Scudo Sports

Yurt Dışı İnternet Alış Verişlerine Kota uygulaması başladı

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.

tolga1976

Forum Bağımlısı
Tepki
2.360
Selam:

Maliye bakanlığı yurt dışı internet alış verişlerinde kredi kartı kullanımıyla yapılan alış verişlerde 120 Euro'luk üst limit koydu..

Yani artık yurt dışı alış verişlerinizde 120 avroluk kredi kartı alış verişlerinizde vergi uygulaması başlattı.

Bundan önce yapılan alış verişlerede inceleme başlattı. Başta elektronik ürünlerini inceleyeceklermiş..

Scudo
Benim baktığım haberde 150 euro yazıyor. Oldu olacak yurt dışı alışveriş sitelerinide mahkeme kararıyla yasaklasınlar. Git gide artacağına özgürlüğümüz git gide kısıtlanıyor bu ülkede. Saçma salak işlerle uğraşacaklarına önce zenginden alamadıkları gelir vergisinin peşine düşsünler. Tabi sıkar dimi.

Doğrudan vergiler gelişmiş ülkelerde toplam payın yüzde 70 idir, bizde tam tersi doğrudan yani gelir vergileri toplam verginin yüzde 30 u. Ondan benzine, ötv ye, böyle saçma salak vergilerin peşine düşüyorlar. Zenginden vergi alamayan bir ülkede yaşıyoruz dostlar.

@Tolga Ayla

benim bildigim sınır 150€ idi yani önceden 150€'yu aşınca getirttiğimiz ürünün vergisini ödemek zorundaydık. bu rakamı 120€'ya mı düşürmüşler yoksa sizin yazdıgınız sınır rakamında bir hata mı var ? onu bir açıklıga kavuşturabilirsek hepimiz için iyi olur cunku sık sık yurt dısı sitelerden alıs veriş yapıyoruz. ona gore alış veriş yaparız bundan sonra.

kaynak nedir? maliye bakanlığının konuyla ilgili bir resmi açıklaması var mı?

artık maliye kredi kartlarını takip edecekmiş, 150€ ya kadar normal durum geçerli. artık geçince vergi alınacak. yani 500 dolara 100 dolar yazdırmak kalkıcak artık :(

• Beğen
Tepkiler: tolga1976
Benim okuduğum haberde 150 euro yazıyodu.Anladığım kadarıyla ebay vs gibi sitelerden örneğin 500 euroluk alış veriş yapıp 100 euro göstererek gümrükten vergisiz olarak geçirmenin önüne geçmek için yapılan bi uygulama gibi geldi bana.Bankadan alış-veriş tutarının bilgisi alınarak vergilendirilecek sanırım.

Bi yönden iyi bile olabilir bu uygulama.Eğer 150 euro üzeri alış verişlerde vergi tutarı direk banka aracılığıyla alınırsa,paketin dağıtımı gümrükte oyalanmadan yapılır belki.Özel kargo şirketlerine abuk sabuk gümrük masrafı ödemekten kurtulutuz.

• Beğen
Tepkiler: temucin90
Bende önümüzdeki günlerde internetten bir alış veriş planlandığım için ''bu akşamki cine5 haber bülteninde'' haberi duyduğumda kulak kabarttım.

Ben 120 avro'yu geçen kredi kartı harcamaları olarak haberi dinledim..

Öncelikli olarak elektronik ürünler dedi.. Sadece elektronik ürünler demedi.

Haber kaynağı olarakta size link veremiyorum şu anda internet üzerinde yazılı olan 150 avro olarak elektronikte yazıyor sanırım. (bir kişi özel mesaj attı)

Cine5'e ne kadar güvenirsiniz ya da güvenmezsiniz sizin bileceğiniz iş ama bu konuyla ilgili bir iki link yada yazılı basılda haber bulursam kaynak olarak paylaşacağım sizlerle..

