Scudo Sports

Çıt sesi neyden geliyor olabilir?

Tepki
12
Bisiklet
Ghost
Merhaba arkadaşlar. Bisikletimden tam yerini anlayamadığım bir yerden çıt sesleri geliyor. Ses, biraz efor sarf ettiğimde, pedala biraz kuvvetli bastığımda, pedalı çevirdiğim her tur ya 1 yada 2 kez çıt şeklinde geliyor(Arada tümseklerden geçince de geliyor). Sesin neyden geldiğini anlamak için bisikletten indin pedalı en yüksek vites de çevirdiğim halde ses gelmedi, haliyle sesin tam kaynağını anlayamadım. Ama tahminimce orta göbekten geliyor. Acaba bu ses neyden geliyor olabilir?

Scudo
İlk olarak pedallara bakmalısınız. Bu aralar bende de o meşhut "çıt" sesleri eksik olmuyor. :)

Bisiklet pedalı gevşemiş olabilir. Biraz daha sıkma gerekebilir

1. ön aktarıcıya giden tel bağlantıdan sonra uzun bırakıldıysa pedala deyip kadroya çarpıyor olabilir.
2. maşanız amortisörlüyse ve kilitlenebiliyorsa, kilit açıkken böyle bir ses var mı, kilitleyince geçiyor mu deneyin.

@Atalay Mete
1. Tel hem kısa hemde ses gelirken baktığımda sabit hareket bile etmiyor
2. Maşa kitlenebilir değil malesef :(

@Serkan B.
Baktım şimdi gayet sıkı duruyor pedallar

@Uğur S.
Bende 1 2 gündür var sadece sürüşte hiç bir sıkıntısı yokta o sesi duyunca sinir oluyorum :) Bu arada pedallar gayet sağlam duruyor. Görünürde bir sıkıntısı yok

Abilerim hepinize teşekkür ederim

Benim başımda da aşağı yukarı aynı sorun var ön tarafı 2ye alınca
bisiklette bazen böyle titreme gibi birşey oluyor tamamen nedir anlamadım böyle çok yüksek viteslerde giderken bisiklet zorlar ya ona benzer bir şey yada böyle bazen asfaltı kazıyorlar ya yada şeritleri hafif kazıyorlar ana yolda oralara girmiş gibi oluyor bu neden kaynaklı olabilir bu sorun da mı orta göbek sizce bir de
konuyla alakasız ama merida crossway 100 ve sedona 345 ikisi de bilyalı göbek mi kullanıyor?

Daha önce de çok tartışıldı bu konu. En kolay bakılabilecek yer sele borusu.
Sele borunuzu çıkartıp, hem sele borunuzu hem de seat tube'un içini güzelce silin.
Daha sonra sele borunuza biraz gres sürerek yerine takın (Sele borunuz veya kadronuz karbon ise yağ sürmeyin, zarar verebilir).

Bu hatayı ben de bisikletin farklı yerlerinde yaşıyordum. Öncelikli olarak bir tanesinin ben de göbekten geldiğini düşünüyordum ama SPD pedal alıp eski pedalları söktüğümde, pedal çevirirken gelen çıt sesleri yok oldu. Tarifinize göre sizin probleminiz de bu olabilir. Bisikletin üzerinde değilken o sesin gelmemesi normal, çünkü elinizle sadece çeviriyorsunuz ama bisikletin üzerindeyken pedalınıza kilonuz kadar da güç uygulanıyor. İlk olarak ödünç alabileceğiniz bir arkadaşınız varsa pedalları denemenizi tavsiye ederim.

Diğeri, de Edip Dinçer'in söylediği gibi seleden geliyor. Kadro boyu bana biraz ufak geldiği için seleyi maksimum limitte kullanıyordum. Çat çut seslerinin seleden geldiği belli oluyordu, selenin altını üstünü her yerini kontrol ettim, yağladım ama geçmedi. Daha sonra eşimle birlikte gezerken onun bisikletinde bir sorun çıktığı için benim bisikleti eşime verdim. Haliyle sele borusunu da iyice aşağı indirdik ve mutlu son; ses kesildi. Daha düşük bir yükseklikte seleyi kullanıyorum, hiç bir yerden ses gelmiyor.

ses hangi pedala basdığında çıkıyor bunu takip edebildinmi ayna kol göbekleri gevşek olabilir bunları sıktır aynı sorun bendede vardı ve bu bölgeleri sıkılınca ses kalmadı
(link)

Sele borusundan olabilir, pedallardan olabilir, aynakol vidaları gevşek olabilir, yada aynakol gevşek olabilir bisiklette her yerden bir çıt sesi gelir. Bunları bir deneyin.

Ben de çok geliyordu. Çıt geliyordu ardından tak tuk etmeye başladı. Aynakol mu ne o orta taraf değişti işte genel bakımda. Tak tuk etmiyordu ama hafif bir çıt sesi geliyordu. Sonra 5 liraya yeni bir pedal aldım şimdi çok temiz sürüyorum çok iyi oldu anlayacağın bisiklet. Ben bundan sonra bu sesi duysam ilk bakacağım yer pedaldır.

