@HaliliOzturk
Türkçemizi doğru kullanılması için çaba gösteren, uyarılarda bulunan ,bunun takipçisi olan ve bu konuda hassasiyet gösteren tüm arkadaşları yürekten alkışlıyor ve çok teşekkür ediyorum...
Sevgili Halil merhaba
Güzel türkçemizin doğru kullanımı için sürekli ikazlarda bulunuyorsun, ben de bunun takipçisi, savunucusu olarak seni daima alkışlıyorum..:winkenlux
Türkçemiz çok güzel bir dil ve maalesef "chat" anlayışı ve kullanımı bakımından yıpratılıyor.. "Yazım Kuralları ve Türkçe’nin Doğru Kullanımı " üzerine yazılacak öyle çok şey var ki..
Eğer yazdığım cümlede kullandığım kelimenin doğruluğundan emin değilsem, üşenmem ve TDK. açıp kelimenin doğru yazılımına bakıp öyle yazarım..
Foruma yazdığım yazıları önizlemeden geçirmeden en az iki kez okumadan göndere basmam..
Gönderdikten sonra son kez tekrar okurum, hata varsa yazımı geriye alıp düzeltir tekrar gönderirim.. Bu kadar dikkat etmeme rağmen, gözümden kaçanlar olmuştur belki ...Hatasız kul olmaz....
Bu forumun üyesi ve Türkçe konusunda kendimi sorumlu hisseden biri olarak, zaman zaman açık açık , zaman zaman özelden, genç kardeşlerimize uyarılarda bulunuyorum.. Bazıları bu uyarılarım için teşekkür edip, yazılarında kelime ve cümlelerini doğru kullanmaya gayret ediyorlar, bazıları da art niyet arayıp savunmaya geçiyorlar..
Aslında yaptığım uyarılar tüm iyi niyetimle; bisi.sever kardeşlerimi gerek konuşmalarında, gerek yazılarında kelimeleri doğru olarak kullanmalarını sağlamak için...
Beni çok üzen şeylerden biri ise; Üniversitede okuyan hatta mezun olmuş kardeşlerimin de Türkçe kullanımına özen göstermemesi..
İnsan yazdığı cümleyi hiç mi okumaz......? ( mesajı Önizle ) me kutucuğu var.
Hadi bunu yapmadan gönderdi diyelim , cümledeki kelime ya da harf hatalarını gördü, tekrar girip düzeltme olanağı var..
Bunu da yapmıyorsa;
Türkçe'mizi de, güzel konuşma ve yazmayı da hiç umursamıyor ,
aynı zamanda
Türkçe'mize ve onu yetiştiren öğretmenlerine de saygısızlık yaptığının farkında değil diye düşünüyorum..
Yazdığını okumadan, ya da okuduğu halde düzeltme zahmetine katlanmayan bir kardeşimizin yazılarından birkaç örnek vereceğim..
Yazılarındaki özensizliğin epeydir farkındayım, özelden ona ulaşmayı düşünüyordum ama burada da kendisine rastlayınca ve konumuz "Türkçeyi doğru kullanmak" olunca yazmaya karar verdim..Buraya alıntı yaptığım cümlelerden o kendini tanıyacaktır.. Umarım bundan sonra yazdıklarında daha özenli ve örnek bir kullanıcı olur..
" biz bu resmöi lisede işlemiştik
benim bisiklet tap tazeyken hiç binilmemişken asbim kutusundan çıkarı sokakata bi gitti geldi güzelmiş bisiklet rahat sürülüyor dedi
cicim bir kak kez bakınca göreceksinn eminim
carreforudada var uyku tulumu çadır vede çok uygun fiyatlara var
ozan benim bir kaç arkadaşım var afriakalı bugün sorarım onlara
ilkginç bir teknoloji beğendim
nedeva elektrik
Forum kurallarıysa uymak zorundayız aksi takdirde amacı aşmkış oluruz.
onlar benim hoşuma gidiyor yaptırsam çokmu abest kaçar.
birhün turların birinde karşılaşırsak aklıda yüzüm kalırsa yaparsın çizersin bişiler"
Yazıda ki, bu harf eksiklikleri, fazlalıkları ya da harflerin yer değişmeleri şeklindeki hatalar bazan olur... Hepimiz hata yapabiliriz...
Ancak bu hataları yazan kişiler bunu alışkanlık haline getirmişse , ya dilbilgisi zayıftır ya da yukarıda dediğim gibi özensiz biridir..
Daima güzel Tükçe ile haberleşmek dileğiyle esenlikle kalın..........
Son söz: alıntıdır
"Türk dilinin en önemli sorunlarından birisi dil kirliliğidir ve bu kirlilik, yabancı kelimelerin dilimize karışmasıyla ya da dilimizin yanlış kullanılmasıyla ortaya çıkar. Her dilin olduğu gibi Türk dilinin de kendine özgü kuralları vardır. Bunları tek tek burada açıklamak mümkün değildir. Dilimizin zamanla kaybolmaması için her birimizin dilimize karşı son derece hassas davranması ve dilimizi olabildiğince doğru kullanması çok önemlidir.
Gerektiğinde http://tdk.gov.tr ‘nin yazım kılavuzun kullanabilirsiniz."
.