• Beğen
Tepkiler: Aziz Özkan
150€ sınırı Gümrük için geçerliydi sanırım bu haberde denetlemeler Bankalarca kredi kartı üzerinden kontrol edilecek 150€ yu geçen alışverişlere otomatik banka vergi koyacaktır benim anladığım bu =)
Vergi koymadıkları bir bu kalmıştı, yakında fazla nefes alıyorsun diye vergi ödemeye başlamazsak şaşmayın
Durmak yok yola devam

• Beğen
Tepkiler: erkan sozoren
@Özgür_Aksoy

dün akşam bende haberlerde izledim. buna benzer bi haber. türkiyede önce haberi çıkar, tepkilere bakılır ve kanunlaşır. yakında kanun çıkar.gerçihaberimiz bile olmaz. vergi kapıya dayandığında öğreniriz..

@Ümit ARABACI

Bisikletforumda bir çok kişi yurt dışı sitelerinden alış veriş yapıyor. Bunlarla ilgili bir iki linkde açılmıltı ki ben olaya girdiğimde bu çıktı şimdide:rolleyes:

Ama bu benim gibi bütçesi sınırlı ama yurt dışı sitelerinden alınmış ama ikinci el bölümünden bu parçaları biraz daha fazla maliyetle almaya yanaşmayanlara pek fazla dokunmayacak.

Özellikle toplu alış veriş yapanlar veya cebine güvenip daha maliyetli ürünler alan katılımcılar için sorun teşkil edebilir.

Biliyorsunuzki bizde PTT'de kapıda ödeme ya da teslim alındığında ödeme seçenekleri mevcut.

Acaba kredi kartı ödemesinden kaçmak için yurt dışı site alış verişlerinde de aynı uygulamaya benzer bir şey var mı? Bu konuda bilgisi olanlar yazabilir mi lütfen?

• Beğen
Tepkiler: FarukDemir
Torba yasa ile getirmişlerdir kesin. Oturup içeriğine bakmadığımız için kaynamıştır diye düşünüyorum. Hatta bir arkadaşın dediğine göre programlarda reklam arası süre sınırını bile değiştirmişler torba yasa ile. Tahmin edeceğiniz üzere aşağı çekmişler... Zırt pırt reklam bu sebeple yani. Sonra adamlar niye korsan indiriyorsun diyorlar. bi düşünün bakalım neden?

• Beğen
@Tolga Ayla

Malesef yurtdışı alışverişler için aynı şey geçerli değil..

• Beğen
Konu ile alakasız olabilir belki ama şöyle birşey de var. Paypal kullananlar bilir. Paypalda belli bir bakiyeniz vardır. Ve o bakiye ile alışveriş yapabilirsiniz ya da direk kredi kartınızdan çektirirsiniz. Böylece kur bilmemnesine girmezsiniz. Ama artık paypal alışverişlerinde paypal bakiyeniz olsa bile otomatikman kredi kartından çekiyor. ülkenizin bıdı bıdı falan filan nedeniyle böyle yapılıyor diye alttada uyarı falan çıkıyor.

her şey birbiriyle bağlantılı gibi geldi bana. bunuda paylaşmak istedim.

Bu konu üzerinde ciddi bir çalışma var ancak yasayı bu dönem yetiştiremediler. Seçimden sonraya kaldı. PAralar suyunu çekti tabi, devletin tek geliri vatandaş kaldı, kamu kurumu yok, üretim yok hiçbirşey yok, yandaş sanayicilere ya da iş adamlarına vergi kaçırmak da serbest, ülkede vergi rekortmenleri şarkıcılar türkücüler, gemicikleri olanlar kağıt üstünde aç geziyor... E tablo böyle olunca tabi mecbur vur abalıya...

Maliye, internetten yurtdışı alışverişleri incelemeye aldı

İNTERNET üzerinden yapılan ticaret kayıt altına alınıyor. Kredi kartı kullanılarak gerçekleştirilen elektronik ticaretin vergilendirilmesi için de çalışma yapılıyor. İnternet üzerinden ticaretin teknolojik gelişmelere paralel giderek yaygınlık kazanması ve yüksek hacimli alışverişlerle ortaya çıkan vergi kaybı, ilgili kuruluşları da harekete geçirdi. Bu çerçevede Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Bilişim Teknolojileri Kurumu (BTK), internet üzerinden yapılan ticaretin kayıt altına alınabilmesi amacıyla teknik ve hukuki altyapı oluşturulması kararını aldı.

