Üstünden epey zaman geçmiş ancak, zincir konusunda bir iki şey yazayım dedim. Daha sonra takip edenler belki faydalanır.
Bir zincir halkası 1 inch = 2.54cm olduğuna göre, 10 adet zincir halkası 25.4cm yapar, dolayısıyla %1 uzama olduğunda dişlilere de zarar verecek kadar uzamış ve değiştirilmesi zamanı gelmiş olan 10 adet zincir halkasının 2.54 milimetre uzamış olması lazım. Bu ise aşağı yukarı bir adet zincir pini profil boyundan biraz fazladır.
Benim şu anda yol bisikletimin üstünde bulunan kmc x9 93 serisi zincirin ömrü websitesinde yaklaşık 4000 mil olarak veriliyor. Bu ocak-haziran arası 5500 km yapmışım, gerçi bunun yarısı trainer üstündedir, halen aynı zinciri kullanıyorum, 25.4 cm de uzaması yaklaşık bir mm civarı, en az bin - bin beşyüz km daha yapıp değiştirmeyi düşünüyorum. Heralde dağ bisikletlerinde düşük viteslerde dik yokuşlar çıkarken binen yük, toz, çamur vb. etkiler zinciri daha çabuk yıpratıyor olabilir.
İster bir cetvelle yada, a4 kağıdına 25.4cm ayarlayarak hemen bakıp zincirinizin ne kadar uzadığına/yıprandığına bakıp, gerekiyorsa bisikletçinizin yolunu tutmakta fayda var.