Scudo Sports

Yüksek nabızda antrenman sağlık riski yaratır mı?

@Gökhan Toros

Okudum, ilginize teşekkür ederim.

@Bahadır Gürel

Link için teşekkürler. Yeni bilgiler edinmeyi severim. Bu linkte yer alan yazıları vakit buldukça okuyacağım.

@ihtiyar

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Benim de bazen nabzımın bir türlü yükselmek istemediğini, bazense kendiliğinden yüksek seyrettiğini tespit etmiştim. Geçmiş aylarda kilo verme amaçlı koşu bandında yürürken veya kondisyon bisikletine binerken bazen kendimi zorlasam da %60-70 verimli yağ yakma aralıklarını geçemediğim, ne kadar hırs yapsam da %70-80 kardio aralığına giremediğim olmuştur. Bazen de fazla zorlanma hissetmeden nabız kendiliğinden kardio aralığına girmiştir. Ben bunları günün yorgunluğu, egzersiz yapılan saat, o gün alınan gıdalar vb. ile bağlantılandırmıştım, ancak bunlar da sadece tahminlerim, aslında neyle ilgilidir kesin bilgim yok.

Birkaç gün önce denemek için gün içerisinde nabız bantını taktım bir süre takip ettim. Spor yapmadığım, evin içinde dolandığım, yemek yediğim, televizyon izlediğim bir zaman dilimiydi. Nabız %30-50 arasında değişiyordu, ortalama %40 civarı çıktı. O esnada maksimum nabzı 188 olarak kabul ediyordum, programa böyle girmiştim, yüzdeler buna göre hesaplanıyordu. Minimum 55-56, ortalama da 70-75 gibi bir rakamdı sanırım. Uyurken ne kadar düşer, sabah kalktığımda kaçtır bunları ölçmedim. Bir ara ölçeyim, ben de gün içerisindeki değişimleri merak ediyorum zaten.

@fatihaydın

Sports-Tracker uygulamasını kullanıyorum. Aşağıdaki linkte paylaştığım Endomondo, MapMyFitness, Sports-Tracker ve Strava incelemesinde detaylı bilgi bulabilirsiniz.

https://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=109363

Nabız ölçeri de Sports-Tracker'dan satın aldım. Bu konuda da aşağıdaki linkte karşılaştırma ve bilgi paylaşımı yapmıştım, dilerseniz bir göz atabilirsiniz.

https://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=110062

@Fırat Dizman

Kilo verme ve diyet üzerine okuduğum yazılarda spor yapıldıktan sonra nabzın gün boyu yüksek gittiği, hatta ağırlık çalışması gibi çok efor harcanan aktivitelerden sonra 24 ila 48 saat nabzın yüksek seyrettiği yazıyordu. Kasların kendini onarması için metabolizmanın hızlanması nedeniyle olabilir diye yorumlamıştım. Bunu doğrulamak için uzun bir ölçüm yapmadım tabi, ama ilk farkettiğim şey koşudan sonraki kısa süre içerisinde nabzın kendiliğinden oldukça yüksek seyrettiği oldu. Hafif bir yürüyüşte nabız 100-110'ları bulmazken, orta karar bir bisiklet sürüşünde nabız 120-140'larda geziyorsa bile sürmeyi bırakınca hemen 90-100 civarına ve altına inerken, hatta ne spor yaparsam yapayım spor bitince 10-15 dakikaya kalmaz nabız 80-90 dinlenme değerlerine inerken, bu koşudan sonra soğuma amaçlı 10-15 dakika yürümeme rağmen nabız 130-140 altına inmedi. Başka bir aktivitede çok efor harcamaya rağmen yerine göre nabız bu rakamlara yükselmezken, koşudan sonra soğumak için 3-4 km/s'e kadar düşük hızlarda yürümeme rağmen nabzın ısrarla yüksek seyretmesine şaşırmıştım.

Spora yeni başlayanlarda interval çalışması ile vücudu aşırı zorlamaktan ziyade uzun saatler belirttiğiniz şekilde aerobik sınırda antrenman yapmanın altyapı oluşturmakta daha faydalı olduğuna dair bir yazı okumuştum. Bu altyapı oluşturma sürecinin 3 yılı bile geçebileceği, ancak kişi geçmişte uzun süreli koşu veya kürek çekme gibi sporlar yaptıysa 1-2 yılda tamamlanabileceği yazıyordu. Ben de sporda daha oldukça yeni olduğum için sizin yazdığınız ve bu yazıda da okuduğum tarza antrenmanlar yapsam daha doğru olacak gibi görünüyor.Uzun bir yazı ama okumak isteyen olursa diye yeri gelmişken paylaşayım.

