Benim tavsiyem şudur. Eğer alabiliyorsanız zincir temizleme aletlerinden alın. Bu zinciri tertemiz yapacaktır. Eğer alamıyorsanız zincir için de fırça kullanacaksınız.
Ben sentetik tiner ile temizliyorum zinciri, fakat gaz-mazot-cif gibi maddelerle de temizleyebilirsiniz. CİF sadece zincir temizleme aleti ile işe yarıyor, onun dışında fırça ile etkili bir temizlik yapılmıyor.
Bir kaba az miktarda temizleyici sıvı (elinizde ne varsa işte) koyup sert uçlu bir fırça ile ruble, zincir (zincir temizleme aletiniz varsa zinciri onunla temizleyin), aynakol, ön-arka vites gibi kirlenen parçaları temizleyin.
Daha sonra su ile yıkayın iyice yoksa zincir yağ tutmayacaktır. Temizledikten sonra temiz bir bezle veya saç kurutma makinesi ile kurulayın, yine yağın iyi tutunmanasını sağlamak için
Kuruttuktan sonra beklemeden yağlama yapın çünkü anında üst tarafı pas tutmaya başlıyor parçaların.
Yağladıktan bi 10dk sonra yine bir bezle yağın fazlasını alın.
Tertemiz olacaktır parçalarınız.
Eğer dağ bisikleti kullanıyorsanız, tozlu ortamlarda yaptığınız sürüşlerden sonra kesinlikle bu işlemleri tekrarlayın. Zincirin arasına giren toz tanecikleri parçaların "dehşet" biçimde hızlı aşınmasını sağlıyor. Adeta zımpara kağıdı gibi iş görüyor.