yurtdışından gelen bisiklet parşaları gümrükte takıldı - tasarruflu yazı?

Baris O.

Üye
Kayıt
7 Ağustos 2014
Mesaj
5
Tepki
0
Şehir
Istanbul
Bisiklet
Specialized
Merhaba,

bike-discount'tan eylül sonu bir sipariş vermiştim, başakşehir UKIM'den bir mektup geldi, kargomun gümrüğe takıldığı hakkında. Bugün gittim konuştum, içinde zincir yağı, slime, hidrolik yağı gibi ürünler vardı, gümrük memurunun açıklaması - yanlış hatırlamıyorsam- yakın zamanda bir tasarruflu yazı gelmiş, sıvı ve toz formundaki hiçbir ürün gümrükten geçmiyormuş, dolayısıyla herşeyi olduğu gibi geri göndermek zorunda kaldım. (ya içindeki katı formdaki ürünleri alıp kalanını gümrüğe hibe etmem ya da olduğu gibi geri gönderme seçeneği sundular) Daha önce de bu tür sıvı ürünler satın almıştım ve sorunsuz bir şekilde adresime gelmişti.
Bu konu yeni sanırım ama yasal dayanağından pek emin değilim, keyfi bir uygulamaya benziyor, ürünleri sıvı ya da katı olarak kategorize etmek tamamen saçma, aldığım ürünler ve toplam tutarı tamamen yasal sınırlar içindeydi. Bu tür bir sorun yaşayan oldu mu yakın zamanda ve yasal dayanağını bilen?

Çok teşekkürler,
 
Scudo
Kayıt
3 Mart 2015
Mesaj
82
Tepki
38
Yaş
40
Şehir
istanbul
İsim
Levent
Bisiklet
Ghost
@Baris O. senin paketin büyük ihtimalle yağdan dolayı takılmıştır. Yağlara ÖTV geldiği için ithalatçı firmaların vergi dairelerine müracaatta bulunup ÖTV kayıtlarını açtırmaları gerekiyor. Senin eşyanın şahsi olmasından dolayı takılmış olabileceğini düşünüyorum. Paket postadan sadece telefon, sporcu gıdası ve reçetesiz ilaç çekemezsin. Bunun dışında ki bütün ürünleri yasal sınırlama içerinde getirebilirsin. Keşke yayınlamış oldukları yazıyı isteseydin. Sende onlara kıllık yapmış olurdun.
 

Baris O.

Üye
Kayıt
7 Ağustos 2014
Mesaj
5
Tepki
0
Şehir
Istanbul
Bisiklet
Specialized
@saviourmole ya işte kitlendim ilk defa başıma geldiği için, sordum neyin nesi olduğunu ama yazıyı gösterin dahi diyemedim :) Açıkçası sıvı mı ona baktılar sadece, yağ falan olup olmamasına değil işin garibi. ki mineral yağlar için bile 25 lt'ye kadar gümrük müdürlüğü onayıyla gümrükten geçme koşulu var, ilgili yazıları okudum. Gerçekten biraz gümbürtüye gitti benim ürünler :(
 
Kayıt
3 Mart 2015
Mesaj
82
Tepki
38
Yaş
40
Şehir
istanbul
İsim
Levent
Bisiklet
Ghost
@Baris O. Valla dediğin gibi olmuş. İnsanlar gümrükten neler geçiriyor. Sen takıla takıla yağa takıl hiç adaletli değil ama sistemsizlik Türkiye'de maalesef sistem olmuş.
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Bnde yeni siparis verdim şansa zincir yağıni sepetten cikarmistim . fakat yakin zamanda bir adet daha siparis gececegim merlinden , onda yağ olacak , yağı iptal mi etsem acaba simdi .chain-l getirenler nasil getirmis acaba ?
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
@furkan.zaman Benim chain-l ler geldi evvelki hafta o arada bi genelge çıktıysa bişey diyemem ama bana biraz gümrüğün insiyatifinde gibi geldi...
 

Fatih Çetin

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Mayıs 2013
Mesaj
709
Tepki
681
Şehir
İstanbul-Maltepe
Bisiklet
Focus
Bu konuda açık bir gümrük kanunu olmasa da ilgili gümrük memurunun insiyatifinde kalmış bir durumdur.
''Memur insiyatif kullanamaz'' diyemezsiniz. Zira gönderiyi şüpheli olarak addedip laburatuvar testine tabi tutturabilir. Ki bu durum astarı yüzünden pahalı olur. Analiz bedeli için 150 lira gibi bir rakam ödemek durumunda kalırsınız.

Yağlama ürünlerinde çok uzun zamandır ötv vardı. İthalatçı firmanın bağlı bulunduğu vergi dairesine gidip ötv beyanında bulunma işlemi de son 1-1,5 senedir uygulanıyor. Tabi bu işlem ticari gönderiler için geçerlidir. Bireysel gönderiler bu kapsamda sayılmamaktadır.

