Scudo Sports

Zincir ömrü

ms92

Aktif Üye
Tepki
20
Selamlar
Bisikletimin yaşını tam olarak bilmiyorum Ama 2002 model olabilir
Aldığımdan beri ilk zinciri üzerinde duruyor,yanımda zincir anahtarı,yedek bakla veya yedek zincir taşımıyorum.
Şimdiye kadar ne kadar zorrlasam-yüklensemde bir sorun çıkarmadı.
Ancak uzun bir tur ortasında dağda taşta zincirin kopmasından tereddüt etmiyor değilim.
Zincirin ömrünü tamamlayıp tamamlamadığını nasıl anlarız,ortalama kalitede bir zincir kaç yıl gider?
(Bu arada 4-5 yıldır bisikleti aktif olarak kullanıyorum,ondan önce günde 10 kmyi geçmezdim hatta bir yıl hiç dokunmadan yattı.
Bisiklet ne mi bianchi barracuda )

Scudo
zincirin ömrünü zaman belirlemez, sert dişli kullanım , sık olarak tırmanışta kullanımı gibi faktörler zincirin uzamasına , kopmasına , performansının düşmesine neden olabilir. Ancak 4-5 yıldır kullanıyorsan bence değişme zamanı gelmiştir...

Zincir ömrü kullanım ile orantılıdır. Ayrıca zincir kopması kolay kolay yaşanmaz. Fakat zaman içinde aşınmalar ve uzamalar oluşur. Ayrıca ayna veya teker göbeğinden dolayı veya tekerin kadroya tam oturmaması gibi sorunlardan kuvvetli zincir atması yaşanmışsa farkedilmeyen bükülmeler de olabilir.

Pahalı bir parça değil, eğer canınızı sıkıyorsa yenileyin derim.

orantısız vites değişimi,sert pedalda ağırlığını pedala vermek,bisiklet sabit-tekerler dönmezken viteslerle oynamak zincir ömrünü hızlı bir şekilde kısaltır.

Eğer ruble ve aynakolu zincirle beraber değiştirmeyi düşünmüyorsanız ellemeyin, o şekilde kullanın. Fazlasıyla aşınmış ve dişleri de aşındırmıştır. Şimdi değiştirirseniz, yeni bir zincir dişlerde atlama yapacaktır. Ayrıca aşınmış olan dişlere uyum sağlamaya çalıştığı için kendi ömrünü de azaltacaktır.

Şimdilik sıkıntı çıkarmadı,Efendi efendi kullandım.
pedal zaten yokuşta sertleşir o zamanda oturuyorun patinaj yapmasın diye.
Bisiklet eski olduğu için uyumlusunu bulmakta zor olacaktır.Zaten birini değiştiririsem ruble,aynakol,aktarıcı,arttırıcı kablolar komple değişmesi lazım.
Bir buçuk sene daha temizleyim yağlayım götürsünler beni :)
Hepinize teşekkürler.

Merhabalar abiler shimano sora 9 lu zincirimi yaklaşık 2000 km dir kullanıyorum ve bisikletçiye götürüp uzunluk ölçme aletiyle ölçtürdüm.
Benim sorum şu ki o aletin çalışma mantığı nedir?
Adam ölçtü ve iki baklaya da girdi çıkıntılar ve uzamış dedi dediği doğru mu ? pek güvenemiyorum da kendisine

Zincir zamanla uzuyor, zira gücünüzü onunla aktarıyorsunuz dolaylı olarak dişliye, janta ve yere.

2 binde anlamlı bir uzama olmaması lazım, başka yere de ölçtürün. Tabi çok kuvvetli tork üreten biri değilseniz.

