Scudo Sports

Zincir temizliği

@brk34 kaba kuvvet ile sökünce çok ince bir halka kaldı mı? tekrar takılabilir yapıda değil zincir.
Shimano CN-HG601 zincirden bahsediyorum bu arada. Yanlışlık olmasın.
Kontrol edeceğim bı eve dönünce temizledikten sonra belli olur

Scudo
Hala zincir yagi kullanan varmi ya

Bir çok bisiklet süren arkadaşım var, bir kısmının dükkanı var, bir kısmı eski sporcu, çoğu triatloncu vs ciddi fazla km yapıyorlar, bir kısmı da Avrupada çoğunun bir kaç bisikleti var, hepsi zincir yağı kullanıyor.

Bir çok bisiklet süren arkadaşım var, bir kısmının dükkanı var, bir kısmı eski sporcu, çoğu triatloncu vs ciddi fazla km yapıyorlar, bir kısmı da Avrupada çoğunun bir kaç bisikleti var, hepsi zincir yağı kullanıyor.
Wax neden kullanmıyorlar

Wax iyi güzel hoş da burada paylaşılan bilgiler doğrultusunda düşününce ben İstanbul'da ikamet ederken gayet imkanlarım da olmasına rağmen zincirimi wax uygulamaya uygun seviyede temizleyemedim mesela. Uygulamada zorluk var waxta, ya da ben yazılanları bi tarafımla anlamaya çalıştığım için fazla büyütmüş de olabilirim. Bunun haricinde benim sürüş yaptığım güzergahlarda yol kenarı pislikleri bi hayli fazla, bu da bisikletin ve zincirin çok kısa aralıklarla ciddi seviyede pislik toplamasına sebebiyet veriyor. Haliyle sık sık çok iyi bir temizlik yapmam ve tekrar waxlamam gerekir muhtemelen. Ancak şu an maalesef böyle bir imkanım yok; ne böyle bir yerim ne de zamanım yok.

Bilemiyorum ben mi yanlış düşünüyorum, konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlarımız pratikte uygulanabilirliğini gözeterek daha doğru bilgi verebilir doğrusunu öğrenmiş oluruz.

wet lube mu dry için mi?
Sıvı yağ kullanıyorum.

• Beğen
Tepkiler: Victor Osimhen
Wax iyi güzel hoş da burada paylaşılan bilgiler doğrultusunda düşününce ben İstanbul'da ikamet ederken gayet imkanlarım da olmasına rağmen zincirimi wax uygulamaya uygun seviyede temizleyemedim mesela. Uygulamada zorluk var waxta, ya da ben yazılanları bi tarafımla anlamaya çalıştığım için fazla büyütmüş de olabilirim. Bunun haricinde benim sürüş yaptığım güzergahlarda yol kenarı pislikleri bi hayli fazla, bu da bisikletin ve zincirin çok kısa aralıklarla ciddi seviyede pislik toplamasına sebebiyet veriyor. Haliyle sık sık çok iyi bir temizlik yapmam ve tekrar waxlamam gerekir muhtemelen. Ancak şu an maalesef böyle bir imkanım yok; ne böyle bir yerim ne de zamanım yok.

Bilemiyorum ben mi yanlış düşünüyorum, konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlarımız pratikte uygulanabilirliğini gözeterek daha doğru bilgi verebilir doğrusunu öğrenmiş oluruz.

Sıvı yağ kullanıyorum.
20250930_185205.jpg
Ruble trainera takilali beri hic temizlenmedi(yaklasik 17 ay). Zincirde en son waxtan sonra 350km falan yapti. Wax normal yag gibi gibi kirlenmiyor.
Jant üzerindeki ruble daha temiz. Surekli su ile yikandigi icin oda sanirim mart 2025ten beri temizlenmiyor.

