Scudo Sports

Forumda Düzgün Türkçe Kullanımı

Scudo
Arkadaşlar dilimizin bu derece yozlaşmasının ardında yatan pek çok sebep var. Hem bunları öğrenmek isteyen hem de bu durumdan kurtulmak için neler yapılabileceği konusunda ufuk açıcı fikirler edinmek isteyenlere tavsiyem, Oktay Sinanoğlu'nun "Bye-Bye Türkçe" isimli kitabını okumaları.

@HaliliOzturk

Türkçemizi doğru kullanılması için çaba gösteren, uyarılarda bulunan ,bunun takipçisi olan ve bu konuda hassasiyet gösteren tüm arkadaşları yürekten alkışlıyor ve çok teşekkür ediyorum...

Sevgili Halil merhaba

Güzel türkçemizin doğru kullanımı için sürekli ikazlarda bulunuyorsun, ben de bunun takipçisi, savunucusu olarak seni daima alkışlıyorum..:winkenlux

Türkçemiz çok güzel bir dil ve maalesef "chat" anlayışı ve kullanımı bakımından yıpratılıyor.. "Yazım Kuralları ve Türkçe’nin Doğru Kullanımı " üzerine yazılacak öyle çok şey var ki..
Eğer yazdığım cümlede kullandığım kelimenin doğruluğundan emin değilsem, üşenmem ve TDK. açıp kelimenin doğru yazılımına bakıp öyle yazarım..

Foruma yazdığım yazıları önizlemeden geçirmeden en az iki kez okumadan göndere basmam..
Gönderdikten sonra son kez tekrar okurum, hata varsa yazımı geriye alıp düzeltir tekrar gönderirim.. Bu kadar dikkat etmeme rağmen, gözümden kaçanlar olmuştur belki ...Hatasız kul olmaz....:p

Bu forumun üyesi ve Türkçe konusunda kendimi sorumlu hisseden biri olarak, zaman zaman açık açık , zaman zaman özelden, genç kardeşlerimize uyarılarda bulunuyorum.. Bazıları bu uyarılarım için teşekkür edip, yazılarında kelime ve cümlelerini doğru kullanmaya gayret ediyorlar, bazıları da art niyet arayıp savunmaya geçiyorlar..:)

Aslında yaptığım uyarılar tüm iyi niyetimle; bisi.sever kardeşlerimi gerek konuşmalarında, gerek yazılarında kelimeleri doğru olarak kullanmalarını sağlamak için...

Beni çok üzen şeylerden biri ise; Üniversitede okuyan hatta mezun olmuş kardeşlerimin de Türkçe kullanımına özen göstermemesi..

İnsan yazdığı cümleyi hiç mi okumaz......? ( mesajı Önizle ) me kutucuğu var.

Hadi bunu yapmadan gönderdi diyelim , cümledeki kelime ya da harf hatalarını gördü, tekrar girip düzeltme olanağı var..

Bunu da yapmıyorsa;
Türkçe'mizi de, güzel konuşma ve yazmayı da hiç umursamıyor ,
aynı zamanda
Türkçe'mize ve onu yetiştiren öğretmenlerine de saygısızlık yaptığının farkında değil diye düşünüyorum..

Yazdığını okumadan, ya da okuduğu halde düzeltme zahmetine katlanmayan bir kardeşimizin yazılarından birkaç örnek vereceğim..
Yazılarındaki özensizliğin epeydir farkındayım, özelden ona ulaşmayı düşünüyordum ama burada da kendisine rastlayınca ve konumuz "Türkçeyi doğru kullanmak" olunca yazmaya karar verdim..Buraya alıntı yaptığım cümlelerden o kendini tanıyacaktır.. Umarım bundan sonra yazdıklarında daha özenli ve örnek bir kullanıcı olur..

