suyunsesi
Forum Bağımlısı
- Tepki
- 6.559
- İsim
- Turgay
- Başlangıç
- 1979—80
- Bisiklet
- Trek
- Bisiklet türü
- Diğer
Çok geçmiş olsun Celal kardeşim.Arkadaşlar kesinlikle yüksek kadansın diz sağlığını daha az etkilediğine inanıyorum ben de,
Bisikleti 2 yıl önce yeniden kullanmaya başladığım da kas kütlesini arttırabilmek için düşük kadanslı sert kullanıyor ayakta falan sürüyordum.
"kas kütlesini arttırabilmek" kısmının sadece "KÜT" kısmına ulaştım o da diz den geldi. 2ay sonunda dayanılmaz diz ağrısı kütleme çıtırdama her şey vardı. 2 3 ay bisiklete binmedim dizimi sürekli düz zeminde tuttum gece ayağımın altına yükselti alıp yattım kremler yağlar sonunu da ağrılar azaldı bu bana 3 aya yakın süre kaybettirdi. Sonuçta bizler yarışçı değiliz keyif almak eğlenmek ve sağlık için de yapıyoruz bu sporu. Sağlığımızdan olmayalım.
Velhasıl kelam; ağrılarım azalınca bisiklete hız ve kadans ölçer aldım. 90 95 kadans aralığında sürmeye başladım (kondisyon istiyor) diz ağrılarım yok denecek kadar azdı son zamanlarda 70 80 bandına indirdim ve bu aralar bu bantta kullanmaya çalışıyorum (altına düşmemeye) sanki inceden bir sızı geliyor gibi.![]()
Bu forumda bu tarz paylaşımlar olmasa, ben de muhtemelen bilmeden daha fazla yüklenecektim ve muhtemelen kendimi sakatlayacaktım.
Gençken rahatça kendimize bacaklarımıza yükleniyorduk. Bisikletleri hep öyle basa basa kullanabiliyorduk. Uzun zamanla öyle öyle de alışmışız. Ancak, şimdi yaş çok ilerledi. Hatta çoğumuz bisiklet sürmeye de çok aralar verdi. Uzun süreler sonrasında tekrar bisiklete binince de sanki gençken kaldığımız yerden devam edebileceğiz sanıyoruz. En büyük hata da burada zaten. Hayır, bi kere artık bedenimiz çok daha yorgun, güçsüz ve yavaş. Kendim için düşünecek olursam, bir kere eskisi kadar açık algıya sahip değilim. Eskisi kadar reflekslerim yok. Kadans işte burada yine devreye giriyor ve hem bizlerin kondisyon ve gücünü artırıyor hem de yaşlılığın verdiği yıpranmış dizlerdeki sakatlıkların önüne geçiyor. Özetle bu kadans olayı her türlü yararlı ve sağlıklı.