Scudo Sports

Yükseltme

Bicyle

Aktif Üye
Tepki
35
Bisiklet
Salcano
Öncelikle herkese merhaba 2013 model beyaz/mavi ng 650 bisikletimi yükseltmeye karar verdim öğrenci olduğum için birden parça değişimi yapamıyorum bisikletimi 27 vitese yükseltmek istiyorum ve flat gidonlar hoşuma gidiyor sizden isteğim ilk hangi parçaları değiştirmeliyim ve hangi parçaları yükseltmeliyim bunları sırasıyla liste oluşturmayı düşünüyorum en sonda kadro değiştiriceğim yardımcı olursanız sevinirim :D

Scudo
öncelikle bisikletimin donanımını yükseltmek veya iyileştirmek derseniz daha uygun olur. lanet olası ingilizce ile ortaokuldan beri haşırneşir olduğum için kullandığınız kelime olan upragade dah evvel rastlamadım. upgrade demek istiyorsanız eğer doğrusu seviye yükseltme demektir.

öncelikle gidonla başlatın. bisikletinizin arka göbeği, vites seti marka modeli yazarsanız daha sağlıklı tavsiyeler gelecektir. hareketli olmayan parçalarda karbon fibere kaçmazsanız fazlaca para harcamamış olursunuz. selamlar, saygılar Ankara'dan.

lütfen yazdıklarımı ukalalık olarak almayın. kalbinizi kırmak için yazmadım. selamlar.

@Mehmet Levent
yok yanlış anlamadım yorumunuz için teşekkür ederim shimano deore düşünüyorum birde parça parça satış yapılıyor herhalde net de ben mazalara gitiğimde hep takım satmak istiyorlar . :)

Mehmet Levent Bey'in yorumuna katiliyorum :)

Bu işler için bütçeniz nedir ve işçilikleri kendiniz mi yapacaksiniz?
Yukseltme - iyilestirme yaparken hedefiniz ust duzey donanim mi? Hafiflik mi?
MTB yi tur veya sehir bisikletine cevirmek mi yoksa daha saglam ve dayanikli bir MTB elde etmek mi?
Kadro sabit kalarak akliniza gelen hersey degisebilir biliyorsunuz...

Hiz, sehir-tur bisikleti donusumu ise amac lastikler en basit baslangic noktasi. Sonra aynakol geliyor...
Hafiflikse maşa ile başlayın. Surus tarziniza ve konfor arayisiniza gore gidon, sele borusu, sele, lastik, ruble, jant ile devam edin...
Detaylara girdikce ve siz maalesef paradan haber verdikce, degiskenler ve oncelikler artar ;)

Senin gibi başka yukseltme yapanların ikinci el ürünlerini de alabilirsin adam deoredir bi üst versiyona geçmek ister onu alabilirsin daha ucuza. Böylece bidikletin daha fazla parçasını upgradeleştirirsin :) Ben olsam lastik- gidon - aynakol - ruble - arka aktarıcı - maşa - sele borusu sele - pedal - jant - kadro diye devam ederdim :)

@suat akman

açıkcası bütçem yok :) sonuçta yavaş yavaş yapacağım öğrenci olduğum için deore kulanmak istiyorum birazda sram a ilgim var tabiki mtb mi sert kulanıyorum hedefim daha sağlam ve iyi donanımlı bir mtb ağırlığı şu anki ağırlığını geçmesin benim için ideal bu arada bilyeli hiç bir göbek kulanmak istemiyorum pedal olarak spd kulanırım sanırım maşa rockshox un giriş seviye havalı maşaları olabilir birde freni kaliteli bir mekanik mi tafsiye edersiniz yoksa hidrolikmi slx hidrolikleri hoşuma gidiyor bazı parçaları 2,el kulana bilirim

@Olgun Zengin

teşekürler

@DincerZ

Mevcut donanimini da (marka - model - boy; aynakol, ruble, vites sayisi vb.) yazarsan uygun tavsiyeler gelecektir.

Dayanikliligi arttirmak istiyorsan oncelikle saglam teker gobekleri ve jantlara odaklan bence.
Flat gidon istedigini belirtmissin, yabanci sitelerde iyi indirimler oluyor kaliteli gidonlarda.

Maşa havalı oldugu zaman ve rock shox, manitou, fox vb. markalara dondugunde oldukca fiyatli urunler. Belki karbon MTB rijit maşa daha avantajli olur. Hem hafiflersin, hem tasarruf edersin digerine gore.

Çekiş sisteminde guc problemi yasamiyorsan sistemi degistirme simdilik. Daha kaliteli aynakola gec ve capini iyi tercih et. Gerekirse rublede mega range li ust bir model kullanirsin. Yoksa vites kolu, arka vites aktarici, aynakol, ruble zincir hepsi degisir.
Ayrica fren ve vites sistemine bagli olarak tumlesik veya fren - vites kollari ayri sistemlere gore dusunup karar ver. Bir adim sonrasini dusun ve hata yapma!