Onaylar alınacak

Bu çerçevede öncelikle Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı hazırlanarak, TBMM’ye sevkedildi. Bu dönem yasalaşamayan ve yeni dönem yeniden gündeme getirileceği belirtilen tasarı ile ticari iletişim, elektronik iletişim araçlarıyla yapılan sözleşmeler, elektronik ticarete ilişkin bilgi verme yükümlülükleri ve uygulamaya ilişkin yaptırımlar düzenleniyor. Alıcının elektronik iletişim araçlarıyla sipariş vermesi halinde, siparişin onaylanması aşamasında ve ödeme bilgilerinin girilmesinden önce, sözleşme şartlarının alıcı tarafından açıkça görülmesi zorunluluğunu getiren tasarı ile ticari elektronik iletilerin de, alıcılara önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilmesi öngörülüyor. Tasarıda, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı da uygulamayla ilgili her türlü tedbiri almakla ve denetim yapmakla yetkili kılınıyor.

Teknik altyapı kurulacak

Ekonomi yönetimi de, yeni dönemde öncelikle elektronik ticarete ilişkin hukuki altyapının oluşturulmasını planlıyor. Daha sonra da Maliye Bakanlığının elektronik sistemin kayıt altına alınmasına ilişkin düzenlemeleri hayata geçirmesi hedefleniyor. Gelir İdaresi Başkanlığı ile Bilişim Teknolojileri Kurumu’nun da e-ticaretin izlenmesine ilişkin altyapıyı kuracağı ifade ediliyor. Bu işlemlerin 2012 sonuna kadar tamamlanması ve böylece elektronik ticaretin tamamen kayıt altına alınması öngörülüyor. Gelir İdaresi Başkanlığı da, bu çalışmalar kapsamında kredi kartı kullanarak internet üzerinden yurt dışından yapılan alışverişlerde vergi tarhiyatı için alternatif üretiyor.

Gümrük mevzuatındaki limitlere bakılacak

İNTERNET yoluyla kredi kartı kullanılarak yurt dışından yapılan alışverişler, gümrük mevzuatındaki limitler açısından da ayrıca izlemeye alınıyor. Bu incelemede gümrük mevzuatı ile tanınan 150 Euro tutarındaki muafiyet hükümlerini ihlal eden ticari nitelikteki muameleler tespit edilecek ve ihlali yapanlar hakkında işlem yapılacak. Yürürlükteki mevzuata göre, “önemli değeri olmayan eşya” olarak tanımlanan ve yurt dışından posta yoluyla ve yurt dışından posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gönderilen ve toplam kıymeti 150 Euro’yu geçmeyen eşyaya da ticari nitelikte olmamak şartıyla ayrıca muafiyet tanınıyor. İlgili mevzuatta buna ilişkin hüküm, “Türkiye Gümrük Bölgesindeki bir kişiye posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen, gümrük kıymeti gönderim başına toplam 150 Euro’yu geçmeyen, ticari miktar ve mahiyette olmayan eşyaya muafiyet tanınır” şeklinde düzenleniyor. Yeni dönemde Gümrük Müsteşarlığı, Bankalararası Kart Merkezi ile koordineli çalışarak, internetten kredi kartıyla siparişi verilen ve kişilere posta yoluyla gönderilen bu tür eşyalarda 150 Euro’luk limitin aşılıp aşılmadığını kontrol edecek. Limit aşımında da ilgili eşyaya gümrük vergisi tahakkuk ettirilecek.
---------------------------------------------------------------------------------------

Sen içtiğim sudan, giydiğim dona kadar vergi alacaksın, binbir türlü yasak ve vergi ile yurtdışında 10 liraya satılan eşyayı burda 20 liraya aldırtacaksın, rüşvet yiyerek tekelimi 5 kuruşa satacaksın, 5 kuruşa alanlar 1000 kuruşa tekrar satacak, gümrük kapılarından kaçakçılar cirit atacak, yandaşların vergi kaçıracak ses çıkarmayacaksın, çocuklarınız gemicikler alacak, 1 liralık benzini bana 4 liraya dayayacaksın sonra gelip ülkede olmayan birşeyi aldım diye, ya da olsa da senin usulsüzlüklerin yüzünden değeri 1 lira olan şeyi 5 liraya almadım diye beni cezalandıracaksın!

