Scudo Sports

Yurt Dışı İnternet Alış Verişlerine Kota uygulaması başladı

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Anca feysbuklarda yazdığımız için durum bu halde zaten.

Aytaç Biber çok güzel yazmış dolaylı vergilerin neden çekici, taraf olanlardan alınması gereken vergilerin alınmasının neden itici olduğunu. Sen maaşla çalışan adamın maaşını her ay sülük gibi sömür ama bu adam gibi 10 larcasını 100 lercesini çalıştırandan vergi alama. Sonra milletin internetten yaptığı alışverişlere gözünü dik belki günü kurtarırım diye.

Zaten o kadarlık alışveriş yapmıyordum bana göre sorun yok diyip sevinen insanlar olduğu sürece kısıtlayabildiği kadar özgürlüğümüzü kısıtlayacaklardır.

• Beğen
Tepkiler: cruiser76
Scudo
5 ay önce ebaydan iphone 3gs aldım.150 dolara mal oldu bana.şimdi bir tane daha aldım satmak için aldım tabi, ama daha gelmedi bakalım gelecekmi.daha önceden navigasyon cihazı falan almıstım.bide aliexpress ve dealextreme'den alışveriş yapıyodum ama oralarda sorun çıkmıyo herhalde çinden geldigi için.ama ebayda sorun çıkıyor.neyse arkamızda paypal var.

@Goflet

burası Türkiye ise, burda herşey olur, bunu unutmamak lazım...

eğer adam güvenirse, parayı kredi kartıyla değil, havaleyle yollar, swift olayı yani.

araştırdığımda, paypaldan artık sadece k.kartıyla ödeme yapılacağı bilgisine ulaştım...
devlet daha iyi denetim için paypalı etkisi altına almış

@ufuk güneş

bende ona şaşırdım kanun geriye dönük uygulanamaz,uygulanırsa bu başlı başına kanunsuzluk olur :D

kanunlar geriye doğru işletilemezse, kanun çıkana kadar daha vakit var demektir.

abanın arkadaşlar! hücuuum! :D

• Beğen
Tepkiler: tolga1976
@cruiser76

Sende okul yaptır vergi ödeme üstelikte okula kendi adını ver.. ADALET BU

Sürekli yurt dışından ürün getirten biri olarak diyeceğim şu ki, YOK BÖYLE BİR SAÇMALIK!!! Bu gidişle bisikletlerimize de km sayacı koydurup , katettiğimiz yol kadar vergi alacaklar herhalde:) Çünkü bir tek bisiklet kaldı sanırım vergi alamadıkları...

@oguzcigsar

Az kaldı az... Bak daha neler neler yapacaklar başımıza. hergün yeni bir saçmalık yeni bir zamn, yeni bir vergi uygulaması. Resmen sömürüyorlar yahu. Gitsin almadığı zenginden alsın. Bizlerden ne istiyolar. Olan tabi hep normal vatandaşa oluyor. Nasıl olsa bunlar horoz ve tavuk yolalım mantıgı ile olayı hallediyolar. :(

Olayın aslı astarı budur:

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, internet yoluyla yurt dışından yoğun bir şekilde gıda takviyeleri, sporcu gıdaları ve kozmetik ürünlerinin getirilerek 150 Avro vergi muafiyetinin suistimal edildiğini belirlediklerini bildirdi. Bakan Yazıcı, bunun üzerine yaptıkları düzenlemeyle kargo ve posta yoluyla yurt dışından getirilen eşyalarda vergi muafiyeti hükümlerinden artık sadece gerçek kişilerin yararlanacağını söyledi.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, açıklamada, elektronik ticaretin gittikçe artan şekilde kullanılmasının, gümrük mevzuatında yer alan posta ve hızlı kargo yoluyla gelen eşyaya yönelik muafiyetlerin de çok yoğun şekilde tercih edilmesi sonucunu getirdiğini, buna bağlı olarak da söz konusu muafiyetlerin suistimalinden kaynaklı şikayetlerin arttığını söyledi.

İnternet üzerinden insan ve çevre sağlığına uygun olmayan ürünlerin satışa sunulduğu, yapılan satışların ticari nitelik arz ettiği ve devletin bundan vergi kaybına uğradığına ilişkin şikayetlerin gelmesi üzerine, Gümrük Müsteşarlığına talimat vererek bir çalışma yapılmasını istediğini anlatan Bakan Yazıcı, Gümrük Müsteşarlığının da sektörel bir inceleme başlattığını belirtti.