Aynakol vidaları ya da pedallar gevşek olabilir

Bisikletçileri çileden çıkartan hayattan soğutan yanardağların içine attıracak gıcık ses... Aynı sorunu bende yaşadım ve yaşamaya devam ediyorum. Bir kaç sebebi olabilir naçizane birkaç bilgi vereyim inşallah çözülür.
Birincisi her ne kadar alakasız gözükse de sele den geliyor olabilir. Selenizin tam sıkılıkta olduğuna emin olunuz. İkincisi büyük ihtimalle aynakol dan geliyordur. Eğer zincir attırma sorununuz yoksa problem büyük ihtimalle budur. Aynakol ve orta göbeğinizi iyi bir bisikletçiye baktırın. Gerekirse söktürüp güzelce bir temizletin. Pedal aynakol ve göbek üçlüsünden birisidir suçlu ama öyle bir illet ki bazen saç baş yoldurur. Umarız bunlardan birisinin değişmesi yada temizlenmesi ile kaybolacak bir durumdur...

Birini hallediyorsun bu defa başka bir yerden ses geliyor. Ben artık takmamayı öğrendim. Büyük bir arıza açabileceğine inanmadığım sese kulak vermiyorum.

Sorun bir haftadır bendede var ve işin kötü tarafı hem pedalları değiştirdim hemde seleyi en yukarıya maksimumda kullanıyorum belki milimetrik bi tutma mesafesi var. Sele borusu boyuma göre kısa bende ölçüsünü bilmediğim için yenisini alamıyorum . Artık birdahaki gidişime seleyi söküp götürcem yükseltmek için. Gel gelelim benim sorunumda yüksek güç uyguladığımda geliyor bu illet edici ses. Öyle bir illet ki bisikleti havada çeviriyorum tık yok , binip biraz gidiyorum çat çut ara sıra veriyo notaları :) Tura çıkmadan az birşey seleyi kısaltıp pedallara bi iyi abanayım vidaları biraz daha sıkıyım belki değişim olur hemen buraya müjdelerim :D

Aynı sorunu bende yaşadım.

Bakılacak yerler ;

-Sele borusu
-Sele borusu ile sele bağlantısı
-Sele ile kadro bağlantısı
-Göbek sıkılığı
-Göbek de boşluk olup olmadığı
-Aynakol ile göbek bağlantısı
-Aynakol ile pedal bağlantısı
-Pedallar(Benim pedallar 750 km dayana bildiler dandirik wellgolar)
-Ön aktarıcının teli(bazen uzun oluyor ve ayağınız farketmeden buna değiyor o da kadroya ...derken ses oluyor)
-Ön çarklarda boşluk olup olmadığı
-Ayakkabı bağcıkları v.s(Bazen kadroya bağcıklar çarpıp ses çıkartabiliyorlar)
-Arka tekerin yerine tam oturup oturmadığı

Bence sorun pedallarda başka bir pedal deneyin ses kesilirse yeni bir pedal alın.

Bisikletten ses gelmesi beni aşırı derecede etkilediği için epey uğraştım sonunda buldum.

Yorumlarınızı eksik etmediğiniz için hepinize teşekkür ederim Abilerim, Arkadaşlarım. Biraz önce ilk kez zinciri attı bisikletin çok fena sıkıştı hemde aynakol sökülmeden çıkmayacak gibi duruyor. Yarın mecburiyetten servise götüreceğim. Önerdiğiniz herşeye baktıracağım orada.

Benim katlanırda da yuk binince gelen bi gıcırtı sesi vardı en sonunda arka jant ın akortundan akaynaklıoldugunu anladım akort bozuk degıldi ama teller arasında yuk bındıkce birbirine sürtüp gıcırtı yapıyordu.

Aynı sesi ben de uzun süre yaşadım. En son geçen kış çıt sesi çıtırt şekline dönüşmüştü. Nereyi ellesem imkanı yok düzelmedi. Bisiklet ıslanınca veya iyice bir temizlikten geçince ses kesiliyor, sonra yine başlıyordu. Ne zaman ki kadroda orta göbek ile sele borusunu içine alan kısmın kesiştiği yerdeki kaynak yerine çok ince çatlağa benzer bir şey gördüm, oraya WD-40 sıkıp sürdüm, ses gelmedi. 1-2 gün sonra yine ses başladı. Sonra iyice temizleyip büyüteçlerle falan incelediğimde çok ince bir çatlak farkettim ama emin olamadım, bisikletçiye götürdüm kadroyu. Yakından bakınca o da çatlamış dedi. Sonra boyayı kazıyıp makro modunda fotoğraf çekip fotoğraftan bakınca çatlak net şekilde çıktı ortaya. Sonra kadroyu değiştirdim, ses kesildi.

Geri