" biz bu resmöi lisede işlemiştik
benim bisiklet tap tazeyken hiç binilmemişken asbim kutusundan çıkarı sokakata bi gitti geldi güzelmiş bisiklet rahat sürülüyor dedi
cicim bir kak kez bakınca göreceksinn eminim
carreforudada var uyku tulumu çadır vede çok uygun fiyatlara var
ozan benim bir kaç arkadaşım var afriakalı bugün sorarım onlara
ilkginç bir teknoloji beğendim
nedeva elektrik
Forum kurallarıysa uymak zorundayız aksi takdirde amacı aşmkış oluruz.
onlar benim hoşuma gidiyor yaptırsam çokmu abest kaçar.
birhün turların birinde karşılaşırsak aklıda yüzüm kalırsa yaparsın çizersin bişiler"

Yazıda ki, bu harf eksiklikleri, fazlalıkları ya da harflerin yer değişmeleri şeklindeki hatalar bazan olur... Hepimiz hata yapabiliriz...
Ancak bu hataları yazan kişiler bunu alışkanlık haline getirmişse , ya dilbilgisi zayıftır ya da yukarıda dediğim gibi özensiz biridir..

Daima güzel Tükçe ile haberleşmek dileğiyle esenlikle kalın..........

Son söz: alıntıdır

"Türk dilinin en önemli sorunlarından birisi dil kirliliğidir ve bu kirlilik, yabancı kelimelerin dilimize karışmasıyla ya da dilimizin yanlış kullanılmasıyla ortaya çıkar. Her dilin olduğu gibi Türk dilinin de kendine özgü kuralları vardır. Bunları tek tek burada açıklamak mümkün değildir. Dilimizin zamanla kaybolmaması için her birimizin dilimize karşı son derece hassas davranması ve dilimizi olabildiğince doğru kullanması çok önemlidir.
Gerektiğinde http://tdk.gov.tr ‘nin yazım kılavuzun kullanabilirsiniz."

.

@naz34

benim onca işimin arasında bu formu takip ediyorum yazıyor yolluyorum ve başka bir işime bakıyorum sonra tekrar forma giriyorum vs.
valla canım önizleme gibi şeylerle uğraşamam ben yazdığımı okumuyorum bile ben yanlış yazdığımı söyledimki tek bu forum için geçerli değil heleki bir eğitim sitesinde bile yazıyorum bu şekilde kimsede rahatsızlık duymuyor çünkü yazdıklarımı anlayabiliyorlar.Anlamayan anlamak isteyen tekrar sorar.
Yazdıklarım konusundada aynı devam edeceğim kaldıki benden daha kötü yazalrı bile gördüm bu sitede.
sonuçta türk dil kurumu sitesinde yazışmıyoruz.
Bu forma bisiklet amaçlı giriyorum yazımı geliştirmek daha düzgün yazılar yazıcak zamanım olamayabiliyor.

ama sizi düzgün yazınızdan ötürü takdir ediyorum.
Benim de hiç sevmediğim msn dili yazışmalar.
sesli harfleri yazmayıp sadece sesiz harf yazışmalar birde v yerine w kullanılması g yerine q kullanılması vs.bunu benim lise ve ortaokul seviyesindeki yiğenlerimin yapmasını anlıyorum genelde uyarıyorum onları alışkanlık olmasın diye.
Neyseki benim iş maillerime yansımıyor çünkü bir maili atarken yazımı bitirdikten sonrada bir kez okuyorum en az noktalama işeretleri yazım yanlışları vs. kontrol ediyorum.

• Beğen
Tepkiler: naz34
Ben de yazdıklarımı kontrol etmeme rağmen daha sonradan gözümden kaçanlara rastlıyorum. Burada dikkat edilen mesele forum kurallarına uymak mı yoksa anadilimizin kurallarına uymak mı düşünmek lazım.

Yeni sabit konu açılsa "forumdaki yazılan yanlışlar" gibi. içeriği sadece yazım yanlışları olsa ve sürekli güncellense. Mesela benim bu yazımdaki göremediğim yanlışlarımı bir başka arkadaşım o konuda yazsa ben de bir kaç dakika içinde bu yanlışımı görsem. Ama konu karşılıklı konuşmalara kapalı olsa... Moderatörlerden çok şey mi istemiş oldum?