Bu inceleme sonucunda, gıda takviyeleri, sporcu gıdaları ve kozmetik ürünlerinin posta ve hızlı kargo yoluyla yoğun şekilde getirilerek 150 Avro vergi muafiyetinin suistimal edildiği, ayrıca sağlığa aykırı ürünlerin bu yolla ülkeye girdiğinin tespit edildiğini ifade eden Yazıcı, bunun sonucunda e-ticaretin elektronik altyapısının ve ilgili mevzuatının hazırlanması yönünde çalışmalarının yapıldığını kaydetti.

Bu kapsamda öncelikle, e-ticaretin kontrol altına alınması, takip edilebilir ve izlenebilir olması için teknik altyapı hazırlandığını anlatan Yazıcı, şöyle konuştu:

''E-ticarete konu eşyanın gümrük işlemlerinin elektronik ortamda yapılabilmesi, eşya ve sahiplerinin izlenebilmesi, muafiyet amacı dışında ticari amaçla yapılan ithalatların takip edilebilir olması açısından oluşturulan Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) programı hazırlanarak 7 Mart 2011 tarihinden itibaren fiilen kullanılmaya başlanmıştır. Bu program ile suistimali önleyecek ve gerekli denetim ve risk analizlerinin yapılmasına imkan verecek yeni bir uygulamaya geçilmiş oldu. Bu uygulama ile ön beyan ve risk analizi kapsamında yapılacak gümrük kontrolleri daha etkin olacak, gelen ve giden gönderinin miktarı, mali boyutu ve türleri konusunda istatistik üretilebilecek. Diğer taraftan, konunun hukuki altyapısının hazırlanması çalışmaları da tamamlandı.''

Buna göre, kargo ve posta yoluyla yurt dışından getirilen eşyalarda vergi muafiyeti hükümlerinden artık sadece gerçek kişilerin yararlanacağını anlatan Yazıcı, böylece, 150 avro muafiyetinin ticari amaçla kullanılmasının önlenmesine yönelik bir tedbir aldıklarını kaydetti. Bakan Yazıcı, söz konusu muafiyetten, sürekli aynı kişinin yararlandığının tespit edilmesi halinde, muafiyetin kullanımına da sınırlama getirildiğini bildirdi.

MUAFİYETİN KULLANIMINA YÖNELİK TEDBİRLER
Muafiyetin suistimalinin önlenmesi amacıyla bazı tedbirler alındığını, bu tedbirleri bir genelge ile duyurduklarını belirten Bakan Yazıcı, şöyle devam etti:

''Kozmetik ürünleri ile tedavi amaçlı olmayan gıda takviyeleri ve sporcu gıdalarının muafen posta ve hızlı kargo yoluyla getirilmesi tamamen yasaklanmıştır. Bunun dışındaki eşya için muafiyet hakkının kullanımına, 2 ayda en fazla 1, yılda en fazla 5 şeklinde bir sınırlama getirilmiştir.

Ayrıca, yüksek kıymetli siparişlerin muafiyet kapsamına sokulmak amacıyla bölünerek getirilmesinin önüne geçilmesini teminen, aynı gönderici tarafından Türkiye'deki bir alıcı adına gönderilen ve aynı konşimento muhteviyatı gönderilerin bir bütün sayılması ve tamamının kıymetinin birlikte dikkate alınması uygulaması başlatılmıştır.''

Bu arada düzenleme öncesindeki mevzuata göre kargo ve posta yoluyla yurt dışından getirilen eşyalarda vergi muafiyeti hükümlerinden gerçek kişilerin yanı sıra tüzel kişiler de yararlanıyordu. Artık bu haktan sadece gerçek kişiler yararlanabilecek. Ayrıca 150 avronun altında olan kozmetik ürünleri ile tedavi amaçlı olmayan gıda takviyeleri ve sporcu gıdaları gümrük vergisinden muaf tutuluyordu, yeni düzenlemede bu ürünlere 150 avronun altında olsa bile vergi uygulanacak. Önceki düzenlemede muafiyet hakkının kullanımında süre sınırlaması yokken yeni düzenlemede 2 ay içinde en fazla 1, yılda en fazla 5 şeklinde bu haktan yararlanabilinecek. (Habertürk ten alıntıdır.)

Yurt dışından bisiklet üzerine alışveriş yapan birisi olarak bu durum pek hoşuma gitmedi açıkçası.Türk bisikletçiliği açısından bence pek hayırlı olmadı.İnsanların kaliteli,çeşitli,ucuz malzemeye kolay ulaşmasını bir nevi kısıtlamış oldular,bence bireysel alışverişleri bu kadar sınırlandırmamalıydılar,

@temu90
hangi birini nasıl takip edecekler acaba?
hangi sistem üzerinden?
çünkü mesela tayvanlılar çinliler filan o kadar alışkın ki ürünlerin beşte biri onda biri fiyatını yazmaya. sizin rica etmenize bile gerek kalmıyor.

