Scudo Sports

Zincirin sallanması ve sürtme sesi gelmesi

E. Yavuz

Üye
Tepki
4
Başlangıç
2004—05
Bisiklet
Ghost
Öncelikle iyi günler, bisikletimi alalı 2 3 ay anca oluyor, bisikleti kullanırken zincir en ufak bir şeyde fazla sallanıyor mesela bisikletin arkasını kaldırıp hafifçe yere bıraksam bile fazla sallanıp ses çıkartıyor, ancak sürerken sorun yatmıyor. Ayrıca kırmızı ile işaretlediğim ön aktarıcının oradaki kısıma zincir sürtme yapıyor. Vidalarla oynayayım dedim ancak pek bilmediğimdende aşırı kurcuklamak istemedim. Ve son olarak yolda giderken vites değiştirdiğim zaman normalinden fazla takır tukur sesler geliyor, özellikle vites değiştireceğim sıra pedala uyguladığım kuvveti hafifletsemde seste bir değişiklik olmuyor. Sorun tam olarak nedir?

Scudo
Vites sistemin giriş alt seviye bir sistem,o nedenle bakımlarını,yağlamasını,temizliğini iki kat özenle yapmalısın.Çıkan sesleri bir nebze kesebilirsin böylelikle.Sürtme konusuna gelirsek işini bilen bir bisikletçide hassas ön arka aktarıcı ayarlarını yaptırdıktan sonra ön 1 de iken arka 1-2-3-4
ön 2 de iken arka 2-3-4-5-6-7
ön 3 de iken arka 5-6-7-8 şeklinde kullanırsan,hem vites sisteminin ömründen yememiş olursun hem de sürtme olmaz.

• Beğen
Tepkiler: E. Yavuz
Yavuz 3 ayda toplam kaç km yaptın? Zincir uzama yapmış olabilir veya bisikleti ilk aldığında üstündeki zincir uzun olabilir.Arka aktarıcının yayı gevşek olabilir.Eğer teknik konulardan pek anlamıyorsan hiç elleme direk bir bisiklet tamircisine götür zincirini ölçsün vites ayarına baksın .Yada internetten zincir ölçümü diye araştır evde sende ölçebilirsin.Ön aktarıcı kısmına zincir sürtmesi ise ya yannlış çapraz vites kullanıyorsundur yada ön arktarıcın ayarsızdır.Sen bence bir bisikletçiye git zincirini ölçtür ve vites ayarlarını yaptır hiçbir sorun kalmayacaktır :)

@Barış TURAN

Vitesleri dediğiniz gibi kullanıyorum, yarın en iyisi hem frenden gelen sürtme sesi hemde aktarıcı ayarı için götüreyim bisikletçiye. Daha önceden ilk ay bakımı falan olduğu için aldığım yere götürmüştüm ancak orası tamirden ayardan ziyade satış üzerine kurulu olduğu için tam ayarlanmamış olabilir. Teşekkürler yorumunuz için.

@Birtan Kolburan

Kilometre sayacım birkaç kere sıfırlandığı için kaç kilometre olduğunu tam olarak söyleyemeyeceğim. Her çıktığımda 20 - 30 kilometre arası sürüyorum. Yazın ( Ağustos sıraları ) ortalama hergün çıkıyordum. Ne yalan söyleyeyim anlıyorum desem yalan olur, 11 12 senelik bisikletim vardı yenice bir düzgün bisiklet aldım öğrenmeye çalışıyorum yavaş yavaş :) Dediğiniz gibi en iyisi işini bilen birine götüreyim ayarlaması için.

zincirin yağ durumu nedir,yağsız zincir ses yapar geçişler zorlanır.

Uzunluk kontrol edip olculmeli yada caprazlama kullanim olabilir

Arkadaşlar, ön aktaricida bir problem var gibi. Şöyle, zincir ön tarafta büyük dislide olduğunda, zincir ön aktarici ile pedal kolu arasinda cok dar bir alanda kalıyor. Ayar yaptigimda ya ön aktarici zincire hafif temas ediyor ya da ayara bağlı olarak pedal koluna sürtuyor. Bu ara benim bisiklette çok mu dar sizce? Bu bir sorunsa eğer, kaynağı ne olabilir? Diğer bir sorunsa zincirin biraz fazla sallanmasi. Ben normalden daha fazla sallanıyor seklinde düşünüyorum, izlemeniz için video ekliyorum yorum ve tavsiyeler sizde: (Bisiklet ters şekilde duruyor)

Benim bisiklettede aynı sorunlar oldu ayar yaptırdım fakat eski tadını vermedi. Ya işin ehlini bulmak lazım yada bu işi öğrenmek. bu sürtünme metal sesi adamı uyuz ediyor.