Kalitesine bagli olarak HD veya MD fren performansi yakin olabilir. Elbette uygun fiyata dusurebiliyorsan HD daha iyi. Ama gobek degisimi, jant degisimi ve fren degisimi ayni anda yapilmayacaksa dikkat et! Alirken bir sonraki adimdaki amacina uygun uyumlu modeller olmali ;)

@suat akman

şu anki donanım
tourney vites kolu var kırılmıştı aynısından alıp taktım
arka ruble shimano mega range var 2 ay önce değiştirmiştim sanırım
ayna kol suntour un bir modeli tam bilmiyorum
arka atırıcı tourney
ön atırıcı da shimano modelini tam bilmiyorum ama aldığımdan beri hiç değiştirmedim
sele salcano jel takviyeli sele
xprod ozel örüm 8x4 jant var
gidon aynı furç takımı falan çelik
jantın çemberi aliminyum gerisi çelik sanırım
rotorlar 160mm tektro
mekanik merkez tektro
orta göbeği kaset taktık
ezbere bilidiğim bu özelikler
birde şu karbon mtb rijit maşa nasıl birşey bir bahsederseniz sevinirim

belki kenarda yeni bir mtb de toplaya bilirim
sizce hangisi daha mantıklı

@DincerZ

Sabit maşa! Amortisorsuz yani... Aluminyum butted veya karbon alabilirsiniz hafif olmasi için. Dusundugunuz iyi marka havali amortisor masalar cok fiyatlı oldugu icin onerdim.

Bisikletiniz kac vites?
Ruble boyunuz kac? (11 - 32 veya 11 -34 veya 12 - 36 vb)
Aynakolunuz kacli? (44 - 32 - 22 veya 46, 34, 24 vb)

Mekanik disk frenler tumlesik vites+fren kolu kullanabilir. HD icin yeni vites ve fren kolu almaniz gerekecektir.

Bisikletin her seyinin yukseltilmesi gerekiyor gibi. Bunu zamana yayacaksaniz tamam. Ama biraz birikim, bisikleti satip parasini butceye eklemek, taksitlendirme saglamak gibi avantajlariniz varsa daha ust yeni bir bisiklet almanizda mantikli olabilir.

Ilk dedigim siralama ideal olsa da teker gobekleri ve jantlar hatiri sayilir butceler. Yerine gore elinizdeki bisikletin fiyatini bulabilirsiniz. Gobegi secerken mevcut disklerinize uygun olmasina dikkat edin. Janti ormeyip ordurecekseniz ayrica iscilik cikacak tel boyu uymazsa telde alacaksiniz. Jant seti alirsaniz diskinize uyup uymayacagina ve tel sayisina dikkat edin. Sert kullanacaksaniz 32 tel alti olmamasi avantajli olur.

Bu durumda siralamayi degistirip, simdilik acera / alivio / slx (kalite sirasi) vites sistemleri ile baslayabilirsiniz belki. Vites sayisini degistirecekseniz (7 li yerine 9 lu gibi) arka vites kolu, arka vites aktarici, ruble, aynakol ve zincir degistireceksiniz. Yine yuksek maliyet cikar.

Aynakol degistirirken akiskan, saglam ve hafif olsun diyorsaniz Hollowtec II modellere bakin. Ama Hollowtec II aynakollar minimum 150 - 200 raliginda...

Bu sekilde uzar gider... Elinizdekini cikarip, ust seviye 2. el bisiklete gecmeyi veya elinizdekinden daha ust bir bisikleti taksitle almayi yine aklinizin bir kosesinde tutun bence!

@suat akman

açıkcası bisikletimi alalı 1 sene felan oldu ve bisikletim sağlam ben çabuk sıkıldım ailem in yeni almama izin vereceğinide sanmıyorum aynı zamanda bisikletimide kendim toplamak istiyorum sanırım bir köşede 2. el parçalarla yeni bir bisiklet toplamaya karar verdim bisikletde hangi parçaların sırasıyla alınacağını söylerseniz beni için yeterli sanırım :D

Saglamlik ve yukseltme icin bence olmasi gereken siralamayi yazdim zaten. Bundan sonrasi senin butcene ve almayi dusundugun parcalari bulmaya kalmis. Herhangi birseyi uygun fiyata hic olmadik zamanda bulursun sirayi degistirirsin belli olmaz ki! Ama bazen bir parcayi degistirmen onunla birlikte 2-3 ilave parcayida degistirmek zorunda kalman demek olabilir.

O yuzden parca secip alirken bir sonraki adimdaki hedefini ve kafandaki bisikleti dusunerek hareke etmelisin. Boylece tekrar tekrar ayni parcalari revize etmek zorunda kalmayasin. Vites sistemi uyumlu parcalari gibi... Teker gobegi jant, fren sistemi uyumlu parcalari gibi...

Zaten bu konulara yukaridaki mesajlarda degindik. Kolay gelsin!
Eger tamir setin malzemelerin yoksa ve bu islere heveslendiysen once bu takimlari tamamlamaya calis. Hem daha ozenli calisir, hem iscilikleri bedavaya getirirsin. Teknik kismini teorik ve gorsel olarak forum ve video kanallarinda bulursun zaten ;)

oncelikle tamir malzemem hemen hemen tam ve bisikletimi bozmamaya ve bir kosede mtb toplamaya karar verdim ilk isim bir giant kadrosu almak olacak ama sedona 781 kadrosu da cok hos 0 kadro bulabilirmiyim acaba yada 2. el kadro nekadara bulabilirim tesekurler

Geri