Scudo Sports

Zincir temizleme tarifleri

Scudo
Bu konuda acemi biri olarak gayet faideli bir konu. Favorilere ekleyelim.
Sanırım zincir temizleme aparatından alacağım ama xlc mi yoksa super b mi?

dediğim gibi ben mazotlam işlemini plastik zincir temizleme aparatı ile yapıyorum ve çok yi oluyor tavsiye ederim

Arka jantı söküyorum, rubleye iyice WD-40 sıkıyorum (kuru yer kalmayacak kadar, çok fazla değil) ve yağın çözülmesi için bir knara bırakıyorum. Ordan zincire geçiyorum, bezle eski yağ artıklarını siliyorum önce, sonra zamanım varsa zinciri çevirirken WD-40 sıkıyorum. Ordan aynakola geçip orayı da WD-40'lıyorum (amma çok WD-40 kullanıyormuşum yav :D )

Bunlar bittikten sonra eski bir bez alıp başlıyorum rublenin temizliğine. Eğer etrafımda kaynar su varsa dökerek temizliyorum WD-40 kalıntılarını, yoksa direk bez ile alıyorum yüzeysel olarak. Ondan sonra bezi ikiye katlayıp rubledeki her bir dişlinin arasını bez yağlanmayı kesene kadar siliyorum. BUnu her dişliye uyguluyorum, tertemiz oluyor. Sonra zincire geçiyorum. yine bez ile kalıntıları alıyorum, genelde öyle bırakıyorum ondan sonra. Ordan aynakol dişlilerine de rubleye yaptığım işlemi tekrarlıyorum. Arka attırıcı makaraları çok fazla yağ ve kir topluyor, onları bezle iyice temizliyorum. Sonra jantı takıp ufak bir boya fırçasıyla yağlıyorum zinciri. Yağ olarak Zefal Dry Lube kullanıyorum bu arada. Yalnız sanırım fazla yağlıyorum zinciri, onun ayarını henüz tutturamadım :D

Bu bakımı yaptıktan sonra bisiklet yağ gibi akmaya başladı, 2 saatimi aldı attırıcı ayarları ve kabloların yağlanmasıyla beraber. Sadece aktarma organlarının temizliği ayrıntılı girişince rahat 1 saat gibi bir süre tutuyor, kadroyu da temizlemeye girişirsem garajdan çıkmıyorum o akşam :D Zincir temizleme aparatı alacağım ama, böyle tam temizlenmiyor zincir.

• Beğen
Tepkiler: Yasar38
(link)
(link)
Bunların ikisini alıp kullanmayı düşünüyorum.

hiç denemedim ama yağı temizlemek için suda kaynatma fikri nasıl olur. deneyeniniz var mı

Her 1.000 km'de bir zinciri söküp yağ sökücü+su karışımına atıp bi gün bekletiyorum. Sonra sıcak suyla bi güzel sabunlayarak yıkıyorum. Ufak bi son kontrelden sonra kalan yağ artıkları varsa diş fırçasıyla tekrar bi kaynar suya soktuktan sonra durulayıp tekrar yağlıyorum

@oktayakgoz valla kimyasal olarak çok mantıklı bir işlem değil.

yağ bir organik maddedir. Su ise inorganik olarak sınıflandırılır. İnorganik maddeler, organik maddeleri çözmez. Zaten hatırlarsınız zeytinyağı suyun üstünde kalıyordu, karışmıyordu.

Suyun içinde kaynatmaya gelince, belki ısıdan yağ buharlaşabilir ama çok verimli olacağını zannetmiyorum. Suyun içinde mutlaka bir yağ için çözücü organik madde olması lazım. Tabi diyebilirsin ki "hani organik maddeler inorganik maddelerde çözünmezdi" diye ama çözünenler var. Benzen, hekzan gibi. Bu çözünebilir organik maddelerin yağ için çözücü (solvent) özellik içerip içermediğini ise bilmiyorum. Bu başlıktaydı galiba, bi arkadaş sirkeli suda kaynatıyormuş. Muhtemelen temizleyecektir ama sirke bildiğiniz asittir ve zincir de metal. Mutlaka zincire zararı vardır bu reaksiyonun.

• Beğen
Tepkiler: Bozkırlı
@Kürşat Altunay

öyle bir cevap yazmışsın ki ne diyeceğimi bilemedim. :)

benim mantığım şuydu. yağı kaynar suda zincirden ayırmak yani yağı çözmek değil de zincirden ayırmak. ısınınca eriyen yağ su üstüne çıkacaktı. yağ çöz işe yararmı peki ?

@oktayakgoz ben geçen sefer banyoda köpüklü süngerle uğraşırken valide geldi gördü beni ve bikaç tiyo verdi. Yağ çözücü ile tertemiz yaptım 3-4 dakikada:)

• Beğen
Tepkiler: Şevket Özer
@Kubilay Koparan valla ben rubleyi söküp temizledim 30-35 dk. O zinciri 5 dakikada temizlediğim gibi parlamadı var sen düşün;)

@Atilla Gobel
o yağ kalın gelecektir ince dişli yağı kullanabilirsiniz

• Beğen
Tepkiler: Gjankrow
İş yerime yakın büyük hırdavat mağazasından aldığım würth muadili balata spreyi ve ağır hizmet tipi sıvı gres kullanıyorum.
Balata spreyi (markası weimann sanırım) 10 TL ve ortalama 5 defa temizlik yapmaya yetecek derecede büyük bir kutuda.
Sprey gres ise Best marka, forklift zincirinde kullanıma uygun 10 TL. Daha bir kutuyu bitiremedim. Fahiş fiyatlara satılan bisiklete özel ürünlerden ciddi bir fark görmedim.

Önce mazota yatırıp 2-3 saat sonra biraz fırçalıyorum. Mazottan çıkarıp kompresörden basınçlı hava ile temizleyince (kompresör imkanı olan için) ulaşılamayan aralıkları bile temizleniyor. Ardından kalın dişli yağı ile yağlıyorum. Çok yumuşak bir sürüş oluyor. Zincir hissedilmiyor adeta. Şuan bisikletsizim ve özledim zincir temizlemeyi...

@xxkowboyxx evet tazyikli suyla. zaralı diceksen yada zararlı diyenler var diceksen şimdiye kadar hiç bi zararını görmedim ben.

@lealtad

Anneler yada esler konu yag olunca profesor olmasa bile docent seviyesinde bilgisi vardir. Ozellikle patates kizartirken her yer yag oluyor.

Bildiğimiz benzin... 7 gün 24 saat her yerde kolayca bulunabilecek parasını bastıranı mutlu edecek bir ürün...zincir sökme aparatı ile zincir sökülür yayvan bir kabın (2,5 kiloluk yoğurt kabı olabilir, dikdörtgen peynir kutusu olabilir...) içine yatırılır yarım santim benzin dökülür kap yere paralel şekilde sallanarak benzinin her yere bulaşması sağlanır...küçük bir fırçaylada hafifçe eşelenirse zincirinizi siz bile tanıyamazsınız...ilk imalatı kadar yeni görünür....sonrasında yine benzinlikten alınan açıkta satılan 10 numara motor yağı yağlamada kullanılabilir...

Geri