Scudo Sports

Zincirle beraber ruble değiştirmek gerekir mi?

Gökhan Akkaya

BilgisayarKurdu
Tepki
1.677
İsim
Gökhan
Bisiklet
Nishiki
SRAM X9 seviyesinde zincir ve dişlim var ve yoğun olmamakla birlikte 1 - 1,5 senedir kullanıyorum.
Zincirim ve rublem tamamen temizlenince ilk hafta hafif titremeler hissettiriyor bana.
Eskiden yani ilk aldığımda çok kusursuz işliyordu her şey, ilk montajda, ilk kullanımımda çok net hatırlıyorum böyle bir şey yoktu, sonradan oluştu. Yağlandıktan 1 hafta sonra hiç titreşim hissettirmiyor. Sadece yeni yağlanınca kötü hissettiriyor, ben biraz hassasım onun da payı var, normal biri hiç dert etmez.

Sorum şu ki : Zincirim galiba hafif uzamış. Zincirle beraber rublemi de değiştirmem gerekir mi? Mutlaka değişmesi gerekir mi yoksa gereksiz mi olur?
Zira bendeki ruble 400TL fiyata sahip, bu kadar masrafa girmekten pek hoşnut olmam açıkçası :(

Bunlar sıfır aldığım dönemlere ait, gerçekten çok ama çok temiz dönüyordu, geçişler falan muazzam.

8IX4wCo.jpg

O günden bu yana vitesleri gerçekten bilinçli kullandım ve hiçbir problem de yaşamadım zaten.
Vites geçişleri hala çok seri hala çok net. Sadece temizlendiği vakit titremeler hissediyorum hafif.

Biliyorum şuan biraz pis ama dişli yapısını göstermek maksadıyla çektim.
Yalnızca zincir alsam, eski rublem yüzünden yeni zincirimin de zarar göreceğini söyleyenler var.
Bu konuda kesin bilgisi olan birileri görüş paylaşırsa çok sevinirim.

İkisi de değişsin derseniz alt seviyelere ineceğim tahminen 200'e halledeceğim. Yok, ruble değişmek zorunda değil, zincir değişse eski performansı yerine gelir derseniz 110TL'ye X9 zincir alacağım.

a9289786-9966-461a-b7fd-20a72edbb323.jpg

Pislikten dişliler görünmüyorsa aşağıdaki resim daha iyi alaşılabilir. Daha eski bir resim olsa da tarihi birkaç ay öncesine ait.

aog0gbo.jpg 4ed615f4-f1bb-497b-862d-5b043fce04f9.jpg

Dosyalar

• 4lIs0My.jpg
    4lIs0My.jpg
    166,7 KB · Okunma: 16
Scudo
@Gökhan Akkaya sadece zincir almanız yeterli, diğer yandan ön ve arka vites değiştirici ayarlarını ve vites kablo gerginliğini kontrol ettirmenizi, ruble ve ön dişlilere iyi bir bakım yapmanızı (ya da yaptırmanızı) tavsiye ederim.

Zincir ne zaman değişirse, yani ömrünü doldurduğu zaman değişirse ruble değişimi de önerilir.Aksi durumda yeni zincir çok fazla zıplama yapabilir.Bu önerilendir ayrıca yüksek ihtimalle değiştirmezseniz kısa zamanda sorun çıkarabilir.Ancak şöyle bir şey de var: Eski bisikletimde ben sadece zincir değişimi yapmıştım, ruble değiştirmeden.Bunun sonucunda gayet sorunsuz kullanmaya da devam etmiştim.Bence zincir alıp deneyin bir.Baktınız olmuyor, zincir çok yıpranmadan hemen ruble alın.

Bende ruble ile zinciri beraber değiştirmiştim. Tourney set olduğu için çok koymamıştı :D Teknik olarak bakarlım. Zincirlerin aynı çapta olduğunu kabul edersek yani sadece zinciri değiştirdiğimizi düşünürsek ;(Çemberleri zincir baklaları ve yıldızları ruble olarak kabul edelim) Zamanla rublenin dişleri ufak ufak törpüleneceği için dişliler küçülüyor olabilir ve zincir baklaları dişlerde oturamayacağından kayabilir. İki parçanın birden değiştirilmesinin nedeninin bu olduğunu düşünüyorum.
rr2.png

• Beğen
Tepkiler: The UGUR
Sorunun dişlilerden kaynaklandığını sanmıyorum daha çok zincir baklaları arasındaki mesafe galiba. Aynakol üzerindeki zinciri hareket ettirdiğimde de oynuyor biraz, sağlıklı bir uzunlukta oynama yapmaması gerekiyor galiba.

Ben en iyisi dediğiniz gibi giriş seviyesi bir zincir taktırayım deneme amaçlı. Baktım sorun olmuyor X9 zincir ile devam. Sorun olursa mecbur orta seviye dişli ve ruble alırım. Fikirler için sağolun :)

Rublenin ömrü zincirden fazladır. Shimano ve SRAM'ın orta-üst seviye rublelerini 3 hatta 4 zincir değişimi süresince kullanabiliyorsunuz genellikle. Kaliteli bir zinciri ortalama 2 bin km. kullanabildiğimizi hesaba katarsak, hemen hemen her 6-7 bin km'de bir rubleyi de değiştirmemiz gerekir.

Tabii bu aşamada zincir değişim sürelerini çok fazla aşmamamız gerekiyor. Uzamış bir zinciri kullanmaya devam edersek, ruble ve aynakol dişlilerinin de aşınmasını hızlandırmış oluyoruz.

• Beğen
Tepkiler: Gökhan Akkaya
@Mehmet Altuğ
Ben de yalnızca zinciri değiştirmeyi planlıyorum şuan. Rublenin fotoğraflarını atmıştım, nasıl yorumlarsınız son durumunu bilemem.

İstediğim tek şey zincir temizlenince beni rahatsız edecek hiçbir titreşimim ayağıma gelmemesi. Bisikletten de 1 numaralı beklentim istenmeyen ses ve titreşimleri yaratmaması zaten.

Bence zinciri derinlemesine temizleyin sokup mazotla yikayayip kurulayin sonrada guzelce her baklaya 1damla kaliteli yag damlatin. sorunlu zincir yag ile duzelmez ve en ust didlude atlama yapar elle kontrol ederek degisim vaktini anlayabilirsiniz

Zincir kac km de?.

Geri