@silverfox

Bankalarla sistem kurarak alış-veriş tutarını kredi kartından öğrenecekler.

@Özgür Tunalı
Peki 2 ayda 1 ürün alabilme hakkımız var bu sınırı aişınca yani ayda 1 ürün alınca ne olacak?devlet ürünü elimizdenmi alacak ?

Değerli bir arkadaşımızdan alıntıdır:

Olayın aslı astarı budur:

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, internet yoluyla yurt dışından yoğun bir şekilde gıda takviyeleri, sporcu gıdaları ve kozmetik ürünlerinin getirilerek 150 Avro vergi muafiyetinin suistimal edildiğini belirlediklerini bildirdi. Bakan Yazıcı, bunun üzerine yaptıkları düzenlemeyle kargo ve posta yoluyla yurt dışından getirilen eşyalarda vergi muafiyeti hükümlerinden artık sadece gerçek kişilerin yararlanacağını söyledi.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, açıklamada, elektronik ticaretin gittikçe artan şekilde kullanılmasının, gümrük mevzuatında yer alan posta ve hızlı kargo yoluyla gelen eşyaya yönelik muafiyetlerin de çok yoğun şekilde tercih edilmesi sonucunu getirdiğini, buna bağlı olarak da söz konusu muafiyetlerin suistimalinden kaynaklı şikayetlerin arttığını söyledi.

İnternet üzerinden insan ve çevre sağlığına uygun olmayan ürünlerin satışa sunulduğu, yapılan satışların ticari nitelik arz ettiği ve devletin bundan vergi kaybına uğradığına ilişkin şikayetlerin gelmesi üzerine, Gümrük Müsteşarlığına talimat vererek bir çalışma yapılmasını istediğini anlatan Bakan Yazıcı, Gümrük Müsteşarlığının da sektörel bir inceleme başlattığını belirtti.

Bu inceleme sonucunda, gıda takviyeleri, sporcu gıdaları ve kozmetik ürünlerinin posta ve hızlı kargo yoluyla yoğun şekilde getirilerek 150 Avro vergi muafiyetinin suistimal edildiği, ayrıca sağlığa aykırı ürünlerin bu yolla ülkeye girdiğinin tespit edildiğini ifade eden Yazıcı, bunun sonucunda e-ticaretin elektronik altyapısının ve ilgili mevzuatının hazırlanması yönünde çalışmalarının yapıldığını kaydetti.

Bu kapsamda öncelikle, e-ticaretin kontrol altına alınması, takip edilebilir ve izlenebilir olması için teknik altyapı hazırlandığını anlatan Yazıcı, şöyle konuştu:

''E-ticarete konu eşyanın gümrük işlemlerinin elektronik ortamda yapılabilmesi, eşya ve sahiplerinin izlenebilmesi, muafiyet amacı dışında ticari amaçla yapılan ithalatların takip edilebilir olması açısından oluşturulan Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) programı hazırlanarak 7 Mart 2011 tarihinden itibaren fiilen kullanılmaya başlanmıştır. Bu program ile suistimali önleyecek ve gerekli denetim ve risk analizlerinin yapılmasına imkan verecek yeni bir uygulamaya geçilmiş oldu. Bu uygulama ile ön beyan ve risk analizi kapsamında yapılacak gümrük kontrolleri daha etkin olacak, gelen ve giden gönderinin miktarı, mali boyutu ve türleri konusunda istatistik üretilebilecek. Diğer taraftan, konunun hukuki altyapısının hazırlanması çalışmaları da tamamlandı.''

Buna göre, kargo ve posta yoluyla yurt dışından getirilen eşyalarda vergi muafiyeti hükümlerinden artık sadece gerçek kişilerin yararlanacağını anlatan Yazıcı, böylece, 150 avro muafiyetinin ticari amaçla kullanılmasının önlenmesine yönelik bir tedbir aldıklarını kaydetti. Bakan Yazıcı, söz konusu muafiyetten, sürekli aynı kişinin yararlandığının tespit edilmesi halinde, muafiyetin kullanımına da sınırlama getirildiğini bildirdi.

MUAFİYETİN KULLANIMINA YÖNELİK TEDBİRLER
Muafiyetin suistimalinin önlenmesi amacıyla bazı tedbirler alındığını, bu tedbirleri bir genelge ile duyurduklarını belirten Bakan Yazıcı, şöyle devam etti:

''Kozmetik ürünleri ile tedavi amaçlı olmayan gıda takviyeleri ve sporcu gıdalarının muafen posta ve hızlı kargo yoluyla getirilmesi tamamen yasaklanmıştır. Bunun dışındaki eşya için muafiyet hakkının kullanımına, 2 ayda en fazla 1, yılda en fazla 5 şeklinde bir sınırlama getirilmiştir.

