Scudo Sports

Zincir temizliği

Kendi tecrübemden bahsetmek istiyorum,
İlk denememde zinciri söküp yarım litre kadar gaz yağına yatırdım. Bir süre bekledikten sonra sıcak ve sabunlu su içinde yıkadım. Bezle Kuruladim. Sıvı gres ile her baklaya yağ sıkarak yagladim. Yağin fazlasını da bezle aldım.
Sonuç, pedalı hızlıca döndürünce yerlerin gri bir sıvı ile kaplanması oldu. Ertesi gün yaptığım test sürüşünde de zincirden gelen gıcırtı sesi yüzünden kafam çok karıştı... Yine yagladim zinciri ve ses geçti...
2 hafta sonra zincir yine kararınca, yine temizlemek gerekti.

Bu sefer, zinciri iyice temizlemek için, birkaç kez gaz yağına yatırdım ve bol bol çalkaladın. Son seferde, gaz yağının rengi berraklığını kaybetmedi. Ardından sıcak ve sabunlu su içinde yıkadım, duruladım ve birkaç saat kurumasi için bekledim. zincir üzerine hiç bir yağ kalıntısı kalmamıştı. 😱
Zinciri yerine takıp, her baklayi yine teker teker yagladim, fazla yağı bez ile aldım. Parmağımı zincir üzerinde gezdirdiğimde, hafif bir yağ lekesi kalıyor elimde. Zincir sesi de hışırtı halini aldı. Sanırım bu sefer oldu.

Çok fazla gaz yağı kullandığımı düşünüyorum. Üstelik çok baskın bir kokusu var... Gelecek sefer WD40 ve sıcak sabunlu su kombosunu deneyeceğim bakalım...

• İnanılmaz
Tepkiler: Kutay P
Scudo
Balata spreyi pahalıya geliyor,mazot ve gaz yağı da kokuyor. Acaba şu ürünü zincir ,aynakol ve ruble temizliğinde kullansak ne olur?
(link)

aliexpresten zincir temizleme zamazingosu almıstım içinde fırcalar var zinciri içine sokup çeviriyorsunuz içinede gaz yağı döküyorum daha mükemmel bi sonuç yok

aliexpresten zincir temizleme zamazingosu almıstım içinde fırcalar var zinciri içine sokup çeviriyorsunuz içinede gaz yağı döküyorum daha mükemmel bi sonuç yok
O zamazingodan bende de var ama içine yağ çözücü bir sıvı koymak lazım. İşte o sıvı ,dediğim sıvı olabilir mi :)

• Beğen
Tepkiler: Bisiklet şoförü
neden olmasın ben dışarda yaptığım için koku sorunum yok ama harbiden fena kokuyor gaz

Mazottan farklı bir madde kullanmadım. Kullansam da mazottan öte bir temizlik sağlayabileceğini düşünmüyorum. Boya fırçası bu işi çok iyi yapıyor. Normalde diş fırçasıyla yapardım fakat dişleri kısa geldiğinden çok detaylı olmuyordu. Boya fırçasına geçiş yaptım çok daha rahat. Ayrıca zincir temizliği yapıp yağlayınca bisikletin hub sesinde artış oluyor ve çok güzel ses çıkıyor göbeğimin herhangi bir niteliği olmamasına rağmen. Bunun da sebebini merak etmekteyim.

Mazottan farklı bir madde kullanmadım. Kullansam da mazottan öte bir temizlik sağlayabileceğini düşünmüyorum. Boya fırçası bu işi çok iyi yapıyor. Normalde diş fırçasıyla yapardım fakat dişleri kısa geldiğinden çok detaylı olmuyordu. Boya fırçasına geçiş yaptım çok daha rahat. Ayrıca zincir temizliği yapıp yağlayınca bisikletin hub sesinde artış oluyor ve çok güzel ses çıkıyor göbeğimin herhangi bir niteliği olmamasına rağmen. Bunun da sebebini merak etmekteyim.
garipmiş halbuki hub kapalı içerde bi sistem dısardan yağlamayla değişiklik olmaması lazım mantıken

• Beğen
Tepkiler: M.İhsan
Ben, bulaşık fırçası aldım. Kılları hem uzun,hem de sert Benimkini de yıkayıp,temizleyince sesi azalıyor :) Normalde çatır çatır ötüyor. Bugünkü yağmurda da azaldı sesi. Kuruyunca düzeliyor.

garipmiş halbuki hub kapalı içerde bi sistem dısardan yağlamayla değişiklik olmaması lazım mantıken
Rubleyi değiştirdikten sonra bu olmaya başladı zaten. Vidalı ruble var kasetli sistem değil. Açıkçası çok da hoşuma gidiyor sesi şikayetçi değilim :)

Ben, bulaşık fırçası aldım. Kılları hem uzun,hem de sert Benimkini de yıkayıp,temizleyince sesi azalıyor :) Normalde çatır çatır ötüyor. Bugünkü yağmurda da azaldı sesi. Kuruyunca düzeliyor.
aynı durum bendede öyle kirlenip ıslandıkça ses azalır bende fırça yok rubleyi söküyorum her defasında

Birkaç sorum olacak
- Kaç km'de bir zinciri temizleyip yağlıyorsunuz? Zinciri çıkarıp yağlamayı mı yoksa üstünde mi temizlemek mi avantajlı?
- Yağmura yakalanırsanız her koşulda zinciri tekrardan yağlıyor musunuz?
- Gaz yağı o-ringlere zarar vermiyor mu, motosiklet zincir spreyleri (yağ ve temizlik amaçlı) kullanılmaz mı?
- Dişlileri nasıl temizliyorsunuz?
- kapalı zincir temizleme aparatlarını tavsiye eder misiniz?
- Zefal pro lube kullanıyorum yaz kış için, mevsime göre yağ mı kullanmak lazım, öyleyse tavsiyeniz nedir?

