Scudo Sports

Yüksek tork uygulayınca gelen sürtme sesi

Tepki
7
Merhaba arkadaşlar, şimdi bisikletime düşük torklarda normal hızda giderken herhangi bir problem yaşamıyorum, fakat ayakta yokuş çıktığım veya daha yüksek hız için yüksek tork uyguladığım durumlarda takımdan "hart hurt" diye betimleyebileceğim sürtme sesleri geliyor. durup boşa çevirdiğim zaman herhangi bir sesle karşılaşmadığımdan tam olarak kaynağından da emin değilim. sorun ne olabilir?

Scudo
@Yunus Tabakoğlu

Arka lastik uyguladığınız kuvvet ile ön vites sistemine sürtüyor olabilir. Bu sorunu yaşadığınızda acaba ön dişli en küçük çarkta mıydı ?

Hayır çapraz zincir durumu yok, yalnızca yüksek tork uyguladığımda oluyor normal tork esnasında herhangi bir ses sorunu yaşamıyorum.

Bugün, bikaç hafta önce alıp henüz uzun yolda deneme fırsatı bulabildiğim bisikletimde ben de aynı sesi, aynı şekilde ayakta kullandığımda duydum. hangi viteste olduğuma dikkat etmedim ancak çapraz kullanmadığıma eminim. Orta göbekten de kaynaklanmadığını düşünüyorum, geçen hafta dağılmış göbeğimi rulmanlı göbekle değiştirdim.

zincir ön aktarıcıya sürtüyor normaldir benede oluyor kadro esnemesinden dolayı oluyor.

Pedala fazla güç uyguladıkça zincirin gerginliği artar. Zincirin ön aktarıcıya sürtme ihtimali yüksek. Çaprazlık söz konusu olmasa bile mesela aynakol orta dişlideyken arka taraf en büyük dişlide olduğunda zincir ön aktarıcıya sürtünebiliyor. Ön aktarıcının ayarlanması problemi çözebilir. Bir diğer ihtimal arka aktarıcının ayarının bozuk olması. Klavuz dişliler tam olarak vites dişlilerini izlemediğinde zincir vites dişlisine sürtünerek bu sesleri yapabilir. Anlayan birinin vites ayarı yapması sesi büyük ihtimalle kesecektir.

Dostum aynı sorun arkadaşımda vardı arka QR Mandalın kalitesi kötüydü yenisiyle değiştirdi sorun düzeldi. Yenisini almadan önce arka mandalı normalden daha sert sıkın eğer seste azalma varsa. Muhetmelen ondandır.

• Beğen
Tepkiler: ihtiyar
@Yunus Tabakoğlu

Bahsettiğim çapraz zincir değil Yunus.

Ön aktarıcı en altta iken uygulatığım kuvvet ile lastik aktarıcıya sürtüyordu. Bunu anlatmak istemiştim. Arkadaşlarda bilgi vermişler zaten.

Selam dostlar aranıza bir kaç gün önce katıldım uzun zamandır yaklaşık 15 yıldır bisiklete binmiyordum. 3 hafta önce kendime Mosso Worldturney d aldım. Sorununuza gelirsek eski tecrübelerime dayanarak pedalı zorladığınızda eğer ses zincir sürtme sesi değilse arka lastik ön aktarıcıya sürtüyor sa arka tekerleğin sol tarafındaki vida gevşemiş olabilir.

Qr mandalını (arka tekerleğin sol tarafındaki vidayla aynı şey sanırım) sıktım, fakat sorun devam ediyor, bir de bisikletçiye baktırcam bakalım :/

Evet aynı şey hocam. İnşallah bir an önce bulursun problemin kaynağını

aynı sorunu ön diskte yaşıyorum bisiklet boşken çevirdigimde diskten ses gelmiyor ama binince belli noktalarda sürtüyor bir türlü ayarlayamadım

Çok büyük bir ihtimal esnemeden kaynaklıdır ben bu konuda çok çekenlerdenim geçen gün tesadüf zincir koptu bende bir bakla azalttım geri taktım o ses bayağı azaldı ön attırıcı çok daha iyi çalışıyo zamanla esnemiş zincirim :D Yalnız bendede yüksek torkta ve arada da çatır çutur yerini çözemediğim bir ses başladı bazen durup kafamı yere vurasım geliyor bakıyorum giderken izliyorum çözemiyorumda delireceğim :)

Bisikleti kaldırın ses gelen tekeri sağa sola oynatın büyük ihtimal hafifce hareket eder ve ses bundan kaynaklanır.Sebebi göbeğin içerden azıcık yamulmasıdır.En azından benimkinin sesi bundan ötürü geliyor :)

• Beğen
Tepkiler: Efecan UZUN
bende de var o ses ama spd pedal yüzünden geliyor benim ses. siz bir de jant tellerini kontrol edin gevşeyen var mı bakalım. jant esniyor olabilir.

• Beğen
Tepkiler: Efecan UZUN ve S26
Bu gibi durumlarda zor tespit edilebilen, daha doğrusu kaynağını bulmanın akla gelmediği bir şey jant tellerinin sıkılığıdır. Jant telleriniz gevşek örüldüyse veya bir şekilde sonradan gevşediyse, yüke bindiği zaman tekerlek esneme yapar. Sert viraj girişlerinde de, özellikle bisikleti fazla yatırıyorsanız bu esnemeyle karşılaşabilirsiniz. Bir zararını görmedim şimdiye kadar ama ses yapıyor bu tarz durumlar. Ses kaynağı kesin budur diyemeyiz tabi ama jant tellerini bir kontrol edin/ettirin derim her ihtimale karşı.

• Beğen
Tepkiler: Efecan UZUN
Aşırı tork - güc kullanımı - altında gelen bu tür gıcırtı türü sesler zincirin eskimiş olmasından ve esnemesinden kaynaklanıyor da olabilir. Uzun süredir her yüklenmemde bu tür sesler duyduğum bisikletimin zinciri 2 ay önce koptu. Baklayı çıkarıp devam ettim. Ama o sesler pedala her yüklenmemde gelmeye devam ediyordu. On gün önce bir toplu gezi başlangıcında daha yola çıkarken aynı olayı yaşadım. Yanımdaki zincir sökme aleti ile yine aynı işlemi yaptım ve yola devam ettim. Tabi aynı sesler devam ediyordu. Biraz gittikten sonra bu defa kasıtlı olarak pedala yüklendim ve yüksek bir gacırtı ile zincir yine koptu. Bu kez benden ayrılmakta kararlı olan zinciri ben kendim çöp tenekesine atıp eve yürüdüm. Bisiklet değiştirip gurubu ancak mola yerinde yakalayabildim.
Bu kadar kısmı işin hikayesi idi. Önemli olan, yeni aldığım zinciri taktıktan sonra tüm sesler kesildi, ne yük altında, ne de yüksüz. Bu tür seslerde zincirinizi en kısa zamanda değiştirmek ilk aklınıza gelecek önlemlerden biri olsun. Yoksa o kendi istediği ve sizin de en hazırlıksız olduğunuz bir zamanda (Murphy-Datça kanunu) kopacaktır.

Ayni sorun bendede var en dusuk viteste yuksek tork uygulayinca arka amortisör kasilinca surtme sesi geliyo ama buyuk ihtimal lastige surtuyor

Geri