Sizin paketinizin gümrükte takılması biraz da şanssızlığınızdan kaynaklı diyelim.
 

gmfaruk

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Kasım 2013
Mesaj
1.087
Tepki
1.061
Şehir
istanbul
Bisiklet
Kron
ALLAH iyi gumrukcuere dusursun ne diyelim baska
 

herdagli

Üye
Kayıt
28 Mayıs 2015
Mesaj
82
Tepki
66
Yaş
46
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
b'Twin
Bildiğim kadarıyla sıvı geçirmiyorlar arkadaşlar. 10 sene önce ben de böyle bir sorunla karşılaşmıştım. Buna karşılık takılmadan gelen ürünlerimde oldu. Tamamen kontrol memurunun insiyatifinde. Hatta bir keresinde masrafı (üstü kapalı rüşvet talebi)olduğunu iddia edip para kopartmaya çalışanına bile rastladım. Temel referanslar 70€'yu geçmeyecek, aynı üründen bir kerede 5 adedi geçmeyecek, ilaç olmayacak.
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
@BF Okuru bilgilendirme icin tesekkurler .

Tamamen pisligine yapilmis bir islem bnce , hatta malin ustune bile yatmak istiyo olabilrler sonradan gumruk mallarinin satildigini cok duyduk gorduk . siz kaç ml siparis vermistiniz acaba ?
 

Kerim BEŞER

Forum Demirbaşı
Kayıt
2 Ekim 2011
Mesaj
599
Tepki
414
Şehir
İstanbul
Arkadaşa bike-comp tan lastik ve ıvırzıvır parçalar almıştık katı parçalar. Sanırım lastik dışındaki parçaları anlayamadığı için takıldı. Paketi gözümüzün önünde açtılar. İlk eline gelen parçayı yani katlanmış lastiği çıkardı bu ne dedi lastik bisiklet parçaları var kolide dedim. Diğerlerine bakmadan verdi. Tutara baktı 75 euro altı 0.6 tl verdik bizim günağımız neydi kardeşim. Sırada beklerken şunu gördümki hep yasaklı ürünlerdi parfüm ve benzerleri içeride tanıdık varsa herşey alınıyor onu gördüm işler böyle dönüyor. Bizide araya kaynattılar.
 

hakan64

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Mart 2014
Mesaj
1.130
Tepki
543
Şehir
-
İsim
hakan
adam hibe et derken bildiğin rüşvet istemiş. insan da biraz insaflı olur be, alt tarafı zincir yağı
 

Türka¥

Forum Bağımlısı
Kayıt
8 Temmuz 2013
Mesaj
1.784
Tepki
2.271
Başlangıç
2018—19
Bisiklet
Ghost
gümrük memurunun boş zamanına denk gelmiş muhtemelen. başka zaman olsa sıradan prosedür uygulanır, ürünler de sorunsuz geçermiş.
 

Baris O.

Üye
Kayıt
7 Ağustos 2014
Mesaj
5
Tepki
0
Şehir
Istanbul
Bisiklet
Specialized
ben de daha önceden slime ve zincir yağı almıştım (iki ayrı zamanda), ikisi de sorunsuz kapıma kadar gelmişti, bunu da söyledim zaten ama
gümrük memuru yeni talimat geldiğini söyledi, bunu söyleyince başka söyleyecek birşey kalmadı, sadece bu belirtilen yazının detaylarını istemem mantıklı olurdu, ama zaten orada tüm insiyatif kendilerinde olduğu için hak iddia edecek bir merci bulmak pek mümkün değil, yokuşa sürmek isteyince daha da zorlaştırırlardı Fatih Çetin'in dediği gibi. Ama insiyatif kullanması gereken bir durum olmadığı da çok net. Gönderen firma bilinir firma, gönderilen ürün adı sanı etiketi içeriği belli bir ürün. Ticari niteliği olmadığı gayet net. Usülüne uygun bir işlem yapılmadı bana göre. Ne yazık ki bu işler keyfi yürüyor ülkemizde.
(Bu arada mineral yağ 1 lt idi, burada aynı fiyatlara 50 ml'sini sattıkları için(!) bunu almak istemiştim açıkçası, ama sitede reklamı olan bisiklet sitesinde 61 TL'ye gördüm şimdi litreliğini tekrar araştırınca. Çok iyi fiyat, buradan alırım artık, uğraşmam.)
Bu arada firma iadeyi aldıktan sonra sıvılar haricindekileri tekrar gönderecek, para iadesi yapacak ve posta ücreti almayacak. Konuyla ilgili en iyi gelişme bu oldu:)
yorum yapan herkese teşekkürler, alışverişlerinde bol şanslar diliyorum :)
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Dun merlinden aldigim yağ ve lastikler sorunsuz elime ulaştı . yağ 120 ml idi :)