@FURKAN YAVUZ

:hani mesajı yazdım tam atacaksın bir smile çıksın şu yazın yanlış düzelt diye bu noktaloma işareti de yanlış bunuda düzelt :)

tabi iki seçenek olsun direkt yolla düzelterek yolla gibisinden :)

sanırım bende çok şey istedim.

@FURKAN YAVUZ

Önce anadilimiz olan Türkçe'yi korumak daha önemli bence. Bunu düzeltirsek zaten forumda da güzel Türkçe konuşulur..

• Beğen
Tepkiler: naz34
@FURKAN YAVUZ

ben edemiyorum dediğim gibi yazıyorum yolluyorum.
bari yazdıklarım anlaşılıyor çok şükür:D

[qoute]... hatalar bazan olur...

...Güzel türkçemizin doğru ...

Yanlış anlamayacağınızı düşünerek ben de gözüme çarpan bir yanlışınızı göstermek istiyorum .

• Beğen
Tepkiler: Furkan Yavuz
@FURKAN YAVUZ

Furkan hiç gerek yok, bizim tek ihtiyacımız bir miktar dikkat, üzerine az miktarda özen... Böyle olursa inan ki tadından yenmez ;)

@HaliliOzturk

Haklısınız hiç gerek yok da bu sorun, forum kurulduğundan beri var. Hala aşılamadı. Neyse ben dikkat edeyim de...

@FURKAN YAVUZ

Orada hatalısın Furkan, bu sorun internet icat olunduğundan beri var.

İnternet yokken ablalarımız, abilerimiz (ki aslında ağabeylerimiz) şiir, mektup yazıp birbirlerine kart atarlarmış. Biz ne zaman oturduk bu klavyenin başına iletişim için, ne zaman ki telefona gitmek yerine telefonu cebimizden çıkardık, o zamandan beri var bu sorun...

Biz kendi içimizde ne kadar çözmeye çalışsak da, her yeni gelen 4 üyeden 3ü bozuk bir dil kullanmaya devam ettikçe bu sorun yine ortaya çıkacaktır. Sanıyorum ki bizim elimizden düzgün bir ortam yaratıp yeni gelenlere de örnek olmaktan başka birşey gelmez.

tamam halil güzel konuşma yazma diye bir başlık altında yanlışları dopru yapalım düzgün yazışma için tüm bildiklerimizi paylaşalım

@pınar kacakkiz

Ben aslında bunun tam aksini savunmuştum ancak madem ki istiyorsunuz, buyrun siz açın başlığı, biz de katılalım.

Ama lütfen en azından yeni özel isimlerin ve cümle başındaki kelimelerin ilk harflerini büyük yazın, yazın ki doğru örnekle başlamış olalım :rolleyes:

@HaliliOzturk

Ben o başlığa hiç uğramamyı düşünüyorum :)

yok mu kendinie güvenen biri açsın :D

@MeLiSBuRCu

Sevgili Burcu

Hangi konuda olursa olsun, eleştiri ya da hata uyarısı , eğer iyi niyetle yapılırsa bunda yanlış anlaşılacak bir durum söz konusu olamaz..

Ama ne yazık ki ; yazımı sadece hata bulmak için okuduğun belli..:)
Oysa ben, senin gibi güzel ve pırıl pırıl bir genç kızdan , bu çabanı güzel Türkçemize katkıda bulunacak birkaç cümle eklemek için kullanmanı arzu ederdim..

