Scudo Sports

Yüksek efordan sonra mide bulantısı????

Oxsy

Forum Bağımlısı
Tepki
1.956
Başlangıç
1997—98
Bisiklet
Focus
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Arkadaşlar bildiğiniz gibi triathlon yapıyorum. Triathlonda yarışlar 2 ayrı mesafede yapılıyor( türkiye için konuşuyorum). ilki sprint mesafe ikincisi ise olimpik. Ben her olimpik yarıştan sonra midemle ilgili yaklaşık 3-4 saat süren bir sorun yaşıyorum. Her yarıştan yaklaşık 45 dk- 1saat sonra başlıyor ve 3-4 saat bazen 6 saate kadar sürüyor. her yarım saatte bir kusuyorum.

bunun sebebi ne olabilir? .bu olay istisnasız her olimpik yarıştan sonra oluyor????

Scudo
@oxsy

Öğün alma zamanıyla ilgili olabilir belki. Bana da bir kere olmuştu. Yarıştan kısa süre önce yemek yemiştim (1.5 saat önce). Ve mide bulantısıyla beraber performansı da kötü etkilemişti. Belki de bununla ilgilidir.

Maalesef değil. Yarıştan en az 2 saat önce yerim. ama genelde 3 saat oluyor. 5-6 saat önce yediğim yarışlar ve 1 saat önce yediğim yarışlarda oldu. Olay yemek zamanıyla ilgili değil. Teşekkürler...

sanki besin maddelerindeki bir bileşen eksiği gibi...magnezyum, tuz vb. gibi..
ama konu hakkında daha ayrıntılı fikri olanlar daha faydalı mesajlar yazacaktır..

çok büyük olasılıkla yarışlardan önceki karbonhidrat alımı ile ilgili bir sorun,ikinci olarakta bildiğim kadarıyla triathlonda yarış esnasında sıvı tüketimi gibi bir şansınız yok ve 3-4 saatlik süre çok uzun ,sıvı alımı ile ilgili daha önce yaptığım açıklamaya bu linkten ulaşabilirsin https://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=16748

karbonhidrat tüketimi konusunu biraz açmak gerekirse ;
egzesizden önce karbonhidrat alımı 1 - 5 g/kg arasında olmalı (siz onu kendinizi ne kadar yoracağınıza göre ayarlarsınız )ve bunları egzersiz ,antreman,yarış vs vs vs den 1-4 saat önce almalısınız,ayrıca aktiviteden 1 saat önce 1-2g/kg karbonhidrat alımı kan şekeri açısından çok önemlidir,antreman öncesinde alınan karbonhidrat aktif kaslar tarafından çok çabuk bir şekilde tüketilebilmektedir. bu sürelerden daha sonra alınan mesela yarım saat önce alınan konsatre glikoz sülisyonları(yanlış yazmış olabilirim:)) kanınızdaki insülini artırır. kandaki insülinin artması yağ asidinin azalması demektir,kasa da doğal olarak daha az yağ asidi gideceğinden kaslarınız daha önce depolanmış olan glikojeni kullanmak zorunda kalır,sizin de dediğiniz gibi 3-4 saatlik sürekli bir performasnta vücutta bazı sorunlar oluşabilmektedir.egzersiz sırasında karbonhidrat-elektrolik alması sporcu açısından performansı olumlu yönde etkiler ama siz alamıyosunuz tabi :)sporculara genellikle fruktozdan çok glikoz verirler ama ikisinin oksidasyon hızları arasında pek bi fark yoktur(niye böyle yaptıklarını bende bilmiyorum:))
ben bisiketle yapılan egzersize göre konuşacam ama sen onu triathlona göre az çok yakıştır ,nede olsa ikiside spor:)%70 lik bir egzersiz yoğunluğunu düşünürsek mesela, egzersizden 45 dakika önce alınan 75 g glikozun başlangıçta kan şekerini yükselttiği, 15 dakika sonra bu ani artışın % 15'ine kadar düşürdüğü saptanmıştır.Früktoz yüklenmesinin kan insülin seviyesinde meydana getirebileceği artış glikoz yüklenmesinden daha az olur.antremandan sonra fruktoz almanı öneririm nedenini açıklayım ; früktoz karaciğer glikojenini glikoza göre daha iyi yeniliyebilmektedir. Bu da karaciğer früktokinaz aktivitesinin glikokinaz aktivite-sinden daha yüksek olmasına bağlanmaktadır.
baya uzattım galiba,son olarak toparlayım;gereksiz alınan,alınış zamanı ayarlanamamış,miktarı ayarlanamamış,türü ayarlanamamış karbonhidrat antreman sonrası, midede ,bağırsaklarda çalışma bozukluğu,bulantı,baş dönmesi,dolayısıyla iştahsızlığa sebep olur.en iyi ilacıda 2-80 yatıp dinlenmektir ve tabiki doğru beslenme