Dilerim sandıkta cevabınızı alırsınız.

bakanlığın sitesini daha araştırmadım ama burdaki yorumlara bakarak şöyle bir yorum yapabilirim şimdilik.Bence güzel olmuş çünkü 500$ lık bir ürünü 100$ yazdırmanın dolandırıcılıktan bir farkı olmuyor ve bunun önüne geçilmek için yapılmış gibi.150€ nun üstünde yurt dışından birşey alamayacağım için bana piyango vurmuyor :D Bunun şöyle bir dezavantajı olabilir ülkemizde olmayan şeyleri ordan alıyoruz ama belki burdan alsak ekonomi daha çok canlanabilir :) müh. adamın ekonomiyle işi olmaz :D (algoritama ve yapay zekadan dolayı ekonomiden nefret eder oldum :D )

geriye dönük işletilebileceğini sanmıyorum..kanun çıktığı günden sonraki alşıverişleri kapsar.

hukukta yeni kanunlar geriye doğru işletilemez.

@Batuhan Keleş

Ekonomiyi falan canlandırmaz.Anca bizim daha fazla kazıklanmamıza yarar.Turkiyede bisiklet malzemeleri zaten yeteri kadar pahalıya satılıyo,daha da pahalanır.

• Beğen
Tepkiler: onurf
Amerika'da bir mağazadan alışveriş yaptığınızda ürünün üzerine, eyaletine göre değişiyor, %9-15 arası vergi ödersiniz. Aynı ürünü internetten sipariş vermeniz durumunda, eğer başka bir eyaletten sipariş vermişseniz, vergisiz alabiliyorsunuz. Üstelik ABD içi kargo genelde beleş. Bu gerçekten ilginç. Son gittiğimde bunu bir Amerikalı ya sormuştum. İnternetten vergisiz daha ucuza alabiliyorken niçin gidip mağazadan alırsınız? touching, feeling.. demişti. Yani almadan önce görüyorum, dokunuyorum, bunlar benim için önemli..demişti. "Yav sen yine seviş ama sonra git sipariş versene :) Türk aklı işte :D :D" Şimdi velhasıl bu uygulama değişti mi bilmiyorum, zennetmiyorum, ama ABD'de durum böyle ama hükümetleri aman internet alışverişlerinde vergi kaçıyor, bilmem ne oluyor diye şikayetçi değil. İşin ilginci vatandaşda vergisiz alışveriş olayına topyekün meyilli değil. Mağazalardan vergisi ile alışveriş yüksek oranda. Demekki insanları sıkboğaz etmeyeceksin.

Kredi kartının takibiymiş şuymuş buymuş açık söyleyim bu tip haberler beni çok sıkmıyor. Visa ve Mastercardı mı zengin edecem sanki.. Nakit çalışırım. Şu Amerikalı'nın touching, feeling olayı cidden güzel. Bugün uçağa atlayıp Avrupa'nın göbeğine gidip gelmenin maliyeti 150-200 euro. Günliğü 15-20 euro lara konaklamak için temiz yerler bulabiliyorsunuz. Atlayın gidin valla.. Hem tatil hem de görerek, dokunarak alış veriş yaparsınız..:)

@Ümit ARABACI

bu lafın devamını ben getireyim..face iletimde aynen bu şekilde yazıyor..:)

"Durmak yok yola devam" De get ne devamı benzin olmuş 4.20 lira. sen S500 le git ben at arabası ile geliyorum..

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Geri