Ben 7000 km geçtim KMC -11 zincir ile, zincirin 10 bine dek idare eder dedi usta, her sürüşte en az 300-500 elevasyon tırmanırım

@Oklüzal Builder Bisiklet zincirlerinin hatvesi, yani bakla uzunluğu, 1/2 inç. Yani sıfır zincirde 20 bakla 254 mm gelir. 256 mm değiştirme sınırı olarak kabul ediliyor. O cetvel zincirin bu sınıra ulaşıp ulaşmadığını ölçüyor.

zincir değiştirmek zorunda kalırsam (link) ürünü önerir misiniz. benim için önemli olan sağlamlık. ayrıca sora 11 - 34 rubleye uyumlu mudur acaba? Vites bacağını da çekipp atayım biraz sonra

@Oklüzal Builder Onun yerine (link) zincirden 4 tane alırım. 4 tanesinin ömrü onun ömrünü hayli hayli geçer.

• Beğen
Tepkiler: suyunsesi
@Oklüzal Builder Onun yerine (link) zincirden 4 tane alırım. 4 tanesinin ömrü onun ömrünü hayli hayli geçer.
evet aslında ben de duymuştum bunu. zincirlerde marka çok önemli değil çoğu aynı malzemeden yapılıyormuş , aradaki tek fark hafiflik oluyomuş. Ki zaten hafiflik sağlamlığı zedeliyor diye biliyorum. verdiğiniz linkteki zincir uyumlu olur mu sjimano soraya? Performansı nasıl bir de deneyiminiz var mı

20220623_211046.jpg

• Beğen
Tepkiler: TeamO2.cc
@Oklüzal Builder 8 tane dişli saydım yanlış mı saydım? 8 vitesli zincir alırsan daha ucuza gelir. Marka zincirlerin ömrü bir miktar uzun oluyor ama fiyatlarına değecek bir fark olmuyor arada.

@Oklüzal Builder 8 tane dişli saydım yanlış mı saydım? 8 vitesli zincir alırsan daha ucuza gelir. Marka zincirlerin ömrü bir miktar uzun oluyor ama fiyatlarına değecek bir fark olmuyor arada.
yok ya 9 tane var sora zaten fix 9. Ama tercihimi kmc x9 dan yana kullanıcam. zincir konusumda iyi bir marka ve çin malı almak istemiyorum belki ömrü iyi olabilir de vites geçişleri de önemli. teşekkür ederim

Merhabalar abiler shimano sora 9 lu zincirimi yaklaşık 2000 km dir kullanıyorum ve bisikletçiye götürüp uzunluk ölçme aletiyle ölçtürdüm.
Benim sorum şu ki o aletin çalışma mantığı nedir?
Adam ölçtü ve iki baklaya da girdi çıkıntılar ve uzamış dedi dediği doğru mu ? pek güvenemiyorum da kendisine
Sizin şimdi yeni zincir almanız için doğru bir zamanlama olur. Zincir ucuz, grupset ise çok pahalı. Zincir uzadıktan sonra aynakol dişlerinin araları açılmaya başlıyor.
Zincirinizi alırken özelliklerine göre seçin, hyperglide grupsetiniz varsa ona göre zincir almanız iyi olur.
Zincirin aşınmaması için sık temizlik öneriliyor ve tabiri caizse lekesiz kullanırsanız sram eagle zincirler 6800km civarına kadar dayanmış. Shimanoların avantajı ise daha düşük dirençli olması.
En iyi zincir yağlama ürünü de parafinli mum türevleri olarak gözüküyor. Bu ürünler zincire sıcak uygulanıyor. Üstün olan tek getirileri, oda sıcaklığında mum sayesinde dondukları için, mekanik olarak kirleri zincir göbek milinden uzak tutmayı sağlaması, böylece milin ömrünü uzatması.

2000kmde zincir nasıl uzuyor merak ediyorum. İlk zincirimi 15binkmde değiştim ikinci zincirim 8300km ölçü aleti araya girmiş değil. FullSizeRender.jpeg

• Beğen
Tepkiler: suyunsesi
Zincir zamanla uzuyor, zira gücünüzü onunla aktarıyorsunuz dolaylı olarak dişliye, janta ve yere.

