Scudo Sports

Zincir ömrü

konu kirliliği yapmamak adına buradan sorayım yamuk arka arttırıcı tarama yaparmı diğer komponentleri test ettim bi tek test edemediğim o kaldı geçen sürüş sırasında arttırıcının küçük dişlisine arka vites teli kabosuyla sıkıştı o günnden sonra küçük üç dişlide tarama var ruble zincir de yaşadım ilk defa böyle birşeyle karşlaştım

Scudo
Son zincirimi 13 ay evvel değiştirmişim. 0.75 lik uzama mevcut ve her değişim zamanı geldiğinde olduğu gibi pedal yük altındayken zincirden ses gelmeye başladı. Bu benim 2019 yılından beridir 4 yada 5. Değişimim olacak. Hiç ruble değişimi yapmadım, vites geçişleri ile ilgili bir şikayetim de yok. Normalde rubleyi de 3-4 Zincir değişiminde bir kez yapılması gerektiğini okumuştum. Zincir 910 TL olmuş, Allah bilir ruble kaç para:agla:
P20240602-120502.jpg

• Beğen
Tepkiler: el Cezeri
Bu zamana kadar hiç zincir değişimi yapmadım, eski bisikletimi sattığımda da 10.000 km civarı yol yapmıştım, zinciri orjinaldi.

Bu zamana kadar hiç zincir değişimi yapmadım, eski bisikletimi sattığımda da 10.000 km civarı yol yapmıştım, zinciri orjinaldi.
10 bin km ne kadar bir sürede yaptınız ? Misal ben sezonda en az 2 kere zincir değiştiriyorum. Sezon içinde yaptığım ortalama sürüş 10-15 bin km arasında.

10 bin km ne kadar bir sürede yaptınız ? Misal ben sezonda en az 2 kere zincir değiştiriyorum. Sezon içinde yaptığım ortalama sürüş 10-15 bin km arasında.
2 yıl. Şuanki bisikletimde 6000 km'de, tamamen orjinal.

Son düzenleme:
Ölçtürmekte mutlaka fayda var. Dağ bisikletimde yaklaşık 3 yılda 10.000+ km yoldan sonra zinciri değiştirdim. Ama bir baktım ki ruble de bozulmuş. Birkaç bin km daha erken değiştirseydim ruble masrafım olmayacaktı. Zincirime de oldukça iyi bakarım. Çapraz kullanıma ve temiz kullanıma dikkat ederim oysaki. O yüzden en iyi kullanılan zincir dahi eskiyor, uzuyor ve geciktirilirse rubleyi aynakolu bozuyor. Bir diğer örnek yol bisikletim. 12-13 bin km civarı kullandığım zincirimi değiştirdim. Rublede atlama yapmadı ama rubleyi yemeye başlamış bile. Biraz daha erken değişse ruble daha uzun ömürlü olacaktı. Büyük ihtimalle yeni zincir biraz daha kısa ömürlü olacak ve zinciri değiştirirken ruble de değişmek zorunda kalacak. Yani benimki uzamıyor demek iyi bir şey değil. Buna güvenirseniz günün sonunda aynakol, zincir ve ruble masrafı canınızı çok sıkacaktır.

Arkadaşlar 2024 yılı haziran ayında değiştirdiğim zinciri bu ay tekrar değiştirdim. Zinciri 3000 km kadar kullanmışımdır, ölçtüğümde neredeyse % 0.75 lik uzama gösteriyordu yani daha % 1.0 olmamıştı. Ancak pedal çevirirken bazen pedalda hafif bir titreşim-tıkırtı hissediyordum, bu titreşimi başkalarına anlattığımda bisiklete binip deneselerde fark edemiyorlar, belli belirsiz düzeyde yani ama yinede beni rahatsız ediyor. Şimdi yeni zincir aynı kaymak gibi, İsviçreli saat ustasının elinden çıkmış gibi. Demem o ki zincir ömrü için 5-6 bin km bile çok, benim için 2-3 bin.

Arkadaşlar 2024 yılı haziran ayında değiştirdiğim zinciri bu ay tekrar değiştirdim. Zinciri 3000 km kadar kullanmışımdır, ölçtüğümde neredeyse % 0.75 lik uzama gösteriyordu yani daha % 1.0 olmamıştı. Ancak pedal çevirirken bazen pedalda hafif bir titreşim-tıkırtı hissediyordum, bu titreşimi başkalarına anlattığımda bisiklete binip deneselerde fark edemiyorlar, belli belirsiz düzeyde yani ama yinede beni rahatsız ediyor. Şimdi yeni zincir aynı kaymak gibi, İsviçreli saat ustasının elinden çıkmış gibi. Demem o ki zincir ömrü için 5-6 bin km bile çok, benim için 2-3 bin.
Zincirin kalitesine, kullandığınız koşullara, ne kadar düzenli temizleyip bakım yaptığınıza ve viteslerinizi nasıl kullandığınıza göre değişiyor zincir ömrü. Parafin wax kullanmak normal yağa göre zincirin ömrünü uzatıyor diyorlar.

