aktif Üye
Kayıt
11 Mayıs 2010
Mesaj
115
Tepki
70
Şehir
bursa
Bisiklet
Corratec
paylaşım ve yararlı bilgiler için çok teşekkürler . eskiden gözümün kesmediği dik yerler,uzun ve rüzgarlı yollar artık kolaylaşmaya başladı. bu sporu yapacaksak eğer azmedip faydalı bilgileride rehber edinip yapabilmek en doğrusu. herkese sevgiler...
 

Uğur Demirtaş

Daimi Üye
Kayıt
7 Ekim 2009
Mesaj
388
Tepki
244
Yaş
52
Şehir
İstanbul
İsim
Uğur Demirtaş
Bisiklet
Salcano
@Barkın Kenan

gerçekten faydalı ..
 

mossoreyiz

Üye
Kayıt
7 Eylül 2010
Mesaj
41
Tepki
30
Şehir
oda
Bilgiler gerçekten güzel.Teşekkürler.Uygulanırsa büyük başarılar ortaya çıkabilir.