Scudo Sports

Yurtdışı alışverişe KDV gelmesi

mcb

Daimi Üye
Tepki
719
İsim
Murat
Başlangıç
1995—96
Bisiklet
Trek
Bisiklet türü
Cyclocross
Selamlar. 1 Haziran 2018 itibariyle fiziksel ve dijital tüm yurt dışından satın alınan ürünlere KDV gelecek. Bu da demek oluyor ki mal satışı yapan firmalar kendilerini buna göre hazırlayacak. Bu teknik olarak Türkiye’ye temsilcilik açılması kadar maliyetli ve karmaşık bir iş firmalar açısından. Bu nedenle uğraşmayıp Türkiye’ye ürün gönderimi yapmayacak birçok firma olacak. Bu da bizi Türkiye’deki satıcılara mecbur bırakacak, fiyatlar daha da pahalanacak. Zaten Euro ve Doların durumu ortada, gümrük muafiyeti de 22 Euro’ya indi böyle giderse muafiyet kalmayacak bir de üstüne KDV. Gümrük vergisi ve damga vergisi tam da Türkiye’ye gelen üründe vergi kaybı olmasın diye yok mu? O zaman KDV niye bir daha geliyor? Yurt dışında üretilmiş, pazarlanmış ve satılmış bir ürüne Türkiye’nin ne gibi bir katma değeri olmuş da vergisi isteniyor akıl alır gibi değil. Zaman geçmeden almayı düşündüğünüz şeyler varsa şimdiden alın derim. Telefonlardaki uygulamalardan tutun da bisiklet parçalarına kadar her şey en az %18 zamlanacak zira.

Scudo
Daha önce başka bir konuda da yazmıştım merak etmeyin Türkiye gözden çıkarılacak bir pazar değil onlar için.

• Beğen
Tepkiler: Afyon35
Amazondan kasa toplayacaktım dolar 3.7den 3.9'a fırladı. Düşsün diye bekledim 4'ü buldu. Bari 3.9 olsun hemen alacağım dedim 4.2 oldu. Tamam dedim işimiz bitti, şimdide KDV haberini gördüm oturup ağlasammı ne yapsam bilemedim :)

Ek olarak, Temmuzda Nvidia yeni modellerini tanıtacaktı, onları bekliyordum...

• Beğen
Tepkiler: MakRo ve Alprdnc10
Mesajda kaynak belirtilmemiş. Ben de kaynakları paylaşayım bari:

(link)

(link)

(link)

Asıl amaç KDV değil. Bu sayede o firmalardan kurumlar vergisi almak. KDV yi zaten gümrüklerde tahsil ediyorlar.

Internet sayesinde ticaret o kadar büyüdüki devletler de bundan payını almaya çalışıyor. Mesela Amazon’dan çok fazla ürün geliyor. Bu kazançları vergilendirmek için yapıyorlar. Yani Amazon’un Türkiye’ye yaptığı satışı sanki Türkiye’de yerleşikmiş gibi vergilendirmek. Kurumlar vergisine tabi tutmaktır.

Ama küçük firmaların ürün göndermeyi keseceği kesin. Uygulama nasıl olacak daha anlamadım.

@muratcolakoglu Bu durum,dönüp dolaşıp gene tüketiciyi vuracak ama. Firmalar,devletin keseceği kurum vergisini,kdvyi kardan mı kesecekler? Direk ürünün üzerine ekleyecekler. yaşam standartları düşük tutup,ne devlete ne de satıcılara para kaptırmamak gerekecek gibi ama işte...

@muratcolakoglu

Uygulamanın nasıl olacağını bilen kimse yok zaten. 1 ay sonra kanun çıkıyor kimse uygulamanın nasıl olacağını bilmiyor. Firma büyükse zaten burada her halükarda yerinde destek ve/veya servis verebilmek için burada bir temsilcilik açıp kurumlar vergisine tabii oluyor. Amazon da açacak mesela. Ancak burada amaç tamamen küçük firmalar. Herkesin elinin altında internet olduğu için kazık bir fiyatla satış yapabilmek çok zorlaştı. Hal böyle olunca da haksız kazanç azaldı. Sürekli kısıtlama getirerek insanları lokal satıcıların insafına bırakmış oluyorlar. O yüzden de yurt dışına çıkan herkes valizleri doldurup geliyor.

Aslında garip bir uygulama. Amazon örneğinde düşünürsek firma hangi ülkeye satarsa satsın karı üstünden ABD'de zaten vergi ödüyor (en azından beyan ediyor). Şimdi gelip Türkiye'de ikinci defa mı vergi ödeyecek?

adamlar gece gündüz çalışıyoruz dediklerinde inanmamıştım.3-5 dolarlık ürüne bile göz diktiler.seçim zamanı yine kaşıkla verip kepçeyle alacaklar

@muratcolakoglu

Türkiye’de sattığı Amazon Türkiye olarak değerlendirilecek ve ayrı bir şirket olduğu için ABD’ye o kazancın vergisini ödemeyecek. Türkiye’ye ödeyecek. Bu en zor aslında dijital oyun, müzik vs. satanlarda ortaya çıkıyor. Adam sonuçta ABD’deki eğitimi, imkanlarıyla bir ürün geliştirmiş ve tüm dünyaya satıyor, bundan aslında ABD’nin yarar sağlaması lazım ancak devletler bu konuda burası benim mahallem bana vergi vermeden iş yaptırmam tavrında davranıyor.

Kdv'nin açılımı nedir? Katma değer vergisi. Peki yurt dışından alınan ürün, Türkiye'ye geldiği zaman değerleniyor mu?

Kafalar pırıl pırıl...

Geri