Zaten tekli sistemlerde %1, 7-10 vites arası %0,75 , 11 ve üstü sistemlerde %0,5 uzama limit kabul ediliyor.
Zincir ömrü çok fazla değişkene bağlı olduğu için tam bir km vermek çok zor. En iyi yol ölçüp gerekli zamanda değiştirmek. Yoksa hem performansı düşüyor hem de daha pahalı parçalara da zarar veriyor.

• Beğen
Tepkiler: ordi ve mcanerg
Elektrikli bisiklette 7 bin km oldu kullanıyorum. Yolda bırakana kadar devam.

• Beğen
Tepkiler: ali_ihsan21
Aslında zincir değişimi yolda bırakmasın diye değil daha farklı sorunlara yol açıp hem verimi düşürmesin hem de daha büyük masraflar çıkarmasın diye yapılıyor tabi ama siz bilirsiniz yine.

• Beğen
Tepkiler: Sinyor ve mcanerg
Elektrikli bisiklette normal bisiklete göre durum farklı değil mi... Yani sadece elektrikle kullanıyorken zincire hiç yük binmediği için ömrünün çok daha uızun olması normal. Zamanı gelince değiştirilmeyen zincir ruble ve aynakol dişlilerine de zarar veriyor ve extra masraf çıkarıyor. Tabii zincirin kırılıp bir yerlere dolanıp size kaza yaptırma riski de var.

Elektrikli bisiklette normal bisiklete göre durum farklı değil mi... Yani sadece elektrikle kullanıyorken zincire hiç yük binmediği için ömrünün çok daha uızun olması normal. Zamanı gelince değiştirilmeyen zincir ruble ve aynakol dişlilerine de zarar veriyor ve extra masraf çıkarıyor. Tabii zincirin kırılıp bir yerlere dolanıp size kaza yaptırma riski de var.
Biliyor musunuz ben bir aleti kırabildigim zaman dünya kupasını kaldırmış gibi mutlu ve başarılı hissediyorum.

Biliyor musunuz ben bir aleti kırabildigim zaman dünya kupasını kaldırmış gibi mutlu ve başarılı hissediyorum.
Ben de öyleyim ama zincir konusunda "Gittiği yere kadar" kullanmanın limiti; zinciri kırmak olmamalı insanın canının bir kıymeti varsa.

• Beğen
Tepkiler: Sinyor
Zaten limit 0.5 . 0.5 zincir değişimi 0.75 olduysa ruble ile beraber zincir değiştirilmeli. Geç bile kalmısşınız

Hocam zincir değişmediği için yolda bırakması çok zor. Ayrıca elektrikli bisiklette durum farklı, eğer motorunu arka tekerdeyse zincir neredeyse sıfır stres altına girer ve uzama
Zincirin kalitesine, kullandığınız koşullara, ne kadar düzenli temizleyip bakım yaptığınıza ve viteslerinizi nasıl kullandığınıza göre değişiyor zincir ömrü. Parafin wax kullanmak normal yağa göre zincirin ömrünü uzatıyor diyorlar.
Doğru hocam
Zaten limit 0.5 . 0.5 zincir değişimi 0.75 olduysa ruble ile beraber zincir değiştirilmeli. Geç bile kalmısşınız
Rubleyi bir önceki zincir değişiminde değiştirmiştim. Rublenin bu kadar çabuk deforme olacağını sanmıyorum.

• Beğen
Tepkiler: Sinyor
Hocam zincir değişmediği için yolda bırakması çok zor. Ayrıca elektrikli bisiklette durum farklı, eğer motorunu arka tekerdeyse zincir neredeyse sıfır stres altına girer ve uzama

Doğru hocam

Rubleyi bir önceki zincir değişiminde değiştirmiştim. Rublenin bu kadar çabuk deforme olacağını sanmıyorum.
Öyle bir şey değil bu deforme olmaz zaten de zinciri 1 mm e kadar bekletirseniz değiştirmeniz gerekir yeni takacağınız zincir büyük ihtimal uyumlu olmaz ve onu da çöp edersiniz

Geri