2-3 Sene önce Alanyalı şampiyon mtb yarışçısı ve eski triatlet Hasan Kandemir ile antrenman üzerine yaptığım bir söyleşide söyle bir laf laf söylemişti; "antrenmanı çok sağlam yapıcaksın üstüne bir güzel de kusacaksın", yine bazı yol yarışçıları da çok ağır antrenmanlarda kustuklarını söylemişlerdi.

Görüşüme göre mide bulantısı uzun süren antrenmanlarda karbonhidrat ve yağ yakım mekanizmasının zayıflaması sonucu protein veya başka iyi olmayan yakıtların yakımının artması sonucu oluşan yan maddeler mide bulantısına yol açıyor, bende de gençken bazen olurdu uzun süren antrenmanlarda. Tabii sen de kaçıncı saatten sonra mide bulantısı olduğunu yazarsan iyi olur Oksal, eğer çok çabuk oluyorsa başka bir sorun vardır, eğer 3-4 saatten sonra oluyorsa dediğim sorundan olma şansı çok yüksek.

Benim naçizane tavsiyem, en az yan ürün bırakan en verimli ve temiz enerji sistemi yağ yakım sistemi olduğundan, vücudu daha iyi bir yağ yakım makine haline getirmek; bu da iyi yağların (çiğ yağlar, zeytin yağı, ceviz, kavrulmamış kuruyemiş, avakado vs) alımını arttırmak ve çok daha fazla temel antrenman ve yağ yakım nabızında antrenman yapmak olduğunu düşünüyorum...

• Beğen
Tepkiler: Onur Kula
Mesajını tekrar okudumda, 45 dk- 1 saatte olduğunu yazmışsın bunu atlamışım, sanırım yemek sisteminden olabilir mesela çok protein ağırlıklı besleniyorsan. Bir de nabız ortalamalarını yazabilirmisin bu sorun oluştuğunda ?

@MeLiSBuRCu

cevabın için çok teşekkürler.Bayaa zahmet etmişsin.Yarışlarda yüzme etabı hariç istediğimz zaman su alımı yapabiliyoruz. Ayrıca istediğimiz tür besinleride alabiliyoruz. ben genelde powergel alıyorum. Oda vücudumdaki elektrolit dengesini korumaya yetiyor gibi. Belkide ben yanılıyorum.Ama performansıma gözle görülür etkisi oluyor.

@Hakan Yazman

Antremanlardan sonra problem olmuyor. 5 saat- 6 saat bisiklete biniyorum bir problem yok.2 saat koşuyorum 2 saat yüzüyorum yine bir problem yok. Ayrıca sprint triathlonlardan sonrada hiçbir şey olmuyor. Yarışlardan öncede genellikle karbonhidrat ağırlıklı besleniyorum. Yarış sabahıda hafif bir kahvaltı( yeteri kadar besin alıyorum tabiki).Bu sorunu yaşarken ortalama nabzımı hiç almadım.Ama 90 ila 110 arasında değişiyor gibi.

Öksal'cım. Atletizm yaparken bende de oluyordu. Yanık kokusu gibi bir kokunun gelmesinden birden yolda yürürken kasıklarına kramp girmeye kadar yolu var. Hocalarım bana bunun nabız değerleri ve düzgün beslenmeyle ilgili olduğunu söylemişlerdi.

Sana önerilerim var:
1- Mutlaka gün içinde düzenli nefes egzersizi yapman.
2- Oksitlenmiş besinlerden kaçınman: Kızartma, çikolata gibi.
3- Belli bir oranda yağlı yemen.
4- Protein, aminoacid ve creatin tozu/hapı kullanmaman.
5- Düzenli uyku. Psikolojik sınır:6 saat; önerilen: 8 saat.
6- Antrenman öncesi ve sonrası streching yapman.

Bunları düzenli yapan birinde bahsedilen durumlar olmaz ve ayrıca kas ağrıları olmaz. Özellikle triatloncu birinin strechingi kesinlikle atlamaması lazım. Birbiriyle alakası olmayan 3 branş. Ayrıca koşma ve bisiklet gibi birbirine çok ters farklı kas şekillenmelerine ihtiyaç duyan sporlardan oluşuyor olması.