şimdiden teşekkürler cavaplar için :)

Birkaç sorum olacak
- Kaç km'de bir zinciri temizleyip yağlıyorsunuz? Zinciri çıkarıp yağlamayı mı yoksa üstünde mi temizlemek mi avantajlı?
- Gaz yağı o-ringlere zarar vermiyor mu, motosiklet zincir spreyleri (yağ ve temizlik amaçlı) kullanılmaz mı?
- Zefal pro lube kullanıyorum yaz kış için, mevsime göre yağ mı kullanmak lazım, öyleyse tavsiyeniz nedir?

kirlendikçe temizliyorım km si yok bazen zinciri cıkarıp tasa koyup temizliyorum bazende aletle cıkarmadan gazın zararı varmı bilmem rubleyide cıkarıp temizliyorum her yagmurdan sonda kesin yaglıyorum kısın ıslak ortam yazın kuru ortam yag sıkıyorum

• Beğen
Tepkiler: Metela
O-ring var mı bizim zincirlerde? Olmaması lazım...

• Beğen
Birkaç sorum olacak

1- Mtb bisikletim var. Arada kalın lastikleri takıp arazide geziyorum, çoğu zaman ise ince lastiklerimle yolda sürüyorum. Yolda sürdüğüm zamanlarda 350-400 km de bir temizleme ihtiyacı duyuyorum. Toprakta sürdüğümde ise 1 veya 2 sürüş sonrasında temizleme gereği duyuyorum çünkü toz zincirdeki yağı bozuyor. Yani kullanıldığı ortama göre değişkenlik gösteriyor.

2-Eğer zinciriniz çıkarılabiliyorsa çıkarıp temizlemek daha avantajlı fakat çok da şart değil. Ben çıkarmadan temizliyorum.

3-Yağmurda çok sürmüyorum. Eğer yağmura yakalanırsam kötü duruma geliyorsa zinciri temizliyorum.

4-Balata spreyi ile temizleyenler var ve zararı yokmuş bildiğim kadarıyla fakat emin değilim. Masraflı olduğu için çok da tercih etmenizi önermiyorum.

5-Küçük bir kaba mazotu koyuyorum ve boya fırçasını mazota bandırıp bandırıp rubleyi zinciri ince yerlerine kadar temizliyorum. Daha sonra sabunlu su ve süngerle bisikleti ve zinciri yıkıyorum. Zinciri iyice arındırdıktan ve kuruladıktan sonra motor yağı ile yağlıyorum.

6-Kullanmadım, bir tavsiye veremeyeceğim.

7-Kışın "Wet lube", yazın "Dry lube" öneriliyor. Sebebini araştırmadım ama vardır bir sebebi :) Ben her zaman motor yağı kullandığım için araştırmadım.

@Metela
Kullandığım ortama göre 50-500km de bir yağlama yapıyorum. Şahsen zinciri çıkartınca çok daha kolay ve pratik oluyor.
Yağmurdan sonraki her sürüş de yağlama yapılmalı yoksa pas oluşabiliyor.
Motosiklet zincirleri keçeli yapıda olduğu için yağları da ona göre. Bisiklet zincirinde kullanınca çabuk kararıyor ve akıp gidiyor.
Rubleyi temizlerken, jantı söküp temizliyorum. Aynakolu da bisikleti ters çevirip zincir üzerinde değilken temizliyorum. Cif ve diş fırçası ile fırçaladıktan sonra bezle silmek yeterli oluyor.

• Beğen
Screenshot_2021-05-08-21-52-43-141.jpeg
Zinciri söküp de temizleyen arkadaşlara bir sorum olacak. Hangi konu olduğunu hatırlayamadım, bir yerde bu powerlinklerin açıldıktan sonra yenisiyle değiştirilmesi gerektiği yazılmıştı. Sizin fikriniz nedir?

263349 dosyayı görüntüle
Zinciri söküp de temizleyen arkadaşlara bir sorum olacak. Hangi konu olduğunu hatırlayamadım, bir yerde bu powerlinklerin açıldıktan sonra yenisiyle değiştirilmesi gerektiği yazılmıştı. Sizin fikriniz nedir?
Ben de kullanıyorum ve neredeyse her 10 günde bir zinciri temizlerken çıkartıyorum. Tabii belli bir süre sonra değişmesinde fayda olabilir ama her seferinde gerek yok gibi geliyor bana.

@ModernOblomov 10lu sistemle uyumlu powerlinki, 10+ kez söküp taktım. Bir problem olmadı. Sök tak yaptıkça zamanla bükülebiliyorlar. O zaman değişim mantıklı olabilir.

Bu zincir temizliği ve tekrar doğru yağlanması adına “tam doğrusu” yok gibi . Bir çok kullanıcı , kaynak ve video mevcut ama hangisi en doğru net değil. Oz cycle kanalında ; toz teflon ve beyaz mum ile yapılan zincir yağlama tekniği çok denemek istediğim birşey . Aliexpress ten 2 defa toz teflon siparişim iptal oldu , sanırım böyle maddelerin ithalatı/ihracatı izni yok . TR de bulabileceğim bir yer olsa alırım ancak bilmiyorum ve internet araştırmamda da bulamadım.

Temizlik için ben de gaz yağı kullanıyorum . Şimdiye kadar kullandığım en iyi zincir yağı da açık ara Chain-L oldu , onu da artık bulamıyoruz.

Kanalımda da en son videom zincir temizlemem ile ilgili. Merak eden arkadaşlara:

Geri