2 binde anlamlı bir uzama olmaması lazım, başka yere de ölçtürün. Tabi çok kuvvetli tork üreten biri değilseniz.

Ben 7000 km geçtim KMC -11 zincir ile, zincirin 10 bine dek idare eder dedi usta, her sürüşte en az 300-500 elevasyon tırmanırım

Zincirin uzaması, baklaların arasına giren toz, toprak...vb. gibi parçaçıkların sürtünmeyle baklaları aşındırması sonucu oluyor. Uygulanan torkla pek bir ilgisi yok diye biliyorum. 2000 km'de uzama; yağmurlu, çamurlu ortamlarda kullanılıp, gerekli bakım yapılmazsa olabilir. 500km'de bile zincirin ömrü bitebilir. Cross'cular, MTB'ciler daha iyi bilir.

Zincirin uzaması, baklaların arasına giren toz, toprak...vb. gibi parçaçıkların sürtünmeyle baklaları aşındırması sonucu oluyor. Uygulanan torkla pek bir ilgisi yok diye biliyorum. 2000 km'de uzama; yağmurlu, çamurlu ortamlarda kullanılıp, gerekli bakım yapılmazsa olabilir. 500km'de bile zincirin ömrü bitebilir. Cross'cular, MTB'ciler daha iyi bilir.
Şunu da demeden geçmiyim, bu zincir ölçerler nasıl ölçüyor tam bilemiyorum. Bakla içinden 8 bakla %0.5 uzamayı ölçüyorsa hakikaten shimano zincirlerin 2000km'de değişilmesi gerekiyor, dolayısıyla bir yanlışlık yok. Yine de belirtelim, maaliyet olarak en uygun zincir 105.
KMC'nin çok reklamını yaptığı(aşınma dirençli) titanyum nitrit kaplı sarı zinciri daha çabuk aşınıyor. Herşey satış pazarlama değil.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:

Sadece evde trainer üzerinde kullandığım bisikletim vardı hiç sokak görmeyen. 2 sezonda zincir uzadı, özenle yağlandığı halde ;)

Dışarda kullanılan zincirin uzamasına elbette toz, pislik de artı etki ediyor. Ama uygulanan gücü de ihmal etmemek lazım. Aynı şeyi kapalı velodromlarda kullanılan pist bisikletlerinde de görmek mümkün.

Son düzenleme:
Şefim hayatımda hiç zincir değişmedim. Bisiklette çok yeniyim. Shimano zincirlerde zincir şu kasetler için yapılmıştır. Vites geçişleri daha pürüzsüz hafif geçişler sağlanmıştır. üzerindeki alaşım şu kadar ömür arttırmıştır tarzı özelliklerden bahseder. En ucuzunu al geç bunlar fasa fiso mu dersiniz . Yada bunlar ne kadar doğru ne kadar yanlış.
Sadece evde trainer üzerinde kullandığım bisikletim vardı hiç sokak görmeyen. 2 sezonda zincir uzadı, özenle yağlandığı halde ;)

Dışarda kullanılan zincirin uzamasına elbette toz, pislik de artı etki ediyor. Ama uygulanan gücü de ihmal etmemek lazım. Aynı şeyi kapalı velodromlarda kullanılan pist bisikletlerinde de görmek mümkün.
Uygulanan güç çok önemli hocam dediğiniz gibi. ortadan motorlu elektrik tahrikli bisikletler de geçmiş senelerde yanlış kullanımdan dolayı aşırı tork ile yüklenilen zirler 100 km göremeden kopmalar ve çok hızlı uzamalar yaşanmış. Şimdi bu tarz durumlar yaşanmasın diye önlemler var ama gene de zincire yüksek gerilim düşüyor. Aynı zinciri çoğunluğu düz yolda süren biri ile kilolu ve güçlü genellikle eğimli yollarda süren bir kişinin yıpratması farklı km ler de olacaktır.

Son düzenleme:
Geri