Ayrıca, yüksek kıymetli siparişlerin muafiyet kapsamına sokulmak amacıyla bölünerek getirilmesinin önüne geçilmesini teminen, aynı gönderici tarafından Türkiye'deki bir alıcı adına gönderilen ve aynı konşimento muhteviyatı gönderilerin bir bütün sayılması ve tamamının kıymetinin birlikte dikkate alınması uygulaması başlatılmıştır.''

Bu arada düzenleme öncesindeki mevzuata göre kargo ve posta yoluyla yurt dışından getirilen eşyalarda vergi muafiyeti hükümlerinden gerçek kişilerin yanı sıra tüzel kişiler de yararlanıyordu. Artık bu haktan sadece gerçek kişiler yararlanabilecek. Ayrıca 150 avronun altında olan kozmetik ürünleri ile tedavi amaçlı olmayan gıda takviyeleri ve sporcu gıdaları gümrük vergisinden muaf tutuluyordu, yeni düzenlemede bu ürünlere 150 avronun altında olsa bile vergi uygulanacak. Önceki düzenlemede muafiyet hakkının kullanımında süre sınırlaması yokken yeni düzenlemede 2 ay içinde en fazla 1, yılda en fazla 5 şeklinde bu haktan yararlanabilinecek. (Habertürk ten alıntıdır.)

"Yurt dışından bisiklet üzerine alışveriş yapan birisi olarak bu durum pek hoşuma gitmedi açıkçası.Türk bisikletçiliği açısından bence pek hayırlı olmadı.İnsanların kaliteli,çeşitli,ucuz malzemeye kolay ulaşmasını bir nevi kısıtlamış oldular,bence bireysel alışverişleri bu kadar sınırlandırmamalıydılar"

• Beğen
Tepkiler: tolga1976
Eski hocam derdi ki; "iki türlü yapılan iş vardır; birisi dünyaca yapılan işlerin tamamı bir de Türk işi". Ne desek boş...

@Cüneyt Kılıç

doğru dersin Cüneyt. yapcak bişey yok. Herkes sesini de yükseltse bu ülkede yapılanalr sırf bizleri yolmak için. Sırf ürünler türkiye'den alınsın ve vergi ödensin diye. Kaz sanıyolar bizi , yolmaya çalışıyolar adiler.

hayati 14 yaşında bir erkek çocuğudur. en büyük yhayali ülke yönetiminde söz sahibi olmaktır... komşunun çocucuğu hayati.

hayati bir gece rüyaya yatar.

rüyasında bakan olmuştur.

aksakallı bir ihtiyar gelir rüyasına. der ki;

bak hayati, evet kayıt dışı bir dünya çalışan yer, ne vergi öderler, ne sgk primi, 3 kuruşluk faydaları yoktur bu ülkeye,
bir de kayıdı olup ta çatır çatır vergi kaçıranlar var. yahu hayati sen de bilmiyormusun sanki. eski maliye bakanının naylon fatura nın mucididir neredeyse.
biliyorsun da. boşver takma sen bunları kafana. ne uğraşacaksın.
bak millet yurtdışından alışveriş yapıyor. sen onların muafiyetlerini kısıtla, vergi gelirlerin artmaz ama milleti huzursuz et. at oynatmaya kalkmasınlar. gidip padli tayt falan alırlar. çıkarlar ortayua görürsün gününü. üstelik bu zındıklar bisiklet denen şeytan arabasına da biniyorlar. göster günlerini hayati....
göster günlerini...
göster günlerini...

derken kaba etleri kaşınarak uyanan hayati bakan olduğunda ilk işi bu işi halletmek olacaktır.

ilahi hayati...

Can Abi ,

Valla keyifle okudum ve güldüm ama sonuçta acı veriyor bu ülkedekilere yapılanlar. Bizlere yapılanlar üzüyo bizi be abi.

Abi yapmışsın yapacağını bu Hayati de bizle daha fazla oynamasa be :)

Bugün gittim pttye kimsenin birbirinden haberi yok. Bilgisiz adamlara derdimi anlatmaya çalışıyorum.Kanun çıkmış ama haberim yok diyor memur.İyi dedim çıktım ama içimden de bi güzel sövdüm.Bekle allah bekle, evans para iadesi yapar ama bu gidişle tr ye daha da mal göndermez.

• Beğen
Tepkiler: can ayan
evet uygulamada. Arkadaşların siparişleri gümrüge takıldıgına göre öyle.

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Geri