(link)

Scudo
@Evren Uyanık

Evet ilk dediğiniz doğru şimdi size şöyle diyim kaslar kalbin pompaladığı kan ile beslenir, kanın içerisindeki oksijen ilede kaslarda biriken asit atılıp oksijen yerini alır bu her atımda olur. Aldığınız nefes yani oksijen kaslar için yetersiz kalırsa kalp daha çok çalışıp kasların oksijen ihtiyacını karşılamaya çalışır (nabzın artma sebebi) ama alınan oksijen miktarı az olduğu için kaslara da az oksijen gitmiş olur ve kaslarda asit (laktik asit) birikimi artar ve yorulma gerçekleşir hem kaslar hemde kalp yorulur. Nefes alma şekli, alınan oksijen miktarı düzgün ve yeterli düzeye gelirse kasların oksijenlemesi normale döneceği için yorulma daha geç olur ve performansınız artar.

Umarım merağınızı giderebilmiş, anlatabilmişimdir. Alkolude an yakın zamanda bırakın derim.

• Beğen
Tepkiler: Evren Uyanık

Bariş bey size bir sorum olacak. Anlattığınız döngüdeki sınır nedir?Yani Oksijen alma büyüklüğü yani ciğer kapasitesi mi yoksa Oksijenin kaslara iletilme hızı mı? Antrenmanla birlikte değişen ne oluyor?

@Serdar Unalan

Her ikisi de diyebilirim. Antreman yaptıkça nefes alma daha hızlı ve daha verimli olur yani daha kısa sürede daha fazla oksijen alabilme şelinde gelişir. Antreman ile kalp te gelişir yüksem atımlara alışır ve daha hızlı oksijen iletimi sağlar kaslara.
Akciğer kapasitesi için burdan yararlanabilirsiniz yabancı kelimelerde yardımcı olabilirim yine bir sorunuz olursa sorabilirsiniz.
(link)

Barış bey cevabınız için teşekkürler. Verdiğiniz linki inceledim sanıyorum sağlık mensubusunuz zira oldukça teknik dilde yazılmış benim için oldukça karışık.Ancak bir önceki mesajınızdan o kadar faydalandım ki bunun için ayrıca teşekkür ederim. Daha önce çok zorlandığım 3 km lik oldukça dik yokuşu çok derin nefesler alarak molasız çıktım.Elimden geldiği kadar bilimsel verilere dayanarak antrenman yapmaya gayret ediyorum. Çok fazla konu kirliliği olmaması açısından ve Evren bey in açtığı konular bana da hitap ettiği için buradan yazmayı uygun buluyorum.Eğer sağlık mensubu iseniz yine sorularım olacak.40 yaşında olduğumu dikkate alarak 6 aydır haftada 3-4 kez antrenman yaptığımı da dikkate alarak bazı antrenmanlarda özellikle çok dik yokuş çıkmalarda nabız 172-175 aralığına dayandığında boğulma hissi ile birlikte vazgeçme pes etme hafif bulantı baş göstriyor.Bu eşiği derin nefeslerle kontrol altına alıp hedefi tamamladığımda ise bitik bir duruma geliyorum ancak 10 dakika sonra tekrar toparlıyorum.Sorum şu henüz oksijeni kullanma kapasitem mi yetersiz yoksa kas gelişimi mi yetersiz. Ya da ikiside mi Bu eşiği zorlamaktan büyük keyif alıyorum bunun zararlı tarafları var mıdır.

@Serdar Unalan

Rica ederim Serdar bey yardımcı olduysam sevindim. Henüz okuyorum evet sonradan farkettim o yüzden yardımcı olabilirim demiştim zaten size daha uygun bir şekilde anlatan bir site bulayım. Mesela burda (link) birkaç örnek verilmiş ama ben en iyisi kendim yardımcı olayım. Benim açısından da sorun değil burdan da yardımcı olabilirim size. Eğer bacaklarınızda ağrı oluyorsa sürerken ve bu ağrıya dayanamayıp duruyorsanız bu kas gücünüzün yetersizliğinden kaynaklanır ama sanırım sizin sorununuz nefes ile.
Yavaş yavaş seviye seviye oksijeni kullanma kapasitenizi yani akciğerlerinizi geliştirmelisiniz. Öncelikle çok fazla zorlamayın derim çünkü alınan oksijen miktarı yetersiz kaldıkça beyine de giden oksijen miktarı da yetersiz kalır ve bi süre sonra baş dönmesi ardından da bayılma meydana gelebilir o yüzden başınızda ağrı veya baş dönmesi olduğu anda bırakın ve oturun ayakta da durmayın. Sonrasında düzenli derin nefes almaya alıştırın kendinizi mesela aynı düzeyde yeterli oksijen almak için şunu yapabilirsiniz sağ pedala basarken derin nefes alın sol pedala basarken verin böylece hem düzenli hemde kaslarla aynı hızda yeterli oksijeni almış olursunuz.

@Evren Uyanık

Hocam bu program in adi nedir ve kalp sayim c8hazini nerden aldiniz

@Evren Uyanık

Son durum nedir? Gerçi foruma son girişte epey olmuş ama:rolleyes:

Geri