Yazımda bu paragrafı özellikle yazdım ;
"Foruma yazdığım yazıları önizlemeden geçirmeden en az iki kez okumadan göndere basmam..
Gönderdikten sonra son kez tekrar okurum, hata varsa yazımı geriye alıp düzeltir tekrar gönderirim.. Bu kadar dikkat etmeme rağmen, gözümden kaçanlar olmuştur belki ...Hatasız kul olmaz....:) "

Ve yine bilerek bir iki hatalı kelime yazdım...:p
Örnek: Yazımın sadece başında Türkçe kelimesini küçük harfle yazdım, bütününe bakarsan büyük harfle yazılmıştır..
Aslında bunu yapmamın bir amacı dikkat ölçmekti... Kendi yazılarında özenli olmayanlar, başkalarının yazılarını dikkatli okuyorlar mı, hataları görebiliyorlar mı..? Doğrusu bunları görenin başkası olmasını bekledim ...:p

Dediğim gibi;
Aslında yaptığım uyarılar tüm iyi niyetimle; bisi.sever kardeşlerimi gerek konuşmalarında, gerek yazılarında , doğru cümle kurmaları ve yine kelimeleri doğru olarak kullanmalarını sağlamak için...

Senin de herzaman Türkçemizi iyi kullananlardan olmanı dilerim..

Daima güzel Türkçe ile haberleşmek dileğiyle esenlikle kal..........

.
.

• Beğen
Tepkiler: RAHMİ ve SRT
Merhabalar, konu epey eskimiş ama yazma gereği duydum. Biraz önce 2. el ilanlarından bir tanesini okumaya çalıştım. Arkadaş 4-5 satır açıklama yazmış ama tek bir virgül yada nokta yok. Cümlelerin başı sonu belli değil. Tümü küçük harfle yazılmış. Hepimiz hata yapıyoruz ama bu kadar da umursamaz olmamalıyız. Arkadaşı da suçlamak istemiyorum. Serbest Kürsü bölümünde, burada açılmış olan bu başlıktan başka Türkçe'nin düzgün kullanılması ile ilgili bir uyarı bulamadım. Belki iyi aramadığım içindir, bilemiyorum.

Her neyse... Bence 2. el ilan bölümlerindeki "Forum Kuralları" başlıklı yazıda, Türkçe yazım kurallarına uyulması gerektiği de belirtilmelidir. Belki de her bölümde bu uyarı yapılmalıdır. Belki bu hatalı yazımların bir parça da olsa önüne geçilebilir.

Yönetici arkadaşlar, daha önceki mesajlarımdan birinde çok yoğun olduklarını ve her soruya cevap yazamadıklarını belirtmişlerdi. Haliyle her mesajı yazım açısından kontrol etmeleri yada her yazım hatası için uyarıda bulunmaları da beklenemez. Ancak her forumun başında bu konuda yapılacak bir uyarı, biz kullanıcılara dikkatli olmamızı daha sık hatırlatacaktır.

• Beğen
Tepkiler: tt2000
@Emrah Y

Merhaba,

Forum üyesi olarak rahatsızlık duyduğunuz noktaları bildirme/paylaşma hakkınıza saygı duyarım. Ama bu konudaki misyoner tavır beni rahatsız ediyor.Bunun sizin şahsınız ile alakasının olması da mümkün değil.

Forumun önceliğinin dil kullanımı ile alakalı olmadığını düşünüyorum.Noktalama,devrik cümle,eksik harfler gibi detaylara takılmanın bir manası yok benim için.Bu sebepten umumi olarak konunun eşelenmesi beni rahatsız ediyor.

Dileyen dilediği şekilde yazabilir.Bu konuda yaptırımınız olamaz maalesef.Ayrıca foruma üye olduğumdan beri bu sekil bir dayatma veya misyoner tavır görmedim.Eğer öyle olsa idi bu forumda üyeliğimi 1 dakika tutmazdım.Ve bu düşüncem daimdir.

Şahsi algılamayın Emrah bey.Sadece bahsettiğim gibi bu tür tavırlar hoşuma gitmiyor.Burada öyle veya böyle derdini anlatırken yapılmış dil hatalarının kimseye bir zararı olmaz.

• Beğen
Tepkiler: Murat Cömez
Geri