Bisiklet düz pozisyondayken de aynı şekilde yapıyor mu?

• Beğen
Tepkiler: amasseia
Bende son iki aydır olmaya başladı hani ters çevirip hiç denemedim ama sürtünme sesi var usta ise normal diyor daha önce olmayan bir ses işte.

@Mad Buddha bisikleti ters çevirme amacım lastik patlamıştı onun için çevirdim yani ozellikle cevirmedim bisikleti.
Evet düz pozisyondayken de zincir aşırı sallanıyor, üst tatftaki zincir.

@Mad Buddha bisikleti ters çevirme amacım lastik patlamıştı onun için çevirdim yani ozellikle cevirmedim bisikleti.
Evet düz pozisyondayken de zincir aşırı sallanıyor, üst tatftaki zincir.
Uzamış olabilir veya yeteri kadar yağlanmamış olabilir.

amasseia
dostum bu şikayet enbaştan beri yoktu ise,aklıma şu geldi bisiklet sağ pedal yani aynakolun olduğu tarafa düşmüş olabilirmi, yada pedalın kaldırıma dayalı iken sende üstündeyken yüklenme sonucu pedal yamuşmuş olabilirmi? eğer bunlar olmadı ise zinicirin bollamış olabilir,bu ara fazla tırmanış yaptınmı? istersen bi bakla çıkart birde öyle bak,çünkü zincir uzadıysa dengeleri bozar:harika:

• Beğen
@seko35.50 teşekkürler. Düştü bisiklet ama hafif bir düşmeydi. Bisikletim konusunda cok titizimdir, kaldırıma cok nadiren yaslarim pedaldan ve üzerine de o şekilde binmem.
Aslinda çok fazla suremiyorum bisikletimi, tırmanış biraz yaptim ama surekli sürekli değil.
Aldığımdan beri yaglamadim 7-8 ay oldu, acaba yagsizliktan mi oldu diyorum zincir sallanmasi.

• Beğen
Tepkiler: seko35.50
kullanıma bağlı olarak orta göbekte yamulma olabilir. yani crankın dönme ekseninin bisiklet düzlemine dikliği bozulmuş olabilir. benim de yamulmadan dolayı aynakolun küçük dişlisi maşaya sürtüyordu mesela. zincirdeki bolluğun yağla ilgisi yok bu arada, ya gericinin yayı eskidi, ya da zincir kullanıma bağlı olarak esnedi bakla çıkartmak gerekiyor. yağ eksikliği sadece zincirin korozyona uğramasına sebep olur. başka bir negatif yanı yoktur.

• Beğen
Benim bisiklette 1000 kilometreyi geçtikten sonra sesi değişti, pedal çevirmeden giderkenki seste özellikle biraz değişiklik vardı. Çevirirken de hafif bir sürtme sesi gibi bir ses vardı. Zinciri kabaca temizledim çok özenmedim. Sonra shimano yağ ile yağladım bütün sesler yokoldu normal çalışmaya başladı. Ben demekki yağsız kalmış diye düşündüm, şu an 1650 km oldu halen ses güzel. Bi yağlamanızı tavsiye edebilirim ben. Düzelmezse de en azından zararı yok yağlamanın.

amasseia
dostum naaptın çözebildinmi problemi

@seko35.50 eyvallah, biraz yaglama ve biraz da ayardan sonra düzeldi diyebilirim ?
Teşekkürler.

• Beğen
Tepkiler: seko35.50
arkadaşlar benim bir sorum olacak bende sram x4 var arkadaşta ise altus var altus zinciri daha gergin ve zincir atlama yaparken daha az ses çıkarıyor sram x4 daha iyi olmasına rağmen bu olay nasıl oluyor

Geri