Kolay gelsin :)

Bir gastroenterolog (mide barsak uzmanı) tafafından olası sindirim sistemi problemlerinin ekarte edilmesi(dışlanması) uygun olur sanırım.
Kuvvetli eforla birlikte mide içeriğinin sık sık reflüye uğraması(yemek borusuna geri çıkması) kusma refleksini uyarıyor olabilir.. ;) Yada başka bir gastrik(mide) sorunu yada safra kesesi.. ??? ;)

@propcadmin

Özetle:
Sigara kullanıyorsanız ondan olabilir.
Kullanmıyorsanız antrenman yetersizliğinden kaynaklanıyor olabilir... (Şayet bronş astımı vb. hastalık yoksa).

@propcadmin

Eğer düzenli antreman yapmıyorsanız, yaptığınızda da çok yükleniyorsanız göğüs kafesinizi tutan kasların hamlığı göğsünüzü ağrıtıyor. Çünkü günlük yaşamımızda ciğerlerimizin limitinin 4te 1i kadar oksijenle doldurarak yaşıyoruz. Antreman sırasında vucudun oksijen isteği arttığı için (hele antremansız iseniz) çok daha derin ve limitlerde nefes alıyoruz. Bu derin nefesleri alırken göğüs kafesimizi çevreleyen kaslar normalin üstünde geriliyor ve özellikle anremandan 2 saat ile 24 saat arasında ağrı oluyor.

Bu ağrının ara verdikten sonra veya ilk defa body'e başladığınızda kaslarınızda oluşan ağrıdan farkı yok. Her gün bicepsimizi kullanıyoruz değil mi? Ama body'de birden hamken yüklenirsek bir sonraki gün bicepslerimiz tutulur. Ben 3 ay ara verip bir gazla tam vucud çalıştığımı ve bir sonraki gün tshirtümü çıkaramayacak kadar her yanımın ağrıdını biliyorum.

Tabii yine de vucudunuzu iyi dinleyin bu yazdıklarım harici bir özel durum da her zaman olabilir.

@Oksal Özdöl

Tam teşekküllü bir hastaneye gidip mide endoskobisi çektirmende fayda var. Aynı durum bende de vardı. Sorun mide kapakçıklarının gereksiz yere açılmasından kaynaklanıyormuş. İlaç kullanınca rahatsızlığım geçti.

@Semih Temiz

Bu öneriye kesinlikle katılıyorum.
Ben de sapasağlam görünen bir sporcu arkadaşımın benzer şikayetlerden dolayı gittiği gastroenterolog tarafından yapılan endoskopisinde uzun süreli ve ciddi tedavi gerektiren sindirim sistemi hastalıklarına sahip olduğunu öğrenmiştim.

ben yüzücüyüm aşırı antremanlarda bedede çok miden bılanıyor ama hiç kusmadım.dilenince geçiyor.bana aşırı laktik asitten olduğunu sölemişlerdi.

cevaplar için çok teşekkürler. Daha ayrıntılı bir araştırma yapmadım bu konu ile ilgili. Herhalde uzman bir hekim ile görüşmem lazım. Fakat normal zamanda birşey bulabileceğini sanmıyorum. Ancak bir yarıştan sonra yapacağı ilnceleme ile sorunu bulabilir diye düşünüyorum...

benim de çok efor sarfettiğim günlerde midem bulanıyor.. (hiç kusmadım.. ama sanırım çok daha fazla zorlasam belki kusardım)

ve de başım ağrıyor..

olimpik yarış ve sprint yarışlarının farkını anlatır mısın, hep aynı sıralamayla mı yapıyorlar??

Sıralama aynı. sprint triathlon 750 m yüzme 20 km bisiklet 5 km koşudan oluşuyor. Olimpik triathlon ise 1500m yüzme 40 km bisiklet 10km koşudan oluşuyor...

Bisiklete bindigimde ısınmadan birden yuklendigimde mide bulantısı baş gösteriyor, sebebi tam olarak ne olabilir, başına gelen arkadaslar var mi?

Yemek ve bisiklet sürme arasi en az 2 saat aralik bırakıyorum yani yemek yiyip hemen sürüşe baslamiyorum, onu da belirteyim.

• İnanılmaz
Tepkiler: necmeddin
Geri