330621 dosyayı görüntüle
Ruble trainera takilali beri hic temizlenmedi. Zincirde en son waxtan sonra 350km falan yapti. Wax normal yag gibi gibi kirlenmiyor.
Jant üzerindeki ruble daha temiz. Surekli su ile yikandigi icin oda sanirim mart 2025ten beri temizlenmiyor.
Benim yağ da 350 km kullanınca böyle oluyor çoğu insan yağı bocaladığı için toz kir çok topluyor. Ben tabi kuru havalarda yol bisikletinde kullanıyorum yağı sizi bilmem. Her baklaya 1 damla atıyorum yoluma bakıyorum

Sıvı yağ kullanıyorum.
Biraz fazla büyütüyor, biraz da yanlış biliyorsun.

1- Wax yağ gibi pislik toplamıyor.
2-Waxın temizliği gibi ek bir süreç yok. Şyice çamur içinde kaldıysa sıcak suya daldırır çıkarırsın en fazla. Yoksa eriyik waxa daldır çıkar bitti.
3-Eski zinciri temizlemekle uğraşmayın. İmkansız değil ama kullanılan malzemeye yazık. Wax için yeni bir zincir alıp temizlemek en kolayı.
4-Dün trainer için yedek bir zincir aldım. 1 saat tiner kabında beklettim. (Migrostan aldığım küçük, kapaklı bir saklama kabı) Sonra tineri değiştirip bir saat daha beklettim. Arada çalkalıyorum. Sonrasında 10dk ipa da bekletip, waxa daldırıp çıkardım. Bundan sonra bu zincirin temizlenmesi + yeniden wax yapılması max 3dk.

Zorluğu nedir ?

İlk yatırım olabilir.

Ocakta ısıtma vs zor. Ben 2 sene önce oldukça ucuzken instantpot gibi birşey almıştım. Fişe takıyorum 2dk da eriyor sonra içinde tekrar donup sonraki kullanıma kadar kalıyor. 1 paket Silca wax aldım, muhtemelen daha en az5 sene götürür beni. Yeni zincir. Yedek quicklink. ( Shimano olmak zorunda değil) Bu kadar.

Trainerda biraz wax tozu oluyor bisikletin altı. Mat kullandığım için ya çıkarıp silkeliyorum ya da eski bir süpürgeyle çekiyorum.

Yağ lekesi, toz toprak yapışması , farklı farklı kimyasallarla temizleme vs gibi dertler yok.Komponentler daha az aşınıyor, suyla vs akıp gitmiyor. Tavsiye ederim.

forumun en güncel en çözüm bulunamayan sorunu :)

Ben mucoff drivetrain cleaner, mucoff x-3 ile temizliyor sonra bi tur su sıkıyorum üstüne akıp gidiyor. Sonra da mevsime göre ya mucoff dry ya da mucoff allweather yağ, bazen de esiyor mucoff sprey wax kullanıyorum. Çok da takılmıyorum toz mu toplamış rengi mi kararmış, zincir bu ya hu, bırakınız pislensin bırakınız kararsın, bence gereğinden fazla değer veriyorsunuz zincire :)

forumun en güncel en çözüm bulunamayan sorunu :)

Ben mucoff drivetrain cleaner, mucoff x-3 ile temizliyor sonra bi tur su sıkıyorum üstüne akıp gidiyor. Sonra da mevsime göre ya mucoff dry ya da mucoff allweather yağ, bazen de esiyor mucoff sprey wax kullanıyorum. Çok da takılmıyorum toz mu toplamış rengi mi kararmış, zincir bu ya hu, bırakınız pislensin bırakınız kararsın, bence gereğinden fazla değer veriyorsunuz zincire :)
Söylediklerinizin bir kısmına katılıyorum. Sonuçta zincir bu. Pislenebilir de kararbilirde.

Ama etrafa bulaşması. İşte bu istemediğim bir olay. Lastik değiştiricez heryerimiz simsiyah olur, arka jant telleri bile yğ içinde kalır. Kadronun arka tarafı yağlanır vs vs vs.
Sırf elim kolum yağlanmasın diye bende wax denemeyi planlıyorum.

Wax iyidir . Bromptonda bile wax kullanıyorum. evde her yaptıgım tamiratta bir yağ lekesi oluyordu , hatta bizim kedi bile kendini yağlamış bir şekilde. Kafam çok rahat. Bisikleti arabaya atarken bile dümdüz atıyorum koltukları yatırıp.
IMG_5261.jpeg

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Umur Bora
@brk34 kaba kuvvet ile sökünce çok ince bir halka kaldı mı? tekrar takılabilir yapıda değil zincir.
Shimano CN-HG601 zincirden bahsediyorum bu arada. Yanlışlık olmasın.
Zincir Shimano değilmiş. Kmc imiş o da tekrar kullanılabiliyormuş. Taktım oldu

Ekstra bir sorum var zinciri takınca vites üst rubleye geçmeye çalışıyordu tık tık diye arada bı bakla çıkmaya çalışıyordu gerginlik ayarı vitesin bu biliyorum normal mi olması bunun.

• Beğen
Tepkiler: MaRZoCHi
Zincir Shimano değilmiş. Kmc imiş o da tekrar kullanılabiliyormuş. Taktım oldu

Ekstra bir sorum var zinciri takınca vites üst rubleye geçmeye çalışıyordu tık tık diye arada bı bakla çıkmaya çalışıyordu gerginlik ayarı vitesin bu biliyorum normal mi olması bunun.
Üst tarafa geçmeye çalışıyorsa fazla gergin demek tel. Saat yönünün tersine çevirerek düzelene kadar ayar vidasını döndürün. Düzelir muhtemelen.

Üst tarafa geçmeye çalışıyorsa fazla gergin demek tel. Saat yönünün tersine çevirerek düzelene kadar ayar vidasını döndürün. Düzelir muhtemelen.
Evet sorunu biliyorum zaten öyle yaptım. Şuan düzeldi

Sorduğum sey bu normal mi zinciri temizlemek için söküp takınca oldu öncesi normaldi

Evet sorunu biliyorum zaten öyle yaptım. Şuan düzeldi

Sorduğum sey bu normal mi zinciri temizlemek için söküp takınca oldu öncesi normaldi
Bence normal değil ama sorun çözüldüyse kafaya takmamak lazım. Zincirde uzama yoksa gerisi kolay.

• Beğen
Tepkiler: mcanerg
Bence normal değil ama sorun çözüldüyse kafaya takmamak lazım. Zincirde uzama yoksa gerisi kolay.
Kafama takıldı şimdi ya içimi yer bu şimdi.

Düzeldi düzeldi de inşallah normaldir. Zincir yokken aktarıcı bacağı ile oynadım biraz temizlemek için inşallah ondandır

Wax iyidir . Bromptonda bile wax kullanıyorum. evde her yaptıgım tamiratta bir yağ lekesi oluyordu , hatta bizim kedi bile kendini yağlamış bir şekilde. Kafam çok rahat. Bisikleti arabaya atarken bile dümdüz atıyorum koltukları yatırıp.
330624 dosyayı görüntüle
Hocam wax için hangi ürünleri kullanıyorsun. Önerdiğin ürün hangisidir. Paylaşabilirseniz sevinirim.

Hocam wax için hangi ürünleri kullanıyorsun. Önerdiğin ürün hangisidir. Paylaşabilirseniz sevinirim.
(link) bunu tavsiye ederim. ben farklı olarak sadece adına tencere mi dersiniz , fritöz mü dersiniz onu yurtdışından almıştım. bu set ile direkt işleme başlanabilir. fiyat olarak ucuz. benim sırf tencerenin vergisiz fiyatı bu setten fazla. stirpper ile yeni aldıgınız zinciri waxın içine koyup yağından arındırabiliyorsunuz. eski zincirinizi kullanmak istiyorsan , çok ayrıntılı bir şekilde temizleyip gene striper ve parafin ile kullanabilirsiniz.

benim eski zincir vardı ve baya pis duruyordu, 2-3 gün tiner içinde sonra da bir zincir solüsyonu içinde bekletip bakla bakla silmiştim. ondan sonrasında waxlayıp kullandım. tabi kullanmadan önce ayna-ruble ve aktarım sistemlerini de çok iyi temizlemek gerekiyor. Bir kere çok iyi temizlikten sonra yağ kazanına düşmediğiniz sürece ayrıntılı bir temizlik gerekmiyor.

yol biskleti kadar baya kötü şartlarda graval de kullanıyorum. bisiklete sadece